Οργάνωση διαδικτυακών ατομικών μαθημάτων από την αρχιμουσικό Alice Labarche

Στο «σκοπό» της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας και η Φιλαρμονική

Στη λύση του διαδικτύου για τη συνέχιση μέρους των μαθημάτων της μέχρι και τη λήξη της αναστολής λειτουργίας όλων των δομών που εφαρμόζεται μέχρι νεωτέρας στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, καταφεύγει με τη σειρά της η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η αρχιμουσικός Alice Labarche, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού, έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ατομικών online μαθημάτων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει αποκλειστικά στη διατήρηση της επαφής των φετινών μαθητών της με τη μουσική διδασκαλία η οποία παρέχεται εντός των τειχών της Φιλαρμονικής από τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο έως και τις 15 Ιουνίου κάθε έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες, αλλά και την πιθανότητα να παραμείνουν κλειστές οι δομές για τους επόμενους δύο μήνες και συγκεκριμένα έως τα μέσα ή τέλη Μαΐου, η κ. Labarche προσανατολίστηκε στην αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος και παραγωγικός χρόνος που θα μπορούσε να ανακόψει την εξέλιξη και πρόοδο των μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί πως, η μουσική εκπαίδευση μέσω διαδικτύου είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και εφαρμόζεται μέσω ειδικών ψηφιακών πλατφόρμων κυρίως σε έκτακτες περιστάσεις.

Συνέχιση της μουσικής εξέλιξης και ψυχική ανάταση

Ως εκ τούτου, η αρχιμουσικός απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς τους μαθητές της, προκειμένου να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, μέθοδος η οποία αυτή την περίοδο τείνει να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης. Οι πρώτες κρούσεις έγιναν χθες το πρωί, ωστόσο η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα συνεχιστεί και σήμερα, με σχετική ανακοίνωση που θα δημοσιευτεί και από το Τμήμα Πολιτισμού.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη εξήγησε πως στην παρούσα φάση θα ξεκινήσει η παράδοση των διαδικτυακών μαθημάτων της κ. Labarche, ενώ προσεχώς θα εξεταστεί και ο τρόπος κάλυψης των υπόλοιπων μαθημάτων από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σύρου. «Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει τόσο στη συνέχιση της εξάσκησης των παιδιών, όσο και στην ψυχική τους ανάταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο, προσπαθώντας να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιες ηλιαχτίδες να περνούν μέσα από τις χαραμάδες που αναγκαστικά έχει δημιουργήσει ένα δυσάρεστο κλίμα».

Προετοιμασίες για νέο μιούζικαλ σε συνεργασία με τους φοιτητές

Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν όσοι διαθέτουν υπολογιστή, εξοπλισμό και τις απαραίτητες εφαρμογές διαδικτυακής επικοινωνίας. Ο τρόπος αυτός θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους αρχάριους μουσικούς να παραμείνουν πιστοί στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, ώστε να είναι έτοιμοι τόσο για τα επόμενα στάδια εκπαίδευσης, όσο και για τη συμμετοχή τους σε προγραμματισμένες δράσεις. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην οποία η Φιλαρμονική προΐσταται, όπως και στον εορτασμό κάθε εθνική επετείου, αναβλήθηκε για τη φετινή χρονιά. Στα προσεχή σχέδια της δομής περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση μίας μικρής συναυλίας μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και ένα νέο μιούζικαλ από κοινού με τη φοιτητική κοινότητα «Κόψε τη Μουστάρδα». Οι δύο πλευρές είχαν συνεργαστεί άψογα και για τις ανάγκες της μουσικοθεατρικής παράστασης «Δε μεγάλωσες ποτέ» που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Θέατρο Απόλλων, πριν από δύο χρόνια. Η νέα τους παραγωγή, βασισμένη σε άλλη μία κλασική και αγαπημένη ιστορία με μουσική την οποία ενορχηστρώνει η κ. Labarche, υπολογίζεται ότι θα ανέβει στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης, τον Μάιο του 2021.

Έτσι, παράλληλα με την οργάνωση των διαδικτυακών μαθημάτων, η αρχιμουσικός ασχολείται και με τη συγγραφή των κομματιών της παράστασης, τα οποία θα πρέπει να παραδίδονται στους μεγαλύτερους μαθητές της Φιλαρμονικής, οι οποίοι θα συμμετέχουν, για να τα μελετήσουν.

Μόλις διευκρινιστεί ο αριθμός των ατόμων που θα λάβουν μέρος στην εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, η κ. Labarche θα επισκεφτεί το κτίριο της Φιλαρμονικής για να πάρει όλα τα βιβλία που χρειάζεται και να ξεκινήσει τα μαθήματα από το σπίτι της.