Σύσταση Επιτροπής Ισότητας Φύλων στο Δήμο Αμοργού

  • Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2020 - 06:14

Επιτροπή Ισότητας Φύλων συστάθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, προκειμένου να διασφαλιστεί η σχεδίαση και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία, «το Δημοτικό Συμβούλιο με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του μπορεί να συγκροτεί Επιτροπές για την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων της αρμοδιότητάς του». Ως εκτούτου υπήρχε η δυνατότητα σύστασης, μεταξύ άλλων, και Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για το Δήμο Αμοργού, κάτι που κάποιοι Δήμοι είχαν ήδη πράξει μέχρι τώρα.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής

Αξίζει να αναφερθεί, πως η σύστασή της εν λόγω επιτροπής κρίνεται επιβεβλημένη, βάσει του άρθρου 6 του Ν.4604/2019 όπως προστέθηκε, σε συνέχεια του άρθρ. 70 του Καλλικράτη, νέο άρθρο 70Α.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο και την σχετική πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας με την οποία παρέχονται οδηγίες σχετικά με το θέμα, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας είναι συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο όργανο και έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο,

β) διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής,

γ) συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο,

δ) συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Συνεπώς, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας αποτελεί το σύνδεσμο της Γ.Γ.Ι.Φ. με τους Δήμους, σε επίπεδο πολιτικών ισότητας και μπορεί να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές που εμπίπτουν στο φάσμα των αρμοδιοτήτων των Δήμων.

Ενδεικτικά η Επιτροπή αυτή μπορεί να συνδιοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες/συνέδρια,επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και να συνεργάζεται με γυναίκες από το πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών, με τις υπηρεσίες της Εκπαίδευσης, με τις Μονάδες Υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας συγκροτείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αποτελείται από:

α. Έναν Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο ή δημοτικό σύμβουλο ως Πρόεδρο.

β. Έναν δημοτικό σύμβουλο των λοιπών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

γ. Έναν υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του δήμου.

δ. Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου.

ε. Έναν εκπρόσωπο τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού συλλόγου ή συνεταιριστικής οργάνωσης.

στ. Έναν εκπρόσωπο τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης ή μη κυβερνητικής οργάνωσης με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων.

ζ. Δύο εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να καθορίζεται ο τρόπος επιλογής των μελών, η λειτουργία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την οργάνωση της Επιτροπής.

Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτήν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.

Τήρηση των Ευρωπαϊκών δεσμεύσεων

Περαιτέρω, με το άρθρο 5 του Ν.4604/2019, προστέθηκε νέα αρμοδιότητα στον Τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων, όπου προβλέπεται «η σχεδίαση, η οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της Γ.Γ.Ι.Φ. και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών τους ορίων,καθώς και την εφαρμογή του εργαλείου της “Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες”, με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που διατυπώνονται σε αυτή για την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων».

Υπενθυμίζεται, ότι η «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» εκπονήθηκε από το Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του 5ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.

Κάθε Περιφέρεια και Δήμος που υπογράφει τη Χάρτα αναλαμβάνει δημόσια δέσμευση για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που διατυπώνονται στη Χάρτα. Η προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων επιτυγχάνεται με την ένταξη της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται ισότιμα από όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις, κατά τρόπο πρακτικό και ουσιαστικό.

Προς την κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεων που διατυπώνονται στη Χάρτα, κάθε Δήμος που την υπογράφει, αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό. Επίσης αναλαμβάνει να αναπτύσσει σχέσεις με όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς στην επικράτειά του, για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.

Καθίσταται σαφές ότι οι Δήμοι, ως βαθμίδες διακυβέρνησης που βρίσκονται σε αμεσότερη επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και που, στα πλαίσια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, συγκεντρώνουν πλέον όλες τις αρμοδιότητες στους τομείς φροντίδας, πρόληψης και καταπολέμησης της βίας, των κοινωνικών υπηρεσιών και της πρόνοιας, αποτελούν το πλέον κατάλληλο πεδίο για την επίτευξη της ουσιαστικής και πραγματικής ισότητας των φύλων σε τοπικό επίπεδο.

Επομένως, στο πλαίσιο της διοίκησης των τοπικών υποθέσεών τους και της χάραξης της πολιτικής τους, οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού οφείλουν να προωθούν την ισότητα των φύλων και να φροντίζουν για την εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», καταρτίζοντας, κατόπιν διαβούλευσης, Σχέδια Δράσης και μεριμνώντας για την υλοποίησή τους, με τη λήψη μέτρων και δράσεων, που, με πρακτικούς τρόπους θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και για το λόγο αυτό όσοι Δήμοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» θα πρέπει να προβούν στην υπογραφή της και επίσης όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, κοινοποιώντας τη σχετική απόφαση και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή του Δήμου Αμοργού

Κατόπιν τούτων προτάθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού η σύσταση Επιτροπής Ισότητας στο Δήμο Αμοργού με τα εξής μέλη:

- Δεσποτίδη Καλλιόπη, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής

- Γιαννακοπούλου Ειρήνη, Δημοτική Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, μέλος.

- Νομικού Σοφία,Δημοτική Υπάλληλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, μέλος

- Εκπρόσωπος που θα οριστεί από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αμοργού, μέλος

- Εκπρόσωπος που θα οριστεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χώρας Αμοργού, μέλος

-Ο Εκπρόσωπος που θα οριστεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, μέλος

- Δύο άτομα που θα οριστούν από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αμοργού, μέλη

Ετικέτες: