Συνεργασία Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την προώθηση της δωρεάς βλαστοκυττάρων σε μέλλουσες μητέρες και κατοίκους

Η Σύρος συνεχίζει να προσφέρει Δώρο Ζωής

Καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων ξεκινούν το προσεχές χρονικό διάστημα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Στόχο αυτής της σύμπραξης αποτελεί η επαρκής πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δωρεάς στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων (κακοήθειες του αίματος, γενετικά νοσήματα, μεταβολικά και αυτοάνοσα νοσήματα).

Η σχετική δράση – πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης- είχε προαναγγελθεί από την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο, Αγγελική Πρίντεζη, τόσο στην έναρξη των φετινών μαθημάτων του ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, όσο και στην κοπή πίτας του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου.

Η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων δύναται να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ιδέας, ευαισθητοποιώντας τις μέλλουσες μητέρες και γονείς της περιοχής ευθύνης μας, ώστε να συμμετάσχουν εθελοντικώς στο παγκόσμιο δίκτυο δωρεάς, συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, μέσω των ελληνικών δημόσιων τραπεζών.

Η χρήση βλαστοκυττάρων στις μεταμοσχεύσεις

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Όπως και ο μυελός των οστών, το αίμα αυτό είναι πλούσιο σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και σε μικρότερο βαθμό σε μεσεγχυματικά κύτταρα του στρώματος.

Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια εναλλακτική πηγή για μεταμοσχεύσεις, καθώς πλεονεκτεί σε σχέση με τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών στα εξής:

Η συμβατότητα δότη - λήπτη σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν 100%), ενώ με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα η μεταμόσχευση γίνεται και με μικρότερου βαθμού συμβατό δότη (σχεδόν 65-70%).

Η εύρεση μοσχευμάτων ΟΠΑ είναι δυνατή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 10-20 ημέρες), ενώ, το απαιτούμενο διάστημα για την εξεύρεση μοσχεύματος μυελού των οστών μπορεί να φτάσει και τους 3 μήνες.

Η λήψη είναι εύκολη και ακίνδυνη για το νεογνό και την μητέρα και δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο ομφάλιος λώρος, μετά τον τοκετό είναι άχρηστα για τη μητέρα και για το βρέφος και αν δε χρησιμοποιηθούν για δωρεά θα πεταχτούν.

Στις τράπεζες με «Δημόσιο» χαρακτήρα η χορήγηση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος από τους γονείς είναι «ΔΩΡΕΑ» και «ΔΩΡΕΑΝ» με σκοπό την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ασθενούς το έχει ανάγκη. Έτσι, ο ΕΝΑΣ δίνει ομφαλοπλακουντιακό αίμα στην τράπεζα για να χρησιμοποιηθεί από τον «ΑΛΛΟ» (μη-συγγενή). Οι τράπεζες ονομάζονται «μη συγγενικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος» όπου ο ΕΝΑΣ δίνει για όλους και ΟΛΟΙ δίνουν για ΕΝΑΝ.

Ρόλος των Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είναι η συλλογή, επεξεργασία, κρυοκατάψυξη και διάθεση των μονάδων στις παγκόσμιες δεξαμενές.

Με τη δωρέα ομφαλοπλακουντιακού αίματος στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος σήμερα, προσφέρεται δώρο ζωής σε οποιοδήποτε παιδί ή ενήλικα το έχει ανάγκη.

Το κυτίο που θα παραλάβουν οι φορείς της Σύρου για τις ανάγκες της δράσης περιλαμβάνει έναν ασκό συλλογής για τη συλλογή ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠ.Α), ένα  φιαλίδιο τύπου Falcon στο οποίο θα τοποθετηθεί τμήμα ομφαλίου λώρου (για μοριακή τυποποίηση αντιγόνου ιστοσυμβατότητας), ένα φιαλίδιο συλλογής για Γενική Αίματος της μητέρας, δύο φιαλίδια συλλογής Πήγματος Αίματος της μητέρας και έντυπο υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν της ενημέρωσης, ο Δήμος μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας δύναται να πληρώνει και το έξοδο της μεταφοράς courier, στην περίπτωση οικονομίας αδυναμίας των γονέων.

Η όλη δράση θα ξεκινήσει με ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ .

«Ας κάνουμε τη γνώση, κτήμα των πολλών»

Η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου αποσκοπεί με κάθε τρόπο στην προώθηση της ιδέας της δωρεάς, ώστε το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης ενός παιδιού στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου μας να συνοδεύεται πάντοτε και από μια ανέξοδη πράξη εθελοντικής προσφοράς του υπερπολύτιμου ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε δημόσια τράπεζα.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η δωρεά αυτή μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, οι δύο πλευρές θεωρούν χρέος τους να καταστήσουμε τη γνώση αυτή κτήμα των πολλών, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο τόσο τις μέλλουσες μητέρες όσο και τους κατοίκους του νησιού μας.

Η πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Όπως υπογραμμίζεται, η μεταφορά και η παράδοση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση εντός του πρώτου 24ωρου μετά τον τοκετό σε αντίθετη περίπτωση το βιολογικό υλικό δεν γίνεται αποδεκτό από το ίδρυμα βιολογικών ερευνών. Αν η παράδοση δεν γίνει άμεσα θα πρέπει να φυλαχθεί σε ψυγείο με συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η μεταφορά επίσης θα πρέπει να γίνει σε ειδική συσκευασία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΙΒΕΤ.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι η λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος για συλλογή βλαστοκυττάρων προϋποθέτει την ενημέρωση και συναίνεση των μελλόντων γονέων ήδη από το 2 τρίμηνο της κύησης. Συνεπώς η θέση του επιστημονικού συμβουλίου είναι θετική σε αυτή την πρωτοβουλία αρκεί να διευκρινιστούν τα ανωτέρω ζητήματα μεταφοράς του βιολογικού δείγματος και να εξασφαλιστεί η τεχνική ορθότητα της διαδικασίας.

Η δράση θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2003 και είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που ξεκίνησε να στηρίζει την αλλογενή μεταμόσχευση.

Η ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων από κοινού με την πληροφόρηση για τη δωρεά μυελού των οστών μέσω της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» που έχει επιφέρει σημαντικούς «καρπούς», αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει ευαισθησίες, πρωτοπορεί και συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο δώρο της ζωής.