Παρουσίαση της διακήρυξης της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης
- Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019 - 21:35
Στην παρουσίαση της διακήρυξης και των υποψηφίων της προχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ενόψει των επερχόμενων εκλογών, παρουσία μελών και φίλων της, σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο επίσημης εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης καλωσόρισε τους παρισταμένους ενώ απηύθυνε αγωνιστικό μήνυμα συσπείρωσης με την παράταξη που υπηρετεί τις ανάγκες του απλού κόσμου, για δυνατή εκπροσώπηση στον Δήμο.
Ο ίδιος αφού γνωστοποίησε τους κύριους άξονες και τις θέσεις του συνδυασμού, παρουσίασε αναλυτικά τους υποψηφίους, ανάμεσα στους οποίους και τον Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος συμπορεύεται με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά
⦁ Βαζαίος Γεράσιμος, οικονομολόγος
⦁ Βασιλικός Δαμιανός, συνταξιούχος ΝΑΤ
⦁ Βασιλικός Σπύρος, συνταξιούχος
⦁ Γελανδαλής Αρτέμης, εκπαιδευτικός, αντιπρόερδρος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων
⦁ Δεναξάς Γιάννης, συνταξιούχος ΙΚΑ, πρώην δημοτικός σύμβουλος
⦁ Δεναξάς Νίκος, συνταξιούχος ΟΑΕΕ
⦁ Ζιώγας Κωνσταντίνος, εργαζόμενος στον ΟΤΕ, πρόεδρος του παραρτήματος Κυκλάδων του σωματείου ΠΕΤ/ ΟΤΕ
⦁ Καμπέλη Νινέττα, συνταξιούχος ΟΑΕΕ
⦁ Καρλής Δημήτρης, συνταξιούχος ΟΤΕ
⦁ Κοροδήμος Παναγιώτης, γιατρός- ακτινολόγος
⦁ Κουλούρη Ευαγγελία, συνταξιούχος
⦁ Κωβαίος Μιχάλης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, στέλεχος της ΔΕΔΔΗΕ
⦁ Λίγνος Μάρκος, ιδιωτικός υπάλληλος
⦁ Μαστίχα Χριστίνα, συνταξιούχος ΙΚΑ
⦁ Μπαϊμπά Φρόσω, συνταξιούχος δημοσίου
⦁ Μπαξοπούλου Έμμυ, γεωπόνος- επιστήμονας τροφίμων, εργαζόμενη στην αποκεντρωμένη διοίκηση νοτίου Αιγαίου
⦁ Νομικού Μίνα, συνταξιούχος ΙΚΑ
⦁ Ξανθάκη Δώρα, συνταξιούχος ΟΤΕ
⦁ Ονάσογλου Στρατής, συνταξιούχος
⦁ Πετράκη Πετρίνα, καθηγήτρια μουσικής, εργαζόμενη στη δημοτική βιβλιοθήκη με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
⦁ Σπίθας Γιάννης, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πειραία
⦁ Τερζή Μαργαρίτα, απόφοιτη καλών τεχνών με ειδικότητα τοιχογραφία- μωσαϊκό, ιδιωτική υπάλληλος
⦁ Τερζής Γιώργος, απόφοιτος καλών τεχνών με ειδικότητα χαρακτική, ιδιωτικός υπάλληλος
⦁ Τσίγκου Κατερίνα, εκπαιδευτικός
⦁ Χαλαβαζή Μάγδα, συνταξιούχος ΙΚΑ
⦁ Χατζηιερεμία Ελένη, βιολόγος, ιδιωτική υπάλληλος
⦁ Χρυσαφίδης Παύλος, δικαστικός επιμελητής στο πρωτοδικείο Σύρου, δημοτικός σύμβουλος
⦁ Ψαρουδάκη Γεωργία, ψυχολόγος, συνταξιούχος ΙΚΑ
Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
⦁ Ζεπάτος Χάρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαζόμενος στην αποκεντρωμένη διοίκηση νοτίου Αιγαίου, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, μέλος του ΔΣ της ένωσης μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων ΔΑΣ Κυκλάδων
⦁ Ζιώγας Τηλέμαχος, φοιτητής πληροφορικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
⦁ Ρούσης Χρήστος, συνταξιούχος ΔΕΗ
⦁ Συλιβάνη Ελένη, μεταφράστρια- καθηγήτρια ξένων γλωσσών, γραμματέας του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Κυκλάδων
⦁ Συμεωνίδου Έφη, βιοχημικός- βιοτεχνολόγος, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Κυκλάδων
Ακολουθεί η πλήρης διακήρυξη.
Γιατί ζητά την στήριξη σου και την ψήφο σου η Λαϊκή Συσπείρωση, ποια η διαφορά μας από τις άλλες παρατάξεις.
Καμία αυταπάτη στα περί «ανεξάρτητων» και «αυτοδιοίκησης»
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μια πασαρέλα προσώπων ή το κυνήγι του μεγαλύτερου σογιού. Σημασία δεν έχει το πώς αυτοσυστήνεται ο κάθε δημοτικός συνδυασμός, το αν φορά την ταμπέλα του ανεξάρτητου, του υπερκομματικού, του ακηδεμόνευτου και διάφορα άλλα.
Εδώ και χρόνια γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σκηνικού. Άνθρωποι με «όραμα», «πνοή», «κύρος», «ικανότητες», «τα καλά παιδιά», να εμφανίζονται ως το νέο που θα πάει μπροστά το νησί μας και κάθε φορά στο τέλος αποδεικνύονται «μια από τα ίδια».
Όλοι γνωρίζουν τη πολιτική τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το Κόμμα το οποίο μας στηρίζει, το ΚΚΕ, μας ζήτησε να είμαστε «κερί αναμμένο» δίπλα στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους που καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Γνωρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα, όμως έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Μαζί προβληματιζόμαστε για τις αιτίες που δεν επιτρέπουν να είναι λυμένα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας μας.
Οι δημοτικές εκλογές όπως άλλωστε και η συνολικότερη λειτουργία του Δήμου είναι βήμα πολιτικής έκφρασης και θέσης. Τα τελευταία 20, σχεδόν, χρόνια έχουν μια σειρά αναδιαρθρώσεις οι οποίες σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών και τους αναγκάζουν να υποτάσσονται στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις. Φτάσαμε να μιλάμε ξεκάθαρα πλέον, για Τοπική Διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση. O “Κλεισθένης” αποτελεί τη συνέχεια του “Καλλικράτη” και των άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων του παρελθόντος και δεν ψηφίστηκε μόνο για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Το κύριο που κάνει, είναι να προσαρμόσει το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών στην καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου, για την ανταγωνιστικότητα, για να στηρίξει τους αναπτυξιακούς στόχους όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η παραχώρηση δημοτικής γης και άλλων ακινήτων σε ιδιώτες, η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων ιδιωτών - δήμων (τα λεγόμενα ΣΔΙΤ), η προώθηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων μέσα από τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία και άλλα. Ο δήμαρχος όχι μόνο δεν γίνεται ένας «μικρός πρωθυπουργός», όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι «ανεξάρτητοι» τοπικοί υποστηρικτές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Τους ακούμε να μιλούν για «αποκέντρωση και δημοκρατία», «λαϊκή συμμετοχή και ελέγχου από τα κάτω», «στη βάση της εγγύτητας» των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης και των διαφόρων συμβουλίων που, και καλά, θα έχουν αποφασιστικό ρόλο. ΨΕΜΑΤΑ! Αντιθέτως, Ο έλεγχος των δημάρχων από το υπουργείο παραμένει ασφυκτικός. Για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τους δήμους πάνω από 500€, είναι υποχρεωτικό να εκτελούνται από τις διοικητικές υπηρεσίες. Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούν να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις για την ίδια τη λειτουργία του δήμου, όπως το να γίνουν προσλήψεις. Για ποια αυτονομία των δήμων μας μιλάνε λοιπόν;
Οι δήμοι και οι περιφέρειες μετατρέπονται σε μαγαζιά. Λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια κόστους – οφέλους, αντί να επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο, να ενδιαφέρονται, δηλαδή, για την ποιότητα ζωής και την προστασία των κατοίκων τους και ιδιαίτερα των ομάδων εκείνων που χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας, σαν αποτέλεσμα και των συνεπειών της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, αυτοί αναλαμβάνουν το ρόλο του τοπικού φοροεισπράκτορα και τη στήριξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδύσεων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που καμία σχέση δεν έχουν με τις δικές μας ανάγκες. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται πάντα στο όνομα της ανάπτυξης. Το περίεργο όμως είναι πως όλα αυτά τα χρόνια καμία ανάπτυξη δεν έχει έρθει για εμάς, για το λαό, που βλέπουμε το βιοτικό μας επίπεδο όλο και να επιδεινώνεται, την καθημερινότητα μας να δυσκολεύει. Αντίθετα τα δικαιώματα μας ξηλώνονται, οι ανισότητες οξύνονται. Μιλάμε λοιπόν για μία ανάπτυξη που γίνεται εις βάρος μας, που γίνεται στις πλάτες μας για να συγκεντρώνεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια, για μια ανάπτυξη που δεν είναι για εμάς.
Στη Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε πως καμία φιλολαϊκή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέρονται και την κερδοφορία των λίγων.
Το βασικό ερώτημα που θέτουμε είναι, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; Ανάπτυξη με βάση τις δικές μας ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των αναγκών μας. Το πώς απαντά ο καθένας σε αυτό το ερώτημα είναι και αυτό που καθορίζει την ταυτότητα όσων παίρνουν μέρος σε αυτές τις εκλογές και όχι η ταμπέλα που βάζει καθένας στον εαυτό του. Η στοίχιση κατά προτεραιότητα πίσω από τις ανάγκες των απλών δημοτών και η πολιτική βούληση για αγώνα και για θυσίες για την κάλυψη τους, είναι αυτό που είναι προοδευτικό σήμερα.
Προοδευτικό είναι ο ρεαλισμός των δικών μας αναγκών
Ακούμε σήμερα, προεκλογικά, τις λέξεις «ανάπτυξη», «όραμα», «πνοή» σε όλες τις κλίσεις και στολισμένες με μια σειρά κοσμητικά επίθετα. Το μόνο που δεν ακούμε είναι πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά, ποιος θα τα πληρώσει. Το ποια είναι η θέση των υποψηφίων σχετικά με την όλο και μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των δήμων, γίνεται φανερό από την αποθέωση της ανταποδοτικότητας. Του μεταμφιεσμένου, δηλαδή, χαρατσώματος των δημοτών για υπηρεσίες που ήδη έχουμε πληρώσει, μέσω της κεντρικής φορολόγησης μας. Ας δούμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΠ) για την τετραετία 2020 – 2023 που αρχές Απρίλη ψηφίστηκε από τη νυν Δημοτική Αρχή. Το ΜΠΔΠ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εναρμόνισης της λειτουργίας του δήμου στους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης, για την επίτευξη των «ματωμένων πλεονασμάτων» του κρατικού προϋπολογισμού. Η τάση που διαφαίνεται μέσα από το ΜΠΔΠ για την επόμενη τετραετία είναι η καθήλωση, αν όχι μείωση, της κρατικής χρηματοδότησης. Από την άλλη, μόνο τα ανταποδοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες την τετραετία αυτή αυξάνονται κατά, περίπου, 300.000, ενώ μέσα σε μια επταετία (2017-23) αυτά θα παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη των 730.000 Συνολικά, το 2020-23 οι συριανοί καλούνται να πληρώσουν μόνο για ανταποδοτικά τέλη, λίγο πάνω από 10.000.000. Επίσης, βάσει των στοιχείων του ΜΠΔΠ, δεν προβλέπεται ούτε και την επόμενη τετραετία ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, καθώς οι δαπάνες για μισθοδοσίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ακόμη ένα παράδειγμα για το στόχο που έχουν για τους δήμους. Θέλουν τους δήμους φοροεισπράκτορες για λογαριασμό του κράτους. Αυτό το μέτρο το υιοθετεί η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), δηλαδή ζητάει να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, αλλά και οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στις εκλογές στο δήμο μας και έχουν την ίδια πολιτική αναφορά. Για μας το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ. Για εμάς ζητούμενο είναι η κατάργησή του και γι’ αυτό παλεύουμε.
Εμείς δεν κριτικάρουμε αφ’ υψηλού, έχουμε συγκεκριμένη θέση για τα έσοδα και τη λειτουργία του δήμου. Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε καθαρά και να πολιτικοποιήσουμε τα αιτήματα μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση βάσει ζήτημα αιχμής την πάλη για εξασφάλιση της πλήρους κρατικής χρηματοδότησης, για το δήμο ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς να ρίχνει τα βάρη στους δημότες. Ενώ διεκδικούμε και την απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, προς τους δήμους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην βελτίωση της καθημερινότητας του λαού, άμεσα. Εντάσσουμε όμως τις διεκδικήσεις μας στη συνολικότερη πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό, τοπικό και κεντρικό.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
⦁ στη λειτουργία του Δήμου ως φορομπηχτικού – φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αυτό που κρύβουν πίσω από τη «διεύρυνση της ανταποδοτικότητας».
⦁ στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους δήμους, στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα τους και ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση τους.
⦁ στην παραχώρηση σε εργολάβους υπηρεσιών και δομών του Δήμου όπως η δημοτική συγκοινωνία, η ανακύκλωση, τα απορρίμματα κλπ.
⦁ στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παραχώρηση της δημόσιας γης (π.χ. στρατόπεδο) στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε αυστηρό πολιτικό έλεγχο από τον Δήμο σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στο νησί για αποφυγή χρησιμοποίησης τους ως «Δούρειο Ίππο» ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.
⦁ στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας και εργασιακά να οδηγούμαστε δεκάδες χρόνια πίσω.
ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Διεκδικούμε κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του Δήμου με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συντασσόμαστε με όσους αγωνίζονται για δουλεία με πλήρη δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, το δικαίωμα στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη.
Στηρίζουμε το δικαίωμα της νεολαίας μας στην μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Κανένα τοπικό, ερασιτεχνικό σωματείο να μην πληρώνει για την χρήση των αθλητικών υποδομών της πόλης. Αγωνιζόμαστε και πιέζουμε για χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά ο Δημότης για βασικές του ανάγκες. Την προστασία της μητρότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων γυναικών.
ΘΕΛΟΥΜΕ
Ένα Δήμο που με κοινωνικό χαρακτήρα που θα βάζει σε πρώτο πλάνο την κάλυψη των δικών μας αναγκών με:
⦁ Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.
⦁ Την κάλυψη των αναγκών σε ασφαλή σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.
⦁ Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού. Το συντονισμό, με την ευθύνη του δήμου, των διαφόρων φορέων κοινωνικού χαρακτήρα ώστε το έργο τους να γίνει αποδοτικότερο.
⦁ Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τα χωριά. Αξιοποίηση όλων των πρόσφορων μέσων ώστε να έρθουν κοντά στον αθλητισμό ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι, να γεμίσουν ζωή οι αθλητικοί χώροι του νησιού.
⦁ Τον συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων και μολυσματικών και ρυπογόνων εστιών.
⦁ Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη των αναγκαίων υποδομών για τον λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.
⦁ Την προστασία του περιβάλλοντος: Ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθεροι χώροι. Ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας. Η δημόσια υγεία να είναι πάνω από συμφέροντα και σκοπιμότητες.
⦁ Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Ποιότητα Ζωής – Υπηρεσίες
Η βελτίωση της καθημερινότητας μας είναι προτεραιότητα και μπορεί να γίνει πράξη τόσο με τη χρήση των ίδιων μέσων και υπηρεσιών του δήμου όσο και με την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ και όλων των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, που στην τελική είναι χρήματα από τη φορολόγηση των ελλήνων και των ευρωπαίων εργαζομένων, για αναγκαία έργα και υποδομές.
Κομβικό ζήτημα για το όραμα που έχουμε για το νησί μας, είναι η απόδοση του συνόλου του στρατοπέδου στο Δήμο, χωρίς ανταλλάγματα. Η θέση μας για την αξιοποίηση της έκτασης αυτής στηρίζεται σε δυο άξονες, στις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και στις δυνατότητες που προσφέρει ο χώρος. Αναφερόμαστε σε ένα σημαντικό χώρο αστικού πρασίνου ο οποίος διαθέτει και ένα αξιόλογο κτιριακό απόθεμα, καθιστώντας τον έτσι ιδανικό χώρο αναψυχής – άθλησης με την δημιουργία και των απαραίτητων υποδομών και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες, όμορες, αθλητικές εγκαταστάσεις του «Βικέλας» και του κολυμβητηρίου, με την απαιτούμενη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επίσης, είναι ο ιδανικός και ίσως ο μοναδικός χώρος για την φιλοξενία των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου όπως και διαφόρων διοικητικών και δημόσιων υπηρεσιών, που θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης.
Αυτή είναι η μόνη λύση που πραγματικά θα λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων. Μπορεί να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο, την κατάσταση της Ερμούπολης και να συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των κατοίκων του νησιού. Ξέρουμε πως δεν είναι μια εύκολη λύση. Η πείρα όμως και από άλλους δήμους δείχνει πως είναι εφικτό, χρειάζεται βέβαια πολιτική βούληση, κινητοποίηση και άσκηση πίεσης των κατοίκων και των ενδιαφερόμενων φορέων, μαζί με τη Δημοτική Αρχή. Αντίστοιχα και για το δημοτικό οικόπεδο στους «Μύλους» στα «Αστέρια», να γίνουν ενέργειες για την προοπτική και τις δυνατότητες αξιοποίησης του προς όφελος των δημοτών, με χρήσεις που δεν θα επιβαρύνουν και άλλο το αστικό φορτίο της περιοχής, αλλά θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και την ευρύτερη περιοχή. Τέλος, η παραχώρηση οποιουδήποτε δημόσιου χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ θα μας βρει αντίθετους. Ειδικότερα για το κτήμα του Γαλησσά, απαιτούμε να παραχωρηθεί στο δήμο και να αξιοποιηθεί ανάλογα, μετά από διαβούλευση με τους δημότες.
Στη λογική αυτή πρέπει να γίνει και μελέτη αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων δημοτικών γηπέδων όπως και αναβάθμιση όλων των δημοτικών ελεύθερων χώρων (πλατείες, κηπάρια, παιδικές χαρές κ.α.) του νησιού ώστε να γίνουν φιλικότερες και χρηστικές για τους κατοίκους.
Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα της πολιτικής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης αφορά την νεολαία του νησιού. Κάθε δημιουργική ενασχόληση για τους εφήβους είτε στον τομέα του αθλητισμού είτε στον τομέα του πολιτισμού είναι μία οργανωμένη επί πληρωμή δραστηριότητα, μέσω συλλόγων ή ιδιωτών. O Δήμος δεν υλοποιεί κανένα πρόγραμμα που να απευθύνεται στους εφήβους. Έτσι κρίνεται απόλυτα αναγκαία η δημιουργία ενός στεκιού νεολαίας, που θα έχει σκοπό να στεγάσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των εφήβων 12 - 16 ετών, τουλάχιστον. Ενώ, προς αυτήν τη κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν και κάποια δημοτικά ακίνητα. Για παράδειγμα, με τη συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών μπορούν να διερευνηθούν, άμεσα, οι δυνατότητες επισκευής και αξιοποίησης του 3ου δημοτικού σχολείου στην Πηγάδα το οποίο είναι αδιανόητο να μένει εσαεί ερειπωμένο. Επίσης, σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση και των μικρότερων ηλικιών, είναι απαραίτητη η βελτίωση των ήδη υπαρχουσών δομών, όπως η παιδική βιβλιοθήκη, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές και δωρεάν και να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό.
