Σύσταση Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ορισμός των ΔΣ σε Νομικά Πρόσωπα στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ

Στελεχώθηκαν προεδρίες και διοικητικά συμβούλια

Όλα τα πρόσωπα σε Τουρισμό, Πολιτισμό, Αθλητισμό, Λιμενικό Ταμείο, ΦΟΔΣΑ, Παιδεία και Ταφικά Μνημεία

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνέπεια οφείλουν να εργασθούν προς όφελος της Σύρου όλα τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις κύριες Επιτροπές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια Νομικών Προσώπων και Φορέων, όπως αυτά υπερψηφίστηκαν στην προχθεσινή δεύτερη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σύνολο των αποφάσεων λήφθηκε ομόφωνα από τα παριστάμενα μέλη (απουσίαζε μόνον ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Περρής), ενώ κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, εκφράστηκαν παρατηρήσεις, προτάσεις καθώς και προβληματισμοί για την αποτελεσματική(;) λειτουργία πολυμελών, αλλά και ολιγομελών Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Χωρίς εκπρόσωπο των ξενοδόχων η Επιτροπή Τουρισμού

Όσον αφορά στη σύσταση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, θα πρέπει να αναφερθεί εξ αρχής, πως, δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση των ξενοδόχων, καθώς η Ένωση έχει διαλυθεί και δεν έχει υπάρξει νεότερη εξέλιξη σχετικά με προσπάθεια(;) δημιουργίας νέας.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εν λόγω Επιτροπή θα απαρτίζεται από 11 μέλη. Ειδικότερα, πρόεδρος θα είναι η Αλίκη Λεονταρίτη, ενώ μέλη της από την παράταξη του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα θα είναι ακόμη ο Γιάννης Βρούτσης, η Κανδιώ Μαραγκού, ο Ιάκωβος Αρβανίτης και η Φλώρα Μπαρμπέτα. Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας τα δύο πρόσωπα που θα συμμετέχουν είναι ο Γιάννης Βουτσίνος (Ζαννάκι) και ο Γιάννης Βουτσίνος (Κασουνιός).

Επιπλέον, η Επιτροπή στελεχώνεται με εκπροσώπους από τις παραγωγικές τάξεις του νησιού και των φορέων του. Συγκεκριμένα, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ο Γιάννης Ρούσσος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, από τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, η Νικολέτα Μαραγκού και από την Τερψιχόρη (Εστίαση), ο Γιώργος Χατζαντώνης.

Ενημερωτικά προς το σώμα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης υπογράμμισε πως δυστυχώς δεν υπήρξε θετική εξέλιξη για την τάξη των ξενοδόχων, αφού όπως προαναφέρθηκε η Ένωσή τους δεν υφίσταται εδώ και κάποιους μήνες.

Γυναικεία δύναμη στο “τιμόνι” του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Σύντομη υπήρξε η διαδικασία ορισμού και ψήφισης των εκπροσώπων του Δήμου στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο είναι 15μελες, καθώς συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από τρία ακόμη νησιά και συγκεκριμένα από τη Σέριφο, την Κύθνο και την Κέα.

Τα “ηνία” του Νομικού Προσώπου του Δήμου αναλαμβάνει η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Κανδιώ Μαραγκού, με αποτέλεσμα να υπάρχει γυναικεία παρουσία στο “τιμόνι” του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά την τρέχουσα θητεία, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κουταβάς. Τις θέσεις των μελών καλύπτουν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ενώ από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, συμμετέχει ο Νίκος Σκευοφύλαξ. Εκ θέσεως στο ΔΣ συμμετέχει ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από μέλη των άλλων Δήμων των τριών νησιών ευθύνης του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Νέο ΔΣ στον ΦΟΔΣΑ που παραλαμβάνει σοβαρές εκκρεμότητες

Η προβλεπόμενη διαδικασία στελέχωσης των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ ακολουθήθηκε στην ίδια συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον Νίκο Λειβαδάρα να προτείνει τα μέλη που ψηφίστηκαν από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, πρόεδρος ορίστηκε ο Γιάννης Βρούτσης, αντιπρόεδρος η Αγγελική Πρίντεζη και μέλος ο Πέτρος Μώτος, ενώ από την παράταξη της μειοψηφίας μετά από την άρνηση των Ρόζας Ξανθάκη και Θωμαής Μενδρινού, κάλυψε τη θέση ο Μάριος Βουτσίνος. Τέλος, από την ελάσσονα μειοψηφία εκλέχθηκε ο Νικόλας Καΐλης.

Στη λιτή τοποθέτησή του, ο νέος πρόεδρος έκανε επιγραμματική αναφορά σε δύο βασικά ζητήματα του ΦΟΔΣΑ. Πρώτο θέμα η πορεία της ανακύκλωσης και δεύτερο η μεγάλη και εξαιρετικά σοβαρή εκκρεμότητα της μη ύπαρξης πυρασφάλειας στον ΧΥΤΑ.

“Ευχαριστώ όλα τα μέλη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Σέβομαι όλους τους προέδρους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που υπήρξαν στον Φορέα μέχρι τώρα. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο εξωστρεφές το κομμάτι της ανακύκλωσης και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στο κομμάτι της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας που θα μας υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία” δήλωσε κατηγορηματικά ενώπιον του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιγαντώνεται” η Επιτροπή Πολιτισμού

Αποφάσεις λήφθηκαν και για την Επιτροπή Πολιτισμού, η οποία όπως αποφασίστηκε από τη Δημοτική Αρχή “γιγαντώνεται” αφού πλέον θα απαρτίζεται από 11 μέλη.

Αν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης εξήγησε πως η αρχική εισήγηση ήταν για τη σύσταση Επιτροπής 7 μελών, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, κατόπιν απόφασης της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, η οποία θα προεδρεύει και στην Επιτροπή, τα μέλη της θα αυξηθούν σημαντικά σε αριθμό.

Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα που θα πλαισιώνουν την πρόεδρο, Αλίκη Λεονταρίτη είναι η Ειρήνη Δράκου, ο Γιάννης Δεσύπρης, ο Θάνος Φώσκολος, η Μίνα Χειμώνα, η Βιβή Γεωργιάδου, ο Μπάμπης Κουλούρας και ο Γιώργος Μιχαλάκης, ενώ από τη μείζονα μειοψηφία η Θωμαή Μενδρινού και η Ρόζα Ξανθάκη και από την ελάσσονα μειοψηφία ο Παρασκευάς Ζαχαρίου.

Δεδομένης της αύξησης των μελών της νέας Επιτροπής Πολιτισμού, η πρώην Αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφορικά με την αποτελεσματική(;) λειτουργία της. “Επειδή παρατηρώ ότι είναι πάρα πολλά τα μέλη της Επιτροπής και γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας τον οποίο έχει, έχω έναν προβληματισμό κατά πόσον αυτό θα είναι λειτουργική” παρατήρησε η ίδια, με τον Γιάννη Κεράνη να εξηγεί την απόφαση της αρμόδιας πλέον Αντιδημάρχου. “Ήταν επιθυμία της προέδρου, της Αντιδημάρχου και μετά από συζήτηση που έκανε με φορείς όπως σας ανέφερα και με ανθρώπους του Πολιτισμού. Ο καθένας θέλει να προσφέρει. Προτείνουμε αυτήν την αλλαγή” σημείωσε κατηγορηματικά.

Τριμελής Επιτροπή Αθλητισμού με ομάδες εργασίας

Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Αθλητισμού υπερψηφίστηκαν στην ίδια συνεδρίαση. Εκτός από τον πρόεδρο, Γιάννη Βρούτση, τα δύο μέλη της θα είναι επίσης ο Βαγγέλης Μαραγκός και ο Πέτρος Ραουζαίος (μειοψηφία).

Για τη συγκεκριμένη 3μελη Επιτροπή από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας διατυπώθηκαν παρατηρήσεις, οι οποίες αφορούσαν στο δύσκολο έργο της, με φόντο την ατζέντα που έχει να διαχειριστεί και τη σοβαρότητα των θεμάτων της. Μέλη της ελάσσονος μειοψηφίας ζήτησαν να υπάρξει η δυνατότητα να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις στη σημαντική Επιτροπή Αθλητισμού, ζητώντας σε επόμενη συνεδρίαση να έρθει θέμα που θα προτείνει την αύξηση των μελών της και για την παροχή δυνατότητας συμμετοχής σε εκπροσώπους αθλητικών Συλλόγων και Φορέων. Άλλωστε, όπως πρόσθεσαν, η Σύρος στοχεύει στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού.

Για το έργο της Δημοτικής Αρχής σε αυτό το πεδίο, ο Γιάννης Κεράνης θέλησε να γνωστοποιήσει πως θα λειτουργήσουν ομάδες εργασίας και Αθλητική Συνέλευση, με τον νέο πρόεδρό της, να σημειώνει στη συνέχεια πως θα εξετασθεί η απόδοσή της και αναλόγως θα αποφασιστεί ή όχι, η προσθήκη νέων μελών. “Συνεχίζουμε με μία 3μελή Επιτροπή όπως είναι για πολλά χρόνια, μετά την κατάργηση του ΟΠΑΣ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχω έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς, έχω συμφωνήσει στην ομάδα εργασίας, οπότε, συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο” ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας τέλος για το θέμα τα εξής: “Δεσμεύομαι να δούμε πώς θα τρέξει η Επιτροπή. Αν δεν τα “καταφέρω” θα το θέσω από μόνος μου σαν θέμα να γίνει αύξηση των μελών. Δεν έχω κανένα πρόβλημα”.

Τα πρόσωπα σε Παιδεία, Ταφικά Μνημεία και Επιτροπή Συγκοινωνιών

Παρόμοιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και για τη στελέχωση των Επιτροπών Παιδείας, Ταφικών Μνημείων και την Επιτροπή Συγκοινωνιών στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή Παιδείας προεδρεύει η Ειρήνη Δράκου με αναπληρωτή της τον Μηνά Αληφραγκή, ενώ θα ορίσουν εκπροσώπους τόσο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, όσο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Σχετικά με την 5μελη Επιτροπή Διάσωσης των Ταφικών Μνημείων πρόεδρος ορίστηκε η Αλίκη Λεονταρίτη και μέλη ο Αλέξανδρος Σπόντης, η Μίνα Χειμώνα, ο Ματθαίος Σουέρεφ και ο Στέλιος Τρουμπετάκης (μειοψηφία).

Τέλος, γνωστοποιήθηκαν και τα πρόσωπα για την Επιτροπή Συγκοινωνιακών Θεμάτων της οποίας θα προεδρεύει ο Ευάγγελος Χαλκιάς με μέλη της τα παρακάτω πρόσωπα: Γιάννης Καφούρος, Πέτρος Βασάλος, Γιάννης Ρούσσος (Λίμπρος) και από την μειοψηφία ο Σταύρος Γουσγουνέλης και ο Ανδρέας Αλυματήρης.

Επιπλέον, από την πλευρά της Αστυνομίας, τακτικό μέλος θα είναι ο Υπαστυνόμος Α΄ Τσαουσίδης Παύλος, από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας, ο Νικόλαος Μαραγκός, από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, από το Λιμεναρχείο Σύρου, ο Υποπλοίαρχος, Τσιώλης Σεραφείμ και από τα ΚΤΕΛ, ο Ανδρέας Μαυράκης.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του Σωματείου των ταξί “Ο Άγιος Χριστόφορος” υπήρξε γραπτή ενημέρωση για τη μη συμμετοχή τους στο ΔΣ εξαιτίας τυπικού οικονομικού θέματος, ωστόσο, διατυπώθηκε η πρόθεση παρακολούθησης των συνεδριάσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου.