Ο Ν. Λειβαδάρας προχώρησε σε απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής για το πρώτο τετράμηνο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Πεπραγμένα τετραμήνου από τον Δήμαρχο

Με τη δημόσια δήλωση πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα γνωστοποιήσει εξελίξεις αναφορικά με τις μεγάλες υποθέσεις του τόπου, όπως μεταξύ άλλων για το στρατόπεδο Λ/ΓΟΥ Αποστόλου Ζαφείρη, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας “έκλεισε” την παρθενική απολογιστική αναφορά του για τα πεπραγμένα της νέας Διοίκησης στο διάστημα των πρώτων τεσσάρων μηνών, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προλογίζοντας το θέμα του προϋπολογισμού για το έτος 2020, ο κ. Λειβαδάρας άδραξε την ευκαιρία να τοποθετηθεί σχετικά με το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί κατά τους πρώτους μήνες της σημερινής θητείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για τις κινήσεις του ίδιου, αλλά και των στελεχών της παράταξής του.

Ο ίδιος έθιξε το σοβαρό έλλειμμα που αφορά στην ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδιασμού στον Δήμο, επισημαίνοντας πως άμεσα η νέα Δημοτική Αρχή θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της εκπόνησής του, ενώ στη συνέχεια, μίλησε για τη μέριμνα του Δήμου σε επίπεδο καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών. Αμέσως μετά πραγματοποίησε λιτή αναφορά στην έμφαση που δίνει η Δημοτική Αρχή σε Πολιτισμό και Τουρισμό, ενώ τέλος, παρουσίασε σε τίτλους, τα έργα που προωθούνται ήδη για το νησί.

Τέλος, ο Νίκος Λειβαδάρας, εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που ασκήθηκε προς το πρόσωπό του εντός της συνεδρίασης, σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση ως σήμερα των αρχικών έστω κινήσεών του για το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων του νησιού, δήλωσε πως δεν επενδύει στο “φαίνεσθαι”, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως, αν δεν έχει “κάτι χειροπιαστό” στη διάθεσή του για θέματα όπως το Πολεοδομικό ή το στρατόπεδο, δεν θα προχωρά σε ανακοινώσεις.

Ωστόσο, τόνισε πως άμεσα, θα υπάρξουν εξελίξεις, τις οποίες και θα γνωστοποιήσει, όποτε ο ίδιος κρίνει πως είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Παρακάτω ακολουθεί ο απολογισμός που έκανε ο ίδιος στην προχθεσινή συνεδρίαση, πριν συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού για το 2020.

Συντονισμός Υπηρεσιών και βελτίωση στην απόδοση του δημοτικού έργου

Στις πρώτες αναφορές που πραγματοποίησε ο Νίκος Λειβαδάρας συμπεριέλαβε το σοβαρό ζήτημα του συντονισμού των Υπηρεσιών του Δήμου, αναφορικά με το οποίο εξήγησε πως η νέα Δημοτική Αρχή έχει σχεδιάσει να προχωρήσει στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, ώστε να υπάρξει απόδοση με προγραμματισμό.

“Η απουσία επιχειρησιακού Σχεδιασμού καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έρχεται να προσθέσει επιπλέον εμπόδια. Ωστόσο, από την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, τις δυσκολίες συντονισμού και τα λάθη, οφείλουμε να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εκτιμούμε ότι δίνει αυτές τις απαντήσεις και γι’ αυτό θα εργαστούμε την επόμενη χρονιά” ανέφερε, ενώ στη συνέχεια γνωστοποίησε πως ήδη γίνονται κινήσεις για βελτιώσεις και στο κομμάτι της εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου.

“Ορίσαμε ομάδα έργου για τη βελτιστοποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών) για να προχωρήσουμε σε κρίσεις και τοποθετήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων, αίτημα πολλών ετών από πλευράς των εργαζομένων στο Δήμο μας”. Επιπλέον, υπενθύμισε πως καθιερώθηκε η “Ημέρα του Δημότη”, σχολιάζοντας πως πρόκειται για έναν θεσμό “που φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή πόση απήχηση είχε και αναδείχθηκε η ανάγκη των δημοτών να μεταφέρουν άμεσα το πρόβλημά τους και τον προβληματισμό τους για δημοτικά θέματα”.

Έμφαση στη συνεργασία

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας με όλες τις πλευρές. “Επανερχόμενος στη συνεργασία που εξαγγείλαμε και πρεσβεύουμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας την κάνουμε πράξη. Έχουμε άψογη συνεργασία με όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια προκειμένου να επιλύουμε προβλήματα καθημερινότητας και να προγραμματίζουμε αναπτυξιακά έργα για κάθε περιοχή” τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως, “Ξεκίνησαν οι πρώτες Κοινοτικές Συνελεύσεις όπου έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις και αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ αιρετών και δημοτών για την ανάδειξη προβλημάτων της κάθε περιοχής”. Μάλιστα ανέφερε πως, “Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε τον θεσμό”, ενώ υποστήριξε πως, “επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς. Είναι ορατά τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τον Εμπορικό Σύλλογο”.

Το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές ανάγκες. Εμπνέει ξανά η ανακύκλωση

Παρακάτω, ο Νίκος Λειβαδάρας σχολίασε πως η νέα Δημοτική Αρχή δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων, ενώ ακολούθως, τόνισε πως η σημερινή Διοίκηση, καταφέρνει να εμπνέει ξανά τους δημότες στην υπόθεση της ανακύκλωσης. “Στηρίζουμε και ενισχύουμε τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες. Κέντρο Κοινότητας, Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών και τα ΚΑΠΗ. Ενισχύουμε δράσεις των ΚΑΠΗ με ενημερωτικές ομιλίες προς τα άτομα τρίτης ηλικίας, ψυχαγωγία, εργασιοθεραπεία” σχολίασε πρώτα, ενώ συμπλήρωσε επιπλέον πως, “Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας δώσαμε το στίγμα της ευαισθησίας μας για τα ΑΜΕΑ. Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ έχουμε στην κατοχή μας το πρώτο αναβατόριο για άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλέψαμε μέσω πρότασης που υποβάλαμε στο Πρόγραμμα Interreg την προμήθεια δύο ακόμη αναβατορίων”.

Ο κ. Λειβαδάρας σχολίασε επίσης πως, “Η ανακύκλωση ανακτά και πάλι τη θέση που πρέπει να κατέχει και τα πρώτα σημεία ανάκαμψης είναι ήδη ορατά. Η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών είναι άξια συγχαρητηρίων” αφού εξήγησε πως, “Οι δημότες μας, σε σύντομο διάστημα, στήριξαν δυναμικά την ανταποδοτική ανακύκλωση” και “το ανταποδοτικό τέλος μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου αποδίδεται σε Ιδρύματα ή σε δημότες μας που έχουν ανάγκη”. Επιπρόσθετα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις ενέργειες για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. “Καταβάλουμε προσπάθεια για την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της πόλης” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τουρισμός, κρουαζιέρα και Πολιτισμός

Όσον αφορά την ατζέντα του Τουρισμού, ο κ. Λειβαδάρας σχολίασε πως, “Καταρτίσαμε ένα τουριστικό πλάνο εξορθολογισμένο και ρεαλιστικό, το οποίο σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε περαιτέρω” ενώ υπογράμμισε ακόμη πως, “Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο για την κρουαζιέρα”. Ο ίδιος δε, γνωστοποίησε πως, “Προχθές ο Δήμος, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, συνδιοργάνωσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τουριστικό marketing και κρουαζιέρα με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων επαγγελματιών”. Παρακάτω, για το κομμάτι του Πολιτισμού περιορίστηκε στο να αναφέρει πως, “Επενδύουμε στον Πολιτισμό που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, γι’ αυτό καταρτίσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα τόσο για το Καρναβάλι όσο και για τη θερινή περίοδο”.

Συνεχίζουν για κύρια έργα. Προτεραιότητα στην καθημερινότητα

Σχετικά με το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, ο νέος Δήμαρχος τόνισε πως, “Καταθέσαμε προτάσεις οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι χρηματοδοτήσεων και έργων που έχουν ωριμάσει ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από την προηγούμενη δημοτική αρχή και οφείλουμε να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υλοποιηθούν προς όφελος των δημοτών μας: α. η ολοκλήρωση της προμήθειας που αφορά το Λαογραφικό Μουσείου του Λυκείου των Ελληνίδων, β. το έργο συντήρησης και αποκατάστασης 4 διατηρητέων μνημείων στο κοιμητήριο του Αγ Γεωργίου και γ. η ενεργή αξιοποίηση του μηχανισμού ενθάρρυνσης & υποστήριξης των επενδύσεων στο νησί μας”.

Επιπρόσθετα, κατέστησε σαφές πως η νέα Διοίκηση δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών στο νησί. “Πρώτο μέλημά μας είναι η καθημερινότητα του δημότη. Είναι εμφανές ότι η καθημερινότητα επικεντρώνεται στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, στα μικρά έργα συντήρησης οδών, πλατειών, πεζοδρομίων”. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως, “Ο στόλος και ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι πεπαλαιωμένος και χρήζει επισκευής και αντικατάστασης”. Ως εκ τούτου, υπενθύμισε πως, “Πρέπει να εξοπλιστεί η υπηρεσία καθαριότητας με νέα οχήματα, ενώ συγχρόνως πρέπει να επισκευαστεί εξοπλισμός, όπως πλυντήρια κάδων κλπ” για τα οποία λαμβάνει ο Δήμος σχετικές αποφάσεις στον προϋπολογισμό του 2020.

Συνεχιζόμενα και προτεινόμενα έργα

Ιδιαιτέρως αναλυτικός υπήρξε στην ενότητα των έργων – συνεχιζόμενων και προτεινόμενων -, πραγματοποιώντας εκτενή αναφορά σε αυτά.

“Έχει καταρτιστεί ένα Αναπτυξιακό Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνεχιζόμενα και προτεινόμενα νέα έργα, μελέτες και παρεμβάσεις. Έργα υποδομής όπως σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, οδοποιία. Ολοκληρώνεται το έργο ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου-Νηπιαγωγείου Βάρης. Θα προχωρήσουν: Η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κτιριακού Συγκροτήματος Λυκείων Μάννα. Η Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας. Η Ενεργειακή αναβάθμιση Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Η Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού Συγκροτήματος Γυμνασίων. Η Συντήρηση-Επισκευές σχολείων ποσού 300.000€ (Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου για κτιριακή αναβάθμιση σχολείων). Η Πυρασφάλεια Σχολικών Κτιρίων. Η Συντήρηση-Επισκευές Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Η Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου για την επισκευή και συντήρηση του κολυμβητηρίου. Ολοκληρώνεται η στεγάνωση της Β΄ Αίθουσας βόλεϊ. Προγραμματίζεται η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού της Β΄ κλειστής Αίθουσας του ΑΚΔΕ. Ξεκίνησε το έργο ανακατασκευής του ανοικτού γυμναστηρίου στα Πευκάκια. Προχωράει το έργο Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στην πόλη και σε παραλίες. (Ράμπες, Αμαξίδια). Η Δημιουργία γεωλογικού εκθετηρίου. Η Μελέτη Μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΥ. Τα Πράσινα Σημεία. Η Συντήρηση-ανάδειξη σε δύο Μαγγανοπήγαδα στο Μέγα Γιαλό. Η Ανακατασκευή οδικού τμήματος περιοχής Βούρλη. Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα το Εμπορικό κρηπίδωμα του λιμένα Σύρου. Προς υλοποίηση Έργα σε όλα τα χωριά του νησιού όπως αναλυτικά αναφέρθηκαν στο Τεχνικό πρόγραμμα. Η Μελέτη αποκατάστασης όψεων δημαρχείου. (Παράταση μέχρι Απρίλιο 2021). Πρόβλεψη στεγάνωσης οροφής Δημαρχιακού Μεγάρου”.

Αεροδρόμιο, Στρατόπεδο και Πολεοδομική μελέτη

Λακωνικός στις αναφορές του για τα τρία καυτά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο και την επέκτασή του, για το στρατόπεδο και τη διεκδίκησή του, καθώς και για την πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης, ο Δήμαρχος σκιαγράφησε το ενδιαφέρον του μέχρι σήμερα. “Γίνονται ενέργειες για τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει για το νησί όπως Αεροδρόμιο, Πολεοδομική μελέτη και Στρατόπεδο. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το Αεροδρόμιο. Όσον αφορά την επέκταση, περιμένουμε σύντομα εξελίξεις. Αφού εξεταστεί η ένσταση του έκπτωτου αναδόχου του έργου επέκτασης του αεροδρομίου, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την συνέχιση του έργου από άλλο ανάδοχο.

Αύριο, διενεργείται ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου «Άρση εμποδίων (Αποκοπή Λόφου Νεράιδα) στην προσέγγιση του άκρου 36 του Διαδρόμου Προσγειώσεων αεροσκαφών Κρατικού Αερολιμένα Σύρου». Επιπλέον, είχαμε συναντήσεις με το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών με σκοπό κοινές δράσεις για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της πολεοδομικής μελέτης που ως αποτέλεσμα έχει χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, έκδοση αδειών καταστημάτων, μεταβίβαση ακινήτων. Η υδρογεωτεχνική μελέτη, η οποία έχει ζητηθεί ως τελευταίο προαπαιτούμενο για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης είναι σε εξέλιξη ούτως ώστε να κατατεθεί. Όπως συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο των Μελετητών Μηχανικών, θα προχωρήσουμε στη σύνταξη σχεδίου Νομοθετικής ρύθμισης την οποία θα παρουσιάσουμε στο αρμόδιο Υπουργείο ως ολοκληρωμένη πρόταση και θα αιτηθούμε μέχρις ότου εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη να ισχύσει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Τέλος, ξεκινήσαμε επαφές με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενεργοποιήσουμε ξανά τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση τμήματος του Στρατοπέδου. Στόχος μας είναι, κατά κύριο λόγο, η δημιουργία Πανεπιστημιούπολης και Συνεδριακού Κέντρου. Γίνεται κατανοητό ότι η επίτευξη αυτού του στόχου σημαίνει την ενίσχυση, εδραίωση, επέκταση και κατοχύρωση του Πανεπιστημίου μας, διεκδικώντας και κατοχυρώνοντας και δεύτερη Πολυτεχνική Σχολή”.

Εύχομαι πολύ σύντομα να τρίβετε τα μάτια σας”

Στη δευτερολογία του, ο Νίκος Λειβαδάρας απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε σχετικά με τη μη ενημέρωση από μέρους του για όλα τα παραπάνω σημαντικά θέματα (πχ. στρατόπεδο) και για τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος σχετικά με αυτά, μέχρι σήμερα, σε έντονο τόνο δήλωσε τα εξής: “Δεν μου αρέσει πολύ το “φαίνεσθαι”. Περιμένετε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε. Είναι πολύ βαριά έκφραση “φανφάρες για το στρατόπεδο”. Εύχομαι πολύ σύντομα να τρίβετε τα μάτια σας. Για το τί έχει γίνει και αν δεν έχετε δει έξοδα κίνησης, αυτό αφήστε το. Είναι μία άλλη ιστορία. Είναι σε εξέλιξη και δεν μου επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να ανακοινώσω τίποτα γιατί δεν θέλω να δυναμιτίσω τις όποιες προσπάθειες. Λοιπόν μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα” ανέφερε για το θέμα στου στρατοπέδου, σχολιάζοντας μάλιστα προς την αντιπολίτευση πως, “Το ίδιο είχατε κάνει και με το θέμα του αεροδρομίου”.

Αφού ανέφερε μάλιστα πως έχει επαφές με τα αρμόδια στελέχη των Υπουργείων στην Αθήνα για το ζήτημα του αεροδρομίου, πρόσθεσε στη συνέχεια αναφορικά με τη στάση του επικοινωνιακά, τα ακόλουθα: “Δεν μου αρέσει να βγάζω δελτία Τύπου αν δεν έχω κάτι χειροπιαστό και όλο αυτό το διάστημα για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πάρα πολλές προφορικές επικοινωνίες. Μπορώ να σας πω ότι 2 – 3 φορές την εβδομάδα παρακολουθώ το θέμα από κοντά. Δεν θα βγάζω ανακοινώσεις αν δεν έχω κάτι χειροπιαστό. Λοιπόν μην προτρέχουμε”. Ο ίδιος, συμπλήρωσε παρακάτω, πως, “Για το κομμάτι το επικοινωνιακό έχω μία άλλη αρχή. Αν δεν έχω χειροπιαστά πράγματα δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις”.

Επίλογος με έργα της ΔΕΥΑ Σύρου

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης απαρίθμησε τα έργα που “τρέχουν” και θα “τρέξουν” στο νησί και αφορούν την ατζέντα της ΔΕΥΑ Σύρου. “Αν και δεν είναι έργα που αφορούν στον προϋπολογισμό του Δήμου θα πρέπει να επισημάνουμε έργα της ΔΕΥΑΣ.

Συνεχίζεται το έργο ύδρευσης Ποσειδωνίας. Ξεκινά το έργο Αποχέτευσης Βάρης-Μέγα Γιαλού. Θα προχωρήσει η Επέκταση του Βιολογικού καθαρισμού για να υποδεχθεί τα λήμματα της Βάρης-Μέγα Γιαλού. Επίσης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελέτης για το -αποχετευτικό δίκτυο Ποσειδωνίας, Φοίνικα, Γαλησσά”.