Στην υγιεινή διατροφή εστίασε η πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών από πέντε σχολεία της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Game for the health- Game for the future”

Το Νηπιαγωγείο Φολεγάνδρου «ταξίδεψε» στην Ουαλία

Στην πρώτη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Game for the health- Game for the future” παρευρέθηκε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Μπιρμπίλη, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Φολεγάνδρου, το οποίο συμπράττει και ανταλλάσσει πρακτικές με άλλα σχολεία από τη Λετονία, την Πολωνία, την Ισλανδία, αλλά και την Ελλάδα.

Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος, οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα υιοθετήσουν σωστές συνήθειες διατροφής, θα μάθουν κανόνες στοματικής υγιεινής, τεχνικές χαλάρωσης, τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και θα ξεδιπλώσουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους.

Το Νηπιαγωγείο Φολεγάνδρου μαζί με το 4o Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος (υπεύθυνη: Άννα Παλαιοδήμου) έδωσαν το «παρών» στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 22 Νοεμβρίου, στην Ουαλία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν με την υγιεινή διατροφή, έλαβαν μέρος σε εργαστήρια και παρακολούθησαν παρουσιάσεις από το σχολείο της υποδοχής. Απέκτησαν εμπειρίες, έθεσαν νέους στόχους, γνώρισαν καινούριους φίλους, συνεργάτες και κουλτούρες.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη μαγειρική, με τη διεξαγωγή θεματικών βιωματικών εργαστηρίων, όπως ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού. Οι υπεύθυνοι των συνεργαζόμενων σχολείων διοργάνωσαν εκδήλωση σε γειτονικό γηροκομείο, κατά την οποία παιδιά και ηλικιωμένοι έφτιαξαν φρουτοσαλάτες. Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στο -διαπολιτισμικό- σχολείο υποδοχής από τον Διευθυντή και τους εργαζομένους. Ξεναγήθηκαν στη γύρω περιοχή και επισκέφτηκαν το ορυχείο κάρβουνου.

Πρωτόγνωρη και εποικοδομητική εμπειρία

Το πρόγραμμα “Game for the health- Game for the future” είναι κοινό για όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κάθε χώρα θα διαπραγματευτεί και ένα διαφορετικό θέμα. Στην επόμενη συνάντηση των εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2020 θα τεθεί το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το τρίτο ραντεβού θα δοθεί στη Φολέγανδρο, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους όπου θα συζητηθεί η στοματική υγιεινή ενώ στην Ισλανδία θα εστιάσουν σε τρόπους χαλάρωσης (γιόγκα) και στη συναισθηματική αγωγή.

Αναφερόμενη στην πρώτη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Φολεγάνδρου σε πρόγραμμα Erasmus+, η προϊσταμένη κ. Μπιρμπίλη έκανε λόγο για μία πρωτόγνωρη και άκρως εποικοδομητική εμπειρία.

«Μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία θα ωφεληθούν και θα βιώσουν μοναδικά συναισθήματα. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα άλλα σχολεία μέσω skype, υλοποιώντας διάφορες δραστηριότητες. Επιπλέον, θα έρθουμε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς που θα επισκεφτούν το νησί μας και θα γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Νηπιαγωγεία και ένα Δημοτικό Σχολείο με νηπιαγωγείο.