Διήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Σύρο από τους Ακροποδητί και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

In miniature

  • Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2020 - 06:16

Δύο παραστάσεις και δύο εργαστήρια σύγχρονου χορού από το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών «Ακροποδητί» σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τον μήνα Αύγουστο.

Ο τρόπος αλληλεπίδρασης μιας ξύλινης σανίδας με τα σώματα δύο χορευτριών θα αποτελέσει πεδίο έρευνας των ορίων της κινητικής επινοητικότητας, καθώς και του χορευτικού σώματος επί τω έργω μέσα από την παράσταση «manoeuvre», που θα παρουσιαστεί στο Κτίριο Κορνηλάκη του Βιομηχανικού Μουσείου, στις 7 και 8 Αυγούστου 2020.

Η πρώτη χορογραφική συνεργασία ανάμεσα στην Κάντυ Καρρά και τη Χαρά Κότσαλη λειτουργεί σαν λογοπαίγνιο· αντιστέκεται στην εύκολη ερμηνεία που επιχειρεί να «παραφράσει» την κίνηση ή ανοίγεται σε πολλά πιθανά σενάρια, δίχως να εξηγεί το αυτονόητο, δίχως να δημιουργεί πλεόνασμα νοήματος πέρα από αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Τελικά, φαίνεται να υπονοούν οι δύο χορογράφοι, η σανίδα είναι ένα πράγμα για το οποίο η κίνηση δεν είναι παρά ένα πείραμα.

Η σανίδα και ο τρόπος που αλληλεπιδρά με τα σώματα των χορευτριών μπορούν να προσεγγιστούν «συμβολικά», αλλά κυρίως, να ιδωθούν κυριολεκτικά: σώμα και αντικείμενο μάς πληροφορούν για τη μεταξύ τους σχέση, τη θέση του σώματος στον χώρο, αλλά και για τον τρόπο που τον αξιοποιεί. Αν ο χορός είναι ένα μέσο αναπαράστασης, τότε η κυριολεξία ενός σώματος, το οποίο «εργάζεται» πάνω στη σχέση με ένα αντικείμενο, μετασχηματίζει τα δεδομένα που έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο το σύστημα αναπαράστασης όσο και με τα πρότυπα συμβολικών σχέσεων που έχουμε μάθει να βλέπουμε επί σκηνής.

Η Κάντυ Καρρά και η Χαρά Κότσαλη, δοκιμάζουν και δοκιμάζονται για πρώτη φορά σε μια από κοινού χορογραφική σύνθεση. Τα υλικά τους εντοπίζονται στο έργο που παράγει το χορευτικό σώμα, στην καθαρή κίνηση – χωρίς τις απαιτήσεις ενός αφηγηματικού σχήματος που θα μας ανάγκαζε να διαβάσουμε τη σκηνική τους συνύπαρξη συμβολικά. Η αποδέσμευση από τέτοιου είδους ερμηνευτικούς μηχανισμούς επικεντρώνεται περισσότερο στο «πώς» της διαδικασίας παρά στην επεξήγηση· δηλαδή, μας προτρέπουν να σκεφτούμε ότι, αν υπάρχει «νόημα» στον χορό, τότε αυτό εντοπίζεται στον ίδιο τον χορό.

Ο σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης

Παραγωγή, πρώτη παρουσίαση: Onassis New Choreographers Festival 7, 2020

Κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού διημέρου θα διεξαχθούν στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί δύο εργαστήρια χορού: 10:00 – 12:00 (έφηβοι 13-16 ετών) και 12:30 – 14:30 (ενήλικοι).

Η είσοδος και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Λόγω πολύ περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως δηλώσουν τη συμμετοχή τους και την ημέρα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση ή να λάβουν μέρος στα εργαστήρια, τηλεφωνικά στα 6944-771449, 6973-856238 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: akropoditidancecentre@gmail.com το αργότερο ως τις 05/08/2020.