Οι δημότες ζητούν ουσιαστική διαβούλευση
- Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:20
- / Eνημέρωση: 9 Δεκ. 2019 - 18:00
Την αναβάθμιση του θεσμού της διαβούλευσης υπογράμμισαν ως κύρια προτεραιότητα οι δημότες και τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την πρώτη συνεδρίασή τους για τη νέα θητεία, προκειμένου να αναπτύσσεται ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε δημοτική πλευρά και κατοίκους της Σύρου.
Έχοντας στη διάθεσή τους οικονομικά στοιχεία 8μηνου(!) της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τα οποία έθεσε υπόψιν τους η νυν διοίκηση του Δήμου, τα συμμετέχοντα μέλη στην Επιτροπή Διαβούλευσης προχώρησαν σε παρατηρήσεις και προτάσεις για θέματα που άπτονται της Κοινωνικής Μέριμνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος, συνηγορώντας στην ανάγκη πως ο Δήμος οφείλει να καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες των δημοτών του σε κάθε επίπεδο.
Πολλά από τα μέλη άσκησαν κριτική για τα δεδομένα και τα στοιχεία επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν, εξηγώντας πως η μη έγκαιρη κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2020 και άρα, η μη γνώση των σχετικών λεπτομερειών για ακριβείς προβλέψεις εσόδων και εξόδων, δεν τους επιτρέπει να τοποθετηθούν αναλυτικά και βάσει ρεαλιστικής βάσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις υπήρξαν αρκετές στην πρώτη συνεδρίαση της Πέμπτης, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.
Nα προασπιστεί ο θεσμός της διαβούλευσης
Αναφορικά με την πρώτη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης θέλησε να σχολιάσει πως υπήρξε καθυστέρηση στη σύγκλιση των μελών της, λόγω εκλογικής διαδικασίας και ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή, υποστηρίζοντας όμως, πως, πράγματι, ο θεσμός αυτός πρέπει να μην υποβαθμιστεί περισσότερο. “Ο θεσμός της διαβούλευσης κατά την προσωπική γνώμη μου είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός θεσμός, ο οποίος όμως – όχι μόνον σε εμάς, αλλά σε πολλούς Δήμους – έχει απαξιωθεί τελείως” ανέφερε ο ίδιος, θίγοντας και το γεγονός της περιορισμένης ανταπόκρισης του κόσμου. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε πως πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά, θέση που υποστήριξαν κατηγορηματικά και αρκετοί συμμετέχοντες.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος γυναικείου αθλητικού Σωματείου, Ντίνα Κοσμά, σχολίασε τα ακόλουθα: “Εύχομαι η Επιτροπή Διαβούλευσης να λειτουργήσει όπως πρέπει να δουλεύει. Κατ΄ εμένα λειτουργεί εντελώς λανθασμένα και η πρόβλεψη του νομοθέτη ήταν να λειτουργεί ουσιαστικά”.
Η ίδια θέλησε να σημειώσει μάλιστα πως, για το σωστό έργο από πλευράς δημοτών, δεν αρκεί μία απλή παράθεση αριθμών από τη Δημοτική Αρχή, αφού τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, πρέπει να κρίνουν ουσιαστικά το σχέδιο της νέας διοίκησης. “Αυτό το χαρτί που απλά παραθέτει κωδικούς χωρίς να έχεις απολογιστικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς – δικαιολογημένα ίσως – αλλά χωρίς να έχει ουσιαστική ανάλυση των κωδικών, δεν βοηθά. Αυτή η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά και να καλούνται οι φορείς πολύ πριν. Να γίνεται ανάλυση και συζήτηση με τον Διευθυντή των Οικονομικών ώστε να μπορεί να καταλάβει ο κάθε ένας, αυτό που τον αφορά. Να πείτε απλά έναν κωδικό, δεν βοηθά κάπου. Δεν φαίνεται ουσιαστικά ποιο είναι το όραμά σας” δήλωσε η ίδια κατηγορηματικά.
Σε ανάλογο τόνο με τον κ. Κεράνη τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, κατανοώντας πως “διαχρονικά ο θεσμός δεν έχει λάβει την αξία που θα έπρεπε”.
Σχετικά με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στα μέλη της Επιτροπής δε, ο ίδιος διευκρίνισε πως, “Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα ο Δήμος, καθώς το περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν έδωσε τη δυνατότητα για περαιτέρω αλλαγές, αλλά εκτιμώ, ότι την επόμενη χρονιά – και τουλάχιστον αυτή είναι η πολιτική βούληση – οι πληροφορίες που δίνονται στους δημότες θα είναι περισσότερες, ώστε αυτές να μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος συνολικά του Δήμου”.
Καθυστέρηση στην κατάρτιση του Π/Υ. Καμία αύξηση δημοτικών τελών
Μιλώντας σύντομα για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Πιταούλης επανέλαβε πως η συζήτησή του έχει καθυστερήσει, λόγω της ανάγκης επαλήθευσης οικονομικών στοιχείων. “Ο σχεδιασμός της κατάρτισης του προϋπολογισμού έχει καθυστερήσει αφενός μεν γιατί υπήρχε η αλλαγή της Δημοτικής Αρχής και το όργανο της διαβούλευσης δεν συνήλθε όπως συνήθως συμβαίνει αυτό Ιούλιο – Αύγουστο, αλλά επιπλέον ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η Οικονομική Υπηρεσία, έχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να προχωρήσει σε ορισμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις, οι οποίες θα καθορίσουν και τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά”.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος σκιαγράφησε πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων, λέγοντας πως, “σαν Δημοτική Αρχή θα κινηθούμε αφενός στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, με την έννοια ότι οι πόροι που είναι ειδικευμένοι θα αποδίδονται όπου πρέπει να αποδοθούν”, ενώ όπως πρόσθεσε θα πρέπει να δρομολογηθεί λύση και για την προώθηση του τεχνικού προγράμματος, το οποίο καθυστερεί στην υλοποίησή του κατά 2 έτη.
Θετικό γεγονός πάντως, αποτελεί η μη αύξηση δημοτικών τελών, όπως γνωστοποίησε ο κ. Πιταούλης. “Περαιτέρω όσον αφορά τα τέλη που καταβάλουν οι δημότες, θα παραμείνουν σταθερά ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση” ανέφερε, δεσμευόμενος όμως για το ότι “θα δοθεί μία προσοχή ώστε οι Υπηρεσίες που ο εξοπλισμός τους χρειάζεται ανανέωση ή έχει απαξιωθεί, αυτό να γίνει για να υπάρχει μία καλύτερη ανταπόδοση στους δημότες”.
Έμφαση στην καθημερινότητα
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ενημερώνοντας σύντομα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα, “ομολόγησε” πως όντως υστερεί στην υλοποίησή του χρονικά, αφού είναι πίσω ενάμιση με δύο έτη.
Ο ίδιος όμως, αφού τόνισε πως γι αυτό δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι, εξήγησε πως θα πρέπει να “τρέξουν” τα χρηματοδοτούμενα έργα που έχει ο Δήμος, ώστε να προωθηθεί ο συνολικός σχεδιασμός. “Εμείς σε αυτήν τη θητεία και ειδικά για το 2020 θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, κατά βάση ρεαλιστικό. Πέρα από τα συνεχιζόμενα έργα, τα μεγάλα χρηματοδοτούμενα όπως για παράδειγμα η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου κλπ και μία – δύο προτάσεις που ακόμη εκκρεμούν για να μπουν στο πρόγραμμα για του χρόνου, θα δώσουμε βάση στην καθημερινότητα” γνωστοποίησε, τονίζοντας πως για την παρούσα Δημοτική Αρχή έχει προτεραιότητα ο δημότης και οι ανάγκες του. Σκιαγραφώντας τις “οδούς” στις οποίες θα “περπατήσει” ο Δήμος προσεχώς, σημείωσε τα εξής: “Εννοούμε πρώτα απ΄ όλα θέματα που αφορούν την καλύτερη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Ήδη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τις παραλίες, αυτό θα το επεκτείνουμε σχεδόν σε όλες τις παραλίες, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στη συντήρηση των σχολείων και μεγάλη βάση σε επέκταση ηλεκτροφωτισμού και στην Ερμούπολη αλλά και στα χωριά. Επίσης, υπάρχει ένας στόχος για τα ερειπωμένα κτίρια γιατί καταρρέουν και βέβαια σε αναπλάσεις και αναβαθμίσεις χώρων παιδικών χαρών κ.α.”. Όπως ο ίδιος σχολίασε στον πρόλογό του, “Προσπαθούμε να φέρουμε σε έναν λογαριασμό το Τεχνικό Πρόγραμμα, ώστε αυτά που είναι εγγεγραμμένα να υλοποιηθούν τουλάχιστον σε ένα 5μηνο”.
Παρατηρήσεις για καθημερινότητα, τουρισμό, αθλητισμό
Με φόντο το σχέδιο των κωδικών εσόδων κι εξόδων που διανεμήθηκε στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, πρώτος ο Παύλος Χρυσαφίδης σχολίασε πως στο περιεχόμενό του, δεν διακρίνεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής.
Ο ίδιος έθεσε ερωτήματα για κωδικούς που αφορούν γενικόλογα σε πλατείες, παιδικές χαρές και άλλους δημοτικούς χώρους, στηλιτεύοντας το γεγονός, πως, καθώς τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν στη διάθεσή τους τις ακριβείς κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και τις προτεραιότητές της για όλα τα παραπάνω, αδυνατούν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Μεταξύ των παρατηρήσεων που έκανε ήταν οι θετικές κινήσεις για την ανακύκλωση και τις δράσεις που γίνονται στο νησί, ωστόσο, έθιξε την απουσία κωδικών για ανάγκες αντιπλημμυρικές κ.α.. Στον γενικό σχολιασμό του, ο ίδιος προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να διαβάσει ξανά το προεκλογικό πρόγραμμά της και βάσει αυτού να πορευθεί στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2020.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ερμούπολης, Πέτρος Ραουζαίος γνωστοποίησε πως ενώ για τις πολιτιστικές δραστηριότητες προβλέπεται ποσό ύψους 190.000 ευρώ, για τις αθλητικές υπάρχει κωδικός με ποσό μόλις 25.000 ευρώ. “Οι μέχρι τώρα προτάσεις που μας έχουν κατατεθεί από διάφορα Σωματεία για αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητές τους, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές όπως για παράδειγμα από τον ΝΟΣ, από τους Δρομείς κ.α., δείχνουν ότι το ποσό των 25.000 ευρώ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλυφθούν. Είναι επιτακτικό αυτό το ποσό να αυξηθεί” ζήτησε ο ίδιος, στηλιτεύοντας, όπως και ο Γιώργος Μηλιός πως το ποσό για την προβολή της Σύρου σε εκθέσεις εξωτερικού και εσωτερικού δεν μπορεί διαχρονικά να παραμένει στα 10.000 ευρώ, αν ο Δήμος θέλει αποτέλεσμα.
Έμφαση στην κοινωνική μέριμνα
Εκτός των ανωτέρω, άξια αναφοράς υπήρξε η παρέμβαση της κ. Κοσμά, η οποία τόνισε πως ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο.
Μιλώντας με σαφές παράδειγμα, η ίδια έκανε λόγο για ενίσχυση του αθλητισμού ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες και τα παιδιά να έχουν πρόσβαση.
“Για εμάς ο αθλητισμός είναι καθαρά κοινωνική προσφορά. Αντιπροσωπεύω γυναικείο αθλητικό Σωματείο και για εμάς ο αθλητισμός πρέπει να έχε κοινωνικό χαρακτήρα.
Πρέπει το κάθε παιδί να έχει δυνατότητα δωρεάν αθλητικής δραστηριότητας” εξήγησε η ίδια, λέγοντας πως “σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από εσάς, το ποσό αυτό που απαιτείται, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 166 χιλ. ευρώ, ωστόσο, αυτή τη στιγμή βλέπω και φθάνει μόλις στα 67.000 ευρώ”.
Η Ντίνα Κοσμά επαναλαμβάνοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να δώσει έμφαση στον δημότη, σχολίασε επιπλέον τα ακόλουθα: “Κατανοώ ότι έχουμε τρομερές υποχρεώσεις. Ο πολιτισμός για παράδειγμα και για εμένα και για πολύ κόσμο είναι τουριστική προβολή του νησιού πάρα πολύ σωστά. Αλλά μήπως τελικά πρέπει πρώτα να δώσουμε έμφαση στον δικό μας πολίτη; Γίνεται η καινούργια Αρχή να δώσει έμφαση στον πολίτη, στον άπορο πολίτη, στον πολίτη που θέλει να αθληθεί και να δραστηριοποιηθεί, στα Σωματεία που φυτοζωούν και να μην ενισχύονται μόνον συγκεκριμένα Σωματεία;”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Κάποιες φορές πολύ όμορφες είναι οι εκδηλώσεις και οι “φανφάρες”, αλλά τί να το κάνουμε όταν υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τα στοιχειώδη και τα καλύπτουν φορείς”.
