Στη διάθεση των πολιτών το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ

  • Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2019 - 06:22

Στη διάθεση των πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/ekloges/, είναι πλέον το Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ.

Το εν λόγω υλικό περιλαμβάνει:

(α) τα αποτελέσματα των εθνικών (βουλευτικών) εκλογών [1952-1996], των αυτοδιοικητικών (δημοτικών και κοινοτικών) εκλογών [1951-1998], των ευρωεκλογών [1981-2004] και του δημοψηφίσματος του 1974, καθώς και

(β) σημαντικά κείμενα της εκλογικής νομοθεσίας από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους.

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών για το διάστημα από το 1926 έως το 1950, έχουν ψηφιοποιηθεί από την Ελληνική Στατική Αρχή και είναι προσβάσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/categoryyears?p_cat=14...

Με τον τρόπο αυτό, ακόμη ένα αρχείο μεγάλης ιστορικής αξίας αποδίδεται στην ελληνική κοινωνία και, πέρα από τη συστηματική επιστημονική επεξεργασία που μπορεί να λάβει από εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εντοπίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα όλων των εκλογών από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη δεκαετία του 2000 στην περιφέρειά τους, να αποκτήσουν δηλαδή πλήρη γνώση του εκλογικού προφίλ της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

H πρόταση για τον εντοπισμό των ιστορικών αρχείων του ΥΠΕΣ, την καταγραφή και την ψηφιοποίησή τους, έγινε δεκτή πριν από δύο χρόνια τότε Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Στη συνέχεια δόθηκε νέα ώθηση για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου από τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια όταν ανέλαβε το Υπουργείο.

Αναφερόμενος στην μεγάλη ιστορική αξία των αρχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χαρίτσης έχει δηλώσει: «Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο αρχειακών δεδομένων, έναν ιστορικό θησαυρό κυριολεκτικά, που μπορεί να φωτίσει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ιδιαίτερα σκοτεινών και αμφιλεγόμενων περιόδων, όπως ο Εμφύλιος και η Δικτατορία. Η σημασία του ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στο περιεχόμενό του αλλά έχει να κάνει και με την εποχή την οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη, όπου η βαθιά και ουσιαστική γνώση της ιστορίας μας είναι ίσως, πιο απαραίτητη από ποτέ».