Πολιτισμός σε μηνιαίες «δόσεις»
- Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2020 - 06:19
Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας αποτέλεσε για μία ακόμη φορά ο πολιτισμός στο νησί της Σύρου με αφορμή την τακτική της νυν δημοτικής αρχής να ανακοινώνει σε δόσεις τις εκδηλώσεις της, εν αντιθέσει με άλλους δήμους οι οποίοι ακολούθησαν το δρόμο της έγκαιρης κοινοποίησης του πολιτιστικού προγράμματός τους.
Η θέση της δημοτικής συμβούλου Θωμαής Μενδρινού ότι, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έπρεπε να έχει προβάδισμα έναντι άλλων νησιών, προτάσσοντας στη «μάχη» το πιο δυνατό «όπλο» της για την προσέλκυση επισκεπτών, πυροδότησε την αντίδραση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η κ. Λεονταρίτη μάλιστα, φανερά ενοχλημένη, ανέβασε αναπάντεχα τους τόνους, καταλογίζοντας στην προκάτοχό της ότι ζει εκτός πραγματικότητας και πως η ίδια κατά τη διάρκεια της θητείας της «τα είχε όλα έτοιμα» και δεν αντιμετώπιζε τις δυσκολίες που συναντά σήμερα το Τμήμα Πολιτισμού. Ωστόσο, για την ιστορία, το εν λόγω Τμήμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στήθηκε (από το μηδέν) και στελεχώθηκε επαρκώς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας, αναλαμβάνοντας το ρόλο που κατείχε κατά το παρελθόν ο πρώην Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου (ΟΠΑΣ). Η μετακίνηση υπαλλήλων από το Γραφείο Πολιτισμού σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου πραγματοποιήθηκε φέτος με εσωτερικές αποφάσεις της νυν δημοτικής αρχής.
Ανταλλαγή ευθυνών για την εξωτερική όψη του Θεάτρου Απόλλων
Η πρώτη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών προήλθε από την τοποθέτηση της κ. Μενδρινού σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η πίσω όψη του Θεάτρου Απόλλων. Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κατέστησε γνωστό στο σώμα ότι από τον περασμένο Νοέμβριο – μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιείται η ετήσια συντήρηση του Θεάτρου Απόλλων», οι τοίχοι στην πίσω πλευρά του κτιρίου είναι γεμάτοι γκράφιτι. Υποστήριξε μάλιστα πως η εικόνα αυτή δεν αρμόζει στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, ειδικά τη δεδομένη περίοδο, που εορτάζει τα 20 χρόνια από την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του. Αναφερόμενη στα σχόλια της νυν δημοτικής αρχής σχετικά με την κατάσταση των πολιτιστικών χώρων που παρέλαβε, η κ. Μενδρινού τόνισε, πως η προηγούμενη διοίκηση παρέδωσε ένα φρεσκοβαμμένο κτίριο, στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, επισκευή στα επιχρίσματα.
Από την πλευρά της, η κ. Λεονταρίτη απάντησε πως τα συγκεκριμένα γκράφιτι προϋπήρχαν, πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της στον Δήμο. «Προσωπικά, τα είχα διαπιστώσει τουλάχιστον έναν χρόνο πριν, γιατί εκεί είναι ο λογιστής μου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κ. Λεονταρίτη για να αντικρούσει την παρατήρηση της συναδέλφου της οδήγησε κατά συνέπεια στο συμπέρασμα ότι, στο χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα μηνών που έχει μεσολαβήσει, ο ελαιοχρωματισμός της πίσω όψης του Θεάτρου Απόλλων δεν συμπεριλήφθηκε στον άμεσο προγραμματισμό της νυν δημοτικής αρχής. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και χρωματισμού των ξύλινων κουφωμάτων του θεάτρου, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες, θα υπάρξει μέριμνα και για τα γκράφιτι. Η κ. Μενδρινού, με τη σειρά της, δήλωσε πως δεν έχει καμία σημασία η χρονική εμφάνιση του προβλήματος, παρόλο που η ίδια διαφωνεί με τους ισχυρισμούς της Αντιδημάρχου, εκτιμώντας ότι η αποκατάστασή του θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα με στόχο την υποδειγματική εικόνα του ιστορικού θεάτρου, που αποτελεί ναυαρχίδα του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Σύρου.
Ερώτημα τέθηκε, επίσης, για τη λειτουργία της ιστοσελίδας του Θεάτρου Απόλλων, η οποία το τελευταίο διάστημα παραμένει ανενεργή. Η κ. Λεονταρίτη ανέφερε πως, από το 2019, η συγκεκριμένη σελίδα ήταν επιρρεπής και διόλου ασφαλής, ως εκ τούτου, προγραμματίστηκε η αναβάθμισή της κατά το παρόν χρονικό διάστημα, όπου δεν φιλοξενούνται παραστάσεις στο Θέατρο.
Μουσικές προσθήκες της τελευταίας στιγμής
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η αρμόδια Αντιδήμαρχος εισηγήθηκε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον μήνα Αύγουστο, στο οποίο περιλαμβάνονται και επίσημα οι τρεις συναυλίες που είχαν ανακοινωθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμης».
Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Μανώλη Μητσιά με τίτλο «50 χρόνια χρυσάφι». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει όλες τις τεράστιες επιτυχίες που ο κορυφαίος ερμηνευτής πρωτοτραγούδησε με ευγένεια και σπάνιο ήθος από το 1969 μέχρι το 2019.
Στις 24 Αυγούστου, η Σύρος θα υποδεχτεί τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και τις ερμηνεύτριες Ελένη Τσαλιγοπούλου και Κορίνα Λεγάκη.
Οι δύο συναυλίες θα λάβουν χώρα στον εξωτερικό χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και το κόστος τους, σύμφωνα με την κ. Λεονταρίτη, ανέρχεται στις 19.800 ευρώ.
Στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020» εντάσσεται επίσης η συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, η οποία διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον δικό του χώρο, στις 22 Αυγούστου. Για το λόγο αυτό, προκλήθηκε αλλαγή στον προγραμματισμό του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ». Η συναυλία με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και να προβληθεί στις 22 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων μεταφέρεται μία ημέρα νωρίτερα και η προγραμματισμένη για την 21η Αυγούστου συναυλία με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και βιολοντσέλο θα προβληθεί απευθείας το επόμενο βράδυ στο προαύλιο του Ενυδρείου, στο Κίνι.
Ερώτημα σχετικά με την πραγματοποίηση των συναυλιών και τη σχετική πληροφόρηση του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε ο Δημήτρης Κοσμάς, μέλος της μείζονος μειοψηφίας και της Επιτροπής Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες συναυλίες δεν αναγράφονταν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο ενέκρινε αρχικά η Επιτροπή Πολιτισμού. Τα μέλη της ενημερώθηκαν γι’ αυτές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίες. Σε επικοινωνία του με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, ο κ. Κοσμάς έλαβε ως απάντηση από την ίδια, πως οι συναυλίες θα τεθούν ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι το οποίο δε συνέβη. Αντιθέτως, οι συναυλίες αναφέρθηκαν εμβόλιμα κατά την εισήγηση της Αντιδημάρχου.
Την κατάσταση «έσπευσε» να σώσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος σε ρόλο «πυροσβέστη» εξήγησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν την τελευταία στιγμή προστεθούν σε μία εισήγηση δύο-τρεις εκδηλώσεις (;).
«Καλό θα ήταν να υπήρχε ο προγραμματισμός και να τεθούν νωρίτερα προς έγκριση όλες οι εκδηλώσεις, αφού έχουν περάσει από την επιτροπή πολιτισμού, ώστε να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα. Ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης χρονιάς που διανύουμε, νομίζω ότι, η προσθήκη κάποιων εκδηλώσεων, την τελευταία στιγμή, είναι μια «νίκη» του νησιού, ένα επίτευγμα ότι θα έχουμε κάτι να δείξουμε στον κόσμο ο οποίος αποδεδειγμένα φέτος τιμά το νησί μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, ευχόμενος οι συνθήκες να είναι ευνοϊκότερες την επόμενη χρονιά, ώστε να σχεδιαστεί, να παρουσιαστεί και να προβληθεί έγκαιρα ένα πιο οργανωμένο, μεστό και γεμάτο πρόγραμμα.
Μείωση στη χρηματοδότηση του «ΑΝΩ»
Στην ισχνή χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» από τον Δήμο, ενός φεστιβάλ που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην προβολή της ιδιαίτερης ομορφιάς του μεσαιωνικού οικισμού και ολόκληρης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, η Θωμαή Μενδρινού. Η δημοτική σύμβουλος επεσήμανε πως ενώ όλα τα υπουργεία υποστηρίζουν με μεγαλύτερη χρηματοδότηση τη φετινή διοργάνωση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μειώνει τα χρήματα με τα οποία θα την ενισχύσει κατά 2.000 ευρώ.
Η κ. Λεονταρίτη, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε το Σώμα ότι ο Δήμος αναγνωρίζει χωρίς ενδοιασμούς την ποιότητα του Φεστιβάλ «ΑΝΩ». Ωστόσο λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του, ο Δήμος μπορεί να διαθέσει –προς το παρόν- μόνο το ποσό των 2.500 ευρώ για την ηχητική κάλυψη των συναυλιών, ωστόσο πρόθεσή του είναι να ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις και άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που θα προγραμματιστούν έως το τέλος του έτους. «Δε σημαίνει ούτε ότι το απαξιώνουμε ούτε πως δεν του δίνουμε τη δέουσα σημασία», τόνισε η Αντιδήμαρχος.
Θ. Μενδρινού: «Ο πολιτισμός είναι το πιο δυνατό όπλο της Σύρου»
Το ρόλο που θα έπρεπε να καταλαμβάνει ο πολιτισμός στη στρατηγική της δημοτικής αρχής για την προβολή της Σύρου επεσήμανε στην τοποθέτησή της, η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μενδρινού.
«Η μείζων μειοψηφία έχει κατηγορηθεί με κάποιον τρόπο ότι επιχειρεί να ασκήσει αντιπολίτευση εν μέσω πολέμου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εν μέσω πολέμου, η Σύρος έπρεπε να βγει δυναμικά μπροστά έναντι άλλων νησιών και να μπει στη μάχη. Για μένα το πιο δυνατό «όπλο» που έχει η Σύρος για να προσελκύσει επισκέπτες, δεν είναι άλλο από τον πολιτισμό», σημείωσε, εκτιμώντας πως αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος του Δήμου για να αντιμετωπίσει τη σημερινή πρωτοφανής κρίση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, ότι «η Σύρος κατέληξε σήμερα να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, στο κομμάτι του πολιτισμού», υποστηρίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στους επιχειρηματίες, τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους και σε μία μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που περιμένουν έστω αυτή τη μικρή ένεση για να αντεπεξέλθουν στην υφιστάμενη κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος κ. Κεράνης ανέφερε ότι ο Δήμος Πάρου δεν θα πραγματοποιήσει φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις, λόγω των τελευταίων συνθηκών. Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού, αυτό το παράδειγμα ήταν ατυχές, δεδομένου ότι η Πάρος δεν στηρίζεται στον πολιτισμό για την αύξηση του τουρισμού της. Από την άλλη, τόνισε ότι σε πολλά νησιά ανακοινώθηκε έγκαιρα ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, από την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Σίφνο και τα Κουφονήσια μέχρι τις Οινούσσες και τα Ψαρά. «Επομένως, κατά την προσωπική μου άποψη, εδώ υπάρχει πρόβλημα και δεν οφείλεται στην πανδημία».
Υποδείξεις προς τους διαφωνούντες
Η τοποθέτηση της κ. Μενδρινού προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κ. Λεονταρίτη η οποία έσπευσε να επαναλάβει τις ενέργειες του Τμήματος Πολιτισμού για τον σχεδιασμό των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως υποστήριξε, τα Φεστιβάλ και οι εικαστικές εκθέσεις είχαν προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο λόγω της πανδημίας ήταν αδύνατη η ανακοίνωση και έγκρισή τους από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Φορτισμένη συναισθηματικά, η αρμόδια Αντιδήμαρχος υπέδειξε στους δημοτικούς συμβούλους να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να μην προβαίνουν σε συγκρίσεις ανάμεσα στο περσινό και το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα. Προσπαθώντας να διαφοροποιήσει την περίπτωση της Σύρου από άλλα νησιά, όπως η Άνδρος που διαθέτει ανοιχτό θέατρο για να προγραμματίσει πιο έγκαιρα κάποιες εκδηλώσεις, απευθύνθηκε προσωπικά στην κ. Μενδρινού, επισημαίνοντας ότι η ίδια εργαζόταν για τον πολιτισμό υπό άλλες συνθήκες, που καθιστούσαν πιο εύκολο το έργο της.
«Είναι διαφορετικά να ταξιδεύεις στη φουρτούνα και διαφορετικά σε γαλήνια θάλασσα και να τα έχεις όλα μπροστά σου. Ωραία οδηγείς το τιμόνι. Για ελάτε εδώ που έχουμε απαγορευτικό και στο οικονομικό και στο ανθρώπινο δυναμικό. Θα ψηφίζατε ένα έτοιμο πρόγραμμα μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, από τη στιγμή που δεν είχαμε λάβει τις απαραίτητες οδηγίες από τα Υπουργεία;».
Η κ. Λεονταρίτη τόνισε στα μέλη της μείζονος μειοψηφίας πως, αντί να υποτιμούν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο τον Ιούλιο θα έπρεπε να αναγνωρίσουν την ποιότητα της εναρκτήριας συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών η οποία ήταν ισάξια της Επιδαύρου και του Ηρωδείου. «Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε με 30.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα χορηγούσε με 25.000 ευρώ και την παράσταση «Πέρσες» του Εθνικού Θεάτρου, που ματαιώθηκε λόγω της κατάστασης». Τέλος, η Αντιδήμαρχος εκτόξευσε ευθεία βολή προς την κ. Μενδρινού, υποστηρίζοντας πως «από την πρώτη στιγμή, η ίδια δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας και συμπεριφέρεται με επιδεικτικό τρόπο». Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού αρκέστηκε στο να απαντήσει πως οι απόψεις που εκφέρει έχουν ως αποκλειστικά ως στόχο το καλό της Σύρου και των κατοίκων της.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δούναβης σημείωσε πως οι διαφορετικές απόψεις της μείζονος μειοψηφίας θα έπρεπε να γίνονται σεβαστές και όχι να αποτελούν λόγο στοχοποίησης των μελών της. Πρόσθεσε δε, πως οι ίδιοι δεν έκαναν ποτέ λόγο για έγκαιρο προγραμματισμό, δεδομένου ότι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες λόγω της κατάστασης, αλλά για έγκαιρη ανακοίνωση των εκδηλώσεων, καθώς και για γνώση του συνόλου των αιτημάτων, που υποβάλλονται στην Επιτροπή Πολιτισμού. Η κ. Λεονταρίτη απάντησε πως λόγω του τεράστιου όγκου τω αιτημάτων δεν είναι δυνατή η αποστολή τους σε όλα τα μέλη της Επιτροπής και πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο Γραφείο για περισσότερες πληροφορίες.
Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν επί του θέματος ήταν και ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος παρακάλεσε τους συμβούλους της μειοψηφίας να κατανοήσουν την κατάσταση και να αντιληφθούν ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Δήμους που τολμούν να σχεδιάζουν πολιτιστικό πρόγραμμα, παρά τις δύσκολες συγκυρίες. «Το φετινό πρόγραμμα είναι εφάμιλλο του περσινού. Σαφώς θα υπάρχουν παραλείψεις και ελλείψεις, αλλά για τα σημερινά δεδομένα, το πολιτιστικό μας πρόγραμμα είναι πλήρες και θα ικανοποιήσει κατοίκους και επισκέπτες».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρωταρχικό μέλημα η ασφάλεια επισκεπτών και χρηστών
16 Δεκ. 2019 - 6:19 - "Μήλον της έριδος" το θέατρο Απόλλων
14 Ιαν. 2025 - 6:15 - "Μεθοδικότητα, σχεδιασμός και πολλή δουλειά"
13 Ιαν. 2025 - 6:16 - Έργα αποκατάστασης και συντήρησης
9 Μαΐου. 2024 - 6:15 - Ενέργειες για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου
23 Φεβ. 2024 - 6:16