“Ο Δήμος πρέπει να έχει οικονομική ισορροπία”
- Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2019 - 06:19
- / Eνημέρωση: 11 Οκτ. 2019 - 17:00
Τάξη στην οικονομική βάση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιχειρεί να βάλει ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, προκειμένου να καταφέρει να προχωρήσει με ασφάλεια στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού για το 2020.
Κατόπιν της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Μαραγκός και το μέλος της παράταξής του, Αλέξης Αθανασίου ύψωσαν επικοινωνιακά τους τόνους της δημόσιας συζήτησης για τα οικονομικά - εμφανώς ενοχλημένοι από τις αναφορές του κ. Πιταούλη περί παραλαβής “οικονομικού χάους” εξαιτίας της διοίκησής τους -, ζητήθηκε από τον νέο Αντιδήμαρχο να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Μέριμνα της εφημερίδας είναι αποκλειστικά η ενημέρωση των δημοτών με κατανοητό τρόπο, κι ως εκ τούτου, δεν θα γίνει αναφορά στη σχετική συνεδρίαση, το επίπεδο της οποίας και υποβαθμίστηκε συνειδητά από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους. Οι ανακοινώσεις της κάθε πλευράς για τα οικονομικά, έχουν αναρτηθεί εγκαίρως στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.
-
Από την πλευρά σας κ. Πιταούλη αναφέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να γίνει περικοπή δαπανών κατά 350 χιλ. ευρώ. Πώς προκύπτει αυτή η ανάγκη και πώς θα κινηθείτε;
“Κατά την ανάληψη των καθηκόντων έδωσα μία επιστολή προς την Οικονομική Υπηρεσία με την οποία ζητούσα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Έχω ενημερώσει και την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα στοιχεία αυτά είχαν σκοπό να ορίσουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου και επίσης, να αποτελέσουν τη βάση γα να γίνει ένας ορθός προϋπολογισμός για το 2020. Από τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα που ήρθαν στη γνώση μας, φαίνεται ότι υπάρχουν έσοδα τα οποία έπρεπε να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους κωδικούς, συγκεκριμένες δαπάνες και αυτό δεν έχει γίνει στον προϋπολογισμό του 2019. Αυτά τα πρώτα στοιχεία, ανέρχονται στο ποσό των 350 χιλ. ευρώ, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα. Αφορούν ειδικευμένες χρηματοδοτήσεις που ενώ θα έπρεπε να πάνε σε κωδικούς είναι τοποθετημένοι στο αποθεματικό. Γι αυτό υπάρχει και το έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Αφορά τη χρηματική κατάσταση των δανείων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, επιπλέον είναι δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων τα οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατά τη συζήτηση της πρώτης αναμόρφωσης είχε φέρει για να καλύψει το κενό της Πολεοδομίας και είχε πει ότι με αυτά ισοσκελίζεται ο κωδικός της Πολεοδομίας και στη συνέχεια με επόμενη αναμόρφωση τα πήρε από αυτόν τον κωδικό και τα πήγε σε εντελώς άσχετη δαπάνη. Είναι κάτι το οποίο με κατηγόρησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάνω, δηλαδή ότι πηγαίνω και κρύβω σε ειδικευμένους κωδικούς τέτοια ποσά, χωρίς καν να έχω παρέμβει στην Υπηρεσία καθόλου. Αυτή ήταν η εισήγηση της Υπηρεσίας Οικονομικής και Τεχνικής. Με κατηγόρησαν για μία τακτική που έκαναν εκείνοι κατά κόρον. Επίσης, είναι το ποσό των 32.000 ευρώ σε κωδικό που αφορά έσοδα από το τέλος αδειών οικοδομών και δεν είχε αντιστοιχηθεί σε δαπάνες επενδυτικές. Ακόμη είναι οι εισπράξεις αχρεωστήτων των καταβληθέντων προνοιακών επιδομάτων που επιστρέφουν διάφοροι δημότες που τα λάμβαναν χωρίς να πρέπει και αυτά θα πρέπει να έρθουν στον Φορέα για τον οποίο τα εισπράξαμε. Δεν είναι χρηματοδότηση στον Δήμο. Κι ενώ εισπράττουμε και έχουμε πει ότι έχουμε 35.000 ευρώ γι αυτά, δεν είχαμε πει ότι θα τα επιστρέψουμε πίσω. Κάποια στιγμή θα έρθει το Υπ. Εργασίας και θα τα ζητήσει κι εμείς τότε θα λέμε ότι βγήκε ένα “κουστούμι” 35 χιλ. ευρώ, που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο.
Τέλος, αφορούν και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον Δήμο μας, κυρίως είναι πρόστιμα από τη Λιμενική Αρχή για τα οποία η αρμόδια ΔΟΥ έχει ήδη συμψηφίσει τα ποσά αυτά με έσοδα του Δήμου που θα έπαιρνε από την κεντρική διοίκηση όπως για παράδειγμα από ενοίκια για τα Δικαστήρια, για την Αποκεντρωμένη κλπ. Όμως, αυτό το συμψηφιστικό ένταλμα δεν είχε εκδοθεί, που σημαίνει ότι τώρα ο Δήμος εμφανίζεται να έχει μία απαίτηση έναντι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 100 χιλ. ευρώ, ενώ στην πράξη είναι 90 χιλ. ευρώ. Δηλαδή είναι ένα κρυφό έξοδο το οποίο θα πρέπει να τακτοποιήσουμε. Όλα αυτά όμως, θα πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό και αντίστοιχα να περικοπούν δαπάνες, γιατί αλλιώς ο προϋπολογισμός μας, δεν θα είναι ισοσκελισμένος. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί.
Ανέφερα και κάτι ακόμη. Αφενός πήγαιναν και δέσμευαν ποσά από τους ΣΑΤΑ των επόμενων έργων. Ουσιαστικά δέσμευσαν τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια από τους πόρους που είχαν να χρησιμοποιήσουν αυτά. Δεν προώθησαν τους πόρους αυτούς για επενδυτικές δαπάνες, αλλά πήγαν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι ενδεχομένως τα τακτικά μας, αυτή τη στιγμή έτσι όπως λειτουργούμε, δεν επαρκούν και ότι πρέπει να πάμε σε περικοπή δαπανών. Δυστυχώς, αυτό, δεν θέλουν να το παραδεχθούν με τίποτα. Αλλά η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι πολύ σκληροί. Δεν μπορούν να βάζουν το κεφάλι μέσα στον λάκκο σαν τη στρουθοκάμηλο. Εδώ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και είναι θέματα ουσίας. Πρέπει ο Δήμος να έχει μία οικονομική ισορροπία.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, είπα πως τον Αύγουστο στο κομμάτι των εξόδων, των κωδικών εξόδων ένα κομμάτι κοντά στο 90% ήταν ήδη δεσμευμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος έχει αναλάβει και έχει υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών. Αυτομάτως, αυτό δείχνει ότι έχουμε πολύ συγκεκριμένα περιθώρια να αλλάξουμε κάποια πράγματα.
Είπα επίσης πως το αποθεματικό μας με αυτούς τους παραπάνω κωδικούς που είδαμε, ότι είναι αρνητικό. Δείχνει λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια στο ποιες δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν. Το πώς θα κινηθούμε είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στην Υπηρεσία. Ήδη σκανάρουμε κωδικό – κωδικό για να δούμε τί δεν είναι άμεσης προτεραιότητας ανάγκη. Η αγωνία μου εμένα είναι μία. Ότι φαίνεται πως όλη αυτήν την πενταετία τρώγαμε από τα έτοιμα. Τρώγαμε από πόρους που ευκαιριακά βρέθηκαν στη διάθεσή μας, με τρόπο που δεν θα έπρεπε. Αυτό είναι ξεκάθαρη ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Εισηγήθηκαν έναν προϋπολογισμό (2019) και δεν είχαν διαθέσει τους πόρους εκεί που θα έπρεπε να πάνε”.
-
Υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση ότι εσείς πυροβολήσατε τα πόδια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά τα έσοδα από την πολεοδομική υποστήριξη προς τον Δήμο Μυκόνου. Τί απαντάτε;
“Καταρχήν οι αποφάσεις των τελών της Πολεοδομίας δεν ήταν αποφάσεις που βγήκαν πέρυσι ή πρόπερσι όπως προσπαθούν να τις εμφανίσουν ο κ. Μαραγκός και ο κ. Αθανασίου. Οι αποφάσεις αυτές υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια. Είναι αποφάσεις που υπάρχουν από εποχής Νομαρχιακού συμβουλίου (για δυνητικό τέλος) και είναι και αποφάσεις που έχουν τεθεί από την αρχή του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αυτές οι αποφάσεις, δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Μαραγκού μας λένε, “δηλαδή να πάμε να τα δώσουμε πίσω;”. Εγώ δεν είπα ποτέ αυτό. Είναι μία ξεκάθαρη διαστρέβλωση. Και όταν τσουβαλιάζουν το δυνητικό τέλος, τα πρόστιμα από τα τέλη αδειών, δείχνουν ότι δεν έχουν γνώση του πράγματος”.
-
Σε πρακτικό επίπεδο θα μειωθεί το έσοδο που θα έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από τον Δήμο Μυκόνου;
“Αυτό είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό. Το πρόβλημα εκεί, έρχεται ακριβώς από την τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή από το γεγονός ότι εισέπρατταν τα χρήματα αυτά και δεν είπαν επ΄ ουδενί που τα διαθέτουν. Από εκεί ξεκινά όλη η αμφισβήτηση και αυτό είναι που δε θέλουν επ΄ ουδενί να ειπωθεί και να παραδεχθούν. Επαναλαμβάνω τη δική μας θέση. Το γεγονός ότι αυτές οι αποφάσεις ισχύουν σχεδόν 20 χρόνια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε δεχθεί αυτό το τέλος από το 2001. Μέχρι τώρα κανένας δεν το αμφισβήτησε. Ούτε σε θητεία της Νομαρχίας, ούτε όταν η αρμοδιότητα ήρθε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από το ότι τα χρήματα αυτά, δεν πήγαν εκεί που θα έπρεπε”.
-
Θα καθυστερήσει η σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020, με φόντο την παρατήρησή σας ότι ο Δήμος θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει μία οικονομική βάση επί της οποίας θα πατήσει για την παρακάτω πορεία του;
“Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2015 είχε κατανεμημένο πλήρως το χρηματικό υπόλοιπο. Δηλαδή φαινόταν ότι έχει ένα τάδε ποσό το ταμείο του Δήμου και αυτό, καθώς κατά ένα μέρος έχει προέλθει από ειδικευμένους πόρους, πρέπει να κατατεθεί σε πολύ συγκεκριμένες δαπάνες. Αυτό είναι η βάση για να καταρτιστεί ένας σωστός προϋπολογισμός, δηλαδή να μην παίρνουμε τα έσοδα της Πολεοδομίας Μυκόνου και να τα κάνουμε ό,τι μας κατέβει και να μη δίνουμε λογαριασμό. Αυτό το ζήτησα εγώ από τις πρώτες ημέρες πριν ακόμη αναλάβουμε. Ένα μέρος της πληροφορίας έφτασε σε εμένα μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα σήμερα για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Δηλαδή η Υπηρεσία με την πολιτική άγνοια των πολιτικών προϊσταμένων αναφορικά με όσα έπρεπε να γίνουν, δεν φρόντισε να γίνει αυτό που γινόταν και το 2014. Σήμερα λοιπόν, τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο δεν γνωρίζουμε επακριβώς από που έχουν προέλθει και που πρέπει να πάνε. Δεν γίνεται να λένε ότι έχουμε 1,7 τακτικά γιατί δεν ξέρουν που πρέπει να το διαθέσουμε. Το 2014 όλα ήταν πολύ συγκεκριμένα. Αυτή τη στιγμή όχι και είναι το κύριο πρόβλημά μας. Άρα, είναι αρκετά πιθανόν ναι, να καθυστερήσει”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αντοχή στην οικονομική “φουρτούνα” με καλή διαχείριση
18 Νοε. 2022 - 6:18 - Αγωνία για τις συνέπειες της κρίσης
27 Ιουλ. 2022 - 6:20 - Αυξημένη προσπάθεια λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας
3 Μαΐου. 2022 - 6:20 - Οικονομική αντοχή με το “βλέμμα” στην αγορά ακινήτων
10 Νοε. 2021 - 6:20 - Η πανδημία ανέτρεψε ταμεία και “μηδένισε” δαπάνες
28 Ιουλ. 2021 - 6:20