Συνέντευξη του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ, Γιάννη Βρούτση και Αγγελικής Πρίντεζη για θέματα του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης στη νέα δημοτική θητεία

“Ο κόσμος να εμπιστευθεί τον Φορέα και την ανακύκλωση”

Την προεδρία του ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει επισήμως ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος από κοινού με την Αντιπρόεδρο, Αγγελική Πρίντεζη και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές υποθέσεις για τον ΧΥΤΑ της Σύρου, καθώς και να προωθήσουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Φορέα, ο κ. Βρούτσης και η κα Πρίντεζη κλήθηκαν να παραχωρήσουν συνέντευξη, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για την κατάσταση που οι ίδιοι παραλαμβάνουν και για τον προγραμματισμό τους κατά τη νέα θητεία.

  • Ποια είναι η κατάσταση που παραλάβατε στον ΦΟΔΣΑ; Είχατε ενημέρωση από τον προκάτοχος σας σε όσα ζητήματα είναι σοβαρά και θεωρήσατε πως πρέπει να έχετε λάβει σαφή πληροφόρηση για θέματα ανακύκλωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ;

Γιάννης Βρούτσης: “Το κομμάτι του Φορέα το γνωρίζαμε μέσα από τα δημοτικά συμβούλια, αλλά δεν γνωρίζαμε πως λειτουργεί ουσιαστικά. Δεν θα υπάρξει έγγραφο για παράδοση – παραλαβή, όπως δεν είχε υπάρξει και στην προηγούμενη θητεία σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Πρίντεζης. Προσωπικά όμως, θα καταγράψω τί παραλαμβάνω γιατί είμαι υποχρεωμένος, ώστε να ξέρουμε από την πλευρά μας τί θα παραδώσουμε αν συνεχιστεί ίδια η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και δεν “περάσει” στον Δήμο σαν Υπηρεσία. Αυτό που συναντήσαμε λίγο πριν αναλάβουμε είναι το θέμα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας του ΧΥΤΑ. Δεν υπάρχει. Εδώ λοιπόν, παραλαμβάνουμε μία πολύ σοβαρή εκκρεμότητα. Σχετικά με όσα άλλα θέματα είχαμε στο πλάνο μας να ρωτήσουμε τόσο εγώ, όσο και η κα Πρίντεζη, ο προκάτοχός μου μας απάντησε. Ωστόσο, αν διαπιστώσω στην πορεία αυτό που λένε κάποιοι ότι “παραλάβαμε καμμένη γη” και σε άλλα θέματα, τότε ναι, θα βγω και θα το πω. Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους δημότες”.

Αγγελική Πρίντεζη: “Ο κ. Πρίντεζης στη συνάντηση που είχαμε μας είπε κατά τη δική του κρίση τους τομείς στους οποίους έχει επιτύχει, όπως τη μείωση του υπολείμματος, τον έλεγχο και τη μείωση των καυσίμων. Βέβαια, προσωπικά επειδή λειτουργώ σαν δημότης, αυτό που με ενδιέφερε ήταν γιατί δεν γινόταν αποκομιδή της ανακύκλωσης από τα σημεία που έπρεπε και γιατί στο νησί ήταν διάσπαρτα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στην ερώτηση που του έκανα, δεν μου απάντησε. Ό,τι έγινε, έγινε πλέον και προσωπικά θέλω να κοιτάζω μπροστά για να βελτιώσουμε κάποια θέματα. Ξεκινάμε σε νέες βάσεις”.

  • Δεδομένης της σοβαρής εκκρεμότητας της μη ύπαρξης πυρασφάλειας στον ΧΥΤΑ, από τη δική σας πλευρά, πώς θα κινηθείτε και τί χρονικό περιθώριο έχετε αναφορικά με τις λογικές απαιτήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας; Από τη στιγμή που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας ως σήμερα, έχει γίνει κάτι από τον προκάτοχό σας;

Γιάννης Βρούτσης: “Τη Δευτέρα μας ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο για νέο προεδρείο του ΦΟΔΣΑ. Στην πρώτη συνεδρίαση που θα κάνουμε ως ΔΣ στον Φορέα, το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε θα είναι αυτό της πυρασφάλειας. Θα καλέσω και τον κ. Πέτρου, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο για να συζητήσουμε. Εμείς θα πάρουμε απόφαση για τη συμμόρφωση, όπως επιβάλλεται και αφού γνωρίζουμε και από τους μηχανικούς τί μπορεί να γίνει, θα πούμε ότι σε χ χρονικό διάστημα – πάντως μικρό χρονικό διάστημα -, θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Οπότε, δεν μπορώ σήμερα να απαντήσω αν θα κάνουμε κάτι σε μία ή σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση είναι η προτεραιότητά μας. Ρώτησα τον κ. Πρίντεζη αν έχει κάνει κάτι και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα γι αυτό το θέμα. Θα έχουμε εμείς την απόλυτη ευθύνη για την απόλυτη εναρμόνιση μας με όσα προβλέπονται”.

Αγγελική Πρίντεζη: “Η πυρασφάλεια, η ασφάλεια των εργαζομένων που δουλεύουν στον χώρο, η ασφάλεια των οχημάτων της περιουσίας των δημοτών και γενικά η ασφάλεια της περιοχής είναι τα πρώτα θέματα στα οποία στρέφουμε την προσοχή μας. Μην ξεχνάμε ότι η έλλειψη πυρασφάλειας θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τόσο στην περιοχή, όσο και στην Ερμούπολη. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τη φύση. Το είδαμε πρόσφατα με τις πυρκαγιές στην Αθήνα. Δεν πρέπει να αμελούμε την ασφάλεια του δημότη και τη δημόσια υγεία”.

  • Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, είχε απασχολήσει το ζήτημα της ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Κατά καιρούς σε δημόσιες συνεδριάσεις του ΔΣ είχε γίνει λόγος για απόρριψη μπάζων, στρωμάτων κλπ.. Δέσμευσή σας είναι να υπάρχει απόλυτος έλεγχος σχετικά με το τί εισέρχεται στον χώρο για την ορθή λειτουργία του κυττάρου;

Γιάννης Βρούτσης: “Το ΔΣ σαν φυσική παρουσία δεν μπορεί να είναι καθημερινά στον ΧΥΤΑ. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν επιλεγεί για να είναι στο κομμάτι αυτό. Προσωπικά, απ΄ όσο γνωρίζω μπάζα δεν μπορούν να απορρίπτονται στο κύτταρο. Και σήμερα μάλιστα, είχα μία “ενόχληση” από εργολάβο και ρωτήθηκα αν γίνεται να μεταφέρει μπάζα. Απάντησα ξεκάθαρα πως σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον κανονισμό και τη σύμβαση, ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται μπάζα. Θέλω να πιστεύω πως όσα μεταφέρονται επάνω, δεν θα “κρύβουν” άλλα, μέσα στην καρότσα. Σίγουρα, δεν θα βάλουμε κάτι που δεν προβλέπεται να απορριφθεί εκεί”.

Αγγελική Πρίντεζη: “Όπως είπε ο πρόεδρος, υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ελεγχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι πολύ αυστηρή σε αυτά τα θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον, τους ΧΥΤΑ και την ανακύκλωση. Υπάρχουν άνθρωποι στον ΧΥΤΑ που ανήκουν στον επιχειρηματία, πηγαινοέρχονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Για εμάς, προέχει η ασφάλεια των πολιτών και από τα πρώτα που θα κοιτάξουμε μάλιστα είναι και η χωροθέτηση σημείου για την ταφή νεκρών ζώων, ώστε αυτά να μην πηγαίνουν στο κύτταρο”.

  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, σε παλαιότερα έτη της θητείας που “έκλεισε”, η Σύρος είχε εκτεθεί αναφορικά με το ζήτημα της αποκομιδής της ανακύκλωσης. Η αποκομιδή δεν γινόταν με συνέπεια, με αποτέλεσμα εικόνες ξεχειλισμένων κάδων. Από τον προηγούμενο πρόεδρο διαπιστώθηκε υποτονική αντίδραση για το πρόβλημα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις μελλοντικά, είστε διατεθειμένοι να προασπίσετε τον τόπο και τους δημότες αλλά και την εικόνα της Σύρου;

Γιάννης Βρούτσης: “Σε κάθε τουριστικό μέρος, στον επισκέπτη μένει η εικόνα του τόπου. Για εμάς όμως, προέχει το ζήτημα της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών. Αν εγώ του έχω γεμάτους κάδους, θα είμαι ανακόλουθος στο γεγονός ότι θέλω να τα έχω όλα καθαρά. Άρα, μέλημά μας, θα είναι καταρχήν να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε και να ανακυκλώνουμε σωστά. Αν δει ο δημότης από εμάς ότι τηρούμε όσα πρέπει, τότε ο κόσμος θα μας βοηθήσει. Οπότε, πέρα από τις πολύ δύσκολες μέρες που θα υπάρχουν ίσως και δεύτερα δρομολόγια, πιστεύω κάποιες λίγες ημέρες να υπάρχει μία κατανόηση. Όμως, επαναλαμβάνω πως για εμάς, προέχει η ποιότητα ζωής του δημότη”.

Αγγελική Πρίντεζη: “Όπως είπε και ο πρόεδρος, η ποιότητα ζωής, η καθαριότητα και η σωστή επικοινωνία για τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης είναι στις προτεραιότητές μας. Τα γεγονότα που είδαμε όλοι με την ανακύκλωση, ίσως, αφορούσαν και την κακή συνεργασία των εμπλεκομένων πλευρών. Εμείς, επιδιώκουμε με όλους καλή και γόνιμη συνεργασία για το καλό του τόπου”.

  • Έχουν υπάρξει παράπονα και παρατηρήσεις σε δημόσιες συνεδριάσεις για τον τρόπο αποκομιδής της ανακύκλωσης. Από την πλευρά σας, πώς θα κινηθείτε για να μην αποθαρρύνεται περισσότερο ο δημότης;

Γιάννης Βρούτσης: “Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε εμείς είναι η εξωστρέφεια στις ενέργειές μας για την ανακύκλωση. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στους δημότες τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να είναι καθαροί οι κάδοι και θέλουμε κι εκείνος να είναι ευαισθητοποιημένος και να μην πετά σκουπίδια και άχρηστο εξοπλισμό όπου βρει. Έκανα μία βόλτα προχθές και υπήρχαν μπανιέρες, παγκάκια και καροτσάκια σε κάδους, όπως και λάδια. Θα επικοινωνήσουμε με τους επιχειρηματίες για να μην πετούν τις κούτες ανοικτές. Θα φροντίσουμε για την αναλυτική ενημέρωση όλων”.

  • Προχωρά η αντικατάσταση των παλαιών κάδων; Σε περιοχές που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης του μεγάλου οχήματος, πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της αποκομιδής;

Γιάννης Βρούτσης: “Ο κόσμος όταν έμαθε ότι θα αναλάβουμε μας έκανε παράπονα για κάποια σημεία. Τα βασικότερα είναι στα Καμίνια, στον Ξηρόκαμπο και πίσω από το 5ο Δημοτικό, όπως και στην Πορτάρα στην Άνω Σύρο. Με την αλλαγή των κάδων, υπήρχε και η αλλαγή του οχήματος. Η μεγάλη πρέσα σε κάποια σημεία, δεν μπορεί να μπει. Οπότε εμείς, θα βρούμε έναν άλλον τρόπο, μέσω σύμβασης, για ένα μικρότερο φορτηγό, ώστε να γίνεται καλή δουλειά και σε μικρές γειτονιές.

Σχετικά με τους κάδους, αμέσως μόλις αναλάβουμε επίσημα θα ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία”.

Αγγελική Πρίντεζη: “Έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 20%, δεν μπορούμε και παραπάνω και θέλουμε μία σωστότερη και ορθολογικότερη κατανομή των κάδων”.

  • Αναφορικά με το θέμα των εργολαβιών για υποθέσεις του ΦΟΔΣΑ, ποια στάση θα κρατήσετε;

Γιάννης Βρούτσης και Αγγελική Πρίντεζη: “Θα δουλέψουμε με διαφάνεια και με μέριμνα για ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρηματιών του νησιού, αναφορικά με το θέμα των εργολαβιών. Θα ζητήσουμε μία κατάσταση από το Επιμελητήριο ώστε για όποια δουλειά ζητά ο Φορέας, να μην πηγαίνουν τα χρήματα μόνο σε έναν. Θα κάνουμε πρόσκληση προς όλους τους επιχειρηματίες και θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια. Για παράδειγμα, όταν χρειάζεται επισκευή ένα μηχάνημα στον ΧΥΤΑ, όποιος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εγγράφως ότι θα συμμετέχει στις διαδικασίες και έχει τη δυνατότητα να κάνει μία επισκευή, αν υπάρχουν περισσότεροι από έναν, θα μοιράζονται οι εργολαβίες. Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα της συνεργασίας και της ανταπόκρισης απέναντι στις ανάγκες του Φορέα”.

  • Κωδικοποιήστε μας τον προγραμματισμό σας για τη νέα θητεία.

Αγγελική Πρίντεζη: “Θα δουλέψουμε με εξωστρέφεια. Θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης για να προσελκύσουμε τον κόσμο στο θέμα της ανακύκλωσης. Θέλουμε να αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του. Για εμάς δεν έχουν σημασία τα βραβεία, αλλά η ουσία. Βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020, το 35% των απορριμάτων των νοικοκυριών κι όχι μόνο, πρέπει να πηγαίνουν στην ανακύκλωση κι όχι στον ΧΥΤΑ. Μας ενδιαφέρει η υγεία, η ασφάλεια κι ένα καθαρό νησί. Τα βραβεία αν έρθουν θα είναι καλοδεχούμενα, αλλά μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Γιάννης Βρούτσης: Θέλουμε να φέρουμε την ανταποδοτική ανακύκλωση στο νησί μας, κάτι που έχουμε δει να λειτουργεί καλά σε άλλες περιοχές. Το θέλουμε αυτό, όχι μόνο για να μειωθεί ο όγκος του κυττάρου, στο οποίο έχει τρία χρόνια να γίνει ογκομέτρηση και δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται, αλλά και για να είμαστε αποτελεσματικότεροι ως δημότες, ως Δήμος και ως Φορέας απέναντι στον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.

Αγγελική Πρίντεζη: Στο πλάνο μας έχουμε πολλά τα οποία και θα τα αναπτύξουμε σταδιακά, ενημερώνοντας τους δημότες. Θα προχωρήσουμε με την ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων και υποδημάτων. Θα τοποθετηθούν κάδοι σε Ερμούπολη και Φοίνικα. Θα συνεχίσουμε με την ανακύκλωση συσκευών και θα την επεκτείνουμε περισσότερο, ενώ θα προχωρήσουμε και με την ανταποδοτική ανακύκλωση για αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και πλαστικά μπουκάλια με το αντίτιμο ανά τόνο να πηγαίνει σε φορείς. Στόχος μας είναι αφού βέβαια λάβουμε απόφαση σαν ΔΣ, ο πρώτος τόνος να ενισχύσει την εθελοντική αιμοδοσία Σύρου. Θα διατηρήσουμε την ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων όπως είμαστε υποχρεωμένοι από την ΕΕ και θα ελέγξουμε πολλά για την ανακύκλωση. Δεν παραβλέπουμε δε, το θέμα των οργανικών υλικών και θέλουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε προωθώντας την κομποστοποίηση. Θα δούμε πώς θα συνεργαστούμε με διάφορες πλευρές και φορείς, ενώ πρέπει να γνωστοποιήσουμε πως μέσω της ανταποδοτικής ανακύκλωσης θα βοηθήσουμε στο θέμα της σίτισης αδέσποτων και κατοικίδιων ζώων. Στοχεύουμε γενικότερα στην αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και στη συμμετοχή τους”.

  • Ποιος είναι ο στόχος αυτής της θητείας για εσάς ως νέα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ;

Γιάννης Βρούτσης: “Στόχος είναι να απολαμβάνει ο δημότης ένα καθαρό νησί και να φέρουμε τον κόσμο ξανά κοντά στην ανακύκλωση. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για σοβαρά θέματα και να φέρουμε σε πρώτο πλάνο το κομμάτι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Σύρου. Άρα, το βραβείο για εμάς, θα είναι να μην έχουμε παράπονα. Στο ξεκίνημά μας μπορεί να υπάρξει μία συνέχεια κάποιων πραγμάτων που δεν θα αλλάξουν μαγικά από την πρώτη ημέρα, αλλά σίγουρα θα προχωρήσουμε με ανοικτά αυτιά”.