Για μία θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση
- Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2019 - 06:15
Αντίστροφα μετρούν για την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων 102.000 περίπου υποψήφιοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας.
Η πρώτη γενναία «μάχη» για την εξασφάλιση μίας θέση σε κάποιο από τα 424 συνολικά τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο, θα δοθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου από τους μαθητές του ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 από τους μαθητές των ΓΕΛ.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδείας και στη συνέχεια, στα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού.
Από την άλλη, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας. Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.
173 τμήματα κοινά τμήματα
Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αρκετές από τις σχολές, στις οποίες μπορούν να στοχεύσουν οι υποψήφιοι, βρίσκονται σε δύο ή και περισσότερα επιστημονικά πεδία. Ενδεικτικά και από τα 4 επιστημονικά πεδία γίνεται εισαγωγή σε παιδαγωγικά τμήματα και ΤΕΦΑΑ, από 3 επιστημονικά πεδία σε σχολές της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ενώ από 2 επιστημονικά πεδία γίνεται εισαγωγή σε τμήματα γεωπονίας, πληροφορικής και στατιστικής. Για την εισαγωγή τους στα κοινά τμήματα, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την ομάδα προσανατολισμού από την οποία προέρχονται.
161 τμήματα βρίσκονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών). Τα 92 εξ’ αυτών περιλαμβάνονται μόνο στο συγκεκριμένο πεδίο ενώ τα υπόλοιπα είναι κοινά με ένα ή και περισσότερα άλλα πεδία.
129 από τα συνολικά 263 τμήματα του 2ου πεδίου (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) είναι προσβάσιμα σε υποψηφίους και από άλλα πεδία.
167 τμήματα περιλαμβάνονται στο 3ο πεδίο (υγείας και ζωής), με τα 60 να είναι κοινά και σε άλλα πεδία.
Τέλος, από τα 185 τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής), μόνο τα 65 είναι ανοιχτά και για τους υποψηφίους από τα υπόλοιπα πεδία.
Η βάση των σχολών θα καθοριστεί από τη ζήτηση στα μηχανογραφικά δελτία. Ωστόσο, μεγάλη αναμένεται η ζήτηση για τις στρατιωτικές σχολές που φέτος θα δεχθούν μόλις 819 άτομα, καθώς και για την αστυνομία η οποία θα ανοίξει τις πύλες της σχολής σε 350 επιτυχόντες.
Λειτουργία 38 τμημάτων από τον Σεπτέμβριο του 2020
Υπογραμμίζεται πως, από τα 424 τμήματα, που θα δεχτούν 78.335 επιτυχόντες, 38 θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη του 2020. Τα 418 τμήματα είναι πανεπιστημιακά και έξι ανήκουν στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στις Τουριστικές Ακαδημίες. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα 8 προγράμματα των εκκλησιαστικών ακαδημιών.
Τα 38 τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2020-21 είναι τα ακόλουθα:
Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα), Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Άρτα), Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα), Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι), Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα), Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας), Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας), Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα), Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα), Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα), Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα), Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (Άμφισσα), Ψυχολογίας (Βόλος), Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα), Λογοθεραπείας (Λαμία), Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη), Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη), Μουσειολογίας (Έδεσσα), Γεωλογίας (Καβάλα), Μάρκετινγκ (Γρεβενά), Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα), Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη), Κινηματογράφου (Φλώρινα), Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα), Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καστοριά), Νομικής (Πάτρα), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος), Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο), Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη), Αγροτικής Οικονομίας (Άργος), Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη), Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος), Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα), Χημικών Μηχανικών (Χανιά) και Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αθήνα).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι αριστεύσαντες που έφτασαν πρώτοι στην «πηγή»
29 Αυγ. 2019 - 6:20 - Έχασαν πολύ ιδρώτα, αλλά όχι και την ελπίδα τους
24 Ιουν. 2016 - 6:20 - Σαλπάροντας για το «ακαδημαϊκό ταξίδι» της ζωής τους
28 Αυγ. 2015 - 6:10 - Πανελλαδικές: Στις 8 ή 9 Ιουλίου η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων
3 Ιουλ. 2024 - 8:24 - Φ.Φόρτωμας - πανελλαδικές εξετάσεις: "Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά - Πιστεύουμε στη νέα γενιά"
30 Μαΐου. 2024 - 10:13