Πέρασε μία θητεία χωρίς εξέλιξη για τα στέγαστρα
- Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2019 - 06:20
- / Eνημέρωση: 6 Μαΐου. 2019 - 19:00
Αδιαφορία επέδειξε η διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου επί σχεδόν πέντε έτη, αναφορικά με το αίτημα των επιχειρηματιών εστίασης της παραλιακής ζώνης Ερμούπολης για τοποθέτηση κατάλληλων στεγάστρων, στα τμήματα της ανάπλασης που αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, με τις τελευταίες συνέπειες διατήρησης των ακαλαίσθητων ομπρελών μέχρι σήμερα, να επαναφέρουν το θέμα ξανά στην πρώτη γραμμή.
Ειδικότερα, οι χθεσινοί ισχυροί άνεμοι “ξεκόλλησαν” κυριολεκτικά ομπρέλα επιχείρησης στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, με τους πολίτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο κατά τον ίδιο χρόνο να αναστατώνονται εξαιτίας της ανησυχίας που ένιωσαν, αφού κυριολεκτικά από τύχη... αποφεύχθηκε η πρόκληση ατυχήματος.
Η διατήρηση των ομπρελών στο τμήμα των τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και συγκεκριμένα από το ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου έως και λίγα μέτρα πριν το ύψος της πλατείας Κανάρη, δεν ευνοεί στην περαιτέρω λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, στην οποία αν και υλοποιήθηκε το έργο της ανάπλασης, ωστόσο - δυστυχώς - αυτό δεν συνοδεύτηκε από πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες τέτοιες, που θα βελτίωναν στο σύνολό της, την εικόνα της παραλίας.
Οι επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης αν και είχαν - εγκαίρως - αιτηθεί προς τη Δημοτική Αρχή την ανάπτυξη μελέτης που θα υποδείκνυε τον ορθό τρόπο δρομολόγησης λύσης στην ανάγκη τοποθέτησης στεγάστρων καθώς και τα σωστά υλικά και τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα μπορούσε να “δέσει” μέσα στον ιστορικό τόπο, με σκοπό την απομάκρυνση των ομπρελών, ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόλις είκοσι ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, οι ίδιοι έχουν λάβει ως απάντηση αποκλειστικά και μόνον την πλήρη αδιαφορία και ανυπαρξία σχετικών κινήσεων.
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” κατά τον χρόνο τοποθέτησης των ομπρελών, αμέσως μετά από την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης που κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε καταστεί σαφές πως από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας θα υπήρχε μέριμνα για την εκπόνηση μελέτης, που θα απαντούσε στο σταθερό αίτημα των επιχειρηματιών εστίασης, όμως ως σήμερα, καμία πρόταση αρχιτεκτονικής παρέμβασης δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Με φόντο το χθεσινό γεγονός της αποκόλλησης ομπρελών από τις βάσεις τους, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως, παρήλθε μία ολόκληρη θητεία και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο αίτημα, που δυστυχώς παραμένει μία σοβαρή εκκρεμότητα.
Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε πως η πλευρά των επιχειρηματιών αν και είναι πρόθυμη για διάλογο, ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το παραλιακό μέτωπο με την τοποθέτηση κατάλληλων στεγάστρων προκειμένου να απομακρυνθούν οι διαφημιστικές και ακαλαίσθητες ομπρέλες, δυστυχώς, δεν διαπιστώνει θετική στάση, στην πρόταση αν αναληφθεί από μέρους τους το όποιο κόστος, να υπάρξει ελάφρυνση στα τέλη χρήσης των χώρων που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα.
“Τα στέγαστρα δεν ήρθαν ποτέ”
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Αρβανίτης με φόντο το χθεσινό περιστατικό πραγματοποίησε μία αναδρομή στις συζητήσεις που είχαν αναπτυχθεί προ πενταετίας σχεδόν, ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τον Δήμο, με τον ίδιο να γνωστοποιεί πως, αν και είχε υπάρξει η δέσμευση για τοποθέτηση στεγάστρων – δοκιμαστικά - σε ένα μέρος του παραλιακού τμήματος, ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν προωθήθηκε ποτέ.
“Από αρχή, με την ανάπλαση της παραλίας, μας είχαν ειδοποιήσει ότι δοκιμαστικά θα μπορούσε να μπει ένα στέγαστρο στο τμήμα μπροστά από την τότε Αγροτική Τράπεζα, ώστε να δούμε πως “ανταποκρίνεται”. Υπήρχαν και κάποιοι πολιτικοί μηχανικοί που θέλησαν να κάνουν διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματίες για να είναι χρηστικά τα στέγαστρα” σχολίασε ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, ο οποίος δήλωσε όμως πως, “Αυτό δεν έγινε ποτέ”.
Μάλιστα θέλησε να εξηγήσει πως, “Αυτά ήταν τα λόγια του τότε προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών μαζί με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Αυτή τη διαβεβαίωση είχαμε τότε και γι αυτό αρχικά κάποια μαγαζιά δεν είχαν αγοράσει ομπρέλες”.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος επανέλαβε, “Τα στέγαστρα αυτά, δεν ήρθαν ποτέ και είχαμε πει τότε να πορευθούμε με τις ομπρέλες”.
Η τοποθέτηση διαφημιστικών ομπρελών όμως, που σε κάθε επιχείρηση είναι διαφορετικές, όπως και ο ίδιος παρατήρησε, “δεν βοηθούν σε μία ομοιόμορφη εικόνα”.
“Δυστυχώς πέρασαν πέντε χρόνια και η κατάσταση παραμένει η ίδια” σχολίασε εμφανώς απογοητευμένος, απαντώντας και στην ερώτηση για το πότε υπήρξε συζήτηση για το θέμα τελευταία φορά με την πλευρά της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου και της Δημοτικής Αρχής. “Στο προφορικό έγινε πέρυσι. Αρχή της σεζόν μας ενόχλησαν για το ομοιόμορφο χρώμα στις ομπρέλες” ανέφερε, ο κ. Αρβανίτης, γνωστοποιώντας πως υπήρξε απαίτηση από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα της παραλίας, με την ανάληψη του κόστους για την τοποθέτηση νέων ομπρελών από τους επιχειρηματίες.
“Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κονδύλι”
Κληθείς να γνωστοποιήσει περισσότερα γι αυτήν την όχληση από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο ίδιος εξήγησε πως, “Κάποια στιγμή μας είχε ενοχλήσει και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ώστε να μπουν ομοιόμορφες ομπρέλες. Η δική μας απάντηση ήταν ότι περιμένουμε γιατί ο κάθε επιχειρηματίας δεν μπορεί να πάει να “επενδύσει” σε ομπρέλες που η κάθε μία κοστίζει 3.000 ευρώ. Θέλαμε να ξέρουμε τί θα κάνουμε. Να επενδύσει ο κάθε επιχειρηματίας και να πάρει πέντε ομπρέλες ή σε τρεις μήνες για παράδειγμα θα μας ζητούσαν να απομακρύνουμε τις ομπρέλες για την τοποθέτηση στεγάστρων”. Σχολίασε μάλιστα πως, “Αυτό το κόστος θα το επωμιστεί ο κάθε επιχειρηματίας και δεν είναι μηδαμινό ειδικά όπως κύλησε – οικονομικά – η χρονιά”.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η πλευρά των επιχειρηματιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, επανήλθε κι επέμεινε στο αίτημά της απέναντι στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, δηλαδή να υπάρξει μέριμνα για την δρομολόγηση μίας λύσης που θα αφορά σε κατάλληλη αρχιτεκτονική παρέμβαση, ο κ. Αρβανίτης απάντησε καταφατικά.
“Εμείς συνεχίσαμε να ενοχλούμε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κονδύλι γι αυτήν την ανάγκη αυτή τη στιγμή” δήλωσε κατηγορηματικά.
“Θέλαμε να υπάρξει μείωση των τελών”
Ο κ. Αρβανίτης υποστηρίζοντας πως η πλευρά των επιχειρηματιών εστίασης, αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, όπου και δραστηριοποιείται, θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, για το θέμα της εξέτασης τοποθέτησης στεγάστρων στο παραλιακό τμήμα, είχε αποδεχθεί να αναλάβει ένα μεγάλο κόστος, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μέριμνα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, για ελάφρυνση σε επίπεδο καταβολής τελών χρήσης χώρου τραπεζοκαθισμάτων.
“Εμείς είχαμε προτείνει ότι θα επωμιστεί το κόστος για τα στέγαστρα ο κάθε επιχειρηματίας, αλλά λέγαμε να υπάρξει μία μείωση τελών χρήσης. Θα έπρεπε να γίνει μία διαβούλευση με τους επιχειρηματίες” επανέλαβε ο κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας πως, η πολιτική ελάφρυνσης των επιχειρηματιών, θεωρείται απαραίτητη, αφού το όφελος θα είναι αμοιβαίο.
“Δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος ο επιχειρηματίας, χωρίς ελάφρυνση” επανέλαβε ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, δυστυχώς για το σενάριο των στεγάστρων, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει λύση ή πρόταση.
Εναλλακτικά μάλιστα, θέλησε να γνωστοποιήσει πως, “Εμείς είχαμε επανέλθει και πέρυσι. Και αφού δεν βλέπαμε φως στο τούνελ για τα στέγαστρα, είχαμε πει μήπως κοιτάξουμε να γίνει κάτι ομοιόμορφο από όλα τα μαγαζιά με τέντα”. Εξήγησε δε, πως, “Με πρωτοβουλία κάποιων επιχειρηματιών είχαμε πάρει κάποιες προσφορές για να δούμε και τί ταιριάζει” καθώς όπως πρόσθεσε, “Εδώ είμαστε και ιστορικό κέντρο. Δεν είναι εύκολο να τοποθετήσεις οτιδήποτε”.
Φθορές στα δάπεδα και δαπάνες για τους επιχειρηματίες
Στο νήμα των ανωτέρω, θέλησε να πραγματοποιήσει αναφορά και για τα δάπεδα στα τμήματα των τραπεζοκαθισμάτων, οι επιφάνειες των οποίων φέρουν μεγάλες φθορές σε αρκετά σημεία.
“Το δάπεδο επίσης έχει υποστεί πολλές φθορές και εκεί που αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα. Επίσης, έχουν υπάρξει και ατυχήματα. Δυστυχώς κι αυτό, πρέπει να το επωμιστεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας, αφού σύμφωνα με απάντηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου – γραπτώς και με πρωτόκολλο – σε επιχειρηματία, (σσ. οι φθορές) είναι από την κακή χρήση του καταστήματος” δήλωσε σχετικά, ενώ σχολίασε καυστικά “Τι θα πει κακή χρήση του καταστήματος; Άνθρωποι περπατούν. Δεν πήραμε ξαφνικά ένα σφυρί και αρχίσαμε να χτυπάμε το δάπεδο.
Ήδη έχουν γίνει επιδιορθώσεις από κάποια μαγαζιά και μάλιστα με κόστος των επιχειρηματιών”.
Παραμένει μεγάλη εκκρεμότητα
Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Αρβανίτης κλήθηκε να απαντήσει αν η υπόθεση της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στο παραλιακό τμήμα σχετικά με την τοποθέτηση στεγάστρων, όπως όλα δείχνουν παραμένει σε εκκρεμότητα.
“Ακριβώς. Και γι αυτό και δεν μπορεί να γίνει κάτι από τους επιχειρηματίες μόνο. Να βάλουμε ομπρέλες, να ψάξουμε για στέγαστρα; Τι να κάνουμε;” σημείωσε σχολιαστικά στην εφημερίδα, υποστηρίζοντας παρακάτω πως, απαιτείται ένας μπούσουλας από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, δηλαδή μία μελέτη που θα υποδεικνύει τί πρέπει και είναι εφικτό να υλοποιηθεί.
“Ακριβώς. Η μόνη παρατήρηση τότε ήταν ότι τα στέγαστρα της πλατείας Μιαούλη δεν ήταν στέγαστρα που να εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες και τους πελάτες. Είναι ένα πανί που αν βρέξει το χειμώνα η βροχή “περνά” και το καλοκαίρι, επίσης ο “ήλιος” διαπερνά την επιφάνειά του”.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Αρβανίτης αφού εξήγησε πως μία λύση όπως στο τμήμα της πλατείας Μιαούλη, δεν θα ευνοούσε στο παραλιακό τμήμα την επιχειρηματική δραστηριότητα, επανέλαβε πως, “Δυστυχώς, το αίτημά μας έμεινε εκεί που έμεινε και δεν προχώρησε καθόλου”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Είναι σταθερό το αίτημά μας” αφού αναφορικά με το περιστατικό αποκόλλησης ομπρελών εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ο ίδιος παρατήρησε πως, “Ζήσαμε μία επικίνδυνη κατάσταση. Ήμασταν τυχεροί που παρασύρθηκε η ομπρέλα προς το μαγαζί και σταμάτησε στις πέργκολες και ευτυχώς δεν πήγε προς τον δρόμο. Αλλιώς θα είχαμε θύματα. Και θα ψάχναμε το ποιος φταίει κατόπιν εορτής”.
Ερωτηθείς αν στις συναντήσεις που ζητούν προεκλογικά οι συνδυασμοί στο σύνολό τους έχει τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο αίτημα των επιχειρηματιών, ο κ. Αρβανίτης απάντησε καταφατικά.
“Και με τους τρεις υποψήφιους συνδυασμούς που κάναμε συναντήσεις το ζητήσαμε σαν αίτημα. Πρέπει να δούμε επιτέλους τί πρέπει να κάνουμε και για την εικόνα της παραλίας, καθώς σεβόμαστε το γεγονός ότι έγινε ένα έργο ανάπλασης, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό επιτέλους”.
Ζητούν συνεργασία με την επόμενη Δημοτική Αρχή για δρομολόγηση λύσεων
Αναφορικά με τη σοβαρή υπόθεση, ο κ. Αρβανίτης, προτού κλείσει τις δηλώσεις του, θέλησε να καταστήσει σαφές πως, η πλευρά της Τερψιχόρης είναι πάντα πρόθυμη για διάλογο με σκοπό την αναζήτηση λύσεων προς όφελος του τόπου.
“Αν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κι εμείς θα το κάνουμε. Δεν είμαστε ένας φορέας που πετάει το μπαλάκι, κάθεται στον καναπέ και απλά προτείνουμε. Ίσως είμαστε και ο μοναδικός φορέας που παίρνει πάνω του σοβαρές υποθέσεις” υποστήριξε κατηγορηματικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως, “Λέμε λοιπόν, ότι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε μία μελέτη βάσει των προδιαγραφών που ζητά το κάθε Υπουργείο, το Λιμενικό Ταμείο, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και αντισταθμιστικά μέτρα. Να πληρώσουμε μελέτη, να πληρώσουμε υπόστεγα αλλά να μειωθεί το κόστος των τελών”.
Πρόσθεσε δε, πως, “Επειδή είναι μία κοστοβόρα υπόθεση η μελέτη και το έργο, θα πρέπει να έχουμε κάποιες εγγυήσεις ότι θα έχουμε αντισταθμιστικά μέτρα”. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε αναφορικά με την εποικοδομητική στάση των επιχειρηματιών, “Και για την παραλία βάλαμε πλάτη (σσ. έργο ανάπλασης), είχαμε μεγάλο κόστος, υπήρξε μία μείωση των τελών και τελικά καταλήξαμε στα ίδια”.
Ο Δημήτρης Αρβανίτης ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε τα εξής: “Ευελπιστούμε με την επόμενη Δημοτική Αρχή να υπάρξει μία συνεργασία σε όλα τα θέματα ώστε να λυθούν άμεσα τα προβλήματα του κλάδου, που είναι και προβλήματα του νησιού. Κι εμείς από την πλευρά μας, θεωρούμε “μαγαζί” μας τη Σύρο. Αν δουλέψει η Σύρος, θα δουλέψει και ο κάθε ένας από εμάς.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προτεραιότητα σε σκίαστρα και δάπεδα για την παραλία
28 Νοε. 2019 - 6:20 - Πέταγμα της “μπάλας” στους επιχειρηματίες
15 Μαΐου. 2019 - 6:19 - Πρόσκληση για κατάθεση παρατηρήσεων για τα στέγαστρα της οδού Χίου
22 Δεκ. 2016 - 6:21 - Κεραμέως: Οι 2+1 πυλώνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας
14 Νοε. 2024 - 11:45 - “Θάβει” τουριστικά τη Σύρο
14 Νοε. 2024 - 6:20