Τεράστιο το πλήγμα αν δεν υπάρξει μέριμνα
- Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020 - 06:16
Επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, παραθέτοντας τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της Ένωσης, σχετικά με τα μέτρα επανεκκίνησης του τουρισμού.
Η Ένωση, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από πλευράς του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και στην οποία συμμετείχε, προχώρησε σε μία αναλυτική παράθεση των θέσεων και των προτάσεών της προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.
Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας
Δηλώνοντας αρχικά την πρόθεση των ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου να είναι παρόντες με υπευθυνότητα, συνέπεια και διάθεση συνεργασίας, αναφορικά με τις προσπάθειες ελέγχου της διασποράς της πανδημίας, η επιστολή συνεχίζει με μία συνοπτική παράθεση της υφιστάμενης κατάστασης στα δύο νησιά, σχετικά με το επίπεδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως αποτυπώθηκε σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση ανάμεσα στα μέλη της.
Όπως σημειώνεται, τα ξενοδοχεία είναι στο σύνολό τους εποχιακά με εξαίρεση 3 καταλυμάτων και στην πλειοψηφία τους μικρά έως 60 δωμάτια.
«Στην παρούσα φάση, οι ακυρώσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 75% και το ποσοστό αυτό αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα voucher αντί της επιστροφής προκαταβολής δεν είναι ευρέως αποδεκτά, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω πρότερης απορρόφησης των προκαταβολών σε υποχρεώσεις, συντηρήσεις και ανακαινίσεις από πλευράς ξενοδοχείων. Το σύνολο των ερωτηθέντων επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα σε ποσοστό 97%. Οι υπόλοιποι απλά δεν γνωρίζουν ακόμα. Στο ερώτημα αν προτίθενται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, το 29% απαντάει θετικά για λόγους βιοποριστικούς. Το υπόλοιπο 71%, αναμένει τα υγειονομικά μέτρα, τη θέση της πολιτείας για την νομική ευθύνη σε περίπτωση κρουσμάτων, την εξέλιξη της νόσου και την αποκατάσταση των συνδέσεων για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό για να αποφασίσει αν είναι οικονομικά βιώσιμο να ανοίξει», τονίζει η Ένωση.
Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται, ότι «υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας λόγω ακυρώσεων και επιστροφής προκαταβολών και άρα τα μικρά εποχιακά ξενοδοχεία έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης για να μπορέσουν ανοίξουν και να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Επιπρόσθετα, είναι αβέβαιη η λειτουργία της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων λόγω γενικότερης αβεβαιότητας στις συνθήκες που θα κληθούν να λειτουργήσουν».
Υγειονομικός άξονας
Στην επιστολή της Ένωσης, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος, κ. Μάνια Αμπατζή και η γραμματέας κ. Χριστίνα Φωκιανού, οι ξενοδόχοι Πάρου και Αντιπάρου παραθέτουν τις προτάσεις τους, ξεκινώντας από το υγειονομικό κομμάτι, ως εξής:
1. Κάθε επισκέπτης να καλύπτεται από προσωπική ασφάλεια κατά της πανδημίας, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αγοράς δεν καλύπτουν ομαδικά τα ξενοδοχεία στα πλαίσια της αστικής ευθύνης.
2. Έγκαιρη ανακοίνωση και επικοινωνία των υγειονομικών προδιαγραφών λειτουργίας
3. Ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα υγειονομικά πρωτόκολλα
4. Προσαρμογή των πρωτοκόλλων στον τρόπο λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων και στη δυναμικότητα και όχι γενίκευση πρωτοκόλλων για όλα τα ξενοδοχεία. Μάλιστα χρησιμοποιούν ως ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός, ότι στην Πάρο δεν υπάρχουν εσωτερικοί διάδρομοι πρόσβασης στα δωμάτια.
5. Προτείνεται υγειονομικό πρωτόκολλο τριών επιπέδων: ξενοδοχείου (εγκαταστάσεων), εργαζομένων, και πελατών (με τη μορφή ταξιδιωτικής οδηγίας ώστε οι επισκέπτες να έρχονται οργανωμένοι, να γνωρίζουν τι συνθήκες θα τους περιμένουν και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα, όπως γάντια, μάσκες κλπ)
6. Πρόσβαση σε τεστ με οικονομικές τιμές για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία
7. Σημείο αναφοράς κρουσμάτων σε κάθε νησί για μεταφορά εκεί όλων των κρουσμάτων που τυχόν προκύψουν είτε με ήπια συμπτώματα είτε με πιο βαριά ώστε αν χρειαστεί να μεταφέρονται από εκεί στα νοσοκομεία αναφοράς.
Οικονομικός και εργασιακός άξονας
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και την εργασία στον τουρισμό, η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Τροποποιήσεις και προσθήκες στα υπάρχοντα οικονομικά μέτρα, ώστε να συμπεριληφθούν τα εποχικά ξενοδοχεία. Δυνατότητα ένταξης χωρίς περιορισμούς ανάλογα με τη νομική μορφή τους (πχ οι ΑΕ έχουν αποκλειστεί από το επίδομα των 800) και χωρίς τη διατήρηση του προσωπικού σε περιόδους που τα εποχικά είναι εκτός λειτουργίας. Επισημαίνεται μάλιστα, ότι «είναι και δικό μας κύριο μέλημα να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις μας, μιας και διαφορετικά αυτό θα σημάνει την απώλεια συνεργατών πολλών ετών και την αποδόμηση της εμπιστοσύνης που με κόπο χτίζουμε απέναντι στους εργαζόμενους λόγω εποχικότητας».
2. Άτοκα για τα πρώτα χρόνια και κατά το δυνατόν χαμηλότοκα δάνεια τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για κεφάλαια επενδυτικού σκοπού (τα επιτόκια να μην ξεπερνούν το 2%) για τουλάχιστον 5 χρόνια, με όρους συμβατούς με τα εποχικά ξενοδοχεία.
3. Επαναφορά σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα εποχικά ξενοδοχεία αντί της σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η Ένωση εξηγεί, πως η συλλογική σύμβαση εργασίας έχει εξαήμερη απασχόληση με 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ η ξενοδοχοϋπαλλήλων πενθήμερη, που δεν εξυπηρετεί τις συνθήκες της εποχικότητας.
4. Επιδότηση του μισθού των εποχικών υπαλλήλων υπό την μορφή επιδόματος εργασίας αντί ανεργίας και κάλυψη του υπόλοιπου μισθού από την επιχείρηση
5. Για την επόμενη σεζόν, η Ένωση προτείνει μείωση φορολογίας εισοδήματος έως 50% στα εποχικά ξενοδοχεία με την προϋπόθεση διατήρησης ή αύξησης θέσεων εργασίας, δηλαδή η επιχείρηση δικαιούται την μείωση μόνο στην περίπτωση διατήρησης ή αύξησης των θέσεων εργασίας κλιμακωτά.
6. Ένταξη των εποχικών υπαλλήλων στο επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα για φέτος και όχι με 100
7. Ευελιξία στα ωράρια και στις αλλαγές ωραρίων των εργαζομένων
8. Μηδενικό ΦΠΑ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, ποδονάρια, απολυμαντικά και αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια). Όπως τονίζεται, οι ποσότητες που θα κληθούν να προμηθευτούν τα ξενοδοχεία προβλέπονται μεγάλες, αφού θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους πελάτες.
9. Επαναφορά ΦΠΑ στη μειωμένη κλίμακα, με ΦΠΑ διαμονής 4%, εστίασης 9%, γενικό 13%, καθώς η Ένωση επισημαίνει, ότι «με την οικονομική κρίση καταργήθηκαν τα προνόμια της νησιωτικότητας, αλλά τα προβλήματα και οι επιβαρύνσεις της νησιωτικότητας δεν αλλάζουν».
10. Αναλογικός υπολογισμός του μισθώματος του αιγιαλού για το διάστημα των 2-3 μηνών που θα αξιοποιηθεί.
11. Κατάργηση προκαταβολής φόρου για το τρέχον και το επόμενο έτος
12. Ενίσχυση της ρευστότητας με την αναβολή καταβολής των υποχρεώσεων και των ρυθμίσεων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κ.ά.) των επιχειρήσεων για τουλάχιστον 18 μήνες και όχι μόνο μέχρι τις 31/08/20. Σύμφωνα με την Ένωση, «το κεφάλαιο κίνησης που λείπει από τα εποχικά ξενοδοχεία θα αναπληρωθεί μετά από 18 μήνες, ενώ τα ξενοδοχεία θα έχουν και τα επιπλέον κόστη αδράνειας λόγω της φετινής χαμένης σεζόν και του χειμώνα που θα ακολουθήσει μέχρι την επόμενη σεζόν. Η δε επόμενη σεζόν θα περιέχει σε κάποιο βαθμό και τις κρατήσεις των voucher, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα έσοδα της επόμενης σεζόν. Προτείνουμε να επανεξεταστούν οι δόσεις των ρυθμίσεων, μιας και οι επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονταν πριν τον κορωνοϊό, με την πανδημία δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο. Είναι προτιμότερο το κράτος να πάρει σταδιακά τα χρήματά του, παρά να μην τα πάρει καθόλου σε περιπτώσεις χρεωκοπίας επιχειρήσεων».
«Δεν ζητάμε να μας χαριστεί κάτι»
Στην κατακλείδα της επιστολής τους, οι ξενοδόχοι Πάρου – Αντιπάρου υπογραμμίζουν ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία και απαιτείται πολλή δουλειά από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με αβέβαιο μάλιστα αποτέλεσμα, αφού η εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως δεν είναι δεδομένη».
Ωστόσο επισημαίνουν τη σημασία «να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι τα μικρά εποχικά ξενοδοχεία (80% του συνολικού δυναμικού της χώρας) που δέκα χρόνια τώρα κράτησαν την εθνική οικονομία ζωντανή και κατάφεραν να επιβιώσουν και τα ίδια παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τις άλλες αγορές και παρά τις συνεχώς αυξανόμενες φορολογίες και επιβαρύνσεις από το κράτος».
Βάσει των παραπάνω, οι ξενοδόχοι καταλήγουν, ότι «αναμένουμε, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς μας όλα αυτά τα χρόνια, να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τις παραπάνω προτάσεις μας και να μεριμνήσετε, ώστε τα μικρά εποχικά ξενοδοχεία να μην αγνοούνται στους σχεδιασμούς και να μην μένουν έξω από τα μέτρα στήριξης. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν φέτος, αλλά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Το πλήγμα θα είναι τεράστιο αν η κυβέρνηση βρεθεί σε μερικούς μήνες να έχει να αντιμετωπίσει μαζικά λουκέτα πρώην υγιών επιχειρήσεων με ανάλογη ζημιά και στα ποσοστά ανεργίας. Άλλωστε δεν ζητάμε να μας χαριστεί κάτι, ζητάμε χρόνο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στο κράτος».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με σκοπό τη "θωράκιση" των ιδιοκτησιών
27 Δεκ. 2024 - 6:18 - Σε ετοιμότητα απέναντι σε ακραία φαινόμενα
27 Δεκ. 2024 - 6:17 - Κώστας Μπιζάς: "Η ανιδιοτελής προσφορά αποτελεί το μόνο τρόπο για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο"
24 Δεκ. 2024 - 13:15 - Με στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Αμοργό
24 Δεκ. 2024 - 6:18 - Η κυκλική οικονομία στην πράξη
24 Δεκ. 2024 - 6:17