Θέατρο Απόλλων: 2000-2020
- Τρίτη, 14 Απριλίου, 2020 - 06:19
Την επέτειο των 20 χρόνων από την επαναλειτουργία του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, τιμά με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που μέσα από αξιόλογες πρωτοβουλίες μας υπενθυμίζει ότι ο πολιτισμός παραμένει μια σημαντική διέξοδος, ακόμη κι αυτή την κρίσιμη και δύσκολη για όλους περίοδο.
Τα στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του εμβληματικού και απαράμιλλης ομορφιάς, Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» συλλέχθηκαν από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Αλίκη Λεονταρίτη και αναρτήθηκαν στη σελίδα του Θεάτρου, συνοδευόμενα από σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Πολιτιστικό πρότυπο για τη Συριανή κοινωνία
Η θεατρική ιστορία της Ερμούπολης ξεκίνησε από το 1826, όταν μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών σε παραπήγματα, με το έργο "Νικήρατος" της Ευανθίας Καϊρη, έριξαν τον πρώτο σπόρο στο έδαφος που απεδείχθη αρκετά γόνιμο, εξηγώντας έτσι και τη φυσική έφεση των Συριανών στον πολιτισμό και στο θέατρο ιδιαίτερα.
Το 1830 δημιουργήθηκε η πρώτη θεατρική σκηνή της νεότερης Ελλάδας. Μετά το 1840 που άρχισε η περίοδος του Ιταλικού μελοδράματος, έγινε σημαντική η ανάγκη για ένα μόνιμο και οργανωμένο θέατρο. Στα εγκαίνια του Θεάτρου «Απόλλων» που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Απριλίου του 1864 –δύο χρόνια μετά τη θεμελίωσή του σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό- παρουσιάστηκε η όπερα «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι.
Το Θέατρο ακολούθησε την ευημερία και ακμάζουσα πορεία της Ερμούπολης και υπήρξε πολιτιστικό πρότυπο για τη Συριανή κοινωνία, δημιουργώντας ένα έμπειρο κοινό με οξύ θεατρικό κριτήριο, γούστο και άποψη. Το 1959 αποφασίστηκε από τον Δήμο Ερμούπολης η ανακαίνιση του Θεάτρου, το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω των προβλημάτων στατικότητας, που παρουσίαζε.
Η αποκατάσταση στην αρχική του μορφή έγινε πάγιο αίτημα της Συριανής κοινωνίας και των πολιτιστικών συλλόγων. Η συμβολή των ερασιτεχνικών θιάσων του νησιού ήταν σημαντική και διαρκώς αυξανόμενη. Με τις παραστάσεις τους έδιναν ζωντάνια στο Θέατρο "γιαπί ". Η επιμονή και η υπομονή της εκάστοτε δημοτικής αρχής και της Συριανής κοινωνίας απέδωσαν.
Η ριζική αναμόρφωσή του ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 και ολοκληρώθηκε το 2000, βασισμένη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πέτρου Δ. Πικιώνη και με χρηματοδότηση από πόρους της Ε.Ε και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1998 ο ζωγράφος Δημήτρης Φόρτσας το κόσμησε με νέες εξαιρετικές οροφογραφίες.
Έτσι, 45 χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2000, το ανακαινισμένο πλέον Θέατρο Απόλλων απέκτησε ξανά ζωή. Στα εγκαίνια (17 Ιουλίου) η Όπερα Δωματίου Αθηνών παρουσίασε τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
20 χρόνια σύγχρονες καλλιτεχνικές αναπνοές
Σε όλη την εικοσάχρονη ζωή του, το Θέατρο τιμά ισοδύναμα πληθωρικά και ισάξια ποιοτικά, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, με παράδοση, κύρος και αντοχή.
Όπως υπογραμμίζεται από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού: «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που κόπιασαν και στήριξαν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αποκατάστασης και όχι μόνο, για να έχουμε σήμερα όλοι εμείς να καμαρώνουμε και να απολαμβάνουμε ένα Θέατρο μοναδικό στην Ελλάδα που ακτινοβολεί διεθνώς, το θαυμάζουν και υποκλίνονται. Με αίσθημα ευθύνης για κάθε θεατρικό προγραμματισμό οφείλουμε και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια με σεβασμό αλλά και αντίσταση σε ότι απειλεί τη γνησιότητα και την ποιότητά του καθώς και την περιφρούρηση των ένδοξων στιγμών της θεατρικής παράδοσης της Σύρου».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναβαθμισμένη ψηφιακή εμπειρία
3 Φεβ. 2025 - 6:16 - "Ω! Christmas Three!" στο θέατρο Απόλλων
26 Νοε. 2022 - 12:45 - Το Θέατρο Απόλλων μετατρέπεται σε "Ξενοδοχείο δύο κόσμων"
12 Μαΐου. 2022 - 6:15 - Ο "Don Giovanni" του Μότσαρτ στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων
24 Μαρ. 2022 - 17:17 - «Το θέατρο υπάρχει από την ανθρώπινη δίψα για έκφραση»
10 Δεκ. 2021 - 6:16