Πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη βελτίωση του χώρου που εξυπηρετεί την κίνηση της βασικής πύλης εισόδου του λιμένα Ερμούπολης

Ο χώρος του kiss and ride “ανακουφίζει” το κυκλοφοριακό

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η απόφαση για την εφαρμογή νέων μέτρων, όπως αναφέρει ο Λιμενάρχης Σύρου

Νέα μέτρα λειτουργίας για τον χώρο του kiss and ride στην Ερμούπολη λαμβάνει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η πρόεδρος και τα μέλη του οποίου συμφώνησαν προσφάτως, ομόφωνα, στην προώθηση αλλαγών όσον αφορά στον τρόπο και τις ώρες διάθεσής του προς τους επαγγελματίες οδηγούς, τους απλούς πολίτες, αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων οχημάτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο χώρος θα εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση για διάστημα 45' πριν και μετά την άφιξη και την αναχώρηση των πλοίων, απόφαση που σημαίνει πως τα ταξί, τα τουριστικά λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα οχήματα θα μπορούν να παραμένουν στις καθορισμένες θέσεις όχι για μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, ο χώρος θα είναι διαθέσιμος σε πολίτες για την προσωρινή στάθμευση των οχημάτων τους, η διάρκεια της οποίας δεν θα υπερβαίνει τα 40'.

Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν - στο μέτρο του εφικτού - στην εξυπηρέτηση της κίνησης στην πόλη, καθώς είναι γνωστό και πολυσυζητημένο το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην Ερμούπολη. Ως εκ τούτου, μέριμνα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι μέσω της βελτιωμένης λειτουργίας του kiss and ride να διευκολύνονται στην πρόσβασή τους προς την πόλη, πολίτες που δεν βρίσκουν κενές θέσεις parking.

Από την εφαρμογή των αλλαγών, αυτονόητα προκύπτει πως ο χώρος δεν θα αποτελεί πλέον “μόνιμο” parking για επιχειρήσεις ενοικιαζομένων οχημάτων, οι οποίες θα ενημερωθούν για να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα.

Αναφορικά με τις εν λόγω αλλαγές τοποθετήθηκε ο Λιμενάρχης Σύρου στην εφημερίδα, καθώς η σχετική πράξη του Λιμεναρχείου Σύρου θα ανάψει το “πράσινο φως” για την εφαρμογή των αλλαγών. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Τα νέα δεδομένα με απόφαση Λιμενικού Ταμείου

Ειδικότερα, το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου: Α. Προτείνει να επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για την αποεπιβίβαση επιβατών από και προς το πλοίο, η στάση επαγγελματικών οχημάτων και συγκεκριμένα ταξί, τουριστικών/ξενοδοχειακών λεωφορείων, Ε.Ι.Χ μεταφοράς πελατών τουριστικών καταλυμάτων (Ν.4093/2012 αριθ.1 παραγρ.Η2), ενοικιαζομένων οχημάτων και Ι.Χ. οχημάτων, στις θέσεις που καθορίζονται από το υπ’αριθ.1-Μάϊος 2020 σχέδιο που συντάχθηκε από το Τ.Τ.Υ, κατά το χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45’) λεπτών πριν τον κατάπλου Ε/Γ πλοίου έως σαράντα πέντε (45΄) λεπτών μετά τον απόπλου αυτού.

Β. Προτείνει για το χρονικό διάστημα 08:00-22:00 να επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάθμευση έως σαράντα (40΄) λεπτά, αποκλειστικά σε Ι.Χ. οχήματα, εκτός από το χρονικό διάστημα κατάπλου/απόπλου πλοίων όπως ορίζεται στη προηγούμενη παράγραφο.

Γ. Βαμβακούσης: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Λιμεναρχείου Σύρου

Θετικά έκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση ο Λιμενάρχης Σύρου, αφού ως μέλος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ψήφισε θετικά στην πρόταση της προέδρου, Κανδιώς Μαραγκού.

“Είναι μία πρωτοβουλία από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και συγκεκριμένα της προέδρου προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί αλλάζουν κάποια πράγματα στο χωροταξικό και κάποια δεδομένα που ίσχυαν στο παρελθόν. Αυτή η απόφαση της προέδρου και εν συνεχεία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκε σε μεταφορά εικόνων και γεγονότων από πλευράς των ιδιωτικών αστυνομικών που βρίσκονται στην περιοχή (security) της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης” ανέφερε εξ αρχής ο Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος εξήγησε πως αυτές οι διαπιστώσεις συνέτειναν στο να ληφθούν νέα μέτρα για τον χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με το λιμάνι της Ερμούπολης.

Ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει δε, πως το kiss and ride φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρείας παροχής υπηρεσιών φύλαξης με την οποία συνεργάζεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “το Λιμεναρχείο αστυνομεύει την περιοχή πάντα σε συνεργασία με την εταιρεία και όποτε απαιτηθεί η παρέμβασή του, αυτό γίνεται”.

Σχετικά με τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών, ο κ. Βαμβακούσης τόνισε αφού εκδοθεί η σχετική θετική πράξη του Λιμεναρχείου, τότε, το Λιμενικό Ταμείο θα ανακοινώσει την εφαρμογή των νέων μέτρων. “Είναι μία υπηρεσιακή πράξη από την πλευρά τη δική μας, της Λιμενικής Αρχής Σύρου, η οποία θα υιοθετεί αυτήν την πρόταση – εισήγηση του Λιμενικού Ταμείου. Αυτό θα γίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Μέχρι την Παρασκευή θα έχει εκδοθεί για να τεθεί σε εφαρμογή” δήλωσε κατηγορηματικά.

Εύρυθμη λειτουργία του λιμένα

Προβαίνοντας σε μία αναλυτικότερη τοποθέτηση για το θέμα, ο Λιμενάρχης σχολίασε πως και ο ίδιος “ως μέλος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έχω συμφωνήσει διότι αυτή η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε λάβαμε υπόψιν μας πολύ σοβαρά – και αυτό πρέπει πάντοτε να γίνεται - τί ίσχυε επί του πρακτέου όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι άνθρωποι που είχαν σαφή εικόνα για το πώς λειτουργεί ο χώρος κατέθεσαν απόψεις οι οποίες αξιολογήθηκαν και υιοθετήθηκαν προκειμένου να εφαρμοστούν”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “το kiss and ride είναι ένας πολύ περιορισμένος χώρος, ο οποίος αξιοποιείται σε βέλτιστο βαθμό επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Δηλαδή επ΄ ωφελεία της εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού”. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “το λιμάνι μας είναι η κύρια πύλη εισόδου στο νησί και θα πρέπει αν μη τι άλλο, να βελτιώνονται διαρκώς τα μέτρα, τα οποία θεσπίζονται για την εύρυθμη λειτουργία του και κατ΄ επέκταση να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες του νησιού, τόσο κατά την άφιξή τους, όσο και κατά την αναχώρησή τους”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Κι αυτός ο περιορισμένος χώρος που λειτουργεί στην περιοχή πρέπει να αξιοποιηθεί στον βέλτιστο δυνατό βαθμό” και αυτό όπως εκτίμησε παρακάτω, “επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερο με τη νέα απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την κατ΄ επέκταση απόφαση που θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτής, από πλευράς Υπηρεσίας”.

Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της απόφασης, ο κ. Βαμβακούσης εστίασε σε ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που θα προκύψουν στον χώρο και θα πρέπει να τηρούνται, λέγοντας τα εξής: “Ο κορμός της απόφασης είναι ότι θα χρησιμοποιείται από τους επισκεπτόμενους στο λιμάνι είτε για να παραλάβουν επισκέπτες, είτε για να αποβιβαστούν από τα οχήματα για να κατευθυνθούν προς επιβίβαση στα διερχόμενα πλοία. Από την πλευρά τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο χώρος 45' πριν από την άφιξη και 45' μετά την αναχώρησή του πλοίου”. Επιπλέον, τόνισε πως, “το διάστημα που δεν έχει πλοία και μετά από το 45λεπτο, θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης. Δηλαδή θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης της πόλης να αφήνει για ένα συγκεκριμένο διάστημα το όχημά του (έως 40 λεπτά) προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικές ανάγκες του”. Τέλος, σημείωσε πως, “Τα ενοικιαζόμενα οχήματα θα εμπίπτουν στη γενικότερη κατηγορία, δηλαδή να σταθμεύουν 45' πριν και 45' μετά τον απόπλου του πλοίου πάλι για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών” ενώ όπως επανέλαβε “οι θέσεις που εξασφαλίζονται είναι αντίστοιχες με τις λειτουργούσες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων στο νησί για να μπορούν όλοι ισότιμα να εξυπηρετούνται. Ένα όχημα η κάθε επιχείρηση”. Υπογράμμισε καταλήγοντας πως, “τα ταξί θα φύγουν από το σημείο που ήταν μέχρι πρότινος και θα μετακινηθούν προς την πλευρά της θάλασσας” ωστόσο, όπως τόνισε, “οι θέσεις παραμένουν ίδιες καθώς δεν εθίγησαν καθόλου οι επαγγελματίες”.

 

Ετικέτες: