Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις
- Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020 - 12:28
Απαράδεκτη η σύγκληση δημοτικών συμβουλίων δια περιφοράς. Αποτελεί πλήρη υποβιβασμό του ρόλου των δημοτικών συμβούλων αλλά και των τόσο σοβαρών θεμάτων που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα δε νομίζουμε ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν όσον αφορά τις σχέσεις εργασίας για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, θα υπήρχε από κανένα δημοτικό σύμβουλο αντίρρηση για την απασχόληση στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά την περίοδο 2020-2021.
Αποτελεί όμως ουσιαστικά «φίμωση» των δημοτικών συμβούλων για το δεύτερο θέμα που αποτελεί χρόνιο και ιδιαίτερης σημασίας αίτημα των κατοίκων του Δήμου, «Υποβολή αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ», αφού δεν μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση για τη λήψη απόφασης.
Το θέμα αυτό ήρθε σε συνεδρίαση δια περιφοράς στις 9-7-2020, ημέρα Πέμπτη με ώρα έναρξης την 11:00 π.μ. τη στιγμή που η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το υπουργείο περιβάλλοντος είναι από τις 11/6/2020, χωρίς καμιά ενημέρωσή μας όλο αυτό το διάστημα. Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα καθότι η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στα παραπάνω προγράμματα είναι η 10 η Ιουλίου 2020.
⦁ Χωρίς να μας αποσταλεί η εισήγηση με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, την αιτιολογία των προτάσεών της, παρά μόνο η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτή στις 8/7/2020 στις 3.14΄μμ. (λίγο νωρίτερα είχαμε λάβει και την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του ΔΣ). Ούτε οι μελέτες, όσες έχουν γίνει, οι οποίες δεν είναι αναρτημένες ούτε στην ιστοσελίδα του Δήμου.
⦁ Χωρίς τέλος να μας αποσταλεί η τεχνική έκθεση που πρέπει να συνοδεύει το αίτημα ανά Δημοτική Ενότητα και πρέπει να υποβληθεί για την πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Η τακτική αυτή του δήμου χωρίς ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση των δημοτών για τη θέση του καθενός «σωτήρα» που ασχολείται με τα κοινά δεν είναι ούτε καινούρια ούτε τυχαία. Είναι πάγια τακτική όλων των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών παλαιότερων και νέων.
Από τη μια περνά σιωπηρά ( στα «μουλωχτά») ένα τόσο σοβαρό θέμα, βάζοντας πλάτες στην πολιτική και τους στόχους της κυβέρνησης και ΕΕ που δεν είναι άλλοι από το να ξεμπερδεύουν με όποια εμπόδια υπάρχουν ώστε να προχωρήσουν στις αλλαγές χρήσεις γης διευκολύνοντας τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για επενδύσεις, εξυπηρετώντας και τοπικά, πιθανόν, μικροπολιτικές σκοπιμότητες. ( ακόμα και σε περιοχές Νατούρα με υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς).
Αυτό εξάλλου δηλώνουν και οι υποδείξεις από το υπουργείο στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ως πρώτο κριτήριο για να ενταχθεί μια Δημοτική Ενότητα στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόσκληση ενδιαφέροντος: «αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και πιέσεις της ΔΕ (ενδεικτικά αναφέρονται: επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, προγραμματισμένη μεγάλη δημόσια επένδυση, ύπαρξη ή σχεδιασμός ολοκληρωμένης εδαφικής στρατηγικής / επένδυσης, έντονη οικοδομική δραστηριότητα)».
Από την άλλη παραπλανούν τους δημότες ότι τάχα ενδιαφέρονται για να προωθήσουν την επίλυση ενός τόσο σοβαρού χρόνιου προβλήματός τους κάνοντας δήθεν κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό όλων και «την ανάπτυξη» των νησιών του δήμου, ταυτίζοντας με διάφορα προσχήματα και τρόπους το συμφέρον του εργαζόμενου, του μεροκαματιάρη, των βιοπαλαιστών γεωργών- κτηνοτρόφων - αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων με τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών (εγχώριων και μη), τις προγραμματισμένες μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που ξέρουμε τι και ποιους εξυπηρετούν.
Οι χωροταξικοί σχεδιασμοί και τα ΣΧΟΑΠ είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το σχεδιασμό της κοινωνικο-οικονομικής στρατηγικής (ανάπτυξης) που προωθείται από την πολιτεία κεντρικά και φυσικά τους σχεδιασμούς της σε τοπικό επίπεδο.
Το ερώτημα είναι χωροταξικοί σχεδιασμοί, ΣΧΟΑΠ και ανάπτυξη για ποιους;
Η πρόσκληση του Υπουργείου το ανέφερε ρητά. Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι στο Δ.Σ. ψήφισαν ομόφωνα οι άλλες παρατάξεις, γιατί παρά τις «διαφοροποιήσεις» τους έχουν κοινό προσανατολισμό.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ΣΧΟΑΠ για όλο το Δήμο με κριτήρια, όχι τις ορέξεις των επενδυτών, αλλά κοινωνικο-οικονομικά που επίκεντρό τους θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων συνεχώς λαϊκών αναγκών. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η θέση μας μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα πλαίσια που θέτουν, αλλά με τη σωστή όμως διαδικασία που απαιτεί το θέμα θα μπορούσαμε να καταθέσουμε προτάσεις που θα ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Γι αυτούς εν συντομία τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε και δεν νομιμοποίησε με τη συμμετοχή της το απαράδεκτο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο.
Καλούμε τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κάλεσμα στην Λαϊκή Συνέλευση της κοινότητας Κορωνίδας
24 Σεπ. 2022 - 11:32 - Το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων
7 Μαΐου. 2020 - 10:20 - Αίτημα για λήψη μέτρων στη Νάξο
6 Απρ. 2020 - 20:36 - Το Ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
6 Μαΐου. 2019 - 20:14 - Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Νάξου
15 Απρ. 2019 - 12:36