Αθρόες οι αεροδιακομιδές
- Τρίτη, 21 Μαΐου, 2013 - 06:00
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στη νησιωτική χώρα, αναδεικνύουν για πολλοστή φορά τα στοιχεία για τις διακομιδές ασθενών από το Αιγαίο προς την Αττική που δημοσιοποίησε το ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα το ΕΚΑΒ, φέρνει στις πρώτες θέσεις τις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων, όπου από εκεί γίνονται οι περισσότερες αεροδιακομιδές προς τη Σύρο, το κέντρο, αλλά και προς την Κρήτη.
Στις πρώτες θέσεις, Νάξος, Μύκονος και Σαντορίνη
Με κάθε μέσο, ελικόπτερα και πλωτά, συνεχίζουν να διακομίζονται οι ασθενείς από τα νησιά προς τις κεντρικές μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου, είτε για ειδικές εξετάσεις, είτε για την περίθαλψη από συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, από την αρχή του έτους μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, το ΕΚΑΒ δέχθηκε 914 κλήσεις για ασθενείς, για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν 513 αεροδιακομιδές και 263 διακομιδές με πλωτά μέσα. Μάλιστα, το 12% των αεροδιακομιδών του πενταμήνου έγιναν μέσα στο διάστημα των ημερών του Πάσχα.
Συνολικά, οι περισσότερες αεροδιακομιδές έγιναν από τη Ρόδο (70) και ακολουθούν η Νάξος με 26 διακομιδές από αέρος, η Χίος (24), η Μύκονος (20) και η Σαντορίνη (14).
Ανάλογη κινητοποίηση είχε το ΕΚΑΒ και επί ξηράς, όπου ανέπτυξε κατά τις ημέρες του Πάσχα σχέδιο κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή βοήθειας όπου αυτό χρειάστηκε.
Είναι χαρακτηριστικά πως μόνο το Επιχειρησιακό Κέντρο Αθηνών για τις 13 ημέρες του Πάσχα πραγματοποίησε συνολικά 8.100 διακομιδές. Από αυτές, οι 355 αφορούσαν διακομιδές από τροχαία ατυχήματα σε σύνολο 451 κλήσεων (για τροχαία ατυχήματα).
“Στη Σαντορίνη επιβάλλεται να λειτουργήσει το νοσοκομείο”
Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, όπου ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Ιωάννης Λαμπράκης, ο οποίος τόνισε ότι τα περισσότερα περιστατικά φεύγουν προς Αθήνα και Κρήτη, λόγω του ότι η υγειονομική μονάδα δε μπορεί να προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σημείωσε δε ότι επιβάλλεται να λειτουργήσει το νοσοκομείο του νησιού, κάτι που όμως φαίνεται ως όνειρο θερινής νυκτός αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας στοχεύει στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Μια από τα ίδια συμβαίνουν και στη Νάξο, παρ' όλο που έχει δημιουργηθεί νοσοκομείο, το οποίο όμως είναι υποστελεχωμένο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να λειτουργεί ως ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας. Για τη Μύκονο τα λόγια είναι περιττά, αφού το Κ.Υ μετρά τις πληγές του.
Κάθε άλλο παρά ποτέ θεωρείται επιβεβλημένη όχι μόνο η στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, το οποίο είναι ένα από τα πάγια αιτήματα των νησιωτών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Διεξαγωγή σεμιναρίων για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων
20 Ιουλ. 2018 - 22:04 - Με αγωνιστική διάθεση
30 Σεπ. 2015 - 6:10 - "Προβλήματα υπάρχουν"
8 Μαρ. 2013 - 15:35 - Υγεία: Θερίζουν γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις
31 Δεκ. 2024 - 9:44 - ΕΣΥ: Οι 10 μεγάλες αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2025
30 Δεκ. 2024 - 8:58