«Ατενίζοντας το μέλλον, ενεργούμε στο “τώρα”»
- Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, 2019 - 06:16
Συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η πρόοδος της διαδικασίας δημιουργίας και δεύτερου πράσινου σημείου στο Δήμο Πάρου, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αναζητά κατάλληλο χώρο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση.
Κι
Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ανακύκλωσης στο νησί, ο Δήμος Πάρου προχωρά στην αναζήτηση κατάλληλου οικοπέδου, προκειμένου να εγκατασταθεί, πέραν από το ήδη ενεργό κεντρικό πράσινο σημείο της Παροικιάς, ένα ακόμη πράσινο σημείο, αυτή τη φορά στην περιοχή της Νάουσας. Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, ο Δήμος Πάρου αρχικά είχε προβλέψει τρία πράσινα σημεία, με ακόμη ένα στην ευρύτερη περιοχή των χωριών, ωστόσο η ΠΝΑ προέβλεψε μόνο δύο.
Απόφαση έναρξης της διαδικασίας
Προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος, ο οποίος θα επιτρέψει την εγκατάσταση πράσινου σημείου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη δημόσιας μειοδοτικής φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την εξεύρεση και μίσθωση ακινήτου στη Δημοτική Κοινότητα Νάουσας, του Δήμου Πάρου, προς χρήση αποθήκης και δημιουργία πράσινου σημείου, για τις ανάγκες της Δ.Κ. Νάουσας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η απόφαση, το κτίριο πρέπει να έχει εμβαδόν από 100 έως 300 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο περιβάλλων χώρος έκταση από 1.000 έως 3.000 μέτρα.
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση ανατίθεται στην Οικονομική Επιτροπή να καθορίσει τους όρους δημοπρασίας, τις ημερομηνίες διεξαγωγής, την έγκριση των πρακτικών της Επιτροπής Δημοπρασιών και της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας των προσφερόμενων ακινήτων.
Μείωση κόστους, διαχείριση αποβλήτων, αύξηση της ανακύκλωσης
Υπενθυμίζεται, ότι στο πράσινο σημείο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), αποτελεί χώρο, όπου συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί (όχι αποκλειστικά απόβλητα συσκευασιών), πράσινα, ογκώδη, απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ΑΗΗΕ) και άλλα είδη.
Το πράσινο σημείο λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή που εφαρμόζονται για τα διάφορα ρεύματα υλικών (π.χ. συσκευασίες, έντυπο υλικό, ΑΗΗΕ, ηλεκτρικές στήλες, κλπ.). Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:
Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
Την περιβαλλοντική εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση.
Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.
Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.
Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή
Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα, αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Οι πολίτες παραδίδουν χωριστά συλλεγέντα είδη αποβλήτων με δικό τους μεταφορικό μέσο στο Πράσινο Σημείο, όπου μπορούν να παραδίδουν χρήσιμα υλικά προς επαναχρησιμοποίηση (π.χ. έπιπλα, παιχνίδια). Επίσης, ο Δήμος τροφοδοτεί το Πράσινο Σημείο απ’ ευθείας με υλικά που δεν συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες στο Σημείο Συλλογής. Το Π.Σ. θα πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερα είδη αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης (παρουσιάσεις περιβαλλοντικών θεμάτων για τη ΔσΠ, την ανακύκλωση, κλπ. για τους πολίτες, σχολεία και λοιπούς φορείς κλπ.).
“Προσεγμένος χώρος, τακτοποιημένος, με φύλαξη”
Όπως έχει και σε προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του τονίσει ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, η προστασία του περιβάλλοντος, η μέριμνα για μη επιβάρυνσή του, αλλά και η ανακύκλωση ειδικότερα, αποτελούν προτεραιότητες για το Δήμο Πάρου. Στόχος παραμένει η ελαχιστοποίηση της ποσότητας των απορριμμάτων, που τελικά θα διατίθενται προς υγειονομική ταφή, μέσω της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της βελτιστοποίησης των διαδικασιών συλλογής, διαλογής και της συστηματικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο και σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, που έχει καταρτιστεί, “η διαδικασία προχωρά κανονικά, ωστόσο, όπως γνωρίζουμε όλοι, η γραφειοκρατία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τις όποιες καθυστερήσεις. Παρ' όλα αυτά, εμείς προσπαθούμε να προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κωβαίος, “ουσιαστικά, η Παροικιά έχει πολύ μεγάλη απόσταση από τα χωριά μας. Όταν καταρίζαμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου, είχαμε ζητήσει τότε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να μας επιτρέψει τη δημιουργία τριών πράσινων σημείων, ωστόσο μας ενέκρινε μόνο δύο, το κεντρικό της Παροικιάς και άλλο ένα στη Νάουσα”, ενώ υπογραμμίζει, πως “το μεγάλο πράσινο σημείο της Παροικιάς υπάρχει ήδη και λειτουργεί κανονικά. Στη Νάουσα, προς το παρόν, λειτουργεί μία υποτυπώδης εγκατάσταση, θέλουμε όμως να βρούμε ένα χώρο, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις της λειτουργίας ενός πράσινου σημείου, προκειμένου να γίνεται όπως πρέπει η συγκεκριμένη διαδικασία. Να έχει τις προδιαγραφές, ώστε να γίνεται η διαλογή, η αποθήκευση, να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως περίφραξη, φύλαξη”.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, “πρέπει να υπάρχει μέριμνα, προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η αξιοποίησή του, όπως επίσης και των οχημάτων, δεδομένου, ότι οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες. Το πιο σπουδαίο απ' όλα, είναι να γίνεται σωστή διαλογή των υλικών, ώστε να μη φορτίζουμε το ΧΥΤΑ και να κάνουμε ανακύκλωση”.
“Επίσης, κάποια πράγματα, τα οποία “πετάγονται” δίπλα στους κάδους, είναι χρήσιμα. Για παράδειγμα υπάρχουν καρέκλες, κρεβάτια, άλλα πράγματα, τα οποία μπορούν να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο, όπως το πράσινο σημείο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να υπάρχουν άλλοι πολίτες, που να θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτή είναι μία από τις προβλέψεις της αρχής της επανάχρησης και της κυκλικής οικονομίας”, σημειώνει.
Όπως εξηγεί ο κ. Κωβαίος, “ακούγοντας κανείς τον όρο “πράσινο σημείο” ίσως να δημιουργηθεί η ανησυχία, ότι πρόκειται για ένα σημείο σαν χωματερή, κάτι “βρώμικο”. Αντιθέτως, όμως, πρόκειται για ένα χώρο, ο οποίος θα είναι προσεγμένος και δεν θα έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με οικιακά απορρίμματα. Μέσα στο πράσινο σημείο, θα βρίσκονται υλικά ανακυκλώσιμα, τα οποία θα διαχωρίζονται και δεν θα είναι βρώμικο. Θα υπάρχει τακτοποίηση και φυσικά φύλαξη”.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, ότι “προχωράμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, διότι αποτελεί πραγματικά μία ανάγκη. Ατενίζοντας το μέλλον, ενεργούμε στο «τώρα»”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δήμο Πάρου για το 2025
11 Δεκ. 2024 - 15:29 - "Στόχος μας, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων"
25 Οκτ. 2024 - 6:18 - Ζητά λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών μέχρι της ισχύος του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
12 Σεπ. 2024 - 11:34 - Επί τάπητος οι προτάσεις για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
7 Αυγ. 2024 - 6:18 - Δήμος Πάρου: Ανείπωτη θλίψη εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της ΕΞΠΑ
12 Ιουλ. 2024 - 12:47