Περιβάλλον και υπογειοποίηση κάδων
Σε κριτικό ύφος κι άλλος πολίτης – μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης σχολίασε πως με την παράθεση κωδικών δεν διακρίνεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής, βάσει του οποίου θα μπορούσε να τοποθετηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος μίλησε για υπογειοποίηση κάδων, για προστασία αλλά και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αναφέροντας ενδεικτικά μία πρόταση που θα πρέπει να υλοποιηθεί.
“Σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό ή κάποιο όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής. Που δίνουμε έμφαση; Για παράδειγμα, έχουμε λάβει μέτρα για την υπογειοποίηση των κάδων που είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πολίτες και αφορά και τον τουρισμό; Έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε κάτι νέο από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές;” σχολίασε χαρακτηριστικά, με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, να δίνουν απάντηση.
“Όσον αφορά στην υπογειοποίηση των κάδων είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Αλλά τουλάχιστον όσον αφορά το Λιμενικό Ταμείο που η έκτασή του είναι περιορισμένη, να πω ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας, ξεκινώντας από συγκεκριμένες χερσαίες ζώνες, στο λιμάνι της Ερμούπολης, στον Φοίνικα, στο Κίνι” δήλωσε η Κανδιώ Μαραγκού, ενώ ο Μηνάς Αληφραγκής πρόσθεσε τα παρακάτω για τις περιοχές ευθύνης του Δήμου. “Σαφώς είναι στις σκέψεις μας και η υπογειοποήση των κάδων. Είμαστε σε επαφή και με ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την υπογειοποίηση καλωδίων. Βέβαια όλα αυτά είναι μεγαλόπνοα σχέδια και δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη”.
Δίνοντας απάντηση και στο ερώτημα του κ. Χρυσαφίδη για τα αντιπλημμυρικά έργα, πρόσθεσε τα εξής: “Για αντιπλημμυρικά έργα είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και πλέον είναι αρμοδιότητά της και τα ρέματα και πρέπει να τα φροντίσει”.
Περί επιχορηγήσεων Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων και εκθέσεων
Αν και ολοκληρωμένη εικόνα θα μπορούν να έχουν οι πολίτες με την κατάρτιση και τη γνωστοποίηση του προϋπολογισμού του 2020 για τα θέματα επιχορηγήσεων των Αθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων, ωστόσο, τέθηκαν σχετικά ερωτήματα στην ίδια συνεδρίαση.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Φοίνικα και δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Ρόζα Ξανθάκη λέγοντας πως οι Πολιτιστικοί του τόπου αγωνιούν για να γνωρίζουν αν θα επιχορηγηθούν το επόμενο έτος, ζήτησε απαντήσεις.
“Η αγωνία μας είναι πολύ μεγάλη στους Πολιτιστικούς και θέλουμε να ξέρουμε τί θα γίνει σχετικά με το αν θα χρηματοδοτηθούμε φέτος;” ανέφερε συγκεκριμένα, με τον κ. Κεράνη να κάνει λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ, το οποίο θα κατανείμει – όπως είπε – η Επιτροπή Πολιτισμού.
Ο ίδιος όμως, θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα αναφορικά με τις επιχορηγήσεις του 2019, πως αυτές δόθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
“Τον Σεπτέμβρη που αναλάβαμε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τα είχε δώσει τα χρήματα των επιχορηγήσεων και στον κωδικό υπήρχαν μόνον 4.000 ευρώ. Από τον Σεπτέμβρη λοιπόν, που αναλάβαμε έχουμε να διαχειριστούμε για πολιτιστικές επιχορηγήσεις 4.000 ευρώ για για αθλητικές μηδέν” ανέφερε συγκεκριμένα.
Με αφορμή τα παραπάνω, σημαντική υπήρξε η θέση του Γιάννη Πιταούλη για το θέμα των επιχορηγήσεων για εκδηλώσεις.
Εκφράζοντας την προσωπική θέση του για το θέμα, τόνισε πως ο Δήμος οφείλει να κοιτάξει τις πραγματικές ανάγκες. “Κάθε Σύλλογος θέλει να κάνει όσες γίνεται περισσότερες εκδηλώσεις. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από την πλευρά του Δήμου, η ενίσχυση αυτή θα συνεχιστεί στο μέτρο όμως του δυνατού” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω τα ακόλουθα: “Επιτρέψτε μου και την παρατήρηση όσον αφορά για τις αθλητικές και τις πολιτιστικές δραστηριότητες ότι με στεναχωρεί αφάνταστα προσωπικά όταν πηγαίνω σε έναν αθλητικό ή πολιτιστικό χώρο και βρέχει, να στάζει. Με στεναχωρεί πρώτα ως δημότη. Οπότε, η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει ενδεχομένως να στραφούν για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια σε αυτές τις ανάγκες”.
Ο ίδιος, πρόσθεσε μάλιστα πως τα ποσά που διακρίνει το κάθε μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης σε πολιτισμό και αθλητισμό προέρχονται από τα αντίστοιχα τέλη, τα οποία δεν υπάρχουν για τον αθλητισμό.
“Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Δήμος έχει θεσπίσει το τουριστικό τέλος και το πολιτιστικό τέλος, τα οποία χρηματοδοτούν αυτές τις δράσεις. Δεν υπάρχει αντίστοιχο καθορισμένο αθλητικό τέλος. Κατά τη φετινή κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση να θεσπίσουμε ένα νέο τέλος που να πηγαίνει για αθλητικές δράσεις” γνωστοποίησε κατηγορηματικά, απαντώντας τέλος και για το θέμα των δαπανών σχετικά με τουριστικές εκθέσεις και προβολή της Σύρου σε αυτές.
“Για το κομμάτι των δαπανών για εκθέσεις στο εξωτερικό σίγουρα υπάρχει ο κωδικός του τουριστικού τέλους. Όμως, για την τουριστική πολιτική η προσωπική άποψή μου είναι να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός” δήλωσε, κλείνοντας το εν λόγω θέμα.
Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας
Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου απαντώντας στην κ. Κοσμά με αφορμή τις παρατηρήσεις περί ανάπτυξης κοινωνικού προσώπου του Δήμου, θέλησε να υποστηρίξει πως ίσες ευκαιρίες “ανάσας” πρέπει να παρέχει η διοίκηση και στις παραγωγικές τάξεις του τόπου.
“Σαφώς και πρέπει ο Δήμος να έχει και να δείχνει τον κοινωνικό ρόλο του, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ρόλο του Δήμου να “γεννά” ίσες ευκαιρίες με τον τρόπο που μπορεί και στις παραγωγικές τάξεις του νησιού μας ώστε να δημιουργήσουν” σχολίασε η κ. Μαραγκού, εξηγώντας πως, “η αύξηση επισκεψιμότητας, σημαίνει αύξηση των θέσεων εργασίας”.
Ως εκ τούτου, η πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και για τα θέματα προβολής του τόπου. Άλλωστε, όπως σημείωσε, “η προβολή του νησιού, γεννά επισκεψιμότητα”.
Αιτήματα δημοτικών υπαλλήλων
Τέλος, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, κ. Χρόνης, ζητώντας να δρομολογηθούν λύσεις για κάλυψη αναγκών σε Υπηρεσίες, οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα υπαλλήλων και την εξυπηρέτηση των δημοτών.
“Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε τεχνικό υλικό, ακόμη και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές γνωρίζετε τα προβλήματα και υπάρχουν και ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές, τις οποίες και αυτές γνωρίζετε. Άλλες πολύ σημαντικές και άλλες λιγότερο” ανέφερε ο ίδιος, προτρέποντας τη Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσα λύσεις. “Να δούμε αυτά τα θέματα όσο γίνεται γρηγορότερα και να βάλουμε έναν προγραμματισμό. Να λυθούν σε κάθε περίπτωση” υποστήριξε σε απόλυτο τόνο ο πρόεδρος του Σωματείου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσαρμογή σε σφιχτό οικονομικό πλαίσιο
25 Οκτ. 2022 - 6:19 - “Νεκρό” εργαλείο... η διαβούλευση
23 Ιουλ. 2018 - 6:19 - Χρονίζοντα κυκλοφοριακά προβλήματα
12 Μαρ. 2018 - 6:20 - “Να πειστεί το ΤΕΘΑ ότι μπορεί να παραχθεί πλούτος”
26 Ιουν. 2017 - 6:20 - Αρνητική γνωμοδότηση
1 Δεκ. 2016 - 6:20