Προβληματισμός στον δήμο, «σιγή ιχθύος» από το υπουργείο
- Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 06:27
Γεωργία Χαλάτση
Ένα καίριο ζήτημα, το οποίο θα απασχολήσει την περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη χώρα το επόμενο διάστημα, λόγω της εφαρμογής του νόμου του 2019 για τους πρόσφυγες, τέθηκε, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, αν και κεκλεισμένων των θυρών, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μετά από μια σιωπηλή παράταση λόγω της πανδημίας, οι πρόσφυγες για τους οποίους εγκρίνεται το άσυλο, θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα από την έγκριση, να εγκαταλείψουν είτε τις δομές, όπως τον Κατσικά, είτε τα μισθωμένα διαμερίσματα.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300 άτομα στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως υπολογίζεται, θα πρέπει μόνοι τους να κάνουν τις διαδικασίες για την απόκτηση ΑΦΜ και στη συνέχεια να μισθώσουν διαμέρισμα με την οικονομική συνδρομή του ΔΟΜ ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο επίσης υλοποιεί ο ΔΟΜ, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η παρέμβαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της έξωσης των προσφύγων, που βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο των Σφαγείων όπου έγινε η συνεδρίαση.
Ο ένας από τους δύο εκπροσώπους της Επιτροπής, στους οποίους επετράπη να μπουν στην αίθουσα, Κώστας Καλαμπαλίκης ρώτησε τη δημοτική αρχή τι σκοπεύει να κάνει τις προσεχείς εβδομάδες, όταν 400 άνθρωποι θα βρεθούν άστεγοι στο κέντρο της πόλης.
Για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα έκανε λόγο ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην διαδικασία απόδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου όσοι λάβουν άσυλο, να φύγουν από τη χώρα, εφόσον το επιθυμούν. «Αυτό είναι το αφήγημα, που όμως ανατρέπεται γιατί τα ταξιδιωτικά έγγραφα αργούν, μπορεί και για έξι μήνες», σημείωσε ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας πως και η ένταξη στο πρόγραμμα «Ήλιος» είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Προϋποθέτει ότι ο πρόσφυγας είναι αποφασισμένος να μείνει εδώ ή μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να συνεννοηθούν έστω για τα βασικά. Είναι πολύ δύσκολα υλοποιήσιμο το πρόγραμμα, λίγοι σε πανελλαδικό επίπεδο μπορούν να το αξιοποιήσουν», πρόσθεσε.
Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο, βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο, ζητώντας να υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να ανταποκριθούν. «Ζητήσαμε με έγγραφο προς υπουργείο, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες να υπάρξει ρύθμιση, και να βρεθεί τρόπος ώστε τοπική κοινωνία να μπορεί να ανταποκριθεί.
Μέχρι στιγμής υπάρχει σιγή ιχθύος. Ελπίζω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να βρούμε τον τρόπο για να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία που δεν είναι εύκολη και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις», σημείωσε, ενώ στη δευτερολογία του και με αφορμή την τοποθέτηση του Λάζαρου Νάτση, τόνισε ότι οι πιέσεις προς το υπουργείο είναι συνεχείς και από τον δήμο και από την ΚΕΔΕ.
«Σε τέτοιες περιόδους κρίσης πάντα δαιμονοποιείται ο αδύναμος και οι πρόσφυγες είναι ο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδα. Επομένως οι χειρισμοί πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο των εβδομάδων που έρχονται. Είδα αντιδράσεις και συμπεριφορές που πριν πέντε χρόνια θα ήταν αδιανόητο να ακουστούν», ανέφερε.
Να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να μπορούν οι δικαιούχοι ασύλου να κινηθούν, ζήτησε από τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη.
Στενή συνεργασία δήμου και υπουργείου και περισσότερη διεκδίκηση κονδυλίων, ζήτησε η Τατιάννα Καλογιάννη, επειδή, όπως σημείωσε, «ο κ. Δήμαρχος ζητά δωρητές».
«Μεταφέρονται οι συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, έχουμε την ευθύνη διότι κινδυνεύουμε να διαμορφώσουμε πανελλαδικά ένα αρνητικό κλίμα σε ένα δύσκολο τομέα και να προκληθούν προβλήματα από δυνάμεις που είναι έτοιμες να το εκμεταλλευτούν. Σε σωστή κατεύθυνση κινήθηκε ο δήμαρχος, αλλά πρέπει να πιέσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο Λάζαρος Νάτσης.
Διεκδίκηση περισσότερων μέτρων στήριξης των προσφύγων και πολιτική πίεση προς αυτή τη κατεύθυνση ζήτησαν από την πλευρά τους και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα».
«Θέλουμε τη διεκδίκηση συνολικών μέτρων για τη στήριξη προσφύγων-μεταναστών και πολιτική πίεση γιατί παράλληλα με τους 300 νόμιμους, θα είναι άλλοι τόσοι παράνομοι που δε θα ξέρουν τι να κάνουν», σημείωσε η κ. Τσουμάνη, ενώ για ανάγκη διασφάλισης της ένταξής τους στην κοινωνίας έκανε λόγο ο Χρήστος Πατσούρας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανακατατάξεις στον «χάρτη» της επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Ιωαννίνων
12 Ιαν. 2023 - 6:24 - Έπεσαν οι υπογραφές για παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα»
17 Σεπ. 2020 - 6:24 - Σημάδια συνεννόησης για αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής
3 Ιουν. 2020 - 6:22 - Δήμος Ηγουμενίτσας- Οι σημαντικές αποκλίσεις οδήγησαν στην υπαναχώρηση
20 Μαΐου. 2020 - 6:30 - Ταμείο Ανάκαμψης: «Καμπανάκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για καθυστερήσεις στα έργα
8 Ιαν. 2025 - 19:20