«Πράσινες» Κυκλάδες με οδηγό τη Σύρο
- Τρίτη, 14 Μαΐου, 2013 - 06:00
38.000 συστήματα φωτοβολταϊκών έχουν εγκατασταθεί σε στέγες από την έναρξη εφαρμογής, τον Ιούλιο 2009, του ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.
Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έχουν ονομαστική ισχύ 341 MW, ενώ, μεταξύ Ιουλίου 2009 και Μαρτίου 2013 έχουν παραχθεί από τους σταθμούς αυτούς 0,4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας (που αντιστοιχεί στο 2,4% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-ΑΠΕ), δημιουργώντας, αντίστοιχα, απαίτηση αποζημίωσης της τάξεως των 224 εκ. ευρώ (10% της συνολικής αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ).
263 ενεργοποιήσεις στις Κυκλάδες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΥΠΕΚΑ, έως τον Ιούνιο 2012 στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Σκύρο, Κω, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Σύρο και Δυτικές Κυκλάδες) σε σύνολο 6.937 αιτήσεων, περίπου το 45% (3.140 αιτήσεις) είχαν ανακληθεί, ενώ από τις εν ισχύ αιτήσεις (3.797) το 54% είχε ενεργοποιηθεί (ενεργοποιημένη ισχύς τον Ιούνιο 2012 ίση με 29 MW).
Στις Δυτικές Κυκλάδες έχουν ενεργοποιηθεί 29 συστήματα από το σύνολο των 67 αιτήσεων που είχαν κατατεθεί. Στη Σύρο κατατέθηκαν 547 αιτήσεις, εκ των οποίων ενεργοποιήθηκαν 234, 162 είναι εκκρεμείς και 152 ακυρώθηκαν. Σε σύγκριση με άλλα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, η Σύρος βρίσκεται υψηλά στις ενεργοποιήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, ξεπερνώντας νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και περιοχές όπως το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης.
Το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp έχει εφαρμογή σε κτηριακές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1/7/2009 στην ηπειρωτική χώρα και στα διασυνδεδεμένα σε αυτή νησιά, ενώ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μετά τη διερεύνηση που έγινε για τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος στον ηλεκτρικό χώρο κάθε νησιού, η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε στις 10/1/2011, σε εφαρμογή της 1251/2010 Απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Έως το 2019 το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα ισχύει έως τα τέλη του 2019 και αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται στο δώμα ή τη στέγη κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτηρίου όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Προϋποθέσεις για την ένταξη φωτοβολταϊκού συστήματος στο πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενεργής σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού στο κτήριο όπου το σύστημα εγκαθίσταται, μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης της ιδιοκτησίας του κυρίου του φωτοβολταϊκού, εφόσον αυτή χρησιμοποιείται για κατοικία, να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, (π.χ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες), καθώς και η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΚΑ, το μέσο κόστος κατασκευής μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε στέγη μειώθηκε από το Α ́ εξάμηνο του 2010 έως σήμερα σχεδόν κατά 64%.
Ερωτηματικά για το «χαράτσι»
Στην έκθεση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται επίσης ότι «ο κύριος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις (φορολογία κερδών από πώληση παραγόμενης ενέργειας, καταβολή ΦΠΑ)». Ωστόσο, στο παρά πέντε αποσύρθηκε ρύθμιση η οποία προέβλεπε την αύξηση της ειδικής έκτακτης εισφοράς και για τις κατηγορίες οικιακών και των αγροτικών φωτοβολταϊκών, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του ελλείμματος της ΛΑΓΗΕ ΑΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες που έχουν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα σε στέγες, οι οποίοι έχουν «χάσει τον ύπνο τους», φοβούμενοι μήπως τους επιβληθεί «χαράτσι», για μια επένδυση η οποία αρχικά εγγυούταν πράσινη ενέργεια με μακροπρόθεσμο κέρδος. Μάλιστα, πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, αγρότες που είχαν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα έκαναν λόγο για εξαπάτησή τους από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ, παρά την εξαίρεσή τους από την επιπλέον έκτακτη εισφορά ο νεοσύστατος Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών δηλώνει τη δυσαρέσκειά του, σημειώνοντας ότι πλην κάποιων θετικών σημείων που έχει το πολυνομοσχέδιο, παραμένει ανικανοποίητο το βασικό αίτημά τους για ουσιαστική μείωση της ειδικής έκτακτης εισφοράς σε ποσοστό 10% επί του ετησίου τζίρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΠΑΣΟΚ: Τη δεδομένη στιγμή το μείζον είναι η κοινοβουλευτική μάχη του Προϋπολογισμού
9 Δεκ. 2024 - 18:46 - Στο επίκεντρο οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για το 2025
9 Δεκ. 2024 - 16:40 - Αλέξης Πατέλης: Παραιτήθηκε από διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού
9 Δεκ. 2024 - 15:53 - Κυβέρνηση: Μπλε φάκελοι με 170 έργα για το 2025 - Τι περιλαμβάνει η λίστα
9 Δεκ. 2024 - 9:15 - ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Ανάγκη για ομαλή μετάβαση εξουσίας
9 Δεκ. 2024 - 8:24