«Ο τουρισμός είναι για όλους»
- Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 2020 - 06:18
Με χαμόγελα και ανοιχτές αγκάλες, η Σύρος υποδέχτηκε στη φιλόξενη συντροφιά της τρεις ανθρώπους που αποδεικνύουν μέσα από την ενεργή παρουσία τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι ότι, η ζωή είναι μια ρόδα που γυρίζει, αρκεί εσύ ο ίδιος να έχεις θέληση, όρεξη και γεμάτα ψυχικά «ντεπόζιτα» για να τη σπρώξεις ως εκεί που επιθυμείς να σε οδηγήσει.
Ο παραολυμπιονίκης Δισκοβολίας και σημαιοφόρος Αλπικού Σκι, Μάκης Καλαράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα "ΠΕΡΠΑΤΩ" και παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η ξιφομάχος του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και αθλήτρια μπάσκετ, Γεωργία Καλτσή ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποδείξουν στην πράξη ότι ο τουρισμός στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων απευθύνεται σε όλους.
Οι τρεις αθλητές αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόσκληση του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του φίλου τους Νίκου Ρούσσου για συμμετοχή στα τηλεοπτικά γυρίσματα με θέμα την καταγραφή των υποδομών πρόσβασης και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, καθώς και των δραστηριοτήτων που προσφέρει το νησί σε αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη και στοχεύει στον εμπλουτισμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Extra Milers» για την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στα ελληνικά νησιά. Το εγχείρημα υποστηρίζεται θερμά τόσο από το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, όσο και από ένα μεγάλο αριθμό τοπικών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που παρέχουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους.
Προσβάσιμος τουρισμός όλο τον χρόνο
Συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων… ο Νίκος Ρούσσος, ενεργότατο μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο οποίος με τις συμβουλές, τις καλοπροαίρετες υποδείξεις του αλλά και τη γενικότερη στάση ζωής του έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στη Σύρο, ένα νησί που συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στους πιο φιλικούς προορισμούς για άτομα με αναπηρίες.
«Μέσω αυτής της προσπάθειας, επιδιώκουμε να δείξουμε ότι ο τουρισμός είναι για όλους, ότι ακόμη και ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κάνει τις διακοπές του και να είναι αυτόνομο», δηλώνει ο ίδιος στην «Κοινή Γνώμη», εξηγώντας ότι ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του το Sea track για να κάνει μπάνιο στην παραλία, ράμπες, πάρκινγκ, τουαλέτες, πρόσβαση και ειδικές παροχές σε επιχειρήσεις. «Όλα αυτά θα τον κάνουν να μείνει ευχαριστημένος και θα του γεννήσουν την επιθυμία να έρθει ξανά και ξανά στο νησί μας, μόνος του ή με παρέα».
Τόσο ο Νίκος Ρούσσος, όσο και ο Μάκης Καλαράς υπογραμμίζουν τη σημασία του προσβάσιμου τουρισμού αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξής του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
«Οι ανάπηροι, καλώς ή κακώς, δεν εργάζονται, λαμβάνουν κάποια επιδόματα ή συντάξεις, κι επομένως, μπορούν να ταξιδέψουν όλο τον χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαράς. «Όταν δουν ένα προσβάσιμο μέρος, θα το προτιμήσουν και στο μέλλον. Και το άτομο με αναπηρία φέρνει πάντα μαζί του κάποιον συνοδό ή την οικογένειά του. Άρα η αναπηρία δεν αποτελεί μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν επεκτείνεις την τουριστική περίοδο από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, όλο το χρόνο, τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα. Στη Γερμανία, τα άτομα με αναπηρία ξοδεύουν 1,2 εκ. ευρώ για τον τουρισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο το μόνο «εμπόδιο» για να καταστεί η Σύρος επισκέψιμος τουρισμός, 12 μήνες το χρόνο, είναι η εποχική λειτουργία καταλυμάτων που διαθέτουν ειδικές υποδομές για ΑμεΑ. «Καλό θα ήταν οι ξενοδόχοι να στοχεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση, για να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο δρόμος».
«Κλειδί» για εξέλιξη… η αλληλεπίδραση των ΑμεΑ με την τοπική κοινωνία
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Μάκης Καλαράς επισκέπτεται συχνά τη Σύρο, συμμετέχοντας σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Όπως τονίζει, οι αλλαγές που έχει παρατηρήσει στο κομμάτι της προσβασιμότητας είναι μεγάλες και εντυπωσιακές. «Όταν είχα έρθει για πρώτη φορά, δεν είχαν τοποθετηθεί ούτε οι ράμπες στο κέντρο, ούτε τα sea track». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη των υποδομών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στενή σχέση της κοινωνίας με τα μέλη εκείνα που επιθυμούν και καταφέρνουν μέσα από τον τρόπο ζωής τους να έχουν ισότιμη θέση και παρουσία στον τόπο. «Ο Νίκος (Ρούσσος) είναι ένας άνθρωπος που βλέπουν καθημερινά. Κυκλοφορεί στο κέντρο, δουλεύει, κάνει διανομές, πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο και θυμίζει στον κόσμο ότι υπάρχει και η αναπηρία, υπάρχουν και αυτοί που είναι καταναλωτές και συνεισφέρουν στην οικονομία. Με την παρουσία του, τους παρακινεί να κάνουν περισσότερα. Αν δε βγαίνουμε εμείς οι ίδιοι, δε θα μας δει κανείς. Άρα πρέπει κι εμείς να έχουμε θράσος να περάσουμε την πόρτα του σπιτιού μας. Να μας δείτε και να σας δούμε. Έτσι υπάρχει αλληλεπίδραση. Προσφέρονται υποδομές κι εμείς τις επισκεπτόμαστε».
Με τη σειρά του, ο κ. Ρούσσος επισημαίνει ότι ο ίδιος είναι μάρτυρας όλων των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στο νησί, σε βάθος δέκα περίπου ετών. «Από το 2011, που χτύπησα και δεν μπορούσα αρχικά να κυκλοφορήσω στο κέντρο, μέχρι και σήμερα, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το νησί είναι πλέον αρκετά προσβάσιμο. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ωστόσο όλα τα συζητάμε και βελτιώνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά με τον κ. Καλαρά να συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι εδώ έχουν θέληση να μάθουν και να βοηθήσουν. Το καλό είναι ότι ο Νίκος τους το υπενθυμίζει και τους συμπαραστέκεται». Όπως υποστηρίζει, η αντιμετώπιση των ΑμεΑ από το κοινωνικό σύνολο εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να ζει ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. «Ο ανάπηρος φταίει, όταν οι μη ανάπηροι τον αντιμετωπίζουν κακομοιρίστικα. Αν είσαι κοινωνικός και χαμογελαστός, οι άλλοι σε αποδέχονται πιο πολύ. Όμως για να είσαι έτσι, πρέπει να υπάρχει και μια σχετική υποδομή στην προσβασιμότητα. Έτσι είσαι ανεξάρτητος, κουλ και χαμογελάς. Αν κλείνεσαι στο σπίτι, τότε πώς να είσαι χαρούμενος;».
Καταλήγοντας, ο κ. Νίκος Ρούσσος σημειώνει πως «όσο μεγαλώνει η προσβασιμότητα, μειώνεται η αναπηρία. Όταν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης, ράμπες κλπ, νιώθεις αυτόνομος, είσαι ενεργός και μπορείς να κάνεις τα ίδια ακριβώς πράγματα με λίγη παραπάνω θέληση».
Κίνητρο για να δεις τη ζωή με άλλη ματιά
Ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή της στη δράση του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Άγονης Γραμμής Γόνιμης δηλώνει με τη σειρά της, η αθλήτρια Γεωργία Καλτσή. Η ίδια είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το νησί, πριν από δέκα χρόνια.
«Τότε ήμουν ακόμα όρθια και δεν είχα προσέξει την προσβασιμότητα. Αλλά τώρα, που ήρθα ξανά με το αμαξίδιο, διαπίστωσα ότι η Σύρος είναι ένα από τα πιο προσβάσιμα νησιά τα οποία έχω επισκεφτεί, για να μην πω το πιο προσβάσιμο. Έχουν γίνει έργα, μικρά και απλά, τα οποία δεν έρχονται σε αντίθεση με την αισθητική του τόπου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτός από το μπάσκετ και την ξιφασκία, η Γεωργία Καλτσή με καταγωγή από τη Ναύπακτο, ασχολείται επίσης με την εκπαίδευση ανθρώπων με αναπηρία για αυτόνομη διαβίωση, χειρισμό αμαξιδίου, προσωπική υγιεινή κ.α. Ταξιδεύει αρκετά, είναι ενεργή στα social media και δίνει motivational και ενημερωτικές ομιλίες, συμπράττοντας με τον Μάκη Καλαρά, τον οποίο και αποκαλεί «μέντορά» της.
«Χτύπησα όταν ήμουν 21 ετών. Ήταν τεράστια η αλλαγή για μένα, αλλά εγώ το είδα σαν μία δεύτερη ευκαιρία. Είχα 1% ζωή τον πρώτο μήνα, αλλά με επανέφεραν. Από τη φύση μου είμαι θετικός άνθρωπος, αλλά αν δεν είχα μέντορα τον Μάκη Καλαρά, δεν ξέρω τι θα έκανα. Εκείνος επιμένει ότι θα έκανα τα ίδια πράγματα, αλλά ότι θα έχανα έναν χρόνο από τη ζωή μου. Ότι θα αργούσα».
Η ίδια έχει κάνει αρκετά ταξίδια, μέσα από τα οποία εντόπισε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου γύρω από το θέμα της προσβασιμότητας. «Η Ευρώπη είναι αρκετά προσβάσιμη. Αλλά πέρα από τις πρωτεύουσες, δε θα βρεις τις ίδιες παροχές σε όλες τις πόλεις. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, που θεωρείται η «χώρα της ρόδας» θα αντιμετωπίσεις κάποιες δυσκολίες σε μικρότερες πόλεις. Το θέμα είναι ότι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που είμαι στο αμαξίδιο, είδα μια μεγάλη ανάκαμψη στο κομμάτι της προσβασιμότητας. Προσπαθούν πολύ περισσότερο από πριν» σημειώνει η κ. Καλτσή, εξηγώντας ότι εκτός από τους ανθρώπους με τα αμαξίδια, υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι, οι γονείς με τα καρότσια του μωρού, εκείνοι που αντιμετωπίζουν κάποιο προσωρινό κινητικό πρόβλημα και χρειάζονται ίσες ευκαιρίες για την εξυπηρέτησή τους.
Μέσα από τη συμμετοχή της στη δράση, η κ. Καλτσή είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει και υποδομές, τις οποίες δεν είχε δοκιμάσει, όπως το sea track στην παραλία της Βάρης. «Εγώ πηγαίνω συνήθως για μπάνιο με τους φίλους μου, οι οποίοι είτε με παίρνουν αγκαλιά είτε μου κρατούν τα πόδια για να μπω στη θάλασσα. Όμως γιατί να μην είσαι εντελώς αυτόνομος ώστε να πας να κάνεις μια βουτιά χωρίς να εξαρτάσαι πάντα από κάποιον άλλον; Επομένως είναι σημαντικό που θα αναδείξουμε αυτές τις παροχές και θα δώσουμε ένα κίνητρο στον κόσμο να ταξιδέψει, να επισκεφτεί το νησί και κυρίως να βγει λίγο από το σπίτι του».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αδύνατη η μετακίνηση στην “καρδιά” της πόλης
6 Ιουν. 2017 - 6:18 - «Η Σύρος αποτελεί πρότυπο προσβάσιμου νησιού»
17 Δεκ. 2020 - 6:18 - "Δεν υπάρχει διαφορετικότητα, είμαστε όλοι ίσοι"
10 Μαΐου. 2019 - 20:05 - ΝΑΙ στο δικαίωμα στη ζωή
7 Μαΐου. 2019 - 6:18 - Ανακοινώνεται αύριο η νέα Εθνική Στρατηγική για τα ΑμεΑ
26 Μαρ. 2024 - 8:37