Αδύνατη η συνέχιση των δια ζώσης μαθημάτων βάσει των νέων κανόνων λειτουργίας των καλλιτεχνικών δομών

Κλειστή παραμένει η Φιλαρμονική της Σύρου

«Τρικλοποδιά» στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βάζουν οι αυστηρές προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των δομών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η Φιλαρμονική της Σύρου ανήκει στις δομές εκείνες που από την προσεχή Δευτέρα θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά για τους σπουδαστές άνω των 11 ετών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς η διδασκαλία και η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, που αποτελούν τη βάση της τοπικής ορχήστρας, απαγορεύεται ρητά βάσει των νέων διατάξεων. 

Κατά συνέπεια, η μόνη επιλογή που έχουν προς το παρόν το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου και η αρχιμουσικός Alice Labarche είναι η συνέχιση των διαδικτυακών μαθημάτων που είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας των δομών, κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται βέβαια πως, όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας μόνο τα μαθήματα της κ. Labarche. Η αρχιμουσικός διδάσκει ατομικά εννέα μαθητές από ένα σύνολο 24-25 παιδιών, που θα μπορούν, εάν δεν υπάρξουν «παραθυράκια» στην ανωτέρω απόφαση, να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία έως και τη λήξη της φετινής χρονιάς, στις 15 Ιουνίου 2020.

Ως εκ τούτου, μαθητές οι οποίοι δεν είχαν έως τώρα τον κατάλληλο εξοπλισμό ή γενικότερα τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα online μαθήματα, θα εξακολουθούν να απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία για έναν ακόμη μήνα. Το ομολογουμένως «χαμένο έδαφος» προβληματίζει τους υπεύθυνους της Φιλαρμονικής, η οποία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με κόπο να ξαναβρεί τα βήματά της, αποτελώντας έναν «φωτεινό σηματοδότη» στην πολιτιστική ζωή της Σύρου.

Αβέβαιο το μέλλον

Εκτός από την απαγόρευση της χρήσης πνευστών και κρουστών, απαγορεύεται και η φωνητική διδασκαλία στις δομές όπου αυτή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Επιπλέον, στις αίθουσες διδασκαλίες και στους λοιπούς κλειστούς χώρους των δομών θα πρέπει τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Επιβάλλεται ενδελεχής και συχνός καθαρισμός και η τοπική απολύμανση όλων των μουσικών οργάνων και όλων των επιφανειών που αγγίζονται από μαθητές- σπουδαστές και δασκάλους-καθηγητές.

Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των φορέ-ων του άρθρου πρώτου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

Η ασφαλής λειτουργία των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του άρθρου πρώτου γίνεται σύμφωνα με την από 13.5.2020 εισήγηση της 47ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή επαναλειτουργία των δομών καλλιτεχνικής εκ- παίδευσης, όπως αυτά εξειδικεύονται και κοινοποιούνται με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Διοίκηση των φορέων και των επιχειρήσεων του άρθρου πρώτου φροντίζει ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών, σπουδαστών, δασκάλων, καθηγητών και εργαζομένων,ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Βάσει των περιορισμών που επιβάλλουν οι νέοι κανόνες, το μέλλον της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παραμένει προς το παρόν «άγνωστο», καθώς μετά το τέλος της διδακτικής περιόδου τα μαθήματα ολοκληρώνονται και αρχίζουν ξανά τον Οκτώβριο. Στο διάστημα που μεσολαβεί η Φιλαρμονική συμμετείχε κάθε χρόνο στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου, ωστόσο και αυτή η πιθανότητα θεωρείται για την ώρα μικρή, καθώς οι μαθητές της δομής που λάμβαναν μέρος είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα την προηγούμενη –δημιουργική- περίοδο.