Οι ομάδες που θέλουν να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα των ανδρών της ΕΣΚ Κυκλάδων θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 4 Σεπτεμβρίου

19 Σεπτεμβρίου το πρώτο τζάμπολ στους άνδρες

Σε δύο ομίλους θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα ανδρών της ΕΣΚ Κυκλάδων, με το πρώτο τζάμπολ να έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου. Βέβαια άπαντες είναι σε στάση αναμονής καθώς δεν γνωρίζουν τι θα προκύψει μέχρι τότε και εύχονται να μην υπάρξουν αλλαγές στην έναρξη των αγώνων και τα πρωταθλήματα να ξεκινήσουν κανονικά. Τώρα, οι ομάδες που θέλουν να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα των ανδρών της ΕΣΚ Κυκλάδων θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Η κλήρωση των αγώνων διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα γίνει στα γραφεία της Ένωσης στις 11/9/2020 και ώρα 10:00. Η έναρξη του πρωταθλήματος έχει ορισθεί για τις 19 Σεπτεμβρίου. Στις δηλώσεις συμμετοχής πρέπει οι ομάδες να αναγράφουν την έδρα και τα χρώματα εμφάνισης τους.

Τα βασικά άρθρα της προκήρυξης του πρωταθλήματος των ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2020-21

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

α) Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων, καθορίζονται στις διατάξεις των Κανονισμών της ΕΟΚ που αναφέρονται ανωτέρω. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των σωματείων, που θα δηλώσουν ότι θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Άρθρο 27 των Κανονισμών της ΕΟΚ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα είναι η συμμετοχή του σωματείου στο παιδικό πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που σωματείο μηδενίζεται δύο φορές στο Παιδικό Πρωτάθλημα αυτομάτως αποχωρεί και από το Ανδρικό Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας.

Τα αγωνιζόμενα σωματεία υποχρεούνται να απασχολούν προπονητές σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 5γ του νέου αθλητικού νόμου 2725/99 και επίσης υποχρεούνται προ του αγώνα να καταθέτουν το δελτίο ταυτότητας των προπονητών τους (πρώτου και βοηθού) που δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, το οποίο εκδίδεται από τον Σ.Ε.Π.Κ. και αποδεικνύει τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή Καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με το άρθρο 135 παράγραφος 13 του ιδίου Νόμου.

β) Είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του προπονητή και κόουτς με την ιδιότητα του αθλητή (άρθρο 31 παρ. 11 του Ν. 2527/1999).

γ) Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η διεξαγωγή αγώνων λόγω έλλειψης διαιτητών ή κριτών ή για άλλους λόγους, οι αγώνες θα γίνονται εκεί που θα ορίζει η Ένωση.

δ) Σε περίπτωση που ομάδα δεν προσέλθει στους αγώνες του Πρωταθλήματος υποχρεούται στην καταβολή προστίμου ύψους 300€ ανά αγώνα υπέρ της Μικτής, εκτός εάν αποσυρθεί μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου.

ε) Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 21 άτομα (16 θέσεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας, τα οποία αποτελούνται από τους αναπληρωματικούς παίκτες και το staff της ομάδας). Η γηπεδούχος ομάδα εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση (προτιμάται άσπρη) και κάθεται αριστερά της Γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα δεξιά της Γραμματείας. Στην παρουσίαση των ομάδων, όπου γίνεται, θα πρέπει οι αθλητές να είναι ντυμένοι το ίδιο (με εμφανίσεις ή warm up κλπ).

ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να πάρουν μέρος οι αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος αθλητικού Νόμου και του Άρθρου 36 των Κανονισμών της ΕΟΚ.

Τα σωματεία πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν στην 12άδα δύο (2) παίκτες κάτω των είκοσι (20) ετών γεννηθέντες το 2000 και νεώτεροι, με υποχρεωτική πεντάλεπτη συνεχόμενη συμμετοχή στην αρχή οποιουδήποτε δεκαλέπτου και θα φέρουν στη φανέλα τους τα Να 4 και 5, με σκοπό την καλύτερη αναγνώρισή τους από τους Διαιτητές, τον Παρατηρητή, τη Γραμματεία και τους αντιπάλους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η παράβαση της δεσμευτικής αυτής διάταξης θα έχει ως συνέπεια την επιβολή ποινής που προβλέπεται στο άρθρο 47 παρ. 2α των Κανονισμών της ΕΟΚ για την αντικανονική συμμετοχή των αθλητών.

Επισημαίνουμε ότι κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Σωματείων της ΕΟΚ στις 15/3/2013 για παραβάσεις αντικανονικής συμμετοχής αθλητών απαιτείται μόνο η υποβολή ένστασης της αντίπαλης ομάδας.

Kάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι δώδεκα (12) αθλητές, στους οποίους οπωσδήποτε θα περιλαμβάνονται οι δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών (γεννημένοι το 2000 και νεώτεροι) που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας αθλητών, αναφέρεται στο Άρθρο 41 των κανονισμών της ΕΟΚ, πλην του χρόνου ισχύος των Δελτίων Υγείας τους, που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 – παρ. 9 του Ν. 2725/99 (ισχύς ενός έτους).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Α. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Για τη βαθμολογία των σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το Άρθρο 47 των Κανονισμών της ΕΟΚ (2 βαθμοί για τη νίκη, 1 βαθμός για την ήττα - συμπεριλαμβανομένου και αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των δύο (2) παικτών / άρθρο 21 Κανονισμών Παιδιάς - και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα).

Β. ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Για την κατάταξη ισχύει το Άρθρο 48 παρ. 2, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Άρθρου 46 παρ. 3γ και παρ. 4.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας:

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2) τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες -ήττες -μηδενισμοί).

Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2) τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε 2 ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β.

Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.

ζ) Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΟΝΤΩΝ (GOAL AVERAGE) ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 –παρ. 2η (όπως αυτή τροποποιήθηκε), τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε ομάδα που υποβιβάστηκε, λόγω μη προσέλευσης σε δύο (2) αγώνες ή αποχώρησης από την συνέχεια του Πρωταθλήματος, εφόσον συνέβη πριν από την συμπλήρωση του Α΄ Γύρου του οικείου Πρωταθλήματος, δεν λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου. Αντιθέτως, εφόσον η αποχώρηση συντελεσθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Γύρου, τα αποτελέσματα των αγώνων του Α’ Γύρου παραμένουν ισχυρά και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που ομάδες δεν προσήλθαν να αγωνισθούν ή τιμωρήθηκαν με μηδενισμό σε δύο (2) αγώνες, τηρουμένης της κατά τα άνω διάκρισης του χρονικού σημείου κατά το οποίο συντελέσθηκαν οι παραβάσεις.

Γ. Σωματείο που συμπληρώνει 2 μηδενισμούς λόγω μη καθόδου σε αγώνες από υπαιτιότητά του, αποχωρεί από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ - ΕΠΑΘΛΑ

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) ομίλους.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων στους δύο (2) ομίλους, οι δύο (2) πρώτοι κάθε ομίλου θα σχηματίσουν έναν όμιλο για την ανάδειξη του πρωταθλητή με αγώνες εντός και εκτός.

Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής θα βαρύνουν τα σωματεία.

Στον πρωταθλητή Κυκλάδων θα απονεμηθεί κύπελλο και μετάλλια.