ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: “Στα κάγκελα” ο κλάδος της εστίασης μετά τα λουκέτα
- Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 06:26
Από Λίλιαν Δαφερμάκη
“Στα κάγκελα” είναι ο κλάδος της εστίασης, που κατεβάζει ρολά για ένα 24ωρο την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου, σε όλα τα καφέ εστιατόρια και τα μπαρ της πόλης, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο υπό την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση ζητούν τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί το όριο που ο νόμος ορίζει ότι ο κάθε πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε μια οριοθετημένη ζώνη 2 τμ. και να περιοριστεί στο 1τμ.
Όπως τονίζουν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, αλλά παράλληλα το πλαίσιο να μην είναι τόσο αυστηρό, διότι θα γίνει «ταφόπλακα» για δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες στα πρώτα τους βήματα μετά την καραντίνα, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πιέσεις που δέχονται.
Ήδη ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, έχει αρχίσει να προσεγγίζει τους βουλευτές από τους οποίους ζητά να εκφράζουν ενυπόγραφα την πολιτική στήριξη στο αίτημα τους για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν στις υφιστάμενες συνθήκες.
Την ίδια στιγμή η πλευρά του δήμου εξακολουθεί να μην έχει δώσει καμία απάντηση στα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι επιχειρηματίες οι οποίοι ζητούν να αναπτύξουν σε μεγαλύτερο χώρο τα τραπεζοκαθίσματα τους.
Μάλιστα για τη χρονοτριβή αυτή της Λότζια, δεν έκρυψε την ενόχλησης της η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει με χαλαρότητα το όλο θέμα.
Θύελλα αντιδράσεων μετά τους ελέγχους
Η αυστηρότητα των ελέγχων συνδυαστικά με την επίδειξη ισχύος φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων στον κλάδο των καταστηματαρχών εστίασης, οι οποίοι συμπαραστέκονται στους τρεις συναδέλφους τους οι επιχειρήσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας και τους χρεώθηκαν πρόστιμα 10.000 ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση των συναδέλφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας που τους έχει επιβληθεί.
Η ίδια εξηγεί ότι «με βάση το σημερινό καθεστώς δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι και να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας. Θα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση των μέτρων ώστε να επιτρέπεται ένα τετραγωνικό μέτρο ανά άτομο όπως άλλωστε γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις ελέγχων που θα πρέπει να έχουν κυρίως προληπτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα. Παράλληλα θα πρέπει να μας παραχωρήσουν τα επιπλέον τετραγωνικά που ζητούν οι επιχειρηματίες που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα για τα οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.
Υπάρχει η δέσμευση ότι μέχρι την Τετάρτη όλα θα έχουν ξεκαθαριστεί». Η ίδια εξηγεί ότι η 24ωρη κινητοποίηση του κλάδου θα γίνει συμβολικά την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου συμβολικά καθώς ξεκινά και ο τουρισμός για να δείξουμε ακριβώς τη δεινή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει, η οποία έχει παρενέργειες και σε δεκάδες εργαζόμενους που ζουν από τις επιχειρήσεις τις οποίες προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοικτές.
“Δεν υπάρχει καμία παράβαση”
«Δεν υπάρχει καμία παράβαση» υποστηρίζει η ιδιοκτησία της γνωστής καφετέριας στο κέντρο του Ηρακλείου, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών επειδή κατά τους ελεγκτές διαπιστώθηκαν επιπλέον 15 πελάτες.
Ήδη η επιχείρηση προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου κατά της πράξης επιβολής προστίμου και κατά της πράξης αναστολής λειτουργίας. Σύμφωνα με το δικηγόρο κ. Πέτρο Στεφανάκη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, το κατάστημα επέλεξε να συμμορφωθεί αυτοβούλως και να αναστείλει τη λειτουργία του μέχρι και την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής, κάτι που αναμένεται να γίνει ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Ο κ. Στεφανάκης διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει διαδικασία σφράγισης από το νόμο, όπως εσφαλμένα ειπώθηκε από κάποιους.
Ο νόμος επιβάλλει μία πράξη αλλά δεν επιβάλλει τη διαδικασία σφραγίσματος. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επιχειρηματίας έχει την δυνατότητα να συνεχίσει τη λειτουργία του καταστήματος, όμως υπάρχει επιβολή προστίμου ύψους 5000 ευρώ ημερησίως.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κατάστημα αποφάσισε να κάνει χρήση των ένδικων μέσων που του εκχωρεί ο νόμος και να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η θέση της επιχείρησης είναι ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση. Τηρήθηκε απαρέγκλιτα η προβλεπόμενη αναλογία ατόμων-τετραγωνικών και αυτό αποδεικνύεται, όπως υποστηρίζεται, από τις αποστάσεις των τραπεζιών και από τις μάσκες, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο.
Τα επιπλέον 15 άτομα καταμετρήθηκαν εσφαλμένα από τους ελεγκτές, υποστηρίζεται. Ως προς την σύλληψη του υπευθύνου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αδίκημα για covid ή απείθειας όπως του αποδίδεται. Επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρχε σφράγιση καταστήματος και ότι η επιχείρηση ήταν σε διαδικασία απομάκρυνσης προμηθειών και πελατών. Επέλεξε να συμμορφωθεί αναμένοντας την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η πανδημία επανέφερε τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης
16 Ιουλ. 2020 - 6:26 - Στο παρά πέντε το ξενοδοχείο καραντίνας
24 Ιουν. 2020 - 6:29 - ΤΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ
27 Μαΐου. 2020 - 6:28 - ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Η υγειονομική ασφάλεια θα φέρει τους τουρίστες
21 Μαΐου. 2020 - 6:26 - Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου
28 Δεκ. 2024 - 15:53