Μουσικές βραδιές, παραδοσιακά έθιμα και ενδιαφέρουσες ομιλίες στην ενότητα των παράλληλων εκδηλώσεων του «Σύρος – Πολιτισμός 2020» για τον μήνα Αύγουστο

Πολιτισμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Σύρου

Μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες και ξεχωριστές στιγμές πολιτισμού προσφέρει κάθε χρόνο σε κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, το πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σημαντικό κεφάλαιο του «Σύρος – Πολιτισμός» αποτελούν κάθε χρόνο οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τοπικούς συλλόγους και φορείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού.

Το φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη νέα έκθεση του Γιάννη Βέλλη «Φωτιά και αμόνι» στον Τέχνης Χώρο «ΑΠΟΘΗΚΗ» (Απόλλωνος 4, Ερμούπολη). Ώρες λειτουργίας: 19.30 -22.30 εκτός Δευτέρας.

Ομιλία της ψυχολόγου Λιάνας Τσαρούχα με θέμα «Ο άνθρωπος μπροστά στις αλλαγές» διοργανώνεται από τον Επιμορφωτικό Φιλοτεχνικό Σύλλογο Φοίνικα, στις 5/8, στον προαύλιο χώρο του Ξενοδοχείου Ολύμπια.

Δύο ιστορικά αφιερώματα, ένα για το εμβληματικό κτίριο του Λοιμοκαθαρτηρίου (09/08) και ένα για το Εργοστάσιο και την οικογένεια Λαδοπούλου (19/08)  περιλαμβάνονται στο προσεχές πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέτων, στο Ανοιχτό θέατρο «Ευανθία Καΐρη». Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικά τραγούδια του ελαφρού και του ελληνικού κινηματογράφου με τους Μαρία Βλάμη και Νίκο Ρούσσο (19/08).

Την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» παρουσιάζει στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία το μουσικό αφιέρωμα “Μάνα μου, Παναγία μου” σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεσύπρη. Συμμετέχουν οι: Καίτη Κουλλιά (φωνή), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο), Απόστολος Μάρης (κανονάκι), Νίκος Απέργης (ακορντεόν & φυσαρμόνικα). Η έρευνα και ο συντονισμός ανήκουν στην πρόεδρο του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη.

Η καθιερωμένη έκθεση παραδοσιακών χειροποίητων γλυκών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 23 Αυγούστου 2020 (19:00 – 22:00), στα βοηθητικά κτίρια της Έπαυλης Τσιροπινά.

Το μπουζούκι θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ξεχωριστό μουσικό γλέντι που διοργανώνεται στις 26 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Συλλόγων Χρούσσων.

Η Γιορτή του σύκου και της παστελαριάς επιστρέφει στον Πάγο στις 30 Αυγούστου και περιλαμβάνει, έκθεση προϊόντων, επίδειξη του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των προϊόντων και προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Πρώην Δημοτικό Σχολείου Πάγου και διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου.

Στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για τον μήνα Αύγουστο εντάσσονται, τέλος, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα στην Οικία Κυβέλη:

«Η ποίηση στην ελληνική λαϊκή μουσική» (2/8, 6/8, 16/8, 23/8 & 6/9)

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο μελοποίησαν και έφεραν τη λόγια ποίηση τόσο κοντά στον απλό κόσμο, όσο η Ελλάδα! Αυτή η συνάντηση των καλλιτεχνών στην Οικία Κυβέλη, φέρνει την ποίηση στα χείλη μας μέσα από τραγούδια γνωστών συνθετών όπως ο Ξαρχάκος, ο Μούτσης, ο Λεοντής και πολλών ακόμη.

Το σχήμα αποτελούν οι: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου- φωνή, Δημήτρης Πάντος- φωνή, κιθάρα, Παναγιώτης Μπουζέας/ Θεόφιλος Ζερβός- μπουζούκι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει κάνει ο Δημήτρης Πάντος.

«Μάρκος, ο Συριανός» (5/8, 12/8, 19/8, 22/8, 26/8 & 5/9)

Η Οικία Κυβελή φιλοξενεί τις μουσικές του Μάρκου Βαμβακάρη. Το λαϊκό μπουζούκι και η μουσική του Μάρκου στο σήμερα.

Παίζουν & Τραγουδούν: Αρίστος Βαμβακούσης – Μπουζούκι, Δήμητρα Κωστάκη – Φωνή, Ζαννής Μαραγκός – Κιθάρα, Φίλιππος Παχνιστής – Πιάνο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Αρίστο Βαμβακούση.

 «Χάρτινο το Φεγγαράκι» (8 & 9/8)

Η σοπράνο Ευανθία Χριστοπούλου και ο πιανίστας Σπύρος Αλεξόπουλος σε μια μουσική βραδιά με τραγούδια σε στίχους του αγαπημένου μας Νίκου Γκάτσου που έφερε την ποίηση στο στίχο.

«Μετέωρα» με το Χάρης Λαμπράκης Quartet (28 & 29/8)

Το Χάρης Λαμπράκης Quartet είναι ένα συγκρότημα που για 14 και πλέον χρόνια συνεχίζει να εμβαθύνει στη σχέση των μελών του και στην επικοινωνία με τους ακροατές του. Πέρα από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις, το γκρούπ σε κάθε παρουσίασή του προσπαθεί να εκφράσει τα βιώματά του, τις ανησυχίες του και τον τόπο του, όπου τόπος είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά.

Συμμετέχουν: Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα, Δημήτρης Θεοχάρης: πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο, Χάρης Λαμπράκης: νέι.

«Θα φέρω γύρω στους μαχαλάδες» (30/8)

Τέσσερις καταξιωμένοι λαϊκοί μουσικοί παρουσιάζουν τραγούδια και συνθέτες που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένοι στην καρδιά μας, εδώ και δεκαετίες.

Ένα πρόγραμμα που στόχο του έχει να μας θυμίσει τον πλούτο και την απλότητα, το φως και τη μαγεία της καθημερινής ζωή των ανθρώπων, μέσα από τραγούδια και συνθέσεις των Μ. Λοϊζου, Μ. Χατζιδάκη, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Ζαμπέτα, Δ. Μούτση, Α. Καλδάρα, Ά. Πάνου κ.ά

Το σχήμα αποτελούν οι: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου – φωνή, Δημήτρης Πάντος – φωνή, κιθάρα, Παναγιώτης Μπουζέας – μπουζούκι, φωνή, Θανάσης Σοφράς – κοντραμπάσο.

Ώρες έναρξης 21.00 | Τηλ. κρατήσεων 6936663082