Έγκριση των δημοτικών τελών για το 2020 από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Καμία μείωση τελών για τη βελτίωση υπηρεσιών

Μετρημένες οι κινήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και κριτική αναφορικά με τους χειρισμούς του

Καμία επιπλέον επιβάρυνση δεν θα δουν οι δημότες της Σύρου στα τιμολόγια του ρεύματος για το έτος 2020 όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, αφού η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε χθες, τη διατήρησή τους στο ίδιο επίπεδο με τη φετινή χρονιά.

Ωστόσο, οι δημότες της Σύρου δεν θα απολαύσουν και καμία ελάφρυνση, αφού παρά το οικονομικό υπόλοιπο που διαθέτει ο Δήμος στο κομμάτι των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αυτό, προβλέπεται να προωθηθεί για την απόκτηση εξοπλισμού και οχημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το σύνολο των κατοίκων του τόπου.

Στην ανωτέρω απόφαση ασκήθηκε κριτική από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τις κινήσεις και τους χειρισμούς του Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη, με τη μειοψηφία να υποστηρίζει πως ο Δήμος θα μπορούσε να πετύχει τόσο μία ήπια μείωση στα τέλη των δημοτών, όσο και την απόκτηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού που έχει ανάγκη για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αμέσως μετά, συζητήθηκαν τα δυνητικά τέλη και ειδικότερα το τουριστικό τέλος, το πολιτιστικό τέλος και το τέλος της Πολεοδομίας, με τα μέλη της αντιπολίτευσης να κινούνται σε ήπιους τόνους στην κριτική τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα όμως, την πάγια θέση τους για την τρίτη κατηγορία αυτών, ότι δηλαδή η παρούσα Δημοτική Αρχή στερεί οικονομική ευελιξία για ανάγκες που προκύπτουν, αφού παλαιότερη προσφυγή μελών της κατά την περασμένη θητεία, οδήγησε στην ειδίκευση των εσόδων της Πολεοδομίας και ως εκ τούτου, συγκεκριμένα έσοδα, πρέπει να αντιστοιχίζονται με ορισμένες κατηγορίες εξόδων. Η απάντηση του κ. Πιταούλη επί του θέματος ήταν πως απλώς ο Δήμος εφαρμόζει ως οφείλει τη νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς μεταβολή διατηρούνται επίσης τα τέλη: α. Διαφήμισης – χρήσεως πεζοδρομίων – πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων – διαμονής, παρεπιδημούντων – επί ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων, β. Ακίνητης περιουσίας, γ. φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και δ. Τελών και δικαιωμάτων δημοτικού σφαγείου για το έτος 2020. Επιπλέον, χωρίς μεταβολή παραμένουν και τα τέλη δικαιωμάτων δημοτικού κοιμητηρίου για το επόμενο έτος.

Γνωστοποιείται ακόμη πως με παρατηρήσεις “πέρασε” και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 από την Οικονομική Επιτροπή, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

 

Γ. Πιταούλης: “Σφιχτή” διαχείριση παρά το χρηματικό υπόλοιπο

Την οπτική του αναφορικά με τη διαχείριση των οικονομικών – τουλάχιστον για το 2020 - ανέδειξε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εξήγησε πως παρά την ύπαρξη ενός χρηματικού υπολοίπου το οποίο και αυξάνεται σημαντικά, χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο, δεν θα υπάρξει μείωση στα δημοτικά τέλη, αφού προέχει η συντήρηση ή και η απόκτηση εξοπλισμού και οχημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Αφήνοντας να καταστεί σαφές μάλιστα, πως παρά την ύπαρξη του ποσού του υπολοίπου που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 500 χιλ. ευρώ, δεν μπορεί να γίνει παράλληλα μείωση τελών και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, σημείωσε τα εξής: “Τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, προτείνεται να διατηρηθούν στο ίδιο ύψος με πέρυσι, αλλά πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό χρηματικό υπόλοιπο το οποίο μεταφέρεται από τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο ανεβαίνει κάθε έτος. Εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση καλό θα ήταν να μην πάμε σε μειώσεις τελών, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την Υπηρεσία όσον αφορά τον εξοπλισμό της και την καλύτερη συντήρηση των οχημάτων της”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε μάλιστα πως, “γι αυτό προβλέπεται ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων αυτών, που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ και ουσιαστικά αυτό πηγαίνει σε τέτοιες δαπάνες. Αυτό το υπόλοιπο δεν είναι κάτι που προέκυψε σε μία χρονιά, αλλά προκύπτει σιγά σιγά και συν τω χρόνω”.

Ο κ. Πιταούλης αφού εξήγησε στη συνέχεια πως προτεραιότητα είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πρόσθεσε πως από την επόμενη χρονιά ίσως υπάρξει το περιθώριο να εξετασθεί η εφαρμογή αιτημάτων που προέρχονται από επιχειρηματίες και σχετίζονται με τον τρόπο χρεώσεων των δημοτικών τελών.

Χαρακτηριστικά, συμπλήρωσε τα ακόλουθα: “Θεωρώ πως μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχουμε τη δυνατότητα και να βελτιώσουμε μέσα από αυτές τις δαπάνες τη λειτουργία της Καθαριότητας, αλλά και να δούμε κάποια αιτήματα που υπάρχουν σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να ορίσουμε τα τέλη καθαριότητας ενδεχομένως και με βάση τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουν ορισμένες επιχειρήσεις”. Άλλωστε, όπως γνωστοποίησε, “Έχουμε ήδη δεχθεί τέτοια αιτήματα, αλλά πρέπει να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθούμε στο μέλλον”.

Αλ. Αθανασίου: Έχουμε περιθώριο και για μείωση και για δαπάνες

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Αθανασίου εξέφρασε με σαφήνεια τη διαφωνία του ως προς το σκεπτικό του κ. Πιταούλη, ενώ η παράταξή του υπενθύμισε μάλιστα, πως, μέλη της σημερινής Δημοτικής Αρχής που στην περασμένη θητεία ήταν αντιπολίτευση, είχαν θεωρήσει εφικτή την ελάφρυνση των δημοτών για το 2019.

Υποστηρίζοντας ο κ. Αθανασίου πως επί της ουσίας υπάρχει αναντιστοιχία σε λόγια και πράξεις από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, τόνισε πως με φόντο το ύψος του χρηματικού υπολοίπου ως το τέλος του 2020, ο Δήμος κανονικά έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε δαπάνες και σε μειώσεις τελών.

“Οι διατάξεις του άρθρου 185 του Ν. 4555/18 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 4623/19 προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις κατά τον ορισμό φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών συνοδεύονται από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας και κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να βάλουμε την οικονομική υπηρεσία σε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία σεβόμενοι τον φόρτο εργασίας τους, ψηφίζουμε λευκό, με το αιτιολογικό ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει μείωση των τελών για το 2020 διότι τα χρηματικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών πλησιάζουν τις 800.000 ευρώ” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “τα ποσά είναι μεγάλα ώστε να αποφασίσουμε ότι θα απορροφηθούν εν συνόλω, εντός του 2020, σε επενδυτικές δαπάνες (οχήματα ή/και εξοπλισμός για την καθαριότητα)”.

Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως επί θητείας του δεν υπήρξε μείωση στα τέλη καθώς θα χρεωνόταν ο ίδιος τακτική ψηφοθηρίας σε προεκλογικό διάστημα, ενώ υπενθύμισε πως ένας επιπλέον λόγος που δεν είχε προτείνει μειώσεις, ήταν και η αναμονή για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την απόδοση δώρων στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Ο κ. Αθανασίου έκλεισε τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών φοβάται να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο διαχείρισης των οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής όπως αποδεικνύεται από τις εισηγήσεις του. Τα μέλη της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό όπως και στα υπόλοιπα θέματα τελών στην ίδια συνεδρίαση.

Μετρημένες και σύμφωνα με τον νόμο οι κινήσεις για τα δυνητικά τέλη

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα δυνητικά τέλη, ο κ. Πιταούλης θέλησε να εξηγήσει αρχικά ποια είναι αυτά και πώς τα έσοδα που φέρνουν στον Δήμο, έχει υπολογιστεί να δαπανηθούν.

“Τα δυνητικά τέλη που έχει καθορίσει ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια είναι το πολιτιστικό, το τουριστικό και το τέλος της Πολεοδομίας” υπενθύμισε πρωτίστως, σημειώνοντας ειδικότερα τα εξής: “Έγινε κι εδώ μία προσπάθεια, ειδικά όσον αφορά το πολιτιστικό τέλος να μην πάει μόνον όλο σε εκδηλώσεις, αλλά ένα κομμάτι να πάει και σε πάγιο εξοπλισμό, όπως ενδεικτικά την επισκευή της κλιματιστικής μονάδας του θεάτρου “Απόλλων” και την εν γένει αναβάθμιση του εξοπλισμού του, την προμήθεια οργάνων για τη Φιλαρμονική, τον εξοπλισμό του ενυδρείου στο Κίνι και το αναβατόριο του θεάτρου “Απόλλων””. Διευκρίνισε μάλιστα πως, σύμφωνα με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, “πρέπει να δούμε κάποιες μόνιμες δαπάνες και όχι μόνον εκδηλώσεις”, καθώς όπως τόνισε “πρέπει να αρχίσουμε και να προβλέπουμε τις ανάγκες μας”.

Παρακάτω, για το τουριστικό τέλος, υπογράμμισε πως, “προβλέπεται να εισπράξουμε για το 2020 ποσό ύψους 45 χιλ. ευρώ και υπάρχει ένα μεταφερόμενο χρηματικό υπόλοιπο περίπου 22 χιλ. ευρώ, οπότε συνολικά ο Δήμος από αυτό το τέλος έχει να διαθέσει το ποσό των 68 χιλ. ευρώ”. Ο κ. Πιταούλης θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “πέρυσι, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ήταν στις 44 χιλ. ευρώ”. Με φόντο παρατηρήσεις για το σφιχτό πλάνο του Τουρισμού το 2020 (50 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Τουριστικής Επιτροπής), ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής σε επόμενο διάστημα για την αύξηση του ποσού που το συνοδεύει.

Επιπρόσθετα, σχετικά με το πολυσυζητημένο τέλος από την Πολεοδομία Μυκόνου, ο ίδιος αξιολογώντας το ως ιδιαίτερα ευεργετικό για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αφού καλύπτονται μία σειρά από σταθερές ανάγκες, τόνισε πως, αυτό πρέπει να αντιστοιχηθεί με τις δαπάνες που προβλέπει ο νόμος. “Θέλω να επισημάνω ότι με την υπάρχουσα δομή και λειτουργία του Δήμου κρίνεται άκρως απαραίτητο καθώς καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους και εν γένει συνολικά το κόστος της (σσ.Τεχνικής) Υπηρεσίας” ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πως, πλέον, “εξειδικεύονται οι δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν και υπάρχουν και κάποια χρηματικά υπόλοιπα που μεταφέρονται”.

Και για τα συγκεκριμένα τέλη, εξήγησε πως δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή για το 2020, αλλά συνεχίζει κανονικά η επιβολή τους.

Ειδικεύσατε όλα τα έσοδα της Πολεοδομίας”

Την κάθετη διαφωνία του διατύπωσε για μία ακόμη φορά ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου για τον τρόπο που αξιοποιείται το τέλος της Πολεοδομίας Μυκόνου από τον Δήμο της Σύρου, προβαίνοντας σε μία σύντομη αναδρομή για το γεγονός πως πλέον από αυτά τα έσοδα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν μπορεί να καλύψει γενικότερες ανάγκες που θα προκύπτουν στα οικονομικά, αφού αυτά πρέπει να λειτουργούν απαραιτήτως ανταποδοτικά.

“Με την προεκλογική εμμονή της Νέας Δημοτικής Αρχής να προσφύγει στις 22/03/2019, υπό την ομπρέλα της τότε δημοτικής παράταξης «Σύρος ένα βήμα μπροστά», εναντίον της 94/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την έγκριση της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του έτους 2019, ουσιαστικά ειδίκευσε σχεδόν όλα τα έσοδα από την Πολεοδομία της Μυκόνου, ενώ θεωρώ ότι μας καλύπτει απολύτως η απόφαση του Συντονιστή της Α. Δ. Αιγαίου, χάνοντας έτσι τη δυνατότητα χρησιμοποίησης κάποιων κονδυλίων για λειτουργικές ή άλλες δαπάνες και δράσεις”. Τα παραπάνω υποστήριξε ο Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας τέλος πως, η σημερινή Δημοτική Αρχή “έθεσε εν αμφιβόλω το θεσπισθέν επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εδώ και 20 χρόνια δυνητικό τέλος, ύψους πάνω-κάτω 500.000 ευρώ/έτος, και γενικά έπληξε την οικονομική ζωή, αξιοπιστία, ανάπτυξη και υγεία του Δήμου”.

Σχετικά με τα άλλα δύο τέλη, ο ίδιος ανέφερε πως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έφερε μία εισήγηση που δείχνει πως απλώς “κουμπώνουν” τα έσοδα από αυτά, με κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες στον πολιτισμό και τον τουρισμό, σημειώνοντας πως και για τους δύο τομείς θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσά που προβλέπονται για το 2020 και κυρίως για την υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι πρόεδροι των Κοινοτήτων.