«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Αχαΐα: Ενισχύσεις στα τοπικά Νοσοκομεία - Ερωτηματικό το αν θα μείνουν

  • Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2020 - 06:26

Μετά από αρκετά χρόνια τα νοσοκομεία της περιοχής μας δεν θα απαιτηθεί να μειώσουν χειρουργικές αίθουσες και άλλες δραστηριότητες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο προσωπικό για ολιγοήμερη ξεκούραση.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας, η ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της περιοχής μας με 400 περίπου άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό, θα δώσει τη δυνατότητα στο δυναμικό των νοσοκομείων, κυρίως το νοσηλευτικό, να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προσλήψεις αυτές έγιναν με ταχύτατες διαδικασίες, τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να ενισχυθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που ήταν και παραμένει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό αλλά και ο «Άγιος Ανδρέας» καθώς και τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Το προσωπικό των νοσοκομείων ενισχύθηκε μετά από αρκετά χρόνια. Τα δεκάδες οργανικά κενά υπέβαλλαν αφενός σε υπερεργασία το υπάρχον προσωπικό και αφετέρου εμπόδιζαν την ανάπτυξη κλινικών και τμημάτων. Τη θερινή δε περίοδο, υπενθυμίζουμε ότι λαμβάνονταν αποφάσεις για μείωση των χειρουργικών τραπεζιών και άλλων λειτουργιών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο προσωπικό να κάνει χρήση του ρεπό και της άδειάς του.

Ελέω κορωνοϊού η κατάσταση φέτος είναι σαφώς βελτιωμένη και με σωστό προγραμματισμό θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία της περιοδικής ξεκούρασης σε όλο το παλιό προσωπικό των νοσοκομείων χωρίς να χρειαστεί η λειτουργική συρρίκνωση των νοσοκομείων. Κι αυτό πρέπει να συμβεί διότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προκύψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι σε θέση μάχης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Όπως μας ανέφερε δε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ο κύκλος των προσλήψεων δεν έχει κλείσει καθώς συνεχίζουν να γίνονται τις ημέρες αυτές. «Αυτές οι θέσεις δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων αλλά είναι με χρήματα του υπουργείου Υγείας που διατέθηκαν μέσω της ΥπΕ. Όλοι έχουν προσληφθεί με διετείς συμβάσεις αλλά θα εξετάσουμε την περαιτέρω παραμονή τους διότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα νοσοκομεία μας» μας είπε ο κ. Καρβέλης ο οποίος έχει κάνει ήδη το σχετικό διάβημα στο υπουργείο Υγείας.

ΜΟΝΑΔΕΣ

Η διατήρηση του προσωπικού αυτού αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που χρόνια μαστίζονται από την υποστελέχωση. Η παραμονή του δε αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιπλέον κλίνες που άνοιξαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα». Υπενθυμίζουμε ότι στον «Άγιο Ανδρέα» λειτουργούσαν 6 κλίνες ΜΕΘ και το τελευταίο δίμηνο προστέθηκε άλλη μία στην υπάρχουσα Μονάδα και άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού σε άλλο χώρο. Στόχος του κ. Καρβέλη είναι να υπάρξει ανακατανομή των χώρων και να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες σε μία ενιαία πτέρυγα. Στο ΠΓΝΠ λειτουργούσαν 13 κλίνες ΜΕΘ και αναπτύχθηκαν άλλες 10.

Όλες αυτές για να συνεχίζουν να λειτουργούν προϋποθέτουν την ικανή στελέχωση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Επομένως η ικανοποίηση του αιτήματος της Υγειονομικής Περιφέρειας, για μονιμοποίηση του προσωπικού, κρίνεται αναγκαία.

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

Ετικέτες: