Στα...κάγκελα οι καταστηματάρχες για τους ελέγχους
- Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2020 - 06:27
Γιάννης Ζωράκης
Αν ένας επιχειρηματίας πουλά ψωμί και δεν το αναγράφει στον κατάλογο, θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ «κοροναϊκός εγκληματίας», έστω και με την υπερβολή του όρου. Το ίδιο κι αν πουλά αναψυκτικό 250 ml, αλλά δεν αναφέρει στον κατάλογο τη χωρητικότητα του μπουκαλιού.
Όχι δεν είναι κάποια φάρσα, αλλά μια νέα, μεταμοντέρνα τραγωδία στην Ελλάδα των ελέγχων για τον κοροναϊό και ειδικότερα στο σύγχρονο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των ελέγχων του Σαββατοκύριακου. Τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων το Σάββατο το βράδυ, έχουν φέρει τους επιχειρηματίες στα όρια τους, ενώ έχουν δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα στην αγορά, καθώς σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα «κλιμάκια έρχονται ξεκάθαρα για να γράψουν».
«Ας μας έλεγαν από την αρχή ότι δεν φεύγουν χωρίς πρόστιμο, να συμφωνήσουμε το ποσό και να τελειώνει! Όχι να μας κρατούν δυο ώρες για να μας γράψουν για κάτι που δεν σχετίζεται καν με τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού» υποστηρίζει εξοργισμένος επιχειρηματίας, που έφθασε στα άκρα, από τις … ακρότητες των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τι συνέβη όμως το Σάββατο και για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη οργή στους επιχειρηματικούς κύκλους; Οι έλεγχοι του Σαββάτου, για μία ακόμα φορά, είχαν ως κύριους ελεγχόμενους επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης.
Οι επιχειρηματίες, γνωρίζοντας την αυστηρότητα των μηχανισμών και μη θέλοντας να ρισκάρουν σφράγιση των καταστημάτων τους που θα είχε ως συνέπεια, απώλεια εσόδων και για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους, είχαν φροντίσει να εναρμονιστούν στις υποδείξεις των συναρμόδιων Υπουργείων.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και στις περισσότερες επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις, οι οποίες να εμπίπτουν στο ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας από την εξάπλωση του κοροναϊού.
Από αυτό το σημείο, όμως κι έπειτα αρχίζει το… «καλό». Μη μπορώντας να βεβαιώσουν παραβάσεις οι διενεργούντες τους ελέγχους, άρχισαν το «ψείρισμα» κι ασφαλώς βρήκαν τρόπους για να γράψουν. Μεταξύ των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν, ήταν η παράβαση για μη αναγραφή περιεκτικότητας αναψυκτικού στον κατάλογο, η παράβαση για μη αναγραφή τιμής ψωμιού, για μη πλαστικοποίηση καταλόγου, αλλά και η ασάφεια ως προς την επεξήγηση το αν συγκεκριμένο προϊόν ήταν κατεψυγμένο ή όχι.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρηματίες ξεπέρασαν τα όρια τους και μιλούν πλέον για κατ’ επίφαση ελέγχους που δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό, εκτός από το να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.
«Θα μπορούσε η κυβέρνηση να μας πει αμέσως ότι θέλει να μας τα πάρει, για να μην ταλαιπωρεί ούτε υπαλλήλους, αλλά ούτε και εμάς» αναφέρει επιχειρηματίας της πόλης, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πλέον είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης και δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία από τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες παράλληλα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά ανεξέλεγκτο το όλο θέμα προστασίας της Κρήτης από τον κοροναϊό, με βάση την πολιτική που εφαρμόζει προς τους τουρίστες, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υλοποίει τέτοιου είδους ελέγχους που σε καμία περίπτωση, δεν διασφαλίζουν την προστασία από την εξάπλωση του ιού.
«Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και στηρίξαμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να περιορίσει τον ιό» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, που ωστόσο τονίζει:
«Βλέπουμε όμως, πως οι έλεγχοι έχουν κατά κανόνα εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι ελεγκτικό, ενώ με τον τρόπο που γίνονται και με όσα ισχύουν στην Κρήτη, δεν φαίνεται να συμβάλλουν στη μη εξάπλωση του ιού.
Οπότε, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρακτική λειτουργεί απλά και μόνο για να υπάρξουν εισπράξεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να στηρίξουμε πρακτικές που εξαντλούν την αυστηρότητα, απέναντι σε επιχειρηματίες που πασχίζουν για να επιβιώσουν».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι», ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε δράσεις, οι οποίες θα προστατεύουν αφενός τους πόλιτες, αλλά και αφετέρου θα αποκαταστήσουν το κοινό αίσθημα, ότι οι δράσεις της έχουν στόχο να προστατεύσουν την κοινωνία κι όχι να την καταστρέψουν οικονομικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ζητούν τον Χαρδαλιά στο τηλέφωνο για τον «κόφτη» σε γάμους και βαπτίσεις
5 Αυγ. 2020 - 6:26 - ΣΤΟ “ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ” 800 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Έλεγχος σε όλα τα καταστήματα
31 Ιουλ. 2020 - 6:28 - ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΑΓΑΖΙ: Έλεγχος αποστάσεων με… λέιζερ!
7 Ιουλ. 2020 - 6:29 - ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Χαμηλές πτήσεις με το άνοιγμα των ξενοδοχείων
2 Ιουλ. 2020 - 6:24 - Ξενοδόχοι: Να ανοίξουμε, αλλά με ποιους πελάτες;
22 Μαΐου. 2020 - 6:24