«Η ουσία της δημιουργίας βρίσκεται στον πειραματισμό»
- Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2019 - 06:18
Μια γελαστή παρέα μουσικών με κοινό τους χαρακτηριστικό την αγάπη για το έργο του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing, Django Reinhardt και την ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60, έρχεται απόψε στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Χρούσσα για να ξεσηκώσει το κοινό του 8ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου.
Πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους συμμετοχή στη μεγάλη μουσική διοργάνωση, οι Gadjo Dilo επιστρέφουν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να παρουσιάσουν αγαπημένες ρεμπέτικες διασκευές τους, γνωστά ιταλικά, γαλλικά και αμερικάνικα κομμάτια σε ρυθμούς gypsy jazz, αλλά και τέσσερα δικά τους τραγούδια, τα οποία θα περιλαμβάνονται στον καινούριο δίσκο τους.
Η εξαμελής μπάντα που κατορθώνει να συνδυάζει την παραδοσιακή manouche gypsy swing μουσική με την ελληνική μουσική παράδοση, υπόσχεται μια βραδιά βγαλμένη από άλλη εποχή, γεμάτη ρυθμό, τραγούδι και χορό.
Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο ακορντεονίστας του σχήματος Γιώργος Τσιατσούλης εκφράζει την αγάπη και το θαυμασμό του για το συνεχώς εξελισσόμενο φεστιβάλ της Σύρου, όπου συμμετέχει για δεύτερη φορά και ως δάσκαλος, ενώ αναφέρεται και στον επόμενο δημιουργικό σταθμό των Gadjo Dilo, που μετά από 10 χρόνια παρουσίας, δηλώνουν έτοιμοι να χαράξουν ένα νέο δρόμο στη μουσική τους πορεία.
Λαμβάνοντας και πάλι μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, ποιες είναι οι αλλαγές που ενδεχομένως εντοπίζετε ανάμεσα στην εικόνα που αυτό είχε το 2014 και στη σημερινή μορφή της διοργάνωσης;
«Το Φεστιβάλ έχει αλλάξει πάρα πολύ και μάλιστα προς το καλύτερο. Καταρχήν, από τότε μέχρι σήμερα μας έχει δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε με πολλά και διαφορετικά στυλ. Το ακορντεόν είναι ένα όργανο που συναντούμε σε πολλές και διαφορετικές μουσικές, στην Ελλάδα και διεθνώς. Μέσω των εκδηλώσεων στο νησί, προσφέρεται η δυνατότητα σε πάρα πολλούς ακορντεονίστες που ασχολούνται με ποικίλα είδη (τάνγκο, ταραντέλα, τζαζ, παραδοσιακά, βαλκανικά), να συμμετάσχουν και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε μουσικούς και καλλιτέχνες που είναι ετερόκλητοι όσον αφορά τις αισθητικές τους επιλογές. Το φεστιβάλ αποτελεί χώρο πολύ πιο ευρύ και ανοιχτό από ένα πρόγραμμα σπουδών ενός Ωδείου. Βέβαια και τα ωδεία έχουν εξελιχθεί, αφού πλέον θα βρεις σε αυτά και παραδοσιακά τμήματα. Ωστόσο, το φεστιβάλ ανοίγεται ακόμη περισσότερο σε οτιδήποτε εμπεριέχει το ακορντεόν και με αφορμή αυτό, προσεγγίζει όλο το φάσμα της μουσικής γενικότερα, γιατί ποτέ ένα όργανο μόνο του δεν είναι αρκετό. Η μουσική είναι πολύ κοινωνική τέχνη και όσο περισσότερο την επικοινωνούν οι μουσικοί μεταξύ τους και οι μπάντες που δημιουργούνται, τόσο πιο πολύ ερχόμαστε σε επαφή με την ουσία της, που είναι η επικοινωνία μέσω μιας άλλης γλώσσας, της γλώσσας των ψυχών».
Θεωρείτε σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση κατάφερε, κατά τη διάρκεια αυτών των οχτώ χρόνων, να μπει στη συνείδηση του καλλιτεχνικού κόσμου;
«Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη. Στις αρχές δεν το ήξερε καν ο κόσμος του ακορντεόν. Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των κοριτσιών που το επιμελούνται, η προσπάθεια έχει γιγαντωθεί και έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν θεσμό που χρόνο με το χρόνο διευρύνεται και σταδιακά ανοίγεται προς όλες τις μορφές τέχνης. Πέρυσι, είχε θεατρικό εργαστήριο, ενώ φέτος έχει συμπεριλάβει και χορό, παράλληλα με τη μουσική. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει δυνατές σχέσεις και με μουσικούς από το εξωτερικό, η συμμετοχή των οποίων δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε εμάς τους δασκάλους, να εμπλουτίσουμε την εμπειρία μας και τη διάδρασή μας με εξαίρετους καλλιτέχνες άλλων χωρών».
Εκτός από τη φήμη του Φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια, μεγάλωσε και η φήμη του σχήματός σας, το οποίο πλέον έχει το δικό του πιστό κοινό. Πιστεύετε πως στην αποψινή, δεύτερη εμφάνισή σας στο νησί, θα δείτε περισσότερους φίλους;
«Η αλήθεια είναι πως, έχει μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ήρθαμε στη Σύρο. Ανυπομονούμε να παίξουμε και πάλι για το κοινό του νησιού και επιπλέον χαιρόμαστε που το Φεστιβάλ δημιουργεί μικρές εστίες σε όλο το νησί, προσφέροντας τη δυνατότητα και στα χωριά να υποστηρίξουν μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, που εστιάζει και στους κατοίκους τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δίνει ζωή καλλιτεχνική στην εκάστοτε περιοχή του νησιού».
Οι Gadjo Dilo είναι ένα από τα πρώτα μουσικά σχήματα που εισήγαγαν το είδος των επανεκτελέσεων λαϊκών –κατά βάση- τραγουδιών με ένα διαφορετικό ηχόχρωμα και άνοιξαν το δρόμο για να ακολουθήσουν αντίστοιχες προσπάθειες από άλλα σχήματα και καλλιτέχνες. Χαιρόσαστε που κάνατε την αρχή και δημιουργήσατε ένα νέο ρεύμα;
«Σαφώς χαιρόμαστε. Το γεγονός ότι ανοίγεις ένα δρόμο, μόνο θετικό μπορεί να είναι. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματάς εκεί. Ίσα ίσα καλείσαι να συνεχίσεις την προσπάθειά σου, να βρεις και τον δικό σου δρόμο μέσα από αυτό, γιατί κακά τα ψέματα η διασκευή είναι διασκευή. Το να μετασχηματίζεις μουσικές και ιδέες είναι άκρως δημιουργικό και πολύ διασκεδαστικό, γιατί εκεί κρύβεται η ουσία της δημιουργίας, στον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Αυτό όμως με τη σειρά του σε οδηγεί να ανακαλύψεις και το δικό σου δρόμο μέσα στο τεράστιο οικοδόμημα που λέγεται μουσική και καλλιτεχνική έκφραση. Και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε εμείς τώρα ως μπάντα. Ναι μεν δημιουργήσαμε αυτό το άνοιγμα, αλλά πλέον έχουμε εξελιχθεί, δεν είμαστε ένα μουσικό σχήμα που κάνει μόνο διασκευές. Έχουμε πρωτότυπες συνθέσεις, καλλιτεχνικές ανησυχίες, στίχους και τραγούδια που έχουμε επιμεληθεί εμείς οι ίδιο, τα οποία και θα παρουσιάσουμε απόψε».
Η σύνθεση δικών σου κομματιών ήταν κάτι που υπήρχε εξ’ αρχής στη σκέψη σας ή περιμένατε την κατάλληλη στιγμή για να περάσετε στη φάση αυτή;
«Δεν υπήρξε κάποια στρατηγική από την αρχή, απλά προέκυψε ως ανάγκη. Όλοι οι μουσικοί έχουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της αναζήτησης. Αυτό αναπόφευκτα σε οδηγεί κάποια στιγμή στο να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, καινούριο. Ολοκληρώσαμε έναν κύκλο και αποφασίσαμε να πιάσουμε κάποια κομμάτια που γράφτηκαν παλιά, να τα ενορχηστρώσουμε, να τα προβάρουμε, να τα ηχογραφήσουμε και να τα συμπεριλάβουμε στο live μας μέχρι να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα και να φτιάξουμε ένα άλμπουμ, που θα είναι ο επόμενος δημιουργικός μας σταθμός. Το πρώτο άλμπουμ μας με τραγούδια αποκλειστικά δικά μας, πάλι σε αυτό το στυλ που αγαπάμε».
Στο 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου συμμετέχετε και ως εισηγητής του σεμιναρίου με θέμα: «Jazz αυτοσχεδιασμός - Μελέτη για ακορντεόν»
«Ναι, στο σεμινάριο αυτό εξηγούμε πώς κάποιος μουσικός που ασχολείται ενεργά με τα όργανα μπορεί να γνωρίσει τη τζαζ, να προχωρήσει σε στοιχεία που τη διαμορφώνουν, να την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στυλ της μουσικής και να μπορέσει να την εκτελέσει. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους στην αυριανή γιορτή λήξης του Φεστιβάλ. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ετοιμάσει δυο κομμάτια του τζαζ ρεπερτορίου, τα οποία ξεκινήσαμε από το μηδέν και θα τα παρουσιάσουμε στον πεζόδρομο της Ερμούπολης».
Η συναυλία των Gadjo Dilo θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:15 στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Χρούσσα. Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τους: Σωτήρη Πομόνη (κιθάρα), Κώστα Μητρόπουλο (κιθάρα), Σέργιο Χρυσοβιτσάνο (βιολί), Γιώργο Τσιατσούλη (ακορντεόν), Ηλιάνα Τσαπατσάρη (φωνή), Γιώργο Ρούλο (κοντραμπάσο).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- H μουσική γιορτή των Gadjo Dilo στα Χρούσσα
17 Αυγ. 2022 - 6:18 - Swing και gypsy jazz αλά ελληνικά
10 Αυγ. 2022 - 6:17 - "Μεθοδικότητα, σχεδιασμός και πολλή δουλειά"
13 Ιαν. 2025 - 6:16 - Εν Χορδαίς & Οργάνοις: Στιγμές που μοιραστήκαμε με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη Σύρο
10 Ιαν. 2025 - 11:08 - “Φέτος το παιχνίδι παίζεται αλλιώς...”
10 Ιαν. 2025 - 6:16