«Γυναίκα και Υγεία – Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού»
- Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:17
Στους τρόπους πρόληψης και θεραπείας του Καρκίνου του Μαστού, που αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Άγγελος Κούτρας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκπαιδευτικών μαθημάτων προς τους πολίτες του νησιού.
Το σεμινάριο «Γυναίκα και Υγεία – Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Αυτοεξέταση Μαστού» διεξήχθη χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΦΙΑΠ.
Στον χαιρετισμό του, το μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Απόστολος Ευκαρπίδης μίλησε για τη σειρά 17 σεμιναρίων υγειονομικού και ευρύτερου ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου Οκτωβρίου και αφορούν στην πρόληψη των καρκίνων, τις πρώτες βοήθειες, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας, την επικοινωνία, την ψυχολογία κ.α. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών εξωστρέφειας αλλά και της ανάδειξης της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών ως μέρος του κοινωνικού ρόλου του. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματικές ομάδες αλλά και άλλες ομάδες συμπολιτών (π.χ. σύλλογοι κλπ), ή και μεμονωμένοι ενδιαφερόμενοι και διενεργούνται από ειδικούς στα αντικείμενα αυτά επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου.
Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
Στην ομιλία του, ο κ. Κούτρας τόνισε ότι στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 2.000-2.500 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Σημειώνεται πως οι μαστοί αποτελούν αδένες που κατά τη διάρκεια της κύησης προετοιμάζονται για τη διατροφή του νεογνού. Σε περιπτώσεις που η γυναίκα δεν επιθυμεί ή δε μπορεί να θηλάσει, η διαδικασία γίνεται με θήλαστρα, καθώς το σώμα έχει προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη λειτουργία. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι αδένες μπορούν στο μέλλον να λειτουργήσουν αρνητικά προς την ανάπτυξη ενός καρκίνου. Ως εκ τούτου, ο θηλασμός κρίνεται πολύ σημαντικός μετά την κύηση.
Επιλεκτικές εξετάσεις λόγω.. φόβου
Μεταξύ άλλων, ο ιατρός τόνισε πως στη χώρα μας πολλές γυναίκες επιλέγουν μόνες τους τις εξετάσεις που επιθυμούν, βρίσκουν ένα γιατρό για να τους τις «γράψει» και μετά ψάχνουν να βρουν γιατρό για το στήθος τους.
Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η Ελλάδα ανήκει στις τέσσερις χώρες της Ευρώπης όπου ακόμα δεν παρατηρείται μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού, παρά τις τεχνολογικές προόδους της Ιατρικής σήμερα και παρά τους ψηφιακούς μαστογράφους, τομογράφους, ελαστογράφους και μαγνητογράφους. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι ομαδική δουλειά που απαιτεί αρμονική συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων: Ακτινολόγων, Χειρουργών Μαστού, κυτταρολόγων, παθολογοανατόμων, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, γενετιστών, ψυχολόγων και ψυχιάτρων.
Το 90% των καρκίνων του μαστού δεν προκαλούν το παραμικρό ενόχλημα και μεγαλώνουν ύπουλα χωρίς κανένα σημάδι. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
6 Νοε. 2024 - 8:45 - Έναρξη εργασιών στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
11 Ιουν. 2024 - 16:14 - Σύρος: Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών
13 Μαΐου. 2024 - 13:34 - Καλούν Χρυσοχοΐδη για τα προβλήματα στην Υγεία
1 Νοε. 2023 - 6:20 - Δράσεις του Νοσοκομείου Σύρου για τον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
17 Οκτ. 2023 - 13:02