Το βλέμμα στραμμένο στην επανεκκίνηση της οικονομίας
- Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2020 - 06:20
Η επανεκκίνηση της οικονομίας των νησιών, η επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά και των κατοίκων του Ν. Αιγαίου “μονοπωλεί” επιτακτικά την ατζέντα των περιφερειακών παρατάξεων, οι επικεφαλής και τα μέλη των οποίων κατέθεσαν τις σχετικές προτάσεις τους, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Τετάρτη.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να προκύψει ένα μεγάλο κείμενο εργασίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με φορείς, καθώς και τη νησιώτικη κοινωνία, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις για το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον των νησιών ενόψει και της άρσης των μέτρων απαγόρευσης που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνεδρίαση αναφέρθηκε πως η Περιφέρεια είναι σταθερός συνομιλητής της κεντρικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο που επιβάλλει η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Άλλωστε επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας στα νησιά καλύπτει ο τουρισμός κι ως εκ τούτου, η Περιφέρεια οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει στην ανάταξη.
Περιφερειακή Αρχή: Το Νότιο Αιγαίο είναι εδώ στην επόμενη ημέρα
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης μίλησε για την προετοιμασία όσον αφορά την “επόμενη ημέρα”, όπως και για την ανάγκη “ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού”, κάνοντας μνεία όμως σε μία σειρά θεμάτων που πρέπει να δρομολογηθούν καθώς ως τώρα μένουν αναπάντητα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εκπόνηση πρωτοκόλλων μετακίνησης, διαμονής και μεταφορών, στο άνοιγμα των συνόρων και τη διασυνδεσιμότητα, στη λειτουργία των αεροπορικών εταιριών καθώς και σε διάφορα άλλα σχετικά ζητήματα, τα οποία όπως υπογράμμισε θα διαμορφώσουν καθοριστικά τις συνθήκες. Ο κ. Χατζημάρκος μάλιστα σημείωσε πως εκκρεμούν αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα παραπάνω σοβαρά θέματα.
Σε κατηγορηματικό τόνο, ο ίδιος υποστήριξε πως η Περιφέρεια “θα συγκεντρώσει όλες τις ενέργειες και τους πόρους που έχει στη διάθεσή της για να προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται την ασφαλή επανεκκίνηση του Τουρισμού αλλά και κάθε οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα”, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν υπό τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας.
Εν συνεχεία, έδωσε τον λόγο στον εντεταλμένο τουρισμού της Δωδεκανήσου, Κώστα Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προετοιμασία από πλευράς ΠΝΑι.
Σύμφωνα με όσα είπε αρχικά, “προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει ο Τουρισμός, παράλληλα με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής προφύλαξης των κατοίκων και των επισκεπτών, συνιστά η εκπόνηση υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο για τη λειτουργιά όλων των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και των μέσων μεταφοράς προς τους τουριστικούς προορισμούς”.
Πρόσθεσε μάλιστα πως, καθώς “το 97% του εισοδήματός μας σαν Περιφέρεια προέρχεται από τον τουρισμό, προσπαθούμε να ανοίξουμε την τουριστική περίοδο τον Ιούλιο με ασφάλεια” ενώ τέλος έκανε ενημέρωση για τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη με το Υπουργείο Τουρισμού. “Όλα είναι στο τραπέζι της πολιτικής απόφασης για το αν και πώς θα ανοίξουμε” σχολίασε, χωρίς να παραλείψει να τοποθετηθεί και για την ανάγκη ενίσχυσης των ανθρώπων – εργαζομένων στις επιχειρήσεις του τουρισμού. “Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ανακτήσουν ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους” τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σε συνέχεια των ανωτέρω, τοποθετήθηκε και ο εντεταλμένος τουρισμού για τις Κυκλάδες, Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος έθεσε επί τάπητος μία σειρά από θέματα που άπτονται του ζητήματος της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ενημερώνοντας με τη σειρά του για τη σχετική σύσκεψη με το αρμόδιο Υπουργείο μίλησε για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από το κεντρικό κράτος περί “σύναψης διμερών διακρατικών συμφωνιών με κάθε χώρα ξεχωριστά για τη μετακίνηση πολιτών προς την Ελλάδα”, ενώ έδωσε έμφαση στο κομμάτι της στήριξης των εργαζομένων σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις για όσο διάστημα κριθεί επιβεβλημένο.
Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, μίλησε για την στήριξη των επιχειρήσεων σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο “με μέτρα παροχής ρευστότητας και φορολογικά κίνητρα, με οριζόντιες απαλλαγές και χωρίς τραπεζικά κριτήρια”, ενώ υποστήριξε “την αύξηση τόσο του de minimis όσο και του ύψους των εγγυήσεων από πλευράς του Δημοσίου, ώστε να ενταχθούν στη νέα χρηματοδοτική στήριξη περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.
Ο κ. Μαργαρίτης κάνοντας αναφορά και στο πολυσυζητημένο θέμα της επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, μίλησε τέλος για την ανάγκη οργανωμένης προβολής του Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Marketing Greece.
Συμμαχία Ν. Αιγαίου: Στήριξη και μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
“Στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και να μην κλείσει καμία επιχείρηση του Νοτίου Αιγαίου την επόμενη ημέρα. Σε αυτόν τον στόχο πρέπει να επικεντρώσουμε και να διατεθούν οι πόροι που διαθέτουμε στην ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία”, τόνισε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”, Μανώλης Γλυνός, παραθέτοντας τις προτάσεις της παράταξής του αναφορικά με το ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά ανέφερε: “Υπάρχουν προτάσεις που κατατίθενται για τα νησιά μας και προτάσεις για τις επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας: 1. Η άμεση παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να πάρουν μπροστά. 2. Αξιοποίηση της θετικής εικόνας και των απόψεων σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. 3. Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020. 4. Χρηματοδότηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών. 5. Θωράκιση των πυλών εισόδου εξόδου της χώρας και υγειονομικοί έλεγχοι των επισκεπτών. 6. Κρατική στήριξη σε επιχειρηματίες του τουρισμού και σε αεροπορικές εταιρείες με σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι το τέλος του χρόνου ειδικά για την περιοχή μας όπου το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες και η πληθώρα των τουριστικών καταλυμάτων. 7. Αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων για την κάλυψη αναγκών της οικονομίας. 8. Διευκολύνσεις σε ότι αφορά την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους και αντίστοιχη παράταση δανείων. 9. Μείωση για φέτος των τελών αεροδρομίου προς τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να
είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους προορισμούς. 10. Μέτρα για μειώσεις φόρων και εισφορών προς το δημόσιο και τους δήμους. Εξαίρεση της αγροτικής γης από την φορολόγηση.
11. Δεν σταματήσαμε να ζητάμε ποτέ την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όμως δεν μπορεί να καλύψει το σημαντικό κενό (...). 12. Να εξαιρεθούν μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου από το κόστος μεταφοράς
εμπορευμάτων μέσω επιδοτούμενων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων. 13. Να απαλλαγούν από φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεις μονίμων κατοίκων των μικρών νησιών για προϊόντα και υπηρεσίες. 14. Να κληθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τους ντόπιους εργαζόμενους να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα ντόπια προϊόντα και υπηρεσίες 15. Να επεκταθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και να διαμορφωθούν πακέτα νησιωτικού κοινωνικού τουρισμού που θα ενσωματώνουν πρόβλεψη του
μεταφορικού ισοδύναμου και για τους επισκέπτες των νησιών ώστε να μειωθεί το
κόστος μετακίνησης”.
Επιπλέον, ο κ. Γλυνός πρότεινε μεταξύ άλλων: “17. Σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την αποδοχή φοιτητών προς πρακτική άσκηση ως διοικητικοί υπάλληλοι στις κεντρικές δομές και τα επαρχεία του Νοτίου Αιγαίου. (...) 19. Μετατόπιση των ασφαλιστικών , φορολογικών και τραπεζικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο του 2021, εκπτώσεις συνέπειας όπως το 25% σε αυτούς που συνεχίζουν να τις εκπληρώνουν. (...) 21. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι Οκτώβρη του 2021 (...) 23. Συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς για τόνωση της υγειονομικής ασφαλείας μας. Ιδανικά συνεργασία με τα νοσοκομεία και διπλασιασμός των ΜΕΘ. (...). 26. Διεύρυνση των δικαιούχων στα κοινωνικά παντοπωλεία για όλα τα νησιά
μας. 27. Μείωση των τιμών στα καύσιμα στο ηλεκτρικό ρεύμα στο νερό”.
Ο ίδιος έκλεισε τις προτάσεις του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για την ετοιμότητα των προορισμών απέναντι στην πανδημία.
Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: Να μην πληρώσουν το μάρμαρο όσοι πλήρωσαν τη 10ετή κρίση
Από τη σκοπιά της, η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου επεσήμανε πως το ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας των νησιών, θέτει στο προσκήνιο το ερώτημα: “Αυτή η επανεκκίνηση αφορά την προστασία της υγείας, και του εισοδήματος των εργαζόμενων, των αγροτών των κτηνοτρόφων των αλιέων, αλλά και του αυτοαπασχολούμενου, του μικρού επιχειρηματία στον τουρισμό - επισιτισμό ή μήπως αυτή η επανεκκίνηση της οικονομίας αφορά την στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα νησιά;”.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της, Γιάννης Ντουνιαδάκης “η πρόσφατη πανδημία στην Ελλάδα ανέδειξε, παρά τα όποια μέτρα πάρθηκαν, τις εκκωφαντικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το όργιο αντεργατικών ανατροπών στο όνομα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, που έκαναν ακόμα πιο επικίνδυνες τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς” ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση “έριξε το μπαλάκι στην τοπική διοίκηση για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να διαθέτει χρήματα για να καλυφθούν βασικές ανάγκες από υγειονομικό υλικό (και όχι μόνο)”.
Ειδικότερα, στο κομμάτι της κάλυψης των νησιών από υγειονομικής απόψεως, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι ασφαλής προορισμός ο τόπος μας, όταν οι δημόσιες δομές υγείας στα νησιά είναι γυμνές, όταν δεν στελεχώνονται” ενώ σε γενικότερο επίπεδο, θέλησε να σημειώσει πως, οι συνέπειες στο Ν. Αιγαίο θα είναι μεγάλες εξαιτίας της πανδημίας, αφού μεθοδικά προωθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στα νησιά. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλους τους φορείς που ακολουθούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της, ο κ. Ντουνιαδάκης εξήγησε πως η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μοναδική παράταξη που διαφοροποιείται, καλώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει τις εξής προτάσεις: “1. Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ. 2. Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και προμήθεια όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία , ΚΥ και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών. 3. Έλεγχος για την υγεία όσων ταξιδεύουν προς τα νησιά με αύξηση των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια αναχώρησης. 4. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά κατά 50% για όλα τα προϊόντα. 5. Μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%. 6. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε Δήμους και Περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών”.
Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των εποχικά εργαζομένων, ενώ κατέθεσε αναλυτικά προτάσεις για τους απασχολούμενους στον τουρισμό. “Θέλουμε επανέναρξη της οικονομίας, που όμως στο επίκεντρο θα μπαίνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται. Αυτοί έχουν πληρώσει ήδη το μάρμαρο με τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα δεν πρέπει να τους ζητιέται να το πληρώσουν ξανά” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ μεταξύ των μέτρων για τον τουρισμό, συμπεριέλαβε τα ακόλουθα: 1. Να επαναπροσληφθεί το σύνολο των εργαζομένων το αργότερο μέχρι 25 Μάη. Να κηρυχθεί υποχρεωτική ΣΣΕ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς μειώσεις, χωρίς καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό. 2. Αν τα εποχικά ξενοδοχεία μείνουν κλειστά με κυβερνητική εντολή μετά την 25η Μάη, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί στο 800άρι τουλάχιστον του μηχανισμού στήριξης. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. 3. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περυσινή περίοδο. (...)”.
Πνοή Δημιουργίας Ν. Αιγαίου: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, όπως η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ
Ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Ν. Αιγαίου”, Χαράλαμπος Κόκκινος επανέλαβε τις προτάσεις του όπως τις είχε γνωστοποιήσει και με σχετική ανακοίνωση λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ειδικότερα ο ίδιος προλογικά πρότεινε: “Άμεσες ενέργειες για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας και η τουριστική βιομηχανία. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί στο Αιγαίο οι κάτοικοι του... φυλάνε Θερμοπύλες. Αγώνας για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας”.
Επιπρόσθετα, μιλώντας πιο αναλυτικά για το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, σημείωσε τα ακόλουθα: “Η κυβέρνηση, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα δύσκολη οικονομική κατάσταση. (...) Απαιτούνται συγκεκριμένα και στοχευμένα βήματα, κίνητρα και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Είναι ανάγκη να εισακουστούν οι προτάσεις των ανθρώπων που ασχολούνται στον τουρισμό και να συνδυαστούν με τις απόψεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού που ασχολείται με τη δημόσια υγεία. Να εφαρμοστούν όλες οι καλές πρακτικές που ακολούθησαν χώρες που βγήκαν από την καραντίνα του covid-19 και αν χρειαστεί έκτακτη και στοχευμένη τουριστική προβολή. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή. Καλή οργάνωση και ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα δε για τους πολίτες άλλων χωρών που θα μας επισκεφτούν”.
Επίσης, πρότεινε: “Να υπάρξει στήριξη – με σειρά οικονομικών ενισχύσεων – των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν οι έχοντες την ευθύνη τους και οι εργαζόμενοι” και τέλος υπογράμμισε πως, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι δήμοι μας θα πρέπει να διαθέσουν τους περισσότερους οικονομικούς πόρους τους για να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η ανεργία”.
Ο κ. Κόκκινος έκλεισε την αναλυτική τοποθέτησή του, λέγοντας τέλος πως, “Με δεδομένο ότι το 90% των κατοίκων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την πορεία της τουριστικής κίνησης και η επιχειρηματικότητα είναι στον “γύψο” επί ένα δίμηνο, η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να πάρει γενναία και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Ένα από αυτά είναι η ικανοποίηση του παναιγαιακού και δικαίου αιτήματος επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Να δοθεί πίσω αυτό που δικαιούται η περιοχή μας και να «διορθωθεί» η άδικη για τους νησιώτες μας απόφαση των προηγούμενων κυβερνώντων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στις 8 Ιανουαρίου η εκλογή προεδρείου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
22 Δεκ. 2023 - 12:13 - Βόμβα στα θεμέλια της νησιωτικής οικονομίας και κοινωνίας το στεγαστικό πρόβλημα στα επόμενα χρόνια, αν δεν βρεθεί λύση
23 Ιουλ. 2022 - 12:02 - Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου για τις ιαματικές πηγές
1 Μαρ. 2021 - 10:19 - "Τα αποκαλυπτήρια του Μανώλη Γλυνού στο περιφερειακό συμβούλιο"
28 Φεβ. 2021 - 18:38 - Υπεράσπιση δημόσιας και ατομικής περιουσίας
4 Νοε. 2020 - 6:20