Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για την αντιμετώπιση της Παράκτιας Διάβρωσης στο Δήμο Παγγαίου
- Τρίτη, 16 Ιουνίου, 2020 - 06:27
Οι παράκτιες ζώνες στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αφενός μεν αποτελούν αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τοπικές κοινωνίες, αφετέρου δε αντιμετωπίζουν διαρκώς αυξανόμενες φυσικές και ανθρωπογενείς πιέσεις που δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης με ιδιαίτερα επιζήμιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Έχοντας ως κοινό στόχο την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, Δήμοι, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αλβανία δημιούργησαν μία σύμπραξη η οποία, υπό την καθοδήγηση του Δήμου Παγγαίου, σχεδίασε και υλοποίησε το έργο HERMES με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο HERMES αποτελεί μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακού σχεδιασμού ικανού να υποστηρίξει την αφομοίωση και αξιοποίηση προηγμένων προσεγγίσεων και τεχνικών, με στέρεες αναφορές στην σύγχρονη Περιβαλλοντική Μηχανική, σε τοπική κλίμακα. Κορυφαίο βήμα στην πορεία του έργου αποτελεί το Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZoomBusiness18-19 Ιουνίου.
«Το συνέδριο» τονίζει ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, «θα είναι μια ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ στελεχών των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, ενεργών πολιτών και βέβαια του πολιτικού προσωπικού των τοπικών κοινωνιών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Τα θέματα της διάβρωσης ακτών και της κλιματικής αλλαγής θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα τα επόμενα χρόνια και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα».
Tο συνέδριο θα υποστηρίξουν και θα εμπλουτίσουν με τις εισηγήσεις τους τα μέλη του δικτύου Σχεδιασμού και Διαχείρισης Λιμενικών, Παράκτιων και Υπεράκτιων Έργων (DMPCO) στο οποίο συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Η παράκτια διάβρωση» αναφέρει η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ Βασιλική Τσουκαλά, Αν. Καθηγήτρια, προσκεκλημένη εισηγήτρια στο Συνέδριο Hermes, «είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται στενά τόσο με τις φυσικές διεργασίες, όσο και με την ανθρώπινη δραστηριότητα, οπότε αυτή η συνάντηση αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες για τη σύγχρονη κατάσταση και τους πιθανούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στον τομέα αλλά και να αναδείξουμε την ωριμότητα και την αξία των σημερινών πρακτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης».
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Συντονιστή του έργου HERMES και Καθηγητή του ΔΠΘ, Γεώργιο Συλαίο, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο περιλαμβάνουν :
- Παράκτια διάβρωση: Τρέχουσα κατάσταση, τάσεις και προοπτικές
- Πολιτικές και εργαλεία που υποστηρίζουν την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των παράκτιων δήμων στην παράκτια διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
- Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ΟΔΠΖ (Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης) από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές
- Επιστημονικά εργαλεία για την παρακολούθηση διεργασιών των παράκτιων ζωνών
- Τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράκτιας ζώνης
- Τουριστική ανάπτυξη εν μέσω του κινδύνου παράκτιας διάβρωσης και κλιματικής αλλαγής
- Χρηματοδοτικά μέσα για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: "Από τα παιδιά για τα παιδιά", μία φιλανθρωπική συνεργασία του 4ου και 6ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου
9 Ιαν. 2025 - 12:32 - Σχολεία: Καθημερινές στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών τον Ιανουάριο
8 Ιαν. 2025 - 19:59 - Επιστημονικός και όχι γραφειοκρατικός ο ρόλος των διευθυντών
8 Ιαν. 2025 - 6:15 - Λειτουργικός Αναλφαβητισμός: Κανένα παιδί στην Α' Δημοτικού πριν τη συμπλήρωση έξι ετών
7 Ιαν. 2025 - 17:58 - Σχολεία 2025: Πόσα τριήμερα φέρνει στους μαθητές η νέα χρονιά
3 Ιαν. 2025 - 19:33