Ανάδειξη του πλούτου της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Κύθνου

Ψηφιακή πατριδογνωσία και ανάδειξη

Δημοπρατήθηκε από το Δήμο Κύθνου η υλοποίηση της πράξης με τίτλο “Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία «έξυπνη» και «ανοιχτή» Κύθνο”, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ομόφωνα εγκρίθηκε η απόφαση για την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και των τευχών δημοπράτησης της πράξης “Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μια «έξυπνη» και «ανοιχτή» Κύθνο» της πρόσκλησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020”, στο οποίο είχε αποφασιστεί η ένταξη της πράξης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου το 2019.

Ακόμη πιο “έξυπνο” νησί η Κύθνος

Η Κύθνος, παρά τη μικρή της έκταση και τον περιορισμένο αριθμό των κατοίκων της κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει καταφέρει να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα «ζωντανό εργαστήρι» σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, ενώ παράλληλα δύναται να στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο, και φιλικόπρος το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο. Ο Δήμος Κύθνου όσο και η τοπική κοινωνία του νησιού αγκάλιασαν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης από τη γέννησή του, κάνοντάς το τελικά πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Κύθνου επιθυμεί να οργανώσει μία ακόμα συμμετοχική δράση που θα βοηθήσει το νησί να γίνει ακόμα πιο «έξυπνο». Η τοπική κοινότητα σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φίλους του νησιού παίρνει για ακόμα μία φορά την κατάσταση στα χέρια της και με γνώμονα την αρχή της συλλογικότητας, επιδιώκει να δημιουργήσει βιώσιμη γνώση γύρω από την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του νησιού με βασικό μέσο την παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Η Wikipedia είναι μία επαναστατική και καινοτόμα πλατφόρμα ανοιχτής γνώσης σε εκατοντάδες γλώσσες με περιεχόμενο ελεύθερο προς αξιοποίηση και επανάχρηση από τον παγκόσμιο πολίτη. Σήμερα μόνον στην αγγλική Wikipedia υπάρχουν 5.928.193 λήμματα ποικίλου περιεχομένου ανάμεσα σε 40 εκατομμύρια λήμματα σε συνολικά 293 γλώσσες.

Τον Μάιο του 2019 η ελληνική Wikipedia είχε 162.315 λήμματα. Για την εκπαιδευτική κοινότητα η Wikipedia είναι ίσως η πιο σημαντική πηγή άντλησης γνώσης για τον σημερινό μαθητή, αλλά και γενικό ενδιαφερόμενο. Σε επίπεδο εθελοντή αυτός μαθαίνει να συγγράφει αλήθειες βασισμένες σε βιβλιογραφία και δομικά στοιχειοθετημένες και να επιχειρηματολογεί για την εγκυρότητα τους σε περίπτωση «διένεξης» με άλλους εθελοντές.

Υποστήριξη πολιτών και επιχειρηματιών για την υλοποίηση

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η διοργάνωση δέσμης δράσεων και εργαστηρίων με εκπαιδευτικό - συνεργατικό χαρακτήρα και πεδίο εφαρμογής τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, τη Wikipedia, μέσα από την εκμάθηση συγγραφής κι εμπλουτισμού των λημμάτων που αφορούν στο νησί της Κύθνου. Οι δημότες και οι φίλοι της Κύθνου θα κληθούν να συμμετάσχουν σε έναν Μαραθώνιο Ψηφιακής Πατριδογνωσίας με θεματικό άξονα τον πλούτο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Κύθνου και έτσι να γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα την πλούσια κληρονομιά του νησιού.

Πριν την έναρξη των δράσεων και την πραγματοποίηση των σχετικών εκδηλώσεων, θα εκπονηθεί Μελέτη, η οποία θα αποτελεί καταγραφή (συγκεντρωτική κατάσταση) όλων των απαραίτητων ενεργειών / βημάτων για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης. Αναλυτικότερα, στη Μελέτη Εφαρμογής:

  • θα αναλύονται οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων Wikipedia,

  • θα προσδιορίζονται οι επιστημονικοί συνεργάτες, εμπειρογνώμονες, βικιπαιδιστές που θα συμμετέχουν στα Εργαστήρια και θα κληθούν να εκπαιδεύσουν μαθητές και ευρύτερο κοινό,

  • θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός και το είδος των νέων λημμάτων που θα εμπλουτίσουν τη Wikipedia, το φωτογραφικό υλικό που θα αναρτηθεί στη WikimediaCommons, οι τουριστικοί προορισμοί που θα συμπληρώσουν τη Wikivoyageκ.α.,

  • θα προσδιοριστεί η μεθοδολογία λημματογράφησης και ανάρτησης οπτικοακουστικού υλικού,

  • θα ορίζεται η ομάδα των αξιολογητών και ο τρόπος αξιολόγησης / βαθμολόγησης των λημμάτων,

  • θα καθοριστούν τα σημεία και οι χώροι πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας που έχουν οριστεί.

Με την ολοκλήρωσή της, η Μελέτη Εφαρμογής θα αποτελέσει ουσιαστικά το σημείο αναφοράς για την υλοποίηση των δράσεων

Σεμινάρια, webinars και ημερίδες

Το σύνολο της προτεινόμενης δράσης με τις διάφορες πτυχές κι εκφάνσεις του, θα παρουσιασθεί και θα γνωστοποιηθεί στην τοπική κοινότητα και τους τοπικούς παράγοντες μέσα από μία Εναρκτήρια Εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι χώροι πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Η εκδήλωση θα προβληθεί στα socialmedia μέσα από συστηματικές ενημερωτικές αναρτήσεις για την προβολή και διάδοση της δράσης.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης δράσης θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια (WikipediaWorkshops), που στο σύνολό τους θα είναι 13. Θα διοργανώνονται από το Δήμο Κύθνου τόσο διαδικτυακά (10 διαδικτυακά σεμινάρια) όσο και σε φυσικό χώρο (3 ημερίδες), βλ. σχολικές αίθουσες αλλά και σε χώρους συνάθροισης κοινού γενικότερα (χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, καφενεία, ξενοδοχεία κ.α.). Καθεμία από τις 3 ημερίδες, θα χαρακτηρίζεται από μία ξεχωριστή θεματική:

- 1 η ημερίδα – θέμα: πολιτιστική κληρονομιά,

- 2 η ημερίδα – θέμα: φυσικό περιβάλλον

- 3 η ημερίδα – θέμα: WikipediaChannels.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται από ειδικούς, γνώστες της διαδικασίας συγγραφής λημμάτων και εμπλουτισμού της Wikipedia, της σύγχρονης αυτής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εμφυσήσουν στους συμμετέχοντες την αξία του ανοιχτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων, ενώ σε συνεργασία με επιστήμονες και τοπικούς παράγοντες, θα φροντίσουν να αναδείξουν και να προβάλλουν την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση, την τοπική κληρονομιά, τη φυσική ομορφιά και την παραδοσιακή γαστρονομία της Κύθνου με την πεποίθηση ότι η γνώση αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Παράλληλα, θα επιχειρήσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού, καθώς μία από τις τρεις ημερίδες θα είναι αφιερωμένη στον εμπλουτισμό της Wikipedia με λήμματα που αφορούν τη χλωρίδα – πανίδα της Κύθνου και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Φωτογραφική έκθεση και βραβεύσεις

Τα κοινά – στόχοι (targetgroups) στα οποία απευθύνονται τα WikipediaWorkshops έχουν προκύψει βάσει μελέτης που έχει εκπονήσει ο ίδιος ο δήμος Κύθνου και αφορά στην καταγραφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νησιού, καθώς και τους φορείς σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, θα κληθούν να συμμετέχουν στις δράσεις οι μαθητές σχολείων της Κύθνου, ντόπιοι επιχειρηματίες, άνθρωποι του τουρισμού, τοπικοί συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων, εκπρόσωποι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του νησιού, αλλά και συνταξιούχοι – καθημερινοί άνθρωποι που με την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την τοπική παράδοση του νησιού με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Θα σχεδιαστούν και θα παραχθούν 10 webinars που θα λειτουργούν ως εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικό εργαλείο για όσους δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τα εκπαιδευτικά εργαστήρια

Τα WikipediaWorkshops θα ολοκληρωθούν με την πραγματοποίηση διαγωνισμού λημματογράφησης μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου θα ξεχωρίσουν οι συμμετέχοντες που θα έχουν αναρτήσει τα ποιοτικότερα και πιο πρωτότυπα λήμματα στη Wikipedia

Στο Δημαρχείο του νησιού θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Φωτογραφίας, όπου θα αναρτηθεί όλο το φωτογραφικό υλικό για το νησί της Κύθνου, το οποίο θα προέρχεται τόσο από τους κατοίκους του νησιού όσο και από τους φωτογράφους του Φωτογραφικού Αγώνα που θα διεξαχθεί. Συγκεκριμένα θα συσταθεί Φωτογραφική Ομάδα 10 ατόμων, η οποία θα διασφαλίσει πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό για τις ανάγκες της Έκθεσης. Τοι φωτογραφικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων. Θα αναδειχθούν κι εδώ οι καλύτερες φωτογραφίες και ειδικότερα οι φωτογραφίες σπάνιας φυσικής ομορφιάς από περιοχές του Ευρωπαϊκού προστατευόμενου Δικτύου Natura 2000 στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Στην τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί, θα παρουσιασθεί ο απολογισμός της δράσης συνολικά και θα βραβευθούν οι νικητές του διαγωνισμού λημματογράφησης και της φωτογραφικής έκθεσης.

Ετικέτες: