«Εμφάνιση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Βουλγαρία»

  • Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2019 - 13:29

Οι Διευθύνσεις κτηνιατρικής Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ενημερώνουν το κοινό και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους, τους κυνηγούς και όσους πρόσφατα επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί στη γειτονική χώρα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ – ASF). Το νόσημα πρωτοεμφανίστηκε σε αγριόχοιρους στα σύνορα με τη Ρουμανία, ενώ μετακινούμενο νότια προσέβαλε χοίρους της συστηματικής και οικόσιτης χοιροτροφίας.

                Η ΑΠΧ είναι ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ αλλά μπορεί να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες στη χοιροτροφία. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των χοίρων και των αγριόχοιρων, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον και μεταφέρεται εύκολα με τις συνήθεις μετακινήσεις εξοπλισμού και ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

                Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι η ερυθρότητα έως και νέκρωση του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος (πτερύγια αυτιών, ρύγχος, κορμός – κοιλιά, πόδια), ανορεξία και απίσχνανση και τελικά θάνατος σε λίγες μέρες. Νεκροτομικά παρατηρούνται διόγκωση της σπλήνας και αιμορραγίες σε διάφορα όργανα.

                Επαναλαμβάνεται ότι ο ιός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να τον μεταφέρει. Για τους λόγους αυτούς:

  • Οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να τηρούν ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στις εκμεταλλεύσεις των και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε επισκέψεις τρίτων σε αυτές.
  • Εάν έχετε πρόσφατα επισκεφτεί τη Βουλγαρία και έχετε έλθει σε επαφή με χοίρους ή αγριόχοιρους ή ακόμα έχετε μεταφέρει χοιρινό κρέας  ή παρασκευάσματα από χοιρινό κρέας από μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της Βουλγαρίας, μην έλθετε σε επαφή με χοίρους στην Ελλάδα πριν τηρήσετε αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και μη δώσετε το κρέας ως τροφή σε χοίρους. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κυνηγούς που ενδεχομένως έχουν επισκεφθεί τη Βουλγαρία για κυνήγι αγριόχοιρου.
  • Όλες οι μετακινήσεις ζώντων χοίρων εντός της Ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση ή τη σφαγή θα πρέπει να γίνονται μετά από ενημέρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τόσο του τόπου προέλευσης όσο και του τόπου προορισμού.

 

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.