Το νησί μας και οι κάτοικοι του αξίζουν να τη δημιουργία ενός μουσικού σχολείου και εμείς έχουμε κάθε πρόθεση να το διεκδικήσουμε.
Η μεταφορά της ευθύνης της παιδείας από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όλο και περισσότερο καλούνται οι γονείς να συνεισφέρουν στην λειτουργία των σχολείων, ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών συντήρησης. Όλα αυτά τα χρόνια καμία πρωτοβουλία ή διεκδίκηση δεν έγινε από τη Δημοτική Αρχή ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παρ’ όλες τις οχλήσεις μας, δεν μας έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση για την κοστολόγηση των αναγκών των σχολείων του νησιού.
Παρότι δεν αποτελεί, άμεση, αρμοδιότητα του δήμου, είναι απαράδεκτη η έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για να αντιμετωπιστεί το προβληματικό καθεστώς της μεταφοράς των μαθητών. Στο νησί μας η μεταφορά γίνεται με τους ίδιους όρους που γίνεται στην ηπειρωτική χώρα. Έτσι για να δικαιούται π.χ. ένα νήπιο δωρεάν μεταφορά πρέπει η απόσταση της κατοικίας της οικογένειάς του να είναι μεγαλύτερη των 1.200 μέτρων. Για το Δημοτικό, η κατάσταση (και η αδιαφορία και της δημοτικής αρχής) ξεφεύγει όταν έχουμε μεταφορά μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ χωρίς συνοδούς, χωρίς χρήση ζωνών ασφαλείας με τον οδηγό να καλείται να εκτελεί παράλληλα καθήκοντα παιδοφύλακα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! Οι ανάγκες των μαθητών μας πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο και είναι αναγκαία η άμεση διεκδίκηση της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τη μεταφορά τους, τουλάχιστον για τη νησιωτική χώρα, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των μαθητών και να εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά τους προς και από το σχολείο τους.
Όπως ξαναείπαμε, η αποδοτικότητα της Δημοτικής Αρχής θα μετρηθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού. Θέλουμε έργα υποδομής για εμάς, για την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Χρειαζόμαστε ένα σαφές Τεχνικό Πρόγραμμα, με συγκεκριμένα σημεία ελέγχου στη διάρκεια της δημοτικής θητείας, ώστε να μην αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του. Η Υπηρεσία Μικρών έργων πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο λόγω των εκατοντάδων μικροέργων που έχει να αντιμετωπίσει.
Όλα αυτά χρόνια οι διάφορες δημοτικές αρχές σπατάλησαν αφειδώς χρήματα για μελέτες που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Πρέπει αυτές να βγουν από τα συρτάρια, να επαναξιολογηθούν σύμφωνα και με τις υπάρχουσες ανάγκες και αν χρειάζεται, να επικαιροποιηθούν για να μπορούν να εφαρμοστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μελέτες για το κυκλοφοριακό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ερμούπολης, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, ως κοινωνικό αγαθό για τους κατοίκους του νησιού, σε συνδυασμό με τις όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα, χώροι στάθμευσης κ.α.), θα συμβάλει πολύ στη βελτίωση του προβλήματος.
Οι πεζοδρομήσεις μπορούν επίσης να βελτιώσουν την εικόνα της Ερμούπολης και την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών στη βάση που αυτοί θα είναι ορθολογικά σχεδιασμένοι, ο χαρακτήρας τους θα είναι διασφαλισμένος και κατάλληλα διαμορφωμένοι.
Να αξιοποιηθεί η περιουσία του δήμου που σαπίζει ξεχασμένη, όπως ο θόλος του κολυμβητηρίου που κόστισε 400.000 και βρίσκεται παραχωμένος σε κάποια αποθήκη. Χρειάζεται άμεσα να διερευνηθούν οι δυνατότητες επαναξιοποίησής του, έστω και με άλλη χρήση ή διαφορετικά να πουληθεί εάν είναι δυνατόν.
Η ασφάλεια των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών είναι καίριο μέλημα και προτεραιότητα μας. Στη λογική αυτή απαιτείται άμεσος έλεγχος για τη στατική επάρκεια και την συνολικότερη ασφάλεια όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων (σχολικών, αθλητικών κ.α.) και δρομολόγηση, κατά προτεραιότητα, των απαιτούμενων επεμβάσεων που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χρηστών τους.
Αξιοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED.
Τέλος, έχει αξία και στη βάση της αποφόρτισης των κοιμητηρίων, η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας στο νησί, δημοτικού Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.
Νερό
Το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή μας και βασικό συστατικό της καθημερινότητας μας. Γιατί όμως το πληρώνουμε χρυσό;
Με το τρίτο μνημόνιο το 2015 (ν. 4336 που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΩΝ) προωθείται, ακόμη περισσότερο, η εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ με την εφαρμογή της ΚΥΑ 135275/2017 εισάγεται η έννοια των ιδιωτικών δικτύων, εφαρμόζεται υποχρεωτικά συγκεκριμένο λογιστικό μοντέλο υπολογισμού του κόστους παροχής υπηρεσιών νερού και επιδιώκεται η πλήρης ανάκτησή του μέσω των χρεώσεων στον τελικό χρήστη. Με απλά λογία, περισσότερα «πράσινα», χαράτσια στο νερό.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί και επιβάλλει κανόνες τιμολόγησης του νερού μετατρέποντας τις ΔΕΥΑ σε πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά το βάρος της λειτουργίας, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και της κατασκευής νέων, τα σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Οι εξελίξεις αυτές, ειδικά για τα νησιά όπου τροφοδοτούνται από αφαλατώσεις με μεγάλο κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με την άγρια περικοπή έως και κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης, οδηγούν νομοτελειακά σε μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του νερού.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, παίρνει ξεκάθαρη θέση για τη διασφάλιση του νερού ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό. Στεκόμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική που εμπορευματοποιεί το νερό και στηρίζουμε τη λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγχόμενο ποιοτικά νερό.
Θεωρούμε απαραίτητη την αξιοποίηση, σε συνεργασία με τους δημότες και προς όφελός τους, των δεκάδων πηγαδιών που υπάρχουν στην πόλη και στις κοινότητες, στη βάση ότι το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό. Να γίνει άμεσα έλεγχος και διαχείριση από την ΔΕΥΑΣ, όλων των υπαρχόντων δικτύων. Άμεση αναμόρφωση κοστολόγησης ώστε κάθε δημότης να πληρώνει τα ίδια τέλη για την χρήση του νερού, όλο το χρόνο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διεκδικηθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων στη ΔΕΥΑΣ και τη χρηματοδότηση της από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και η κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
Υγεία
Αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ να μεταφέρουν την αρμοδιότητα δημιουργίας μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού και συνολικά τη λειτουργία τους στην Τοπική Διοίκηση. Στην ουσία, αυτό το μέτρο αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κράτους στους δήμους και τις περιφέρειες και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας. Δηλαδή να εφαρμοστεί ένα νέο φορομπηχτικό μέτρο, αλλά και να σπάσει ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας που πρέπει να έχει η Υγεία στο σύνολό της.
Η υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτούμε τώρα, νοσοκομεία που να διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία. Με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την πλήρη καταγραφή, τη συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων ασθενειών από χρόνια νοσήματα. Παλεύουμε για την συνέχιση και αναβάθμιση υπηρεσιών, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως το βοήθεια στο σπίτι, που πρέπει να απεμπλακούν από το δήμο και να ενταχθούν σε μια πανελλαδική δομή, πλήρως χρηματοδοτημένη, ώστε να μπορεί να καλύψει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ. Απέναντι σε όλα αυτά, που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση και να αντιδράσουμε. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, άρα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να την παρέχει ισότιμα, δωρεάν και ποιοτικά.
Διαχείριση απορριμμάτων
Ο «δημόσιος χαρακτήρας» της διαχείρισης των απορριμμάτων, που επικαλείται παραπλανητικά η κυβέρνηση, στην πράξη σημαίνει πως οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), αναλαμβάνουν να διανέμουν την «πίτα» στους εργολάβους εξασφαλίζοντάς τους ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Η θέσπιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων στοχεύει ουσιαστικά, στο να φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας το σύνολο σχεδόν της δαπάνης για τον εξοπλισμό αποκομιδής και τα έργα επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων στην πηγή αποβλήτων, μαζί και όλο το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος.
Η διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να λυθεί με τις πιο ασφαλείς μεθόδους που είναι η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση. Να λυθεί με κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η τάση που επικρατεί πανελλαδικά αυτή τη στιγμή είναι η τμηματική ιδιωτικοποίηση όλων των κομματιών της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αποκομιδή, η διαδικασία της διαχείρισης με τα εργοστάσια των σύμμεικτων και μια σειρά αλλαγές και αλισβερίσια που υπάρχουν με τις εργολαβίες, τα προβλήματα με τα απορριμματοφόρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι εργολαβίες, δημιουργούν ένα γαϊτανάκι που σιγά αλλά σταθερά οδηγεί στην πορεία ιδιωτικοποιήσης των πάντων.
Το "κλειδί" για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας και των άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών στην Τοπική Διοίκηση γενικότερα βρίσκεται στη θέση:
⦁ ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις Συμβάσεις Παραχώρησης.
⦁ ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
Για το χρονικό διάστημα που ο δήμος θα αναγκάζεται να παραχωρεί κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων σε εργολάβους, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η τήρηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.
Να εξασφαλιστεί η λειτουργία αποτεφρωτήρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα με τη συνδρομή του ΦΟΣΔΑ στο ΧΥΤΑ (πάνω από 60.000 €, ετησίως είναι το κόστος μη ύπαρξης κλιβάνου στο νησί), με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Εργασιακά
Όταν μιλάμε για το Δήμο βάζουμε στο κέντρο της συζήτησης τους εργαζόμενους του. Δεν υπάρχει γενικά Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Υπάρχουν οι διευθύνσεις, οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές, με τις διάφορες εργασιακές σχέσεις. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, με την κυβέρνηση να έχει τεράστιες ευθύνες γιατί, απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού εξαιρώντας το προσωπικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Δηλαδή λέει: θες να πάρεις προσωπικό για την καθαριότητα; Πρέπει να αυξήσεις τα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους για να μπορείς να τους πληρώσεις. Εμείς αυτό το απορρίπτουμε. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλεται δεν γίνεται να τη διαχειριστείς φιλολαϊκά, πρέπει να ανατραπεί. Γι’ αυτό και είμαστε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια σε αυτή την πολιτική και τις συνέπειες της.
Σήμερα, για να λειτουργεί σωστά ο δήμος, χρειάζονται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι από όσους υπάρχουν.
Ορίστε ένα παράδειγμα, βοήθησαν οι εργαζόμενοι με ΚΟΧ στην καθημερινή λειτουργία του δήμου και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών; Το χρειάζεται ο δήμος αυτό το προσωπικό; Η απάντηση είναι, φυσικά και ναι. Τότε όμως γιατί δεν μπορεί να το έχει αυτό το προσωπικό; Γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως δεν του το επιτρέπει (!) η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων δέκα, τουλάχιστον, χρόνων. Για αυτό και λέμε πως αυτή η πολιτική, η πολιτική της Ε.Ε., είναι αντιλαϊκή, γιατί είναι μια πολιτική που είναι απέναντι από τις δικές μας ανάγκες, από αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος, αυτό που είναι σύγχρονο και προοδευτικό. Τη σταθερή δουλειά, τη δουλειά με δικαιώματα, ασφάλεια και μισθούς οι οποίοι να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Για αυτό και πρέπει ο λαός να υψώσει το ανάστημά του για να βάλει ένα τέρμα σ’ αυτό το αδιέξοδο, ωα βγει στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες κοινωνικές του ανάγκες.
Τουρισμός
Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι το πρωτεύον «προϊόν», μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά όμως στην οικονομία του τόπου. Ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευπαθές προϊόν, και πολλές φορές «μη ελέγξιμο» καθώς καθορίζεται από πολλούς εξωγενείς παραμέτρους (τουριστικοί πράκτορες, διεθνείς συγκυρίες και πολιτικές κ.α.). Άλλωστε και πίσω από «τα φύκια» που πουλάνε συχνά στους μικρομεσαίους, δεν γίνεται να μη βλέπει κανείς την τάση που στηρίζεται από τις κεντρικές πολιτικές για προώθηση του μοντέλου του «allinclusive». Του μοντέλου ανάπτυξης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, με τους μικρούς επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους είτε να βγαίνουν χαμένοι είτε να κερδίζουν οριακά.
Θέλουμε την ενίσχυση των ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες βασίζονται στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού και όχι στην αλλοίωση τους στο όνομα της «τουριστικής ανάπτυξης». Στη βάση αυτή στηρίζουμε την δημιουργία Γεωπάρκου στην Απάνω Μεριά όμως είμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του.
Το βασικό που χρειάζεται το νησί μας είναι η ανάπτυξη υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νησιών «ναυαρχίδων» στον τουρισμό, τα οποία δεν έχουν βασικές υποδομές, είναι νησιά μόνο για τους επισκέπτες και όχι για τους κατοίκους.
Εμείς οι νησιώτες, ζούμε όλο το χρόνο σε αυτόν τον τόπο. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε να σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες Β’ κατηγορίας. Δεν γίνεται να έχουμε πλοία μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα να αφηνόμαστε στη μοίρα μας αφού δεν συμφέρει τους εφοπλιστές διατηρήσουν όλα τα δρομολόγια. Δεν γίνεται η αεροπορική σύνδεση της Σύρου με την ηπειρωτική χώρα να κοστίζει τα διπλά απ’ ότι σε άλλα αντίστοιχα νησιά και να είναι απλησίαστη για το μέσο συριανό. Απαιτούμε, ασφαλή, φθηνή και τακτική ακτοπλοϊκή και αεροπορική συγκοινωνία από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τα άλλα νησιά, όλο το χρόνο.
Ειδικά Για Τα Δημοτικά Τέλη
Παλεύουμε για την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από το κεντρικό κράτος ώστε αυτοί να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα τον κοινωνικό τους ρόλο. Στη λογική αυτή δεν αποδεχόμαστε το φορομπηχτικό ρόλο του Δήμου και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις διαμόρφωσης της πολιτικής των Δημοτικών Τελών με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
⦁ Πλήρης απαλλαγή από καταβολή Δημοτικών Τελών
⦁ των απόρων.
⦁ των πολυτέκνων με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000.
⦁ των τριτέκνων με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
⦁ των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000.
⦁ των Χήρων-Χήρες που δεν έχουν τελέσει άλλο γάμο, με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
⦁ των μονογονεϊκών οικογενειών σε περίπτωση απόκτησης τέκνου/ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
⦁ των μακροχρόνια ανέργων ζευγαριών (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.
⦁ Μείωση κατά 50%
⦁ των πολυτέκνων με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.001-40.000.
⦁ των τριτέκνων με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.001-30.000€.
⦁ των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.001-40.000.
⦁ των μακροχρόνια ανέργων (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.
⦁ μειώσεις στον οικιακό συντελεστή των νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών και αύξηση των συντελεστών στην μεγάλη επιχειρηματική ιδιοκτησία.
ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ
Ο Δήμαρχος της Λαϊκής συσπείρωσης δεν θα γίνει ποτέ χαμάλης ξένων συμφερόντων. Η Ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση σημαίνει εναντίωση στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και των εδώ προθύμων τους που στηρίζουν να γίνει η Ελλάδα μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.
Όλοι όσο ανέχτηκαν και συναποφάσισαν την εμπλοκή του λιμανιού της Σύρου στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα του πλούτου στην Αν. Μεσόγειο, είναι επικίνδυνοι!
Όπου υλοποιήθηκαν, οι σχεδιασμοί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, μόνο δεινά και πολέμους έχουν φέρει στους λαούς, και τα παραδείγματα στη γειτονιά μας είναι πολλά (Κύπρος, Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία).
Δεν θα αφήσουμε το νησί μας να γίνει μια Τρούμπα του 21ου αιώνα για χάρη της «επέκτασης» των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών επενδύσεων στην περιοχή. Οι επενδύσεις αυτές μυρίζουν μπαρούτι και αίμα. Το κύμα των κατατρεγμένων προσφύγων, που κατακλύζει και εγκλωβίζεται στη χώρα μας, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι σχεδιασμοί αυτοί είναι βαθιά εχθρικοί και για μας αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Δεν θέλουμε το νησί μας να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών κέντρων, να γίνει στόχος σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στο δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που μπορούν να εκδηλωθούν και με τη μορφή πολέμου.
Επιδίωξη μας είναι να ενημερωθεί ο λαός και να δυναμώσει η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους και σπέρνει διχόνοια, με σταθερό μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΚΑΚΟΥ»
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια καθαρή, πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε όσα ζούμε στην καθημερινότητα μας. Χρειάζεται η ενωμένη γροθιά όλων εκείνων που αγανάκτησαν και αγανακτούν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τους εκπροσώπους τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, εκείνων που παλεύουν για να σηκώσουμε ανάστημα σα λαός όχι ένα «γιαλαντζί» προοδευτικό μέτωπο, αλλά.
Εμείς, όταν μιλάμε για τον τόπο, για το νησί μας, μιλάμε για τους ανθρώπους του, αυτούς που το χτίζουν. Βλέπουμε τις ανάγκες τους στη ζωή, στην κατοικία, στην εργασία, στην κοινωνία και τις κάνουμε προτεραιότητες μας. Θεωρούμε όμορφο τόπο, εκείνον που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα και παιδιά στην εξάρτηση. Που δεν έχει «ξεχασμένες» γειτονιές και χωριά. Διαλέξαμε πορεία. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους. Για αυτό και θα στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.
Είτε σε ρόλο δημοτικής διοίκησης είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης μια υποχρέωση αναλαμβάνουμε, να στηρίξουμε και να προβάλουμε τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες του λαού. Δεν υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε για την ανάπτυξη της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια, την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς να παραγνωρίζουμε όμως πως οριστική λύση αυτών προϋποθέτει και αλλαγές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θα διεκδικήσουμε. Δυνατή Λαϊκή Συσπείρωση σημαίνει, ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται και στις δημοτικές αρχές που συναινούν στην προώθησή της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον ΦΟΔΣΑ
6 Νοε. 2024 - 15:24 - Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου: Ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή για τις Σχολικές Επιτροπές και τη χρηματοδότηση
4 Νοε. 2024 - 17:45 - “Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;”
1 Σεπ. 2024 - 8:09 - Σύρος: Σχετικά με την «αξιοποίηση» μέσω υπενοικιάσεων των δημοτικών ακινήτων
30 Ιουλ. 2024 - 8:07 - Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης: Απέναντι σε όσα φέρνει η συμμετοχή στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ
12 Ιουν. 2024 - 11:03