«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Κεκτημένο ή απόρροια συμφορών;

Μειωμένοι & μηδενικοί συντελεστές ΦΠΑ
  • Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2020 - 06:26

Οι νησιώτες από την αρχή της προσπάθειάς τους να διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το μεταναστευτικό, καθώς αποτελούν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα από το 1987. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, όχι μόνο αποδέχεται την προηγούμενη ρητορική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συνδέει άρρηκτα το μεταναστευτικό προσφυγικό με την διάκριση του ΦΠΑ, αλλά προσθέτει και τον παράγοντα του κορωνοϊού.

Σε δήλωσή του, ζητά τη μονιμοποίηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, αλλά και την επέκταση του μέτρου και στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας.

«Στις 30.6.2020 λήγει η παράταση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις τρεις νήσους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Λέσβο, Χίο και Σάμο,  η οποία ίσχυε από την 1.1.2020.

Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου ζητά την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις νήσους αυτές και την επέκταση του στο σύνολο των νήσων των τριών νομών του Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την Κυβέρνηση ισχύουν ακόμα στο ακέραιο.

Οι μειωμένοι συντελεστές θα πρέπει να καθιερωθούν σε μόνιμη βάση, δεδομένου ότι εκτός από την μεταναστευτική κρίση που πλήττει το Βόρειο Αιγαίο, υπάρχει η κρίση στην τουριστική αγορά λόγω του κορωνοϊού».

ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ & ΨΑΡΑ

Την μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ώστε να σταματήσει το άγχος της κυλιόμενης 6μηνης παράτασης, ζήτησε με παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος.

Ο ίδιος μάλιστα, με βάση την επιστολή του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, έκανε λόγο για δίκαιο αίτημα σε ότι αφορά τον μηδενισμό του Φ.Π.Α. σε Οινούσσες και Ψαρά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα δημοσιονομικό μέτρο με ελάχιστο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό.