Συνέδριο του ΤΕΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

  • Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2019 - 06:25

Την ανάληψη κεντρικής πρωτοβουλίας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ζητώντας την προσωπική στήριξη του Πρωθυπουργού,  για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και την κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Την πρωτοβουλία του ΤΕΕ, με στόχο να κινητοποιηθούν συντονισμένα και αποτελεσματικά οι δυνάμεις του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, με την καθοριστική συμμετοχή και συμβολή του τεχνικού επιστημονικού κόσμου,  ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κηρύσσοντας το πρωί της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου 2019 την έναρξη του συνεδρίου του ΤΕΕ,  με τίτλο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», που διοργανώνει η τεχνοοικονομική ιστοσελίδα economix.gr,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο έστειλε διπλό μήνυμα, καλώντας αφενός μεν  τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που απαιτούν οι οριστικές και μακράς πνοής επιλογές για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων αφετέρου δε τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών, μελετητικών εταιριών και της επιχειρηματικότητας να αναλάβουν δράσεις για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τα έργα.

Ο Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των άλλων θεσμικών φορέων, όπως επίσης των κατασκευαστικών, μελετητικών εταιριών και του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, στην  κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας χαρακτηριστικά τόνισε:

«Σαν χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ίσως είμαστε μία υπανάπτυκτη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το ζήτημα. Οι κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία - δεν αναφέρομαι στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει θητεία μόλις λίγων μηνών και πιστεύω ότι θα ανατρέψει αυτή τη λογική-  και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους, το επιδιώκουν. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε προσωρινές λύσεις, σε διαιώνιση των προβλημάτων και σε χαμένες ευκαιρίες πραγματικής ανάπτυξης  και απασχόλησης» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε: «Κεντρικά η εκάστοτε κυβέρνηση δε λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει έτσι ώστε όλοι οι φορείς να πάνε με μία κοινή στόχευση για να λυθούν τα προβλήματα. Το γνωρίζουν όλοι. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των πολιτών, της κυβέρνησης της Τ.Α. θα πρέπει να μπορέσουμε όλοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αν το πρόβλημα των πολιτικών είναι να μετατεθεί το πρόβλημα και των εταιρειών να μην πάρει ο ανταγωνιστής το έργο δεν οδηγούμαστε πουθενά».

«Θέλω ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές

Κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον θα περιλαμβάνει μεταξύ σειρά άλλων μέτρων το νέο 4ετές σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για την κυκλική οικονομία, που μετά από διαβούλευση θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2020, ανακοίνωσε  στο συνέδριο ο γ.γ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης.  

Ο κ Αραβώσης παρουσίασε τις δύο βασικές πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη  επισημαίνοντας ειδικότερα ότι:

Η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. «Πάνω σ' αυτό καταρτίζουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θέλουμε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους», σημείωσε. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σχολίασε, το υπουργείο επιδιώκει την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο του οποίου τρέχει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. «Θέλουμε να παράγουμε τα ίδια με λιγότερους πόρους και λιγότερα ή καθόλου απόβλητα. Αυτά θέλουμε να τα αξιοποιούμε ως πρώτες ύλες ή ενεργειακά», επεσήμανε.

Δύο επιτροπές

Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στις δύο επιτροπές που έχουν συσταθεί από το υπουργείο για την κυκλική οικονομία. Όπως είπε, η πρώτη συμπεριλαμβάνει τους εκπροσώπους από όλα τα παραγωγικά υπουργεία ενώ η δεύτερη από τους παραγωγικούς φορείς ενώ στοχεύει να αντλήσει προτάσεις από τον παραγωγικό κόσμο και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις περάσουμε μέσα από τους φορείς ώστε οι μηχανικοί να συμβάλουν και να κερδίσουνε από αυτό. Η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.

Αναφορικά με τους άξονες πολιτικής που θα ενσωματωθούν, ο κ. Αραβώσης ανέφερε τις πράσινες δημόσιες προμήθειες για αγορά δευτερογενών υλικών, τα οικονομικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους, τον οδηγό κυκλικής πόλης για τους δήμους και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων. «Ο τεχνικός κόσμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη. Ο κ. Στασινός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.

Αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και υλοποίηση των έργων με ΣΔΙΤ

Πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων, τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι τα αναγκαία έργα να προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ.

Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.

«Θέλουμε να αντιστρέψουμε τους αριθμούς», τόνισε ο κ. Γραφάκος κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού «είμαστε σε συζήτηση με την ΕΕ, για αναθεώρηση των στόχων».

Όπως ξεκαθάρισε, «στο πρώτο 6μηνο του 2020 θα έχει αναθεωρηθεί ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση με ρεαλιστικούς στόχους».

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης και επεσήμανε ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.

Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, δήλωσε ότι πλέον δε θα υπάρχουν εμμονές στον επόμενο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε τομείς παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα αν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά την ταφή των απορριμμάτων.

Επίσης τόνισε ότι «η χώρα οφείλει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απορριμμάτων στην πηγή», κάνοντας γνωστό ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει συνολική πρόταση έτσι ώστε από 20% να φθάσουμε στο 30% σε μία τετραετία με απώτερο στόχο το 50%.

Συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και ορθή νομοθέτηση

Για την ανάγκη μίας «βιολογικής αφύπνισης των λαών» έκανε λόγο ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και στην ορθή νομοθέτηση σε συνδυασμό με την ανάθεση ευθυνών και ελευθερίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της Διαχείρισης των Αποβλήτων.

Επέκρινε τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ΕΣΔΑ από τις κυβερνήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκε χρόνος και χρήμα».

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα σοβαρά θέματα που προκύπτουν σε σχέση με την κακονομία, την πολυνομία και τον λάθος σχεδιασμό, τα οποία δυσχεραίνουν  την υλοποίηση των έργων, καθώς επίσης και στον λαϊκισμό και τις ιδεολογικές εμμονές που, όπως είπε, δεν είχαν αποτελέσματα.

Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «χρειάζεται τόλμη, αφού παντού γίνεται αυτή η διαδικασία. Δεν είναι μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι απορρύπανση του περιβάλλοντος», είπε.

«Αν φοβάται η κεντρική εξουσία να δώσει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Περιφέρειες», δήλωσε. Ειδικότερα, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να πάμε σε δύο βάρκες. Περιφερειακή διακυβέρνηση υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το κράτος πρέπει να είναι επιτελικό και να ελέγχει με βαθμούς ελευθερίας στον κάθε βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, «διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια».