"Ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη"
- Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2013 - 06:00
Οι στρατηγικές και οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την επίτευξη της εδαφικής σύγκλισης, περιέχονται στο βιβλίο, μελέτη, που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης.
Το βιβλίο, παρουσιάστηκε χθες στη Σύρο, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Σπιλάνη, αλλά και άλλων φορέων του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων.
Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της τοπικού παραρτήματος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος της μελέτης
Η μελέτη με τίτλο “Η ανάπτυξη των νησιών-Ευρωπαϊκά νησιά και πολιτική συνοχή”, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης 2007-2013 με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και το Ερευνητικό Κέντρο Τουρισμού του Bornholm, βασίστηκε στο ερευνητικό κέντρο που έχει γίνει στο Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στόχος της μελέτης είναι η εστιασμένη ανάλυση, ώστε να παραδοθεί μια εργασία αναφοράς και μια σειρά προτάσεων πολιτικής και κατευθύνσεων στρατηγικής, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης των ευρωπαϊκών νησιών, μέσα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, εξασφαλίζοντας ίσους όρους και ευκαιρίες με άλλες μη μειονεκτικές περιοχές.
“Προτεραιότητα τα “ποιοτικά νησιά””
Ο Γενικός Γραμματέας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο σκοπό της μελέτης, αλλά και στα βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία βασίστηκε, ενώ εστίασε σε κάποια σημεία τα οποία, όπως άλλωστε είπε, τα θεωρεί άκρως σημαντικά.
Συγκεκριμένα, μίλησε για την προτεραιότητα που πρέπει να έχουμε ως νησιώτες και δεν είναι άλλη από τα “ποιοτικά νησιά. Όπως τόνισε, “η προτεραιότητα “ποιοτικά νησιά” συνδέεται με το γεγονός ότι οι νησιωτικές επιχειρήσεις δε μπορούν να ελπίζουν να γίνουν ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά με μια στρατηγική μαζικής και χαμηλού κόστους παραγωγής, εξ΄ αιτίας της νησιωτικότητας. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου νησιωτικά προϊόντα βασισμένα στους τοπικούς πόρους και στην τεχνογνωσία, είναι ανταγωνιστικά. Αυτή η επιτυχία μπορεί να επεκταθεί και στην παραγωγή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, αλλά και ο πολιτισμός”.
Ο κ. Σπιλάνης αναφέρθηκε και σε άλλες προτεραιότητες, όπως “πράσινα νησιά”, “νησιά ίσων ευκαιριών”, “πράσινα νησιά”, ενώ έθεσε και το θέμα της προσπελασιμότητας, της υγείας, της διά βίου μάθησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, ας γίνουν πλεονεκτήματα”.
Τέλος, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, η συγκεκριμένη μελέτη, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο αναφοράς για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των περιοχών με ιδιαίτερα και μόνιμα φυσικά χαρακτηριστικά, δε δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν, αφού δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όσο έπρεπε σε βάθος όλα τα επιμέρους θέματα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Αναγέννηση” της παραδοσιακής αγοράς με βελτιώσεις στα στέγαστρα
3 Δεκ. 2024 - 6:20 - “Κλείνουν” οι προϋποθέσεις για τον διαγωνισμό
3 Δεκ. 2024 - 6:19 - ΔΕΔΔΗΕ Σύρου: Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές την Πέμπτη
2 Δεκ. 2024 - 16:15 - Σύρος: Αύριο η μεγάλη γιορτή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου
2 Δεκ. 2024 - 13:20 - “Ανοίγει” ο φάκελος για έργα στα κηπάρια της Ερμούπολης
2 Δεκ. 2024 - 6:20