Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τη συμπλήρωση 25 ετών από την Ιερατική Χειροτονία τoυ Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου

Ημέρα γιορτής και χαράς για την τοπική εκκλησία

Την επέτειο των 25 ετών από την ιερατική χειροτονία του Καθολικού Επισκόπου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου και του εφημέριου των Ενοριακών Ναών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο, π. Ιωσήφ Πρίντεζη, τίμησε η Καθολική Εκκλησία της Σύρου.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε χθες το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης, στα Χρούσσα, παρουσία της Βουλευτή Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πιστών του νησιού, προΐστατο ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ανάγκη των τοπικών εκκλησιών για νέες ιερατικές και μοναχικές κλήσεις.

Όπως τόνισε, κατά το παρελθόν και ειδικότερα κατά τη δεκαετία του 1950-1960, όλη η Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη γέμιζε από ιερείς αλλά και μοναχές και μοναχούς, που είχαν γεννηθεί στη Σύρο και την Τήνο. Πρόσθεσε μάλιστα πως το 1968, η Σύρος διέθετε 17 ιερείς, αριθμός που σταδιακά μειώθηκε. Ο π. Νίκος Ρούσσος, εφημέριος της Ευαγγελιστρίας είναι ο τελευταίος ιερέας του νησιού που χειροτονήθηκε, πριν από 18 χρόνια. Έξι χρόνια πριν, ο τότε εφημέριος των Ενοριών Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία και Αγίου Ιωσήφ στο Βήσσα π. Πέτρος Στεφάνου κλήθηκε να ποιμάνει την Καθολική Εκκλησία της Σύρου και τρεις μήνες αργότερα, ο μέχρι τότε υπεύθυνος του Προσκυνήματος της Παναγίας της Φανερωμένης π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος ανέλαβε τη διαποίμανση της Εκκλησίας της Αθήνας.

«Στείρες» από αφοσιωμένες Κλήσεις οι Εκκλησίες Σύρου και Τήνου

«Μέσα σε 50 χρόνια, οι ιερείς της Σύρου, παρόλες τις νέες χειροτονίες, από 17 είχαν μείνει 7. Και σήμερα, κανένα συννεφάκι στον ορίζοντα δεν φαίνεται να προμηνύει την ευεργετική βροχή ιερέων, μοναχών, μοναζουσών» υπογράμμισε ο Καθολικός Επίσκοπος Αθηνών, προσθέτοντας ότι σήμερα οι μισοί εφημέριοι στην Ελλάδα είναι εισαγόμενοι.  «Τους ευχαριστούμε βέβαια για τη γενναιοδωρία τους. Αλλά εμείς, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ξένοιαστοι πάνω σ’ αυτό το μαλακό μαξιλάρι! Εμάς, πρέπει να μας ενδιαφέρει πώς θα απαλλαγούμε από τον «κορωνοϊό» που έκανε τις Εκκλησίες Σύρου και Τήνου στείρες από αφιερωμένες Κλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η πρόκληση που πρέπει -κατεπειγόντως - να απασχολεί Επισκόπους και ιερείς και λαϊκούς σε όλη την Ελλάδα. «Μια Εκκλησία που δεν είναι ικανή να εξασφαλίσει τους ποιμένες της, είναι μια Εκκλησία που ξανάγινε ανήλικη, ανώριμη, άκαρπη από τους βασικότερους καρπούς».

Ο Σεβασμιώτατος π. Σεβαστιανός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών έζησε αυτά τα 4 χρόνια τη χειροτονία δύο νέων ιερέων, ενώ αυτή τη στιγμή έχει άλλους 13 ιεροσπουδαστές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους και θα χειροτονηθούν τον επόμενο χρόνο. «Βέβαια, από αυτούς τους 13, μόνο οι δύο γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δοξάζω τω Θεώ όμως. Γιατί άραγε η Αθήνα, που κάποτε είχε ανάγκη από Συριανούς και Τηνιακούς ιερείς, τώρα θα μπορεί να δώσει ιερείς στη Σύρο και την Τήνο, αν χρειαστεί, και αν το ζητήσουν οι τοπικές Εκκλησίες; Δεν το γνωρίζω! Μάλλον ο Θεός θέλει να αφυπνίσει τους Συριανούς και Τηνιακούς προκαλώντας τη ζηλοτυπία μας! Σίγουρα όμως θέλει να μας αφυπνίσει όλους, για να αναζητήσομε τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε μια πίστη πιο ζωντανή, και θα μεταδίδομε στις νεότερες γενεές μια πίστη ικανή: να γεννήσει ένθερμους χριστιανούς, και γι’ αυτό νέους και νέες ικανούς να αφουγκραστούν την κατεπείγουσα πρόσκληση του Θεού: «Ποιον να στείλω; Ποιος δέχεται να τον κάνω ψαρά ανθρώπων;»!     

 

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου: «Στήριγμά μου ήταν και είναι η χάρη του Θεού»

Για το δώρο νέων ιερατικών και μοναχικών κλήσεων για τις τοπικές εκκλησίες προσευχήθηκε και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό για τη χάρη που έκανε πριν από 25 χρόνια να καλέσει τόσο τον ίδιο όσο και τον π. Ιωσήφ Πρίντεζη να εργαστούν στον «αμπελώνα» του.

Εγκάρδιες ευχαριστίες απηύθυνε επίσης στους πιστούς για την αγάπη, τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους στο έργο της εκκλησίας. Καταλήγοντας, ζήτησε από τους ίδιους την προσευχή τους για όλους τους επισκόπους, ιερείς, μοναχούς, μοναχές και ιεροσπουδαστές, ώστε ο Κύριος να πολλαπλασιάζει με τη χάρη του το έργο που ταπεινά ο καθένας από αυτούς προσφέρει για το καλό του ποιμνίου του.         

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου υπογραμμίζει ότι η επέτειος των 25 χρόνων από την ιερατική χειροτονία του αποτελεί σημαντικό σταθμό στη ζωή του. «Κοιτάζοντας πίσω και αναλογιζόμενος την πορεία μου, κατ’ αρχήν ως ιερέα και εφημερίου για 19 χρόνια, θεωρώ πως η χάρη και η δύναμη του Θεού ήταν το στήριγμά μου. Η ποιμαντική δράση του εφημερίου, που συνοδεύει με την παρουσία του και την προσφορά της διακονίας του στις οικογένειες, είναι το κύτταρο της ζωντανής εκκλησίας».

Προσθέτει, μάλιστα, πως η διαποίμανση μιας ευρύτερης χριστιανικής κοινότητας από το αξίωμα του Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Κρήτης, αποτελεί ένα φορτίο που μόνο με τη βοήθεια του Κυρίου μπορώ να φέρω.

«Καθημερινά καλούμαι να αντιμετωπίσω πολύπλοκα ποιμαντικά και όχι μόνο, θέματα. Πρέπει με τη δική μου πνευματική καθοδήγηση να πλεύσει το καράβι της τοπικής μας εκκλησίας, μέσα σε πολύ δύσκολους καιρούς. Αισθάνομαι συχνά πως οι καταστάσεις  που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, η τόσο ευμετάβλητη και εκκοσμικευμένη, πρέπει να αγγίζουν την εκκλησία, να μπορούν να παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις από εμάς τους ποιμένες, επίσκοπο και ιερείς. Οφείλουμε να βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, εξ’ άλλου ο λαός του Θεού, που είναι η εκκλησία, είναι μέρος της κοινωνίας».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως, η σημερινή επέτειος τον κάνει να αισθάνεται ακόμη πιο βαθιά ευγνωμοσύνη στον Κύριο το Θεό μας, για τη χάρη που του χορηγεί, και απευθύνει σε Εκείνον πρώτα την ευχαριστία του για τα δώρα του. «Αξιοποιώντας τα, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι, με την πολύτιμη βοήθεια των αγαπητών συνεργατών μου, των ιερέων, αλλά και τη συμμετοχή καθενός και καθεμιάς που συμμετέχουν ενεργά στο έργο της εκκλησίας, μπορούμε να καταφέρουμε μικρά καθημερινά  «θαύματα». Τέλος, η επέτειος αυτή μου προσφέρει ακόμη την ευκαιρία, να ζητήσω από όλους και όλες να με σκέφτονται στην προσευχή τους, ώστε με μεγαλύτερο ζήλο και θερμή να συνεχίσω ταπεινά την διακονιά μου, ως επίσκοπος της τοπικής εκκλησίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως, στη χθεσινή τελετή τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.