“Πρέπει να μπούμε στις ουσιαστικές υποθέσεις της Σύρου”
- Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:20
Στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων ήπιου χαρακτήρα προς τις Κοινότητες βαδίζει σταδιακά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, κάνοντας την αρχή με την Κοινότητα της Ερμούπολης, στην οποία και θα μεταφέρει την ευθύνη της λήψης αποφάσεων για κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά θέματα προσωρινού χαρακτήρα.
Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία θα γνωστοποιηθεί στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου, αύριο, Πέμπτη, οπότε και έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση για την έγκριση μίας σειράς θεμάτων δευτερευούσης σημασίας, τα οποία – όπως αναφέρει και ο πρόεδρος, Γιάννης Κεράνης – χρήσιμο θα είναι να μην απασχολούν το κύριο αποφασιστικό συλλογικό όργανο του Δήμου, το οποίο θα πρέπει – άμεσα - να “ανοίξει” τα ουσιαστικά θέματα της Σύρου.
Το ζήτημα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων προς τις Κοινότητες, αποτελεί ένα σταθερό αίτημα των προέδρων και των μελών τους, από την έναρξη αυτής της θητείας, το οποίο σταδιακά θα γίνει πράξη, στο μέτρο όμως, που επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Άλλωστε, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι Κοινότητες δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν αποφάσεις κανονιστικού περιεχομένου.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κατά τους πρώτους μήνες της τρέχουσας θητείας, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρός του, Γιάννης Κεράνης.
Έναρξη με την Κοινότητα Ερμούπολης για απλές αποφάσεις
Αρχικά ο ίδιος, με αφορμή το θέμα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων προς την Κοινότητα Ερμούπολης αναφορικά με θέματα κυκλοφοριακά – συγκοινωνιακά (προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι 30 ημέρες) ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη απόφαση, τους λόγους που την συνοδεύουν, αλλά και για το αν θα ακολουθήσουν παρόμοιες αποφάσεις και για άλλες Κοινότητες.
“Καταρχήν αυτό μπορεί να γίνει σε Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Οπότε, θα μπορούσαμε θεωρητικά να περάσουμε και στην Άνω Σύρο και στη Βάρη και στο Μάννα. Ξεκινάμε από την Ερμούπολη γιατί πρώτον έχουμε το παλιό δεδομένο. Υπήρξε δηλαδή παλαιότερα η απόφαση 561/2015 με την οποία είχαν εκχωρηθεί κάποιες αρμοδιότητες, παρόμοιες με αυτές που θέλουμε να μεταφέρουμε τώρα. Οπότε, θέλοντας να ενισχύσουμε την Κοινότητα σαν θεσμό, προσπαθούμε - κι εφόσον μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος - να μεταφέρουμε κάποιες αρμοδιότητες, ενώ συγχρόνως, θα επιτύχουμε μία αποσυμφόρηση στο δημοτικό συμβούλιο από τέτοια θέματα, τα οποία είναι καθημερινά”. Ο Γιάννης Κεράνης πρόσθεσε ακόμη, πως, αυτές οι αρμοδιότητες θα αφορούν ενδεικτικά στην τοποθέτηση κάποιων ικριωμάτων ή στη λήψη απόφασης προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων λόγω κάποιας οικοδομής, καθιστώντας σαφές πως, για τέτοιες αποφάσεις, δεν μπορεί να απασχολείται το δημοτικό συμβούλιο. “Οπότε, κάνουμε μία αποσυμφόρηση του δημοτικού συμβουλίου και θεωρώ ότι η Κοινότητα είναι λίγο πιο άμεσο όργανο προς τον πολίτη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί. Δεν είναι σαν το δημοτικό συμβούλιο που μπορεί να συνεδριάσει μία ή δύο φορές τον μήνα. Οπότε, θεωρώ ότι και χρονικά, η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων μας βοηθά να έχουμε μία πιο άμεση ανταπόκριση στον πολίτη” σχολίασε κατηγορηματικά.
Συνέχεια... στην αποσυμφόρηση του δημοτικού συμβουλίου
Σχετικά με την προετοιμασία του Δήμου για τη μεταφορά κι άλλων παρόμοιων αποφάσεων σε άλλα όργανα και Διευθύνσεις, ο Γιάννης Κεράνης γνωστοποίησε τα εξής: “Έχουμε ετοιμάσει κι άλλες εισηγήσεις που θα έρθουν στην πορεία. Αν θυμάστε είχαμε περάσει μία εισήγηση ώστε να δίνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής χώρους σε πεζόδρομους και πλατείες. Αυτό το εγκρίναμε πριν από δύο δημοτικά συμβούλια. Επίσης, έχουμε ετοιμάσει κανονισμούς εκχώρησης χώρων για εκδηλώσεις που είναι δωρεάν, τις οποίες θα τις περάσουμε στις Διευθύνσεις στις Υπηρεσίες μας”. Θέλησε να επαναλάβει μάλιστα πως για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του συλλογικού αποφασιστικού οργάνου “δεν μπορεί να έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα όπως για παράδειγμα η διάθεση της Βιβλιοθήκης για την παρουσίαση ενός βιβλίου. Από τη στιγμή που ο εντεταλμένος σύμβουλος ή το αρμόδιο προσωπικό της Βιβλιοθήκης κρίνει ότι θα πρέπει να γίνει η παραχώρηση, θα γίνεται”.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως, “Νομίζω ότι θα πρέπει να αποσυμφορήσουμε το δημοτικό συμβούλιο ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε σε πιο σοβαρά θέματα αλλά και να ανοίξουμε πιο σοβαρά θέματα για το νησί”.
Οι Κοινότητες δεν παίρνουν κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεις
Ερωτηθείς να διευκρινίσει τί επιτρέπει η νομοθεσία για τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, ο κ. Κεράνης ανέφερε τα ακόλουθα, βάσει των οποίων θα πορευθεί η Δημοτική Αρχή. “Ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Μας δίνει το δικαίωμα να δώσουμε κάποιες αρμοδιότητες και μας απαγορεύει κάποιες άλλες. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε κανονιστικές πράξεις και γι αυτό λέμε συγκεκριμένου χρόνου και ορίζουμε τις 30 ημέρες και γι αυτό μιλάμε για ήπιες ρυθμίσεις για να μην είναι κανονιστικές”. Σημειώνει μάλιστα πως, “Κανονιστικό χαρακτήρα έχει για παράδειγμα η απόφαση να κλείσουμε ένα δρόμο και να τον κάνουμε πεζόδρομο. Μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να την πάρει η Κοινότητα, αλλά μπορεί να αποφασίσει αν θα μπει ένα ικρίωμα για δέκα – δεκαπέντε ημέρες σε έναν δρόμο”.
“Θέλουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Κοινότητας”
Με φόντο τα παραπάνω και στην ερώτηση αν η Κοινότητα Ερμούπολης συμφωνεί με την εκχώρηση προς την πλευρά της αυτών των αρμοδιοτήτων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε καταφατικά, γνωστοποιώντας πως έχει γίνει ήδη μία πρώτη επαφή.
“Ξεκινήσαμε τις επαφές με την πρόεδρο την Ανθή Χαλκιά για να δώσουμε αυτές τις αρμοδιότητες. Θα το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο και σε μελλοντική συνεδρίαση, θα το συζητήσουμε και με τους προέδρους των Κοινοτήτων της Άνω Σύρου, της Βάρης, του Μάννα, δηλαδή με τους προέδρους όσων Κοινοτήτων μπορούμε να πράξουμε αναλόγως και εφόσον κι εκείνοι είναι θετικοί, θα μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες αυτές” δήλωσε, εκφράζοντας την πρόθεση, αυτή η απόφαση, να μπορέσει να “αγκαλιάσει” και άλλες Κοινότητες του Δήμου.
Στην παρατήρηση δε, πως ορισμένες Κοινότητες πεισματικά ζητούν την αναβάθμιση του ρόλου τους, ο ίδιος υπήρξε σαφής, λέγοντας πως, “Θέλουμε να ενισχύσουμε και τον ρόλο της Κοινότητας”.
Σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να αποκτήσει έναν βηματισμό η νέα διοίκηση, ο κ. Κεράνης πρόσθεσε τα εξής: “Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβριο έπρεπε να “βγάλουμε” σαν προεδρείο δημοτικού συμβουλίου, όλες τις Επιτροπές του Δήμου, όλα τα νομικά πρόσωπα, σε άλλα τροποποιήσαμε το καταστατικό τους και περιμέναμε για το ΦΕΚ. Καθυστερήσαμε τη ΔΕΥΑΣ, καθυστερήσαμε με τις Σχολικές Επιτροπές, έπρεπε να βγάλουμε προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα. Όλα αυτά σαν Δημοτική Αρχή τα κάναμε στο πρώτο τρίμηνο – τετράμηνο της θητείας, που έπρεπε να βρούμε τα πατήματά μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε Επιτροπές και μπορούμε να μπούμε σε άλλα θέματα πιο ουσιαστικά για τη λειτουργία του Δήμου”.
Επαφές και με άλλες Κοινότητες
Με αφορμή τη διατύπωσή του πως η νέα διοίκηση επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων, κάτι που ήταν άλλωστε και προεκλογική αναφορά του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ο ίδιος απάντησε θετικά, σχετικά με το αν θα προχωρήσει ο Δήμος άμεσα σε επαφή για σχετικές συζητήσεις και με τις άλλες Κοινότητες.
“Βέβαια. Αυτό το ξεκινήσαμε με την Κοινότητα της Ερμούπολης, βρήκαμε τη νομοθεσία, φέρνουμε εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο και σύμφωνα με όλα αυτά ξεκινάμε. Από εκεί και μετά, θα μιλήσουμε και με τους άλλους προέδρους και ό,τι μπορούμε να δώσουμε, θα το κάνουμε” δήλωσε κατηγορηματικά.
“Η Σύρος έχει πολλά προβλήματα”
Κληθείς να εστιάσει στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και να τοποθετηθεί αναφορικά με το γεγονός πως σχεδόν στο σύνολό τους τα 36 θέματα είναι δευτερευούσης σημασίας και αποτελούν υποθέσεις καθημερινότητας και διαδικαστικά θέματα που υποβαθμίζουν τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξε συγκεκριμένος:
“Και στο τελευταίο συμβούλιο της Πέμπτης έχουμε πολλά τέτοια θέματα για ικριώματα κλπ. Νομίζω πως εφόσον εγκρίνουμε αυτήν την απόφαση, από το επόμενο συμβούλιο θα περάσουμε και στις άλλες Κοινότητες και θα αποσυμφορηθούμε αρκετά”.
Άλλωστε, όπως δήλωσε σε ξεκάθαρο τόνο, “Η Σύρος έχει πολλά προβλήματα. Από το Πολεοδομικό μέχρι το στρατόπεδο, τη μαρίνα και πολλά άλλα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ανοίξουμε κι αυτά τα θέματα και μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας να ασχοληθούμε. Αν ανοίξουμε πέντε σοβαρά θέματα και λύσουμε τα δύο, θα είναι κέρδος”.
Επανέλαβε δε, πως, “Θα πρέπει στο δημοτικό συμβούλιο να παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις για να αρχίσουμε να μπαίνουμε στην ουσία και να μην ασχολούμαστε με απλά πράγματα. Κάποια στιγμή να μπούμε στα ουσιαστικά πράγματα”.
“Το δημοτικό συμβούλιο έχει πολλές δυνατότητες”
Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκε να αξιολογήσει και τη μέχρι στιγμής λειτουργία του συλλογικού αποφασιστικού οργάνου, την ευθύνη της οποίας έχει κατά κύριο λόγο ο ίδιος.
“Θεωρώ ότι τα πηγαίνουμε καλά. Εκτός από μία ή δύο φορές που έκρινα απαραίτητο να κάνουμε μία διακοπή, νομίζω πηγαίνουμε καλά. Ερχόμαστε και από μία προεκλογική “μάχη” και είμαστε πιο παρορμητικοί όλοι, αλλά νομίζω πως πλέον έχουμε βρει τα πατήματά μας” σχολίασε αρχικά, ενώ γνωστοποίησε πως η επαφή του με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι σε θετική κατεύθυνση, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου και των δημοτών.
“Έχουμε συνεννόηση και με την μειοψηφία, τη μείζονα και την ελάσσονα και βρίσκουμε λύσεις. Ένα κριτήριο σχετικά με το ότι αυτό το συμβούλιο λειτουργεί καλά είναι πως έχουμε κάνει δέκα – δεκαπέντε συμβούλια, αλλά σε ένα μόνο έχω χρησιμοποιήσει χρονόμετρο. Και το έκανα στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό γιατί κι εκεί δεν ήξερα πώς θα πορευθούμε και δεν ήθελα το σώμα να κουραστεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σε όλες τις άλλες συνεδριάσεις, δεν χρησιμοποιώ χρονόμετρο. Έχω εμπιστοσύνη και το κατανοούν και οι σύμβουλοι. Όλοι δηλαδή θεωρώ κατανοούμε αν κουράζουμε τους συναδέλφους ή όχι. Οπότε έχουμε συνεννόηση”.
Ο κ. Κεράνης εξήγησε μάλιστα πως, “Επίσης, διατηρώ πολύ καλή σχέση και με τον προηγούμενο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης θητείας και με τον κ. Αθανασίου, τον κ. Μαραγκό, αλλά και με την ελάσσονα μειοψηφία”.
Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “κατά τη γνώμη μου αυτό το συμβούλιο έχει πολλές δυνατότητες. Και από τη στιγμή που βρίσκουμε πατήματα, άσχετα από τις διαφωνίες μας, θεωρώ ότι οι δημότες θα δουν καλά πράγματα στην πορεία. Θεωρώ θα λαμβάνουμε καλές αποφάσεις, σωστές και εκεί που χρειάζεται θα έχουμε ομόφωνα αποτελέσματα, ενώ υγιές είναι ότι θα έχουμε και μειοψηφίες”. Ο κ. Κεράνης έκλεισε τις απαντήσεις του, επαναλαμβάνοντας πως “γενικά νομίζω πως η λειτουργία του οργάνου θα είναι καλή”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Προς το παρόν δεν έχουμε δει όραμα από τη Δημοτική Αρχή”
31 Ιουλ. 2024 - 6:19 - Δέκα μέρες πριν το καλοκαίρι η έγκριση τουριστικού πλάνου
22 Μαΐου. 2024 - 6:19 - Συνάντηση στην Αθήνα για τον Αλέξη Αθανασίου με εταιρείες που "τρέχουν" το master plan
4 Δεκ. 2023 - 14:11 - Αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου
26 Νοε. 2020 - 6:19 - Απορρίπτουν την τηλεδιάσκεψη στις συνεδριάσεις
17 Ιουν. 2020 - 6:20