Ο Δήμος Φολεγάνδρου υλοποιεί ψηφιακό οδηγό για την ανάδειξη των διαδρομών περιβαλλοντικού και αγροτικού ενδιαφέροντος του νησιού

Ψηφιακή περιήγηση σε διαδρομές της Φολεγάνδρου

Στην υλοποίηση ψηφιακού οδηγού για τις διαδρομές περιβαλλοντικού και αγροτικού ενδιαφέροντος προχωρά ο Δήμος Φολεγάνδρου, ο οποίος θα αναδείξει τα μονοπάτια του νησιού και θα προσφέρει αυξημένης ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης πράξης που δημοπράτησε ο Δήμος Φολεγάνδρου, θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εφαρμογής για έξυπνες κινητές συσκευές, για iOS και Android. Η εφαρμογή απευθύνεται στους χρήστες/περιηγητές των μονοπατιών της Φολεγάνδρου, παρέχοντας πληροφορία για τις διαδρομές, για τη χλωρίδα, την πανίδα και το αγροτικό τοπίο κατά μήκος τους.

Οι γλώσσες της εφαρμογής, τόσο οι πληροφορίες όσο και η διεπαφή χρήστη θα είναι τρεις (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), με δυνατότητα υποστήριξης και νέων γλωσσών στο μέλλον.

Παράλληλα, θα αξιοποιούνται ή/και θα γίνεται χρήση:

- GPS/Internet για τον εντοπισμό των συντεταγμένων του χρήστη και των αντίστοιχων συντεταγμένων για τα αξιοθέατα

- Google Maps

- Internet Access

- Offline λειτουργία

Τα περιεχόμενα του ψηφιακού οδηγού

Ειδικότερα, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στην πρώτη της έκδοση θα περιλαμβάνει τις παρακάτω κύριες κατηγορίες:

Προβολή θέσης: Προβολή της θέσης του χρήστη πάνω στο χάρτη και φιλτράρισμα σημείων προβολής ανά κατηγορία προβαλλόμενου περιεχομένου (όπου είναι εφικτό).

Διαδρομές: Με τη βοήθεια online αλλά κι ενός offline χάρτη, θα ενσωματωθούν στην εφαρμογή όλες οι διαδρομές, πραγματοποιώντας ξενάγηση στον περιηγητή. Θα υπάρχει επίσης παρουσίαση πληροφορίας για τις διαδρομές, καθώς και για τη χλωρίδα, την πανίδα και το αγροτικό τοπίο κατά μήκος των διαδρομών. Στο κείμενο της ξενάγησης θα υπάρχουν κουμπιά τα οποία θα μεταφέρουν το χρήστη στην ενότητα των σημείων ενδιαφέροντος.

Σημεία Ενδιαφέροντος: Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να βρει τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής στο χάρτη, να δει πού βρίσκοτνται και πώς θα τα επισκεφτεί. Επιπρόσθετα, θα μπορεί να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για την προστασία και τη διατήρησή τους, με αντίστοιχα κείμενα.

Υψόμετρο και κλίση εδάφους: Ο χρήστης θα είναι σε θέση να ενημερώνεται για το υψόμετρο κσε κάθε σημείο (με βήμα 50 μέτρων) αλλά κα ιγια την κλίση του εδάφους, για την ασφάλεια της περιήγησής του.

Χάρτης: Εκτός από τον online χάρτη με τις διαδρομές και τα λοιπά σημεία ενδιαφέροντος (ο οποίος για να φορτώσει τα γραφικά θα χρησιμοποιεί ίντερνετ, θα παρέχεται και ένας offline χάρτης.

Φωτογραφίες: Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα πλοήγησης σε ηλεκτρονικό άλμπουμ με φωτογραφίες της περιοχής και σύντομη περιγραφή αυτών.

Χρήσιμες πληροφορίες: Στην ενότητα αυτή θα ενσωματωθούν πληροφορίες και τηλέφωνα πρώτης ανάγκης δίνοντας τη δυνατότητα για απευθείας κλήση. Επιπλέον θα υπάρχουν γενικές πληροφορίες για τον καιρό καθώς και την τρέχουσα πρόβλεψη του καιρού με online σύνδεση από τρίτες πηγές.

Επιλεγμένα μονοπάτια για καταγραφή στην εφαρμογή

Τα μονοπάτια, τα οποία έχουν επιλεγεί για καταγραφή στην εφαρμογή είναι τα ακόλουθα:

α) Χώρα – Σταυρός Χριστός – Φηρά – Αγκάλη

β) Σταυρός – Μύλοι – Βορεινά

γ) Αγία Παρασκευή – Γιώργη τ’ Αγά

δ) Άνω Μεριά (Λαογραφικό Μουσείο) – Αγ. Ιωάννης Θεολόγος – Μάρμαρο – Αγ. Νικόλαος – Αγκάλη

ε) Μάρμαρο – Αγία Φωτεινή

στ) Άνω Μεριά (Άγιος Ανδρέας) – Άγιος Γεώργιος – Κάστελλος – Λυγαριά – Καρκάνα – Μεροβίγλι – Άνω Μεριά (Άγιος Ανδρέας)

ζ) Άνω Μεριά (Άγιος Ανδρέας) – Σερφιώτικο – Μεροβίγλι

η) Άνω Μεριά (Άγιος Ανδρέας) – Ταξιάρχης – Άγιος Παντελεήμονας – Αμπέλι – Βάρσαμο – Χρυσοπηγή – Μεροβίγλι – Άνω Μεριά (Άγιος Ανδρέας)

θ) Μύλοι Άνω Μεριάς – Αγία Φωτεινή 0 Φάρος Ασπρόπουντας – Λειβαδάκι – Άγιοι Ανάργυροι – Άνω Μεριά (Ταξιάρχης)

ι) Χώρα – Πετούση – Λιβάδι – Κάτεργο

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης θα παραχθούν φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και εναέριας αποτύπωσης μέσω χρήσης μη επανδρωμένης συσκευής (drone). Θα ληφθεί επαρκής αριθμός φωτογραφιών και λήψεων, ώστε να τροφοδοτηθούν οι υπόλοιπες εφαρμογές. Θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες των μνημείων και εικόνων θα δοθούν σε οπτικό ψηφιακό δίσκο DVD. Για την κάθε φωτογραφία απαιτείται να δημιουργούνται άλλες δύο εκδοχές: μία εικόνα κατάλληλη για πρόσβαση από το διαδίκτυο και μία εικόνα σε σμίκρυνση για προεπισκόπηση.

Για κάθε σημείο θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή 4.000 λέξεων, σύντομη περιγραφή 350 λέξεων και το σύνολο του πολυμεσικού περιεχομένου για κάθε ένα.

Προσβασιμότητα και ευκολία χρήσης

Βασικός στόχος επίσης είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και το ηλεκτρονικό περιεχόμενο της διαδικτυακής πλατφόρμας και των διαδικτυακών υπηρεσιών θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις ελέγξιμες Οδηγίες για την προσβασιμότητα του περιεχομένου του ιστού.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις εφαρμογών που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία διαδικτυακών υπηρεσιών είναι απαραίτητη η αναλυτική τεκμηρίωση από τον ανάδοχο στη φάση της μελέτης εφαρμογής της εξασφάλισης της προσβασιμότητας, βάσει διεθνών προτύπων κα ιοδηγιών προσβασιμότητας και ευχρηστίας εφαρμογών πληροφορικής.

Ο μηχανισμός πλοήγησης του στις ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με τρόπο που θα βοηθά όλους τους χρήστες να περιηγηθούν στις σελίδες του χωρίς να μπερδεύονται. Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις του σχεδιασμού των εφαρμογών είναι τέτοιες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι παραπάνω απαιτήσεις θα πρέπει να υλοποιηθεί μία έκδοση όλων των σελίδων, η οποία θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με τις οδηγίες και θα πρέπει να δίνονται οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι σε κάθε σελίδα.

Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του συστήματος πρέπει να είναι επίσης η ευκολία και φιλικότητα χρήσης. Το περιβάλλον εργασίας πρέπει να είναι το οικείο περιβάλλον του διαδικτύου και των διαδικτυακών πυλών.

Στόχοι της εφαρμογής

Η εφαρμογή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που θα παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης περιεχομένου με τη χρήση web based content management system (CMS). Η εφαρμογή θα είναι απολύτως συμβατή και θα λειτουργεί ικανοποιητικά τόσο σε smartphones όσο και σε tablets με λειτουργικό σύστημα android και iOS. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή θα διαθέτει αυτόματο έλεγχο ενημερώσεων και ειδοποίησης του χρήστη προκειμένου να προβεί σε διαδικασία update / αναβάθμισης.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης θα συμβάλλει, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση:

- Στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποθέματος του νησιού

- Στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Φολεγάνδρου με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο περιπατητικός τουρισμός.

- Στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων στον περιπατητικό τουρισμός

- Στην “έξυπνη” και αποδοτική ανάδειξη των τοπικών μονοπατιών

- Στην ψηφιακή προβολή του άυλου περιβαλλοντικού αποθέματος

- Στη δημιουργία νέων πόλων έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες

- Στην έμμεση υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας παρέχοντας νέες πρακτικές στον τομέα του περιπατητικού τουρισμού.

Αξιοποιώντας τα ανωτέρω, η περιβαλλοντική εμπειρία περιήγησης στις διαδρομές του νησιού, δύναται να εμπλουτιστεί και ως εκ τούτου να αναβαθμιστεί με την παραγωγή e-περιεχομένου, μέσω έξυπνων συσκευών.

Τέλος, η πράξη προωθεί τους σκοπούς του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2011 -2020, που αφορά στην ανάπτυξη για τον περιπατητικό τουρισμό και τη διείσδυση της καινοτομίας στον τουρισμό εμπειρίας σύμφωνα με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να ενδυναμωθεί η μετάβαση προς μία βιώσιμη οικονομική αναβάθμιση του τουρισμού και των συσχετιζόμενων κλάδων σε αρμονία με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, καθώς επίσης και η προσέλκυση περισσότερων δραστηριοτήτων στην αλυσίδα αξίας του τουρισμού.