Αφηγήσεις από πολλαπλές μνήμες, ποτισμένες από την αλμύρα της θάλασσας αποκαλύπτονται στους επισκέπτες της έκθεσης «Σπίτια από Θαλασσινό Νερό»

Νερό… ένα είδος λύτρωσης για τους εικαστικούς

Πολλές και διαφορετικές ιστορίες που δημιουργούνται γύρω από πόλεις, περιστοιχισμένες από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αποκαλύπτονται στους επισκέπτες της Αίθουσας Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», φέρνοντας στον αφρό μνήμες και μαρτυρίες για την ποτισμένη από τη θαλασσινή αλμύρα ζωή.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σπίτια από Θαλασσινό Νερό», 37 εικαστικοί ερευνούν το θέμα των πόλεων που χάθηκαν και αναδομήθηκαν, τα σπίτια που στέγασαν ιστορία και πολιτισμό, το ανθρώπινο σώμα ασφαλές σε ένα νέο τόπο.

Σε μια πολυεπίπεδη πλοκή εκφραστικών μέσων oι μαρτυρίες γίνονται σε πρώτο πρόσωπο ή εξάγονται από το κοινωνικό ασυνείδητο. Οι πόλεις μας στη Μεσόγειο – φτιαγμένες από “αλμυρό νερό” - διατηρούν την κοινή ιστορία των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Ένας πολιτισμός που εντοπίζεται στις κατοικίες.

Η Σύρος-Ερμούπολη είναι ένα εργαστήριο αλληλεπιδράσεων στο αστικό τοπίο, με θέα ή περιτριγυρισμένα από το Αιγαίο, τα σπίτια της είναι κατασκευασμένα από στοιχεία ενός τρομερού θαλασσινού ταξιδιού, επιβίωσης και μετατόπισης ανθρώπων σε μια νέα γη.

Ολόκληρες Πόλεις με “Σπίτια από Θαλασσινό Nερό” στέκονται ψηλά και μυστηριακά, καλώντας μας να αναλογιστούμε την προέλευσή τους, να εντοπίζουμε το σώμα μας σε στρώματα νοημάτων που κρύβονται προσεκτικά μέσα στα έργα τέχνης, ώστε να κατασκευάσουμε μοναδικές, δικές μας ιστορίες μέσα στο χρόνο.

Πότε ήρεμη και πότε ταραγμένη, άλλοτε γαλήνια και άλλοτε κυματώδης, η θάλασσα με τα ποικίλα πρόσωπα ανοίγει πληγές, κλείνει άλλες, τροφοδοτεί την ελπίδα και ανοίγει νέους ορίζοντες. Ταξίδι, εργασία, χαμός και χαρά αποτελούν μερικές από τις σελίδες ενός υγρού βιβλίου που γράφεται ακόμα, παροτρύνοντας συνεχώς καινούριους «δημιουργούς» να προσθέσουν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Η Σύρος της αρχοντιάς και του πολιτισμού

Για τον συναισθηματικό πλούτο που αναδύεται μέσα από τα κύματά της αλλά και για τη συμβολή της Σύρου στη δημιουργία της παρούσας εικαστικής κατάθεσης μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», η εμπνεύστρια της έκθεσης και διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Μπρισνόβαλη.

“Η ιστορία της Σύρου είναι κοντινή σε εμάς, καθώς γνωρίζουμε ότι εδώ μετατοπίστηκαν Έλληνες που έχτισαν έναν καινούριο τόπο για να ζήσουν. Στον τόπο αυτό συνεχίζουμε και ζούμε εμείς πια σαν νέοι «μετανάστες»”, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η έκθεση πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, την έννοια της χαράς, της αρχοντιάς, της μοναδικότητας, του πλούτου και του πολιτισμού.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει το νήμα των καλλιτεχνών και συνδυάζοντας τις ιστορίες τους με τις δικές τους εμπειρίες και αισθήσεις σχετικά με την Ερμούπολη, μια πόλη έντονα αστική με μία ομορφιά και μία αίγλη μιας άλλης εποχής, να δημιουργήσει νέες ιστορίες ζωής, εύκολες ή δύσκολες.

«Η θάλασσα ενώνει, δεν χωρίζει»

Η έκθεση “Σπίτια από Θαλασσινό Nερό” μοιάζει να αποτελεί το τρίτο μέρος μιας άτυπης και συμπτωματικής εικαστικής τριλογίας με θέμα το υγρό στοιχείο στην Αίθουσα Βάτη, η οποία ξεκίνησε με τις «Θάλασσες» της Μαρίας Κτιστοπούλου και συνεχίστηκε με τις «Αισθήσεις του νερού» της Ελένης Ιατροπούλου-Παπαδοπούλου.

«Θα πρέπει να αναλογιστούμε ξανά πως η Ελλάδα έχει αυτό το μοναδικό υπόβαθρο δημιουργίας που είναι η θάλασσα», σημείωσε η κ. Μπρισνόβαλη. «Η θάλασσα δεν χωρίζει, ενώνει. Και η Σύρος βρίσκεται στη μέση αυτών των παγκόσμιων θαλάσσιων δρόμων από την εποχή της αρχαιότητας. Αυτά τα πράγματα δεν είναι μικρά για να τα διαπραγματευτεί ένας Έλληνας εικαστικός ούτε αμελητέα για το διεθνές γίγνεσθαι, ειδικά σήμερα. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε χαρούμενοι που περιστοιχιζόμαστε από αυτό το υπέροχο στοιχείο του νερού». Πρόσθεσε επίσης πως σε ένα άλλο επίπεδο, η θάλασσα και το νερό μας ανακουφίζει. «Είμαστε μια εποχή, που έχουμε αρκετή επιβάρυνση, ψυχολογική και πιθανότατα πολιτισμική και το νερό είναι ένα είδος λύτρωσης για τους εικαστικούς».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Αχιλλέως  Άννα, Βασίλης Βλασταράς, Θεόδωρος Βογιατζίδης, Στέλιος Γαβαλάς, Ελένη Γκλίνου, Μαρία Γλύκα, Νίκη Γρυλλάκη,  Γιώργος Καζάζης, Κική Κολυμπάρη, Μαρίνα Μαλτέζου, Ειρήνη Ματσούκα, Ειρήνη Μαυρομμάτη, Μανώλης Μεραμπελιώτης, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νίκος Μόσχος, Φιόνα Μουζακίτη, Φρύνη Μουζακίτου, Αθανάσιος Μπάθας, Λίλα Μπελιβανάκη, Ιωάννης Μπρούζος, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ρήγα Ναυσικά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Αλέξανδρος Σπαθούλας, Μαρία Σπυράκη, Κωνσταντίνος Τόλης, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Γεωργία Φαμπρίς, Βάνα Φερτάκη, Δήμητρα Χανιώτη, Ερατώ Χατζησάββα και Μανταλίνα Ψωμά.

Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν έργα ζωγραφικής, σύγχρονης γλυπτικής και εννοιολογικής τέχνης που μιλούν για μνήμες, καθώς και μια έρευνα που αφορά στο θαλασσινό αλάτι, σαν κρύσταλλο και σαν αποκρυστάλλωση των πολιτιστικών, πολιτισμικών, ακόμη και πολιτικών γεγονότων γύρω από το νερό.

«Πρόκειται για μια έκθεση αρκετά ποικιλόμορφη, που θα δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά και μαθητές να δουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους ένας καλλιτέχνης μπορεί να προσεγγίσει το ίδιο θέμα.

Η έκθεση «Σπίτια από Θαλασσινό Νερό» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019» και θα διαρκέσει έως 8 Οκτωβρίου 2019.

Επιμέλεια στησίματος: Γιώργος Αλτουβάς, Εισαγωγικό Κείμενο: Λήδα Καζαντζάκη – Ιστορικός τέχνης

Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 19:00-23:00.