«Ακολουθώντας» τον δρόμο ενός μεγάλου συνθέτη
- Τρίτη, 21 Μαΐου, 2019 - 06:15
Τη μουσική διαδρομή του Μάνου Λοΐζου «ακολούθησαν» οι μαθητές του εργαστηρίου «το τρεχαντηράκι της ελπίδας», παρουσιάζοντας ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη με 16 αγαπημένα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του.
Η γιορτή λήξης των φετινών μαθημάτων της Σχολής με υπεύθυνη την Ελπίδα Ρηγούτσου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης», στο λυκειακό συγκρότημα του Μάννα.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε σολιστικά τραγούδια, κάποια εξ’ αυτών αρκετά απαιτητικά, με τα οποία οι μαθητές ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Σημειώνεται μάλιστα, πως η εκδήλωση άνοιξε με τον ύμνο της χαράς από την 9η συμφωνία του Μετόβεν, τον «εθνικό ύμνο της μουσικής, όπως τον χαρακτήρισε η κ. Ρηγούτσου, δεδομένου ότι το κομμάτι μιλάει για τη μουσική που τα ενώνει όλα.
Γνωριμία των παιδιών με σπουδαίους δημιουργούς
Στον χαιρετισμό της, η ίδια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της για την πραγματοποίηση ετήσιων αφιερωμάτων σε σημαντικούς δημιουργούς της χώρας μας, με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τόσο τη ζωή, όσο και το έργο τους. Ο θεματικός αυτός κύκλος ξεκίνησε φέτος με τιμώμενο συνθέτη τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος κατάφερε να μπει στη δισκογραφία το 1962 με «Το τραγούδι του δρόμου» του Λόρκα σε ελληνική απόδοση Νίκου Γκάτσου και με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Μάνος Λοΐζος μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφόρησε το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας. Το 1978 ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας.
Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ρασούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1965 και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.
Τα κείμενα τα οποία συνόδευαν το μουσικό πρόγραμμα, προσφέροντας πληροφορίες σχετικές με την πηγή έμπνευσης και την ιστορία του κάθε κομματιού, έγραψαν η υπεύθυνη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης Άννα Ρούσσου και η Ελπίδα Ρηγούτσου. Οι δυο τους συνεργάστηκαν φέτος το χειμώνα για τη δημιουργία μίας μικρής ελεύθερης βιβλιοθήκης στο «τρεχαντηράκι». Επιπλέον, η κ. Ρούσσου προσφέρθηκε να διαβάζει ένα παραμύθι κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα το οποίο οι μαθητές πλαισίωναν με τραγούδια τα οποία είχαν διδαχτεί το προηγούμενο διάστημα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 24 παιδιά, στην πλειοψηφία τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου. Μεταξύ αυτών και τρεις μαθητές των μουσικών Νίκου Απέργη (ακορντεόν) και Μέμη Ροσσολάτου (μπουζούκι) με τους οποίους συνεργάζεται η κ. Ρηγούτσου. Τα κείμενα διάβασε η Ελπίδα Παλαμάρη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αφιέρωμα στο Καρνάγιο και τους Ταρσανάδες της Σύρου
17 Οκτ. 2017 - 6:21 - Με ιδιαίτερες χορωδιακές διασκευές
7 Ιαν. 2025 - 6:15 - Οι νέοι στόχοι για το 2025
27 Δεκ. 2024 - 6:15 - Σύρος: "Polyphonies Vol.1 - Εκκεντρίτες" στο θέατρο Απόλλων
24 Δεκ. 2024 - 13:59 - Σαντορίνη: "Μια αγκαλιά τραγούδια" στο "Χριστουγεννιάτικο Πάρκο"
19 Δεκ. 2024 - 8:15