Κλείνουν οι χωματερές στα νησιά μέχρι το 2022
- Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020 - 06:20
Με υπευθυνότητα οφείλει πλέον η Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα μπροστά, αναφορικά με τη σοβαρή υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο νησί της Σαντορίνης, το οποίο κι επισκέφθηκε προχθές.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο ίδιος εξήγησε πως μέχρι το 2022 θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι χωματερές της χώρας κι ως εκ τούτου και οι 14 ΧΑΔΑ που παραμένουν ενεργοί στα νησιά του Ν. Αιγαίου, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές, αλλά και προς ουσιαστική υπεράσπιση του περιβάλλοντος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος βρέθηκε στο νησί της Σαντορίνης στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκινά η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, ώστε το νησί να καταστεί πρότυπο ανακύκλωσης για όλη την Ελλάδα.
Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο Θήρας, πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, καθώς επίσης από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη αλλά και τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο προανήγγειλε μεταξύ άλλων το κλείσιμο της χωματερής του νησιού και την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι και την υλοποίηση μίας μόνιμης λύσης.
Αυτή η λύση όπως είχε αναφέρει και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ξανά στη Σαντορίνη μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη αφορά στην κατασκευή μίας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στη δημιουργία του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το Υπουργείο και η κυβέρνηση έπραξαν το αυτονόητο, ώστε να είναι εφικτό στα νησιά να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ευρωπαϊκό τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά.
Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανακύκλωσης
Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια να γίνει το νησί της Σαντορίνης, νησί – πρότυπο για την ανακύκλωση σε όλη τη χώρα.
“Πριν ενάμιση μήνα επισκέφθηκα τη Σαντορίνη μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση μιας σειράς εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν το νησί, μεταξύ των οποίων και το θέμα των απορριμμάτων. Είχα πει τότε ότι μας ενδιαφέρει σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ να καταστήσουμε την Σαντορίνη το ταχύτερο δυνατό ένα πρότυπο νησί ανακύκλωσης, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Σήμερα, διαπιστώνω ότι περνάμε από την θεωρία στην πράξη” σχολίασε προλογικά, αναφέροντας παρακάτω όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ως σήμερα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
“Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι μπλε κάδοι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που τοποθετεί η ΕΕΑΑ φτάνοντας τους 455 και η ΕΕΑΑ προτίθεται –σε συνεργασία με τον Δήμο- να τοποθετήσει τουλάχιστον 200 μπλε κάδους ακόμα. Επιπροσθέτως, έχουν τοποθετηθεί 25 καινούριοι κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού, προστιθέμενοι στους υφιστάμενους 25. Άρα έχουμε και εκεί ένα ρεύμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στο οποίο θα προστεθεί ένα τρίτο ρεύμα, για την ξεχωριστή συλλογή αλουμινίου. Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει γίνει συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους του αεροδρομίου της Σαντορίνης ώστε από το φθινόπωρο να υπάρχουν 4 ρεύματα ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο” πρόσθεσε κατηγορηματικά.
Συνεργασία ΕΕΑΑ με 80 τοπικές επιχειρήσεις
Επιπλέον, ο ίδιος έκανε αναφορά και στη συνεργασία της ΕΕΑΑ με 80 επιχειρήσεις της Σαντορίνης, προκειμένου να μαζεύουν οι ίδιες, χωριστά, τα πλαστικά μπουκάλια ώστε να περιοριστεί η διάθεσή τους στη Σαντορίνη.
“Και πολύ περισσότερο η διάθεση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς η απόσυρσή τους το 2021 αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης” ανέφερε, ενώ δήλωσε παρακάτω τα εξής: “Θέλουμε η Σαντορίνη να αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για τα νησιά των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς στην ανακύκλωση δεν είμαστε καν στον 20ο αιώνα, είμαστε στον 19ο. Από εδώ σήμερα ξεκινά η προσπάθεια – με αρωγό την τοπική αυτοδιοίκηση - για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να κερδίσουμε τη μάχη της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων”.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε μάλιστα πως, “Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι στην ΕΕ, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Είναι μια προσπάθεια που έχει να κάνει και με το εθνικό μας φιλότιμο. Δεν μπορεί να είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα”.
Κλείνει ο ΧΑΔΑ Σαντορίνης. Προχωρούν σε κατασκευή ΜΕΑ με ΣΔΙΤ
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τον σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη και ευρύτερα στα νησιά το Νοτίου Αιγαίου. Όπως είπε, “Έχουμε θετικές εξελίξεις στη Σαντορίνη. Ο ΧΑΔΑ θα κλείσει και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση λύση. Έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο σχετικός φάκελος προκειμένου στη θέση του σημερινού ΧΑΔΑ να υπάρξει μια σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέθοδο με την οποία προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες σε Ήπειρο και Σέρρες”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η προσπάθειά μας για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δεν εξαντλείται στη Σαντορίνη. Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Νότιο Αιγαίο”.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως, “εντάσσεται και η σύσταση νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου”.
“Είναι ντροπή εν έτει 2020 στην πιο τουριστική περιοχή της χώρας να έχουμε 14 ανεξέλεγκτες χωματερές. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να κλείσουν και υπάρχει πρόοδος. Στόχος μας είναι να έχουν κλείσει όλες μέχρι το 2022 και να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα” πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο, ενώ διευκρίνισε πως, “Στόχος μας είναι αυτό να συμβεί σε όλη τη χώρα, να κατασκευαστούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα”.
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός πως, “Πρέπει να πορευτούμε χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ταλαντεύσεις και κυρίως χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς που πληρώθηκαν πανάκριβα. Χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος, αλλά με πάθος για την ορθολογική επίλυση όλων των σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης των απορριμμάτων το ταχύτερο δυνατό”.
Αντ. Σιγάλας: Πρώτη σε ομορφιά, πρώτη και στη διαχείριση απορριμμάτων
Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδάκη για τη νέα επίσκεψή του στο νησί της Σαντορίνης, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής και σύσσωμου του νησιού να γυρίσουν σελίδα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
“Από την πλευρά του Δήμου κ. Υπουργέ θέλω να ξέρετε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα και να δώσουμε κίνητρα στους δημότες, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα έχουμε και της βοήθειας που θα λάβουμε τόσο από εσάς, όσο και από την κυβέρνηση για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το στόχο μας.
Η Σαντορίνη μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα, όμως, εδώ και περίπου δέκα μήνες, είμαστε αισιόδοξοι και προχωράμε γρήγορα, τόσο στα θέματα της ανακύκλωσης, αλλά και επιτέλους, στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου με ναυαρχίδα το δικό σας Υπουργείο, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ καταθέτοντας ήδη φάκελο για το ΣΔΙΤ”.
Ο κ. Σιγάλας, αφού περιέγραψε εν συντομία τις κινήσεις του Δήμου για την ανάγκη περάσματος σε μία νέα αποχή στο πεδίο της διαχείρισης απορριμμάτων, υπογράμμισε πως, “Επίσης, προχωράμε με μία Περιφέρεια που πραγματικά είναι δίπλα μας” ευχαριστώντας και τον Περιφερειάρχη.
“Χέρι χέρι προχωράμε και με συνοδοιπόρο τον νέο ΦΟΔΣΑ που είναι γεγονός για το Ν. Αιγαίο, κινούμαστε παράλληλα, ταυτόχρονα, έτσι ώστε να παραδώσουμε τη σκυτάλη και να προχωρήσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λύσουμε τα θέματα του περιβάλλοντος”, γιατί - όπως σχολίασε καταλήγοντας -, “η Σαντορίνη πρέπει να είναι πρώτη στο περιβάλλον, όπως είναι πρώτη και σε ομορφιά”.
Γ. Χατζημάρκος: Η Σαντορίνη στέλνει μήνυμα σε όλο τον κόσμο
Την αποφασιστικότητά του αναφορικά με την υλοποίηση βημάτων αλλά και έργων που θα χαρίσουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους νησιώτες, αλλά και στους επισκέπτες αυτών, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.
“Από τη Σαντορίνη ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας για κάτι το οποίο χρωστάμε στις επόμενες γενιές, από τις οποίες δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε αυτό το οποίο εμείς έχουμε απολαύσει και βεβαίως, δεν μπορούμε να βάλουμε στη ζωή τους, τον πήχη χαμηλότερα. Το αντίθετο θα έλεγα” δήλωσε αρχικά, εξηγώντας πως ο υψηλός στόχος της ορθής περιβαλλοντικά διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά θα επιτευχθεί χάρη και στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους.
“Έχουμε πετύχει το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια αυτή μεταξύ α΄ και β΄ βαθμού. Γιατί; Επειδή αυτή η εδαφική ασυνέχεια, αυτό το κενό στην εδαφική συνέχεια πρέπει να καλυφθεί με κάτι άλλο. Κι αυτό το κάτι άλλο είναι μία κοινή πορεία για να υπηρετήσουμε σημαντικούς στόχους” πρόσθεσε κατηγορηματικά, μιλώντας παρακάτω για το σοβαρό ζήτημα της αναγκαιότητας κλεισίματος των χωματερών.
Εστιάζοντας στο παράδειγμα της Σαντορίνης, ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε πως, δυστυχώς “σε αυτόν τον υπέροχο τόπο εμείς έχουμε ΧΑΔΑ. Αν αυτό δεν προσβάλλει τον πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας, την προσωπικότητά μας, δεν ξέρω τι να σχολιάσω”.
Σε συνέχεια των αναφορών του Υπουργού Περιβάλλοντος δε για το νησί της Θήρας, πρόσθεσε, πως, “Ναι, θα κλείσει ο ΧΑΔΑ στην Καλντέρα της Σαντορίνης όπως θα κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Κι αυτό θα το κάνουμε δουλεύοντας με αποφασιστικότητα, με αφοσίωση στον στόχο, με καθαρό μυαλό, με σχέδιο που ήδη ξεκίνησε”.
Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως “το φθινόπωρο αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων Ν. Αιγαίου”, λέγοντας μάλιστα πως μέχρι σήμερα έχουν “τρέξει” υποθέσεις στο διοικητικό κομμάτι, αλλά και δεσμευόμενος πως το ΔΣ θα φέρει αποτέλεσμα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. “Αυτή η ομάδα με αποφασιστικότητα θα παραδώσει κάτι βιώσιμο. Αυτή η ομάδα θα φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία έχει δεσμευθεί” δήλωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας τέλος, πως, το μήνυμα που σήμερα στέλνει η Σαντορίνη, πρέπει να ηχήσει σε όλο τον κόσμο. “Η Σαντορίνη είναι ένας τόπος ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων το μήνυμα απ΄ ό,τι γίνεται εδώ, απ΄ ό,τι σχεδιάζεται εδώ και απ΄ ό,τι υλοποιούμε εδώ να ταξιδέψει γρήγορα και να πάει σε όλον τον κόσμο”. Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως, “η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι μία χώρα ώριμη, μία χώρα σοβαρή”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Γ. Χατζημάρκος στο Υπ. Περιβάλλοντος για τους ΧΑΔΑ στα νησιά
19 Σεπ. 2019 - 9:27 - “Καυτή πατάτα” για τις τοπικές κοινωνίες οι ΧΑΔΑ
11 Μαρ. 2015 - 6:20 - Ο Γ. Χατζημάρκος στο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τους ΧΑΔΑ του Ν. Αιγαίου
10 Μαρ. 2015 - 16:14 - Αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ
28 Νοε. 2013 - 6:10 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια των ψαριών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
28 Νοε. 2024 - 13:54