Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου

“Να θυμηθούμε το βάρος της ιστορίας του νησιού”

  • Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, 2019 - 06:13

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ερμής”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γιώργος Μηλιός, πραγματοποίησε μία ενδελεχή ανασκόπηση των δράσεων της Ένωσης, για το 2018, ενημερώνοντας τα μέλη της, μεταξύ άλλων και για τις κινήσεις που έχουν γίνει, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των όσων, οικονομικών και μη δικαιωμάτων, μέσα από μνημονιακές πολιτικές στερήθηκαν οι συνταξιούχοι ναυτικοί, μέσα από συνεργασίες με άλλους συλλογικούς φορείς, αλλά και με τη βοήθεια δικηγόρων, τους οποίους και ευχαρίστησε.

Ο κ. Μηλιός στάθηκε, στην πρωτοβουλία της Ένωσης, για αναβίωση του ιστορικού θεσμού της “Ναυτικής Εβδομάδας” τον Ιούνιο του 2019, με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου Σύρου. “Αφιερώνουμε τη Ναυτική Εβδομάδα στην Εμπορική Ναυτιλία [...] Αποφασίσαμε να αναβιώσουμε ένα θεσμό, που στο πέρασμα του χρόνου σταμάτησε [...] Σκοπός της Ναυτικής Εβδομάδας είναι να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, μέσω των εκδηλώσεων, τις αξίες και το βάρος της ιστορίας του νησιού μας που πρέπει να θαυμάζουν και να συνεχίσει”, τόνισε, ενώ μίλησε και για τις ενέργειες της Ένωσης, για την ιστορική αποκατάσταση του μνημείου του Αφανούς Ναύτη, που, όπως σημείωσε ο κ. Μηλιός, σύμφωνα και με τη γνώμη του ιστορικού κ. Φουστάνου, φαίνεται το γλυπτό να μη συνδέεται με τον Αφανή Ναύτη. Η ονοματοδοσία του έργου τέχνης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο απόστρατος του Λιμενικού Σώματος, κ. Γιώργος Βλάχος, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Σύρου, ως Υπολιμενάρχης, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Την παρουσίαση του βιογραφικού του κ. Βλάχου πραγματοποίησε με αίσθημα σεβασμού και αγάπης, ο νυν Λιμενάρχης Σύρου, κ. Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος επίσης εξήρε την προσφορά και την αξιοπρεπή παρουσία των μελών της Ένωσης.

Στον κ. Βλάχο αποδόθηκε από τους κ.κ. Βαμβακούση και Μηλιό τιμητική πλακέτα, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε την Ένωση για την απόδοση τιμής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πολιτευτές, αλλά και ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, κ. Γιάννης Φασούλας, ο οποίος βρέθηκε στη Σύρο προσκεκλημένος από τον Α.Ο. Σύρου, ενώ τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου, Δωρόθεου Β' μετέφερε ο π. Κωνσταντίνος Κοντός, ο οποίος μαζί με τον π. Αντώνιο Βουτσίνο, με ενωμένα χέρια, ευλόγησαν και έκοψαν την βασιλόπιτα της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου.