Έναρξη άρσης των περιοριστικών μέτρων

  • Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2020 - 06:19

Τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον τρόπο επιστροφής των πολιτών στην επόμενη μέρα του περιορισμού, σημειώνοντας όμως ότι “Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής”.

Με το νέο σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς», ο Πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς πως “ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας”.

Aπό την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Σύσταση περιορισμού δημόσιων συναθροίσεων έως 10 άτομα. Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Μετακινήσεις

Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας. Απελευθέρωση μετακινήσεων εντός νομού, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ιδίας περιφερειακής ενότητας) –συνεχής επαναξιολόγηση με ορίζοντα την ολική απελευθέρωση.

Αναψυχή

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Λιανεμπόριο

Στις 4 Μαΐου θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης όπως: βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, φυτά/λιπάσματα και καταστήματα αθλητικών ειδών. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων, τα οποία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Υπηρεσίες

Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων

Εκκλησίες

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Εκπαίδευση

Τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Εστίαση-Ξενοδοχεία

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα μεταφοράς

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους. Οι πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή.

Από τις 4 Μαΐου δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Αθλητισμός

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου θα επιτραπούν οι προπονήσεις σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους για τα ατομικά αθλήματα, με προτεραιότητα στους πρωταθλητές μας που είτε έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.