Του Κώστα Γουσγουνέλη

"ΝΕΩΡΙΟ, στην αφετηρία της νέας εποχής"

  • Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2019 - 17:33
  • /   Eνημέρωση: 25 Οκτ. 2019 - 19:45

Παραβρέθηκα στη συνάντηση πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στη πλατεία στις 23-10-2019, μετά από κάλεσμα του συμπολίτη μας κ. Κώστα Υπέρμαχου, με θέμα την εκτεταμένη πραγματοποίηση ανοιχτών αμμοβολών (ψηγματοβολών) στο ναυπηγείο του Νεωρίου. Αναμφίβολα η δια ζώσης ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών καθώς και η διατύπωση προτάσεων με πολιτισμένο τρόπο, ψυχραιμία και επιχειρήματα μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για όλους.

 

Κανένας εκ των συμμετεχόντων δεν έθεσε θέμα κλεισίματος του ναυπηγείου. Αντίθετα σύμφωνα με όσες τοποθετήσεις ή συζητήσεις άκουσα, η συνέχιση της λειτουργίας του είναι επιθυμητή με τη βασική όμως προϋπόθεση της υποχρεωτικής τήρησης -χωρίς καμία έκπτωση- της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Εθνικής και Ευρωπαϊκής). Αυτή η υποχρέωση της εταιρείας καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιών είναι αδιαπραγμάτευτη. 

 

Η λογική λέει ότι ανοιχτές αμμοβολές (ψηγματοβολές) και βαφές σε 150 καράβια το χρόνο, οι οποίες θα απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα και στα ύδατα, πολλές χιλιάδες τόνους επικινδύνων υλικών, δεν είναι δυνατόν να γίνονται μέσα σε αστικό ιστό πόλης. 

 

 

Το τι λεπτομερώς προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία θα έχουμε την ευκαιρία να το εξετάσουμε μόλις ενημερωθούμε επίσημα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση για τη εξυγίανση του ναυπηγείου και η ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε θα έχει καταστεί νόμιμος ιδιοκτήτης του. Οι λόγοι για τους οποίους η ενδιάμεση λειτουργία τράβηξε τόσο πολύ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν έχουν κοινοποιηθεί. Αν κάποιος ανατρέξει στη δικαστική απόφαση και αναζητήσει τους όρους που είχαν τεθεί για την ενδιάμεση λειτουργία ίσως βρει κάποιες ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. 

 

Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το διάστημα έχουμε επιδείξει μεγάλη (και εγκληματική για τα παιδιά μας) ανοχή, με την ελπίδα να έχουν μόνιμη και καλά αμειβόμενη δουλειά οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο και η λειτουργία του να γίνει περιβαλλοντικά συμβατή με την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

 

 

Αισθάνομαι την ανάγκη να (παρα)καλέσω τους εκπροσώπους του εργοστασιακού σωματείου να μην θεωρούν εχθρούς τους, τους συμπολίτες τους που ανησυχούν (τεκμηριωμένα) και επιθυμούν να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους. Άλλωστε και οι ίδιοι υποθέτω ότι μεριμνούν για την προστασία της υγείας των ίδιων και των συναδέλφων τους που εργάζονται στο πεδίο. Η άποψή τους ότι οι ανοιχτές ψηματοβολές (και οι βαφές;) είναι ακίνδυνες για την υγεία δεν έχει καμία επιστημονική βάση, είναι επικίνδυνη και αν έχει γίνει πιστευτή από τους εργαζομένους και δεν τηρούν τους όρους ατομικής προστασίας, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Ας ρωτήσουν και τους μηχανικούς, τους χημικούς και τους γιατρούς της επιχείρησης.

 

 

Για την τεκμηρίωση της επικινδυνότητας, για την ανθρώπινη υγεία, των στοιχείων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά τις αμμοβολές -ψηγματοβολές (η από τα συσσωρευμένα βουνά στον ανοιχτό χώρο, όταν φυσάει ο άνεμος), θα παραθέσω κάποια στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ευνόητους λόγους. 

 

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί (προφανώς στηριζόμενο σε επαρκή στοιχεία και μελέτες που έχει στη διάθεσή του), ότι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία (ανάλογα με τη σύσταση του αποξεστικού υλικού, των χρωμάτων και της επιφάνειας που πρόκειται να καθαριστεί) συνοψίζονται ως εξής:

Table 2. Hazards of Air Contaminants Associated with Abrasive Blasting in Shipyards

Μολυσματικό

στοιχείο

Πιθανοί κίνδυνοι για την Ανθρώπινη Υγεία

(Δυνητική εκδήλωση των πιο κάτω ασθενειών ή αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης τους)

OSHA PELa 

(mg/m3) 

Aluminum

Αναπνευστικός ερεθισμός.

15 (total dust) 

5 (respirable dust)

Arsenic 

(metal)

Καρκίνος του δέρματος, των πνευμόνων και πιθανόν του λεμφικού συστήματος. Περιφερειακές νευροπάθειες. Αγγειακή νόσος.

0.01

Barium 

(insoluble dust) 

Αναπνευστικός ερεθισμός.

15 (total dust) 

5 (respirable dust)

Beryllium

Πνευμονική διαταραχή. Αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων. Αλλεργικές αντιδράσεις δέρματος.

0.002 

Cadmium

Βλάβη των νεφρών. Αύξηση της πίεσης του αίματος. Ασθένειες των πνευμόνων, όπως χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονική ίνωση. Εμφύσημα. Αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων και του προστάτη.

0.005

Chromium (metal)

Ερεθισμός δέρματος. Ινωση των πνευμόνων.

 

 

1

Chromium (III) 

(trivalent)

Αναπνευστικός ερεθισμός. Αλλεργική δερματίτιδα.

 

 

0.5

Chromium (VI) 

(hexavalent)

Αύξηση κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων. Άσθμα. Βλάβη στον ιστό της μύτης. Αλλεργική δερματίτιδα.

 

 

0.005

Cobaltt 

Χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων και πνευμονική ίνωση. Αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων. Αλλεργική δερματίτιδα.

 

 

0.1 

Copper

Αναπνευστικός ερεθισμός

 

 

Iron

Siderosis (ήπια ινωτική πνευμονική νόσος).

 

 

10

Lead

Περιφερειακή νευροπάθεια (αδυναμία μυών, πόνο και παράλυση των άκρων). Αναιμία. Απώλεια νεφρικής λειτουργίας. Αύξηση της πίεσης. Μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και στειρότητα αρσενικών. Αύξηση κινδύνου για καρκίνο. 

0.05

Manganese

Μείωση χρόνου αντίδρασης. Απώλεια σταθερότητας. Δυσκολίες βάδισης. Συναισθηματική αστάθεια.

(Ceiling Limit)b 

Nickel

Αύξηση κινδύνου για ρινικό καρκίνο και καρκίνο των πνευμόνων. Άσθμα. Αλλεργική δερματίτιδα.

Crystalline Silica

Χρόνια πνευμονοπάθεια. Silicosis. Αύξηση κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων.

 

 

10 (% SiO2 + 2) 

(respirable quartz)

Silver

Argyria (μια γκρίζα διαταραχή του δέρματος και των ματιών).

0.01 

Tin 

(organic)

Πονοκέφαλοι και νευρολογικές ενοχλήσεις.

 

 

0.1

Titanium

Πνευμονική φλεγμονή και πνευμονική ίνωση.

15

Vanadium 

(Ceiling Limit)b

Πνευμονική φλεγμονή και πνευμονική ίνωση. Χρόνια βρογχίτιδα.

 

 

0.5

Zinc and Copper

Μetal fume fever (συμπτώματα αντίστοιχα της ενεργού πνευμονίας).

 

 

15 (total dust) 

5 (respirable dust)

a OSHA PEL refers to the eight-hour time-weighted average (TWA) concentration unless otherwise noted.

b Ceiling limit refers to that concentration that must not be exceeded during any part of the working exposure.

Sources: NIOSH, 1986; NIOSH, 2003; 29 CFR 1915.1000; 29 CFR 1915.1018; 29 CFR 1915.1025; 29 CFR 1915.1026; 29 CFR 1915.1027.

 

Σημ.: Αν δεν έχω μεταφράσει σωστά κάποιους ιατρικούς όρους παρακαλώ συμπολίτες μας Ιατρούς να με διορθώσουν. Η πηγή παρατίθεται στο τέλος του κειμένου.

 

 Αντίστοιχες αναφορές μπορεί κανείς να βρει και στο CDC (Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ) καθώς και σε πολλές αντίστοιχες πηγές άλλων χωρών. 

 

Εκτός από τους ανωτέρω κινδύνους όμως, υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαδικασία των χωματισμών των πλοίων. Τα χρώματα, τα υφαλοχρώματα και οι διαλύτες είναι τοξικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές, κατά τη βαφή με πιστόλια, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και παρασύρονται από τον αέρα με αποτέλεσμα να τις εισπνέουμε ή να καταλήγουν στη θάλασσα.

Χρησιμοποιώντας δύο ενδεικτικές πηγές που παρατίθενται στο τέλος (από την Τουρκία και την Ελλάδα) μπορούν συνοπτικά να αναφερθούν κίνδυνοι ανάπτυξης καρκίνου, δυσμενείς επιδράσεις στην καρδιά, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το συκώτι, ερεθισμός του δέρματος και των ματιών, ενδοκρινείς διαταραχές, Alzheimer κ.α.

 

Μετά τα παραπάνω, αν το σωματείο θεωρεί ακόμη ότι έχει στα χέρια του μελέτες και αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι οι διαδικασίες αυτές είναι ακίνδυνες για την υγεία, ας τα δημοσιοποιήσει να τα δούμε και παράλληλα ας τα στείλει και στις ΗΠΑ με σκοπό την αναθεώρηση των προδιαγραφών και των συστάσεων ασφαλείας καθώς και για την πρόοδο της επιστήμης γενικότερα.

 

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η εφαρμογή του δόγματος “διαίρει και βασίλευε”, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα ούτε για τη συνοχή της κοινωνίας ούτε και για το μέλλον του ναυπηγείου. Η επισήμανση από το σωματείο ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν συμπολίτες μας που δεν είναι από τη Σύρο είναι ατυχής. Ας αναλογιστούν ότι και στο ναυπηγείο εργάζονται συμπολίτες μας που δεν είναι από τη Σύρο, οι εργολάβοι δεν είναι από τη Σύρο και οι ιδιοκτήτες (νυν και πρώην) δεν είναι από τη Σύρο. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τους διαχωρισμούς και τις αντιπαλότητες και ας φροντίσουμε όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, ένα καθαρό περιβάλλον για την πόλη μας και την ελάχιστη δυνατή ανεργία για το νησί μας.

 

Επί του παρόντος δεν έχουν ακουστεί φωνές που να απαιτούν το άμεσο και άνευ όρων κλείσιμο της επιχείρησης. Όμως η εχθρική και απειλητική αντιμετώπιση της κοινωνίας από το σωματείο (η την εταιρεία, που παρεμπιπτόντως δεν βλέπουμε να παίρνει θέση), ίσως τελικά οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

 

Η.Π.Α.:

https://www.osha.gov/dts/maritime/standards/guidance/shipyard_guidance.html

 

https://www.cdc.gov/niosh/topics/blasting/default.html

 

Τουρκία:

https://pdfs.semanticscholar.org/f78e/9b856699aeedc9f4c17fccec4315d11748...

 

Ελλάδα:

https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/oi-bafes-poy-skotwnoyn-ti-thala...

 

 

Κώστας Γουσγουνέλης

Μηχανολόγος Μηχανικός

 

Ετικέτες: