Πιο κοντά στην «πηγή» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Τρίτη, 16 Ιουνίου, 2020 - 06:18
Στο 1,8% ανέρχεται η αποχή Κυκλαδιτών μαθητών από την πρώτη ημέρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες ξεκίνησαν χθες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν» από τη συλλογή «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003), ενώ το τρίτο ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012). To θέμα της έκθεσης ήταν για τη σχέση των μαθητών με την ανάγνωση βιβλίων και τη διαχείριση του προσωπικού χρόνου.
Με τη σειρά τους, οι υποψήφιοι των εσπερινών λυκείων ανέπτυξαν τις θέσεις τους και απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με το νέο σύστημα θα εξεταστούν την Τετάρτη 17/6, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Την Παρασκευή 19 Ιουνίου ακολουθούν η Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και η Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών). Την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας θα εξεταστούν στη Φυσική (22/6) και οι μαθητές των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στην Ιστορία και την Πληροφορική αντίστοιχα (24/6).
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 26/6 με την εξέταση στη Χημεία και την Οικονομία.
Ο φετινός κύκλος εξέτασης για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ξεκινά σήμερα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Αυτή τη χρονιά, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών εξετάζονται με το «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι με το «παλαιό».
Πιστή τήρηση των κανόνων υγείας
Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στο νομό των Κυκλάδων, όπου τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία υποψηφίων και επιτηρητών. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος, εξηγεί ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για τους επιτηρητές, οι οποίοι χθες ήταν συνολικά 187. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν προέκυψε στη διάταξη των αιθουσών, δεδομένου ότι οι αίθουσες και των 18 εξεταστικών κέντρων που λειτουργούν στο Νομό ανταποκρίνονται στα αριθμητικά δεδομένα των φετινών υποψηφίων (1091). Η μέγιστη δύναμη υποψηφίων σε κάθε αίθουσα είναι τα 15 άτομα. «Ακόμη κι αν είχαμε στη διάθεσή μας μια μεγάλη αίθουσα, όπως η Αίθουσα Τουλούπη στο Λυκειακό συγκρότημα της Σύρου, πάλι 15 μαθητές θα έμπαιναν για να εξεταστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος.
Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων στα μικρότερα νησιά είναι τα 9 άτομα. Στην Ανάφη, εξετάζονται φέτος πανελλαδικά 12 τελειόφοιτοι.
Όσον αφορά στις Κυκλάδες, μόνο το 1,8% των μαθητών οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλήνιες, δεν προσήλθε την πρώτη ημέρα στο εξεταστικό κέντρο. Καθίσταται γνωστό πως το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο σε προηγούμενες χρονιάς, αγγίζοντας ακόμη και το 7%. «Την πρώτη ημέρα παρουσιάζονται σχεδόν όλοι. Αλλά υπάρχουν τόσο αυτοί που δεν έρχονται καθόλου, όσο και εκείνοι που επειδή δεν έγραψαν καλά στο πρώτο μάθημα, παραιτούνται», διευκρινίζει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στελέχωση των 18 Εξεταστικών Κέντρων
Σε κάθε εξεταστικό κέντρο έχει οριστεί η Λυκειακή Επιτροπή, ενώ τις υπηρεσίες τους παρέχουν επίσης ένας επιστάτης και ένας καθαριστής, ο οποίος αναλαμβάνει τον καθαρισμό των αιθουσών πριν και μετά την εξέταση. «Αυτή τη στιγμή, έχει αρρωστήσει η καθαρίστρια στην Άνδρο και φέραμε άλλη, οπότε πρέπει να αλλάξουμε και την απόφαση τοποθέτησης».
Τα 18 εξεταστικά κέντρα του Νομού στελεχώνονται συνολικά (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) από 315 επιτηρητές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν ρόλο επιτηρητή στο σχολείο όπου διδάσκουν. Ως εκ τούτου, εκπαιδευτικοί από τα Γενικά Λύκεια επιτηρούν τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και αντίστροφα, ενώ αξιοποιούνται και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα Γυμνάσια της κάθε περιοχής. Σε μικρότερους τόπους όπου οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, αποστέλλονται επιτηρητές από όμορα νησιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, στο εξεταστικό κέντρο της Ανάφης εστάλησαν τρία άτομα από τη Σύρο. Παρότι αρχικά είχε ακουστεί η ενδεχόμενη αξιοποίηση εκπαιδευτικών και από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε τελικά απαραίτητο. «Στη θέση αυτή θα πρέπει συνήθως να τοποθετούνται γνώστες της διαδικασίας, αλλά σε περίπτωση που οι επιτηρητές είναι λίγοι, θα πρέπει να αξιοποιηθούν κι άλλοι εκπαιδευτικοί, υπό την καθοδήγηση εκείνων που γνωρίζουν».
Οι υποψήφιοι σε αριθμούς
Σημειώνεται ότι τρεις-τέσσερις υποψήφιοι από τη Φολέγανδρο, στην οποία δεν λειτουργεί φέτος εξεταστικό κέντρο, πηγαίνουν στην Ίο, ενώ το Κουφονήσι είναι από τις περιοχές που αυτή τη χρονιά δεν έχουν υποψήφιο. Στην κορυφή των νησιών με το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων, βρίσκεται η Νάξος με δύο εξεταστικά κέντρα, ένα στη Χώρα (110 υποψήφιοι) και ένα στην Τραγαία (68 υποψήφιοι). Ακολουθούν η Σύρος (97) και η Σαντορίνη (περίπου 90).
«Ελπίζουμε οι μαθητές μας να έγραψαν καλά χθες και να συνεχίσουν με επιτυχία τις εξετάσεις, γιατί προετοιμάστηκαν φέτος προνομιακά την εποχή του κορωνοϊού, έχοντας άπλετο χρόνο να μελετήσουν και να κάνουν τις επαναλήψεις τους», κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Όλοι οι μαθητές μας είναι νικητές»
14 Ιουλ. 2020 - 6:20 - Οι μαθητές έκαναν αγώνα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια
4 Ιουλ. 2019 - 6:20 - «Προσδοκούμε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας»
14 Μαΐου. 2019 - 6:17 - Πανελλαδικές: Στις 8 ή 9 Ιουλίου η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων
3 Ιουλ. 2024 - 8:24 - Φ.Φόρτωμας - πανελλαδικές εξετάσεις: "Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά - Πιστεύουμε στη νέα γενιά"
30 Μαΐου. 2024 - 10